Jak na dobrý elektroakustický zvuk?
Pravidla fóra
- Phoenixcqcq
- Kontaktovat uživatele:
Jak na dobrý elektroakustický zvuk?
Zdravíčko, nedávno jsem si koupil elektroaustickou kytaru LAG 300JCE. Doteď jsem na ni hrál převážně jen akusticky. To z toho důvodu, že mám doma pouze kombo na elektrickou kytaru. No, ono to jaksi nemá ten správný elektroakustický zvuk, jak bych si představoval - je to takové moc moc moc středové a ať kroutím jak kroutím, dobrý zvuk s tím prostě nemůžu udělat. Vím, že se pro elektroakustiky dělají komba zvlášť, mají menší repra jiné charakteristiky a tak. Zajímalo by mě ale, zda není ještě nějaké jiné řešení, jak hrát elektroakusticky. Další kombo se mi kupovat nechce. Jak se to dá řešit? Děkuji
Kytary: BC Rich Flesh Ring 2003, LAG 300JCE
Efekty: Zoom G9.2tt, Digitech The Weapon, Digitech RP250, Zoom 505II
Komba: Behringer Blue Devil 60W, Kustom KLA10
Hlava: Bugera 333XL
Box: Marshall 1960AV
Re: Jak na dobrý elektroakustický zvuk?
ten středovej zvuk taky dělá piezo snímač, pro správnej EA zvuk to chce vnitřní mikrofon.
Stagg HybridCaster + RMpickups bridge
Gibson SG (GFS Dream180B, SH2N, sperzel) ->
Eugeene's magic one-knob germanium clean booster ->
Digitech Bad Monkey ->
kopyje Zvex Fuzz Factory ->
Hocke VMH234RD překopaný na plexinu.
Digitech Bad Monkey ->
- Phoenixcqcq
- Kontaktovat uživatele:
Takže ani koupě komba by nepomohla? Z toho teda moc radosti nemám...eugeene píše:ten středovej zvuk taky dělá piezo snímač, pro správnej EA zvuk to chce vnitřní mikrofon.
- miraslozil
Já myslím,že na dobré elektro-akustické kombo,např.KUSTOM sienna 65,budeš mít zvuk jak víno,na té kytaře je kvalitní elekrtonika SHADOW,která snímá i vibrace přední desky.Jen si nekupuj eletro-akustik marshalla,protože ten má šíleně středový a nepřirozený zvuk.Myslím,že nejvěrnější zvuk docílíš i s kvalitním mikrofonem,ale nevím jak to bude vazbit.Já tehdy váhal mezi Marshallem a Kustomem a zvolil jsem Marshall a už vím,že to byla chyba,jak výkonově(údajně 50W),tak zabarvením zvuku mi nevyhovuje,jediný klad je,že se dá hodit do linky přes Line out,nebo D.I výstup.Kustom Sienna65 má 12"repro a věrnější zvuk,takže dneska bych šel do nej.Navíc za tu cenu,jak je v odkaze už ho nikde jinde neseženeš,možná doprodávají skladové zásoby.Jinak už stojí přes 7tis.
http://www.muziker.cz/Default.aspx?Kust ... od_id;8773
- Phoenixcqcq
- Kontaktovat uživatele:
Koukám máte stejnou kytaru. Nevadí Vám u ní ten přednastavený ekvalizér?miraslozil píše:Já myslím,že na dobré elektro-akustické kombo,např.KUSTOM sienna 65,budeš mít zvuk jak víno,na té kytaře je kvalitní elekrtonika SHADOW,která snímá i vibrace přední desky.Jen si nekupuj eletro-akustik marshalla,protože ten má šíleně středový a nepřirozený zvuk.Myslím,že nejvěrnější zvuk docílíš i s kvalitním mikrofonem,ale nevím jak to bude vazbit.Já tehdy váhal mezi Marshallem a Kustomem a zvolil jsem Marshall a už vím,že to byla chyba,jak výkonově(údajně 50W),tak zabarvením zvuku mi nevyhovuje,jediný klad je,že se dá hodit do linky přes Line out,nebo D.I výstup.Kustom Sienna65 má 12"repro a věrnější zvuk,takže dneska bych šel do nej.Navíc za tu cenu,jak je v odkaze už ho nikde jinde neseženeš,možná doprodávají skladové zásoby.Jinak už stojí přes 7tis.
