Rozměry na RRko a vhodný materiál???

Stavba a úpravy nástrojů všeho druhu
Jizzy29

Rozměry na RRko a vhodný materiál???

Příspěvek od Jizzy29 »

Potřeboval bych rozměry na RRko a vhodný materiál na tělo, jo a kde se dá sehnat krkk na kytaru, jako dost kvalitní???? Díky
Jizzy29

Re: Rozměry na RRko a vhodný materiál???

Příspěvek od Jizzy29 »

RRko tipu Jackson, nebo ESP-LTD (alexi)
Mjkl
last.fm: Mjkl666
Bandzone: Mjkl666
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mjkl »

proč si to needitoval?

Já to taky googlil, ale nic nevygooglil, jediné co jsem našel je v DWG (auto cad) klasické gibson véčko, které by šlo upravit tvarově...
Jizzy29

Příspěvek od Jizzy29 »

No stačily by jen rozměry na díry pro HB snímače, šířka kytary, když chci Floyda, rozměry díry na floyda, a díra pro osazení šroubovaného krku.... Jo a je rozdíl mezi dírou na Floyda a na Kahler 2315??? Jo a co ten materiál na to tělo? Může to tělo být lepený z více kusů? Jako myslím z vybraných kysů bez suků? No a chtěl jsem asi americkej dub.. Není to blbost? Jo a neexistuje překlad kniho Martina Kocha?
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

..hele... podle mě je důležitý si nakoupit věci nebo aspoň přesně odměřit a pak teprve začít "řezat dřevo", jakmile to budeš dělat na nějaký přibližný rozměry tak to asi moc dobře nevyjde... nakup HW, krk, dřevo, naskladej si věci na fošnu ať víš jak to bude... :wink:
St.Anley Tube Amps
stavba a úpravy elektronkových zesilovačů
FB profil - Poslední model - Krank Lead Rack - Video demo
Jizzy29

Příspěvek od Jizzy29 »

A kde se dá sehnat hokejkovej krk dobrý kvality?
Mjkl
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mjkl »

nějaké krky maj na bachu, ale né hokejkové... bachmusik.com no jediné řešení asi bude hledat na bazaru nějaký starý jackson, nebo to prubnout a vyrobit...
Jizzy29

Příspěvek od Jizzy29 »

Jo a co ten materiál na tělo? Co je dobrý?
woro90

Příspěvek od woro90 »

Nechci tě shazovat, ale přijde mi že vůbec nevíš. Nejdřív si o tom něco prostuduj, projdi si výhody a nevýhody jednotlivých konstrukcí, zvláště připojení krku, zjisti si jaký vliv má použití jednoho či více kusů stejného či různého dřeva, zjisti si zvukovou charakteristiku používaných dřev a zapoj hlavu. Následně si promysli jak se takové kytarové tělo dělá, promysli si jednotlivé technologie a rozkresli si to včetně všech otvorů a promysli, jestli to, co jsi nakreslil, je proveditelné s tobě dostupnými nástroji. Pokud ne, upravuj návrh tak dlouho, dokud to nebude snadno proveditelné a bez problémů funkční (a neurve ti to záda). Pak můžeš teprve začít uvažovat o stavbě.

...mimochodem běžná praxe je ukecat kamaráda nebo prodavače v hudebninách, aby sis to véčko mohl obkreslit na plachtu papíru.

edit: A ještě mám jednu poznámku - kde bude mít taková kytara těžiště a jak bude zavěšená, tušíš? Zamysli se nad tím. Když jsem si navrhoval bezhlavou cestovní kytaru, dělal jsem si váhový rozbor a upravoval jsem návrh dokud to nevypadalo že by měla viset na popruhu vyvážená v příjemné poloze. A stejně jsem ji nakonec ani nezačal stavět, protože jsem zjistil, že je na tom až moc věcí, které se dají pokazit (pravda, musel jsem na ni navrhnout vlastní ladicí mechaniky, uchycení rollerové T-O-M kobylky, uchycení strun tam, kde by měla být hlava, nasazovací "končetiny" pro hraní vsedě, umístění výstupního konektoru a spoustu dalších pitomostí) a rozhodl jsem se počkat s tím, dokud nezískám nějaké zkušenosti opravami a úpravami starých nástrojů, třeba svých čundrakustik, a pokusy na zkušebních kusech dřeva (zadlabání jaguarovského tremola apod.).
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Mjkl
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mjkl »

moje řeč, nejdříve prostuduj tyto témata, tam toho najdeš spoustu i odkazy na druhy dřeva a na jeho vlastnosti tuším...

home-made/filcaster-2009-t14486.html
home-made/home-made-strat-t14434.html
home-made/homemade-kytara-t10471.html

taky uvažuju o stavbě a jediné čeho se zatím nejvíc bojím je kobylka, aby se to nemuselo zbytečně převrtávat kvůli nejasnostem v oktávách, jinak zbytek se dá celkem okopčit - zavěšení, umístění poťáků atd... chce si s tím pohrát a promyslet to...

jak už to tak bívá, nejdříve teorie a pak praxe... taky ve škole nejdříve se učíš jak se seřizuje ventilová vůle u motoru a pak až jdeš seřizovat...
woro90

Příspěvek od woro90 »

Mjkl píše:taky uvažuju o stavbě a jediné čeho se zatím nejvíc bojím je kobylka, aby se to nemuselo zbytečně převrtávat kvůli nejasnostem v oktávách, jinak zbytek se dá celkem okopčit - zavěšení, umístění poťáků atd... chce si s tím pohrát a promyslet to...
Tak kobylky bych se tolik nebál - pokud ovšem nechceš fulcrum tremolo (stratovské