Phoenixcqcq píše:Takže ani koupě komba by nepomohla? Z toho teda moc radosti nemám...eugeene píše:ten středovej zvuk taky dělá piezo snímač, pro správnej EA zvuk to chce vnitřní mikrofon.
tak nevím, ono to chce zkusit, tim kombem to je samozřejmě taky, ale nevim, jestli by nový ZAS MOC pomohlo. A to, co máš teď, to má jak velkej reprák? tim to je taky, jestli je to nějakej stagg s 6" nebo 8" reprem, tak to je hadr.
Digitech Bad Monkey ->
Digitech Bad Monkey ->
- miraslozil
Já mám ještě dřívější model s klasickým ekvalizérem,koupil jsem to těsně před tím,než tam začali dávat ten s těmi presety.Mám tam tohle:Phoenixcqcq píše:Koukám máte stejnou kytaru. Nevadí Vám u ní ten přednastavený ekvalizér?miraslozil píše:Já myslím,že na dobré elektro-akustické kombo,např.KUSTOM sienna 65,budeš mít zvuk jak víno,na té kytaře je kvalitní elekrtonika SHADOW,která snímá i vibrace přední desky.Jen si nekupuj eletro-akustik marshalla,protože ten má šíleně středový a nepřirozený zvuk.Myslím,že nejvěrnější zvuk docílíš i s kvalitním mikrofonem,ale nevím jak to bude vazbit.Já tehdy váhal mezi Marshallem a Kustomem a zvolil jsem Marshall a už vím,že to byla chyba,jak výkonově(údajně 50W),tak zabarvením zvuku mi nevyhovuje,jediný klad je,že se dá hodit do linky přes Line out,nebo D.I výstup.Kustom Sienna65 má 12"repro a věrnější zvuk,takže dneska bych šel do nej.Navíc za tu cenu,jak je v odkaze už ho nikde jinde neseženeš,možná doprodávají skladové zásoby.Jinak už stojí přes 7tis.
http://www.shadow-electronics.com/viewpro.html?id=151
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Z tvé věty, že si zatím hrál pouze akusticky, protože... mám dojem, že tedy vlastně hraješ doma a elektrifikovaně ani hrát nepotřebuješ. V tom případě to trochu nechápu, protože mi osobně nepřijde nic horšího, než když mi leze akustický zvuk z kytary a zároveň mi do toho hraje někde jinde kombo...
Nicméně výše řečené je pravda a můžu to jen podepsat. problém je, že pokud ti z principu vadí zvuk pieza, tak si nijak nepomůžeš. Leda změnou snímacího systému za kombinaci piezo plus kontaktní mikrofon nebo rofnou mikrofonní systém.
Nicméně výše řečené je pravda a můžu to jen podepsat. problém je, že pokud ti z principu vadí zvuk pieza, tak si nijak nepomůžeš. Leda změnou snímacího systému za kombinaci piezo plus kontaktní mikrofon nebo rofnou mikrofonní systém.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
- Phoenixcqcq
- Kontaktovat uživatele:
Ano, akusticky hraju jen doma. Mám teď udělaných ale pár písní s akustickou kytarou. Mám v plánu je poté s kapelou hrát i na pódiích, zatím hrajeme vše jen přez elektrické kytary. Kytaru jsem zatím do zkušebny nebral. Proto jsem se o to teď začal zajímat.Nero píše:Z tvé věty, že si zatím hrál pouze akusticky, protože... mám dojem, že tedy vlastně hraješ doma a elektrifikovaně ani hrát nepotřebuješ. V tom případě to trochu nechápu, protože mi osobně nepřijde nic horšího, než když mi leze akustický zvuk z kytary a zároveň mi do toho hraje někde jinde kombo...
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Hele, ono než to začneš řešit, tak nejdřív vůbec vyzkoušej, co to zvukově dělá v kapele. Přece jen v kontextu kapely to bude znít zase o něco jinak a třeba ti ten středový zvuk bude naopak sedět - a třeba nebude třeba investic. 
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
s tim středem v kapele souhlas: tam basy zastoupí basa s kopákem (jestli je) a vejšky zas hajtka a podobný bicí bordely, takže se tam ta středová akustika hodí víc, než akustika do vejšek.
Digitech Bad Monkey ->
Digitech Bad Monkey ->
- miraslozil
Naprosto souhlasím!Do kapely se to jumbo moc nehodí,protože se hůř prosazuje a má velký sklon ke zpětné vazbě,ale vždycky se to dá nějak udělat.Já jsem si do zkušebny a na koncerty koupil Sounder,AQ20 a jsem naprosto spokojený,má vyrovnaný zvuk a obecně platí,že čím menší a plýtší tělo,tím líp to hraje v kapele.Jumbo od Lagu používám na nahrávky a na doma nebo venkovní akce-tam exceluje.
- Atkins
- Kontaktovat uživatele:
Přes "elektrické" kombo nebude akustika nikdy pořádně hrát. Existuje několik "bastl" řešení:
Pokud používáte mix, např. na zpěvy - je možné akustiku připojit do něj.
Pokud má kombo LINE-IN, zle zkusit i toto
Paradoxně, hraje akustika slušně i přes transistorové basové kombo - né vždy, potřeba vyzkoušet
Akustické kombo je nejlepší řešení, výhodou je, že některá komba mají i zpěvový mikrofonní vstup, zabiješ tak dvě mouchy jednou ranou.
Paradoxně, hraje akustika slušně i přes transistorové basové kombo - né vždy, potřeba vyzkoušet
Akustické kombo je nejlepší řešení, výhodou je, že některá komba mají i zpěvový mikrofonní vstup, zabiješ tak dvě mouchy jednou ranou.
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
- Phoenixcqcq
- Kontaktovat uživatele:
Tohle mě také napadlo s tím zpěvem, jen jsem nevěděl, zda je to pravda. Když jsem přez to kombo zkoušel zpěv, tak to mělo v podstatě stejně nepěknou středovou charakteristiku jako ta akustika (takové řekl bych zahuhlané). Vyzkouším to přez ten mix a uvidím:-)Atkins píše:Přes "elektrické" kombo nebude akustika nikdy pořádně hrát. Existuje několik "bastl" řešení:
- dayslypper
- Kontaktovat uživatele:
Zvuk z elektrického komba je takový především kvůli reproduktoru a absenci samostatného výškáče. Jeden reprák, ať je sebelepší, ti neudělá kvalitní akustický zvuk, který charakterizují právě středy a výšky. Příkladem toho jsou již zmiňované Marshally nebo Roland. Lepší zvuk z akustiky vytáhneš, i když ji píchneš třeba do domácího sterea (ale nevim, co to udělá s dynamikou).
Reproduktory pro akustické kytary se příliš neliší od klasických reproduktorů. Ty mají za úkol vyprodukovat přesně to, co do nich vleze, na rozdíl od těch elektrických. Výhodou akustických komb jsou hlavně funkce na potlačování zpětné vazby, efekty, footswitch.
Pokud se bez toho obejdeš, tak tě nejlevněji vyjde nějakej klasickej PA, třeba Tesla přes bazar http://hudebni-nastroje.sbazar.cz/zesil ... 98256.html a k tomu nějakou reprobednu za pár šupů a máš vystaráno.
Nebo třeba něco jako tohle:
http://galazine.blogspot.com/2008/09/pr ... tesla.html
Ale i pokud máš jen piezo bez mikrofonu, tak ti to bude nejspíš dost vazbit. S mikrofonem se bez filtrace zpětné vazby asi neobejdeš. Akustické kombo není asi nejlevnější, ale určitě nejpohodlnější řešení.
Reproduktory pro akustické kytary se příliš neliší od klasických reproduktorů. Ty mají za úkol vyprodukovat přesně to, co do nich vleze, na rozdíl od těch elektrických. Výhodou akustických komb jsou hlavně funkce na potlačování zpětné vazby, efekty, footswitch.
Pokud se bez toho obejdeš, tak tě nejlevněji vyjde nějakej klasickej PA, třeba Tesla přes bazar http://hudebni-nastroje.sbazar.cz/zesil ... 98256.html a k tomu nějakou reprobednu za pár šupů a máš vystaráno.
Nebo třeba něco jako tohle:
http://galazine.blogspot.com/2008/09/pr ... tesla.html
Ale i pokud máš jen piezo bez mikrofonu, tak ti to bude nejspíš dost vazbit. S mikrofonem se bez filtrace zpětné vazby asi neobejdeš. Akustické kombo není asi nejlevnější, ale určitě nejpohodlnější řešení.
To Tesla Kombo je docela dobrej kšeft... kdybych to mohl zkusit tak bych si ho možná koupil...
- dayslypper
- Kontaktovat uživatele:
Toto kombo mám doma. Zatím se prodávat nechystám.
Liší se od toho z inzerátu. Je bez těch neoriginálních bočních repráků (asi z auta). Ale mezi těmi 8mi výškáči byly 2 vadně, takže tam jsou podobně veliké - z auta. Můžeš k tomu připojit ještě jednu bednu 100W/8Ohm.

Jedinou akustiku, kterou jsem na tom zkoušel byl tenhle průšvih
http://www.muzikant.cz/kytary-6/akustic ... -55068.php
Vazbilo to jak prase. Neumim odhadnout, jak by to bylo s kvalitnější akustikou. Každopádně uvahy o mikrofonu mě už pustily, když jsem zkoušel Yamahu, která stála přes 20. Přidaná hodnota mikrofonu se mi zdála mizivá, ale obecně se mi spíš líbí ostřejší zvuk pieza, takže mě neber doslova. Zato jak to vazbilo, bylo dost o nervy. Bez filtrů to je asi bez šance, ale ve zvučení akustik se vůbec nevyznám.
Liší se od toho z inzerátu. Je bez těch neoriginálních bočních repráků (asi z auta). Ale mezi těmi 8mi výškáči byly 2 vadně, takže tam jsou podobně veliké - z auta. Můžeš k tomu připojit ještě jednu bednu 100W/8Ohm.

Jedinou akustiku, kterou jsem na tom zkoušel byl tenhle průšvih
http://www.muzikant.cz/kytary-6/akustic ... -55068.php
Vazbilo to jak prase. Neumim odhadnout, jak by to bylo s kvalitnější akustikou. Každopádně uvahy o mikrofonu mě už pustily, když jsem zkoušel Yamahu, která stála přes 20. Přidaná hodnota mikrofonu se mi zdála mizivá, ale obecně se mi spíš líbí ostřejší zvuk pieza, takže mě neber doslova. Zato jak to vazbilo, bylo dost o nervy. Bez filtrů to je asi bez šance, ale ve zvučení akustik se vůbec nevyznám.
- dayslypper
- Kontaktovat uživatele:
Ale zas na druhou stranu třeba Karel Plíhal (pro mě mistr mezi mistry folkové kytary) kombinuje akustiky s elektrikami. Jeho zvuk, i když není pravý akustický, je prostě parádní.
http://www.youtube.com/watch?v=vo-UZWjFdS0
V tom videu hraje na VOX AC. Momentálně na koncertech hraje na dva Fendery, myslím.
http://www.youtube.com/watch?v=vo-UZWjFdS0
V tom videu hraje na VOX AC. Momentálně na koncertech hraje na dva Fendery, myslím.
- dayslypper
- Kontaktovat uživatele:
Jinak na koncerty by se mohla hodit Gumová ucpávka do otvoru kytary.
Teď jsem na to narazil, nevim, co to udělá se zvukem.
http://www.hudebniraj.cz/hudebni-nastro ... ck-reducer

Elektroakustický zvuk na el. kytaře
Každopádně já jsem během úvah v posledních měsících o koupi akustiky dospěl k rozhodnutí, že akustiku pořizovat nebudu a místo toho budu mít jednu elektrickou kytaru s piezo snímači v kobylce. Zvuk samozřejmě není identický, ale určitě ne horší, prostě jiný. Někomu může sedět, někomu ne. Každopádně je to maximální pohodlí hrát akustické věci na krk elektriky. A samozřejmě téměř bez problémů se zpětnou vazbou.
Jen pro získání co nejlepšího zvuku je dobré výstup z piezo snímače píchnout přímo do PA. Zvuku "škodí" jak preamp, tak kytarový reproduktor. Akustický zvuk potřebue reproduktor monitorového typu. Takže v ideálním případě je dobré mít dva aparáty.
Napadlo mě, že další možné řešení je to i píchnout do RETURNu efektové smyčky, ale je slyšet, že zvuk potřebuje ekvalizaci, je moc středový. Ale pokud je v cestě ekvalizér nebo ještě lépe na kytaře (např. kytary Godin), tak jste vysmátí. Pak už se podepisuje na zvuku jen ten reproduktor pro el. kytaru. Jinak je RETURN ze smyčky vysokoimpedanční? To by taky mohlo ubrat na zvuku.
Ale zvuk je pěkný, i když to protáhnete přes preamp zesilovače. Navíc máte možnost zvuk pieza zkreslit, dostanete unikátní surový zvuk, který z magnetů nemáte šanci dostat.
Godin - el. kytary s piezem
Je ale málo výrobců kytar, kteří standardně piezo do kytary montují a zároveň jsou kytary cenově dostupné. Já znám jen Godin, ale pozor, zrovna ta cenově nejdostupnější Godin Freeway SA (cca 21000) nemá přímý akustický výstup z pieza. Buď musíte mít synťák, nebo si musíte výstup dobastlit, víc info viz. ZDE.
Pak si můžete koupit piezo zvlášť - prodávají se kameny na kobylky typu Strat, Tune-o-matic, i Floyd Rose či Wilkinson. Ke kamenům ovšem musí dokoupit i elektronika, potenciometry a další příslušenství.
Asi nejznámější systém: Graphtech Ghost, montuje se právě do Godin nebo do PRS.
http://www.graphtech.com/products.html?SubCategoryID=19
Já mám teď Godin Freeway Classic (Freeway bez pieza) s dodatečně namontovaným systémem Ghost.
Teď jsem na to narazil, nevim, co to udělá se zvukem.
http://www.hudebniraj.cz/hudebni-nastro ... ck-reducer

Elektroakustický zvuk na el. kytaře
Každopádně já jsem během úvah v posledních měsících o koupi akustiky dospěl k rozhodnutí, že akustiku pořizovat nebudu a místo toho budu mít jednu elektrickou kytaru s piezo snímači v kobylce. Zvuk samozřejmě není identický, ale určitě ne horší, prostě jiný. Někomu může sedět, někomu ne. Každopádně je to maximální pohodlí hrát akustické věci na krk elektriky. A samozřejmě téměř bez problémů se zpětnou vazbou.
Jen pro získání co nejlepšího zvuku je dobré výstup z piezo snímače píchnout přímo do PA. Zvuku "škodí" jak preamp, tak kytarový reproduktor. Akustický zvuk potřebue reproduktor monitorového typu. Takže v ideálním případě je dobré mít dva aparáty.
Napadlo mě, že další možné řešení je to i píchnout do RETURNu efektové smyčky, ale je slyšet, že zvuk potřebuje ekvalizaci, je moc středový. Ale pokud je v cestě ekvalizér nebo ještě lépe na kytaře (např. kytary Godin), tak jste vysmátí. Pak už se podepisuje na zvuku jen ten reproduktor pro el. kytaru. Jinak je RETURN ze smyčky vysokoimpedanční? To by taky mohlo ubrat na zvuku.
Ale zvuk je pěkný, i když to protáhnete přes preamp zesilovače. Navíc máte možnost zvuk pieza zkreslit, dostanete unikátní surový zvuk, který z magnetů nemáte šanci dostat.
Godin - el. kytary s piezem
Je ale málo výrobců kytar, kteří standardně piezo do kytary montují a zároveň jsou kytary cenově dostupné. Já znám jen Godin, ale pozor, zrovna ta cenově nejdostupnější Godin Freeway SA (cca 21000) nemá přímý akustický výstup z pieza. Buď musíte mít synťák, nebo si musíte výstup dobastlit, víc info viz. ZDE.
Pak si můžete koupit piezo zvlášť - prodávají se kameny na kobylky typu Strat, Tune-o-matic, i Floyd Rose či Wilkinson. Ke kamenům ovšem musí dokoupit i elektronika, potenciometry a další příslušenství.
Asi nejznámější systém: Graphtech Ghost, montuje se právě do Godin nebo do PRS.
http://www.graphtech.com/products.html?SubCategoryID=19
Já mám teď Godin Freeway Classic (Freeway bez pieza) s dodatečně namontovaným systémem Ghost.
Naposledy upravil(a) dayslypper dne 20.07.2009 7:44, celkem upraveno 4 x.
- miraslozil
Já jsem před nedávnem koupil taky kytaru typu Godin s piezem,není to sice originál Godin,ale musím říct podle vlastních zkušeností je to do kapely nejlepší kytara,na kterou jsem hrál a to z těchto důvodů:
Nemá skoro žádnou zpětnou vazbu,jen malinko při max.vybuzení zesilovače a velkém ak.tlaku ve zkušebně,je velmi pohodlná při hraní,skoro jako elektrika a zvukem přes kombo překoná i Ovation.
Jinak co se týče té ucpávky,dával jsem si ji do jumba a částečně opravdu omezí zp.vazbu.
Nemá skoro žádnou zpětnou vazbu,jen malinko při max.vybuzení zesilovače a velkém ak.tlaku ve zkušebně,je velmi pohodlná při hraní,skoro jako elektrika a zvukem přes kombo překoná i Ovation.
Jinak co se týče té ucpávky,dával jsem si ji do jumba a částečně opravdu omezí zp.vazbu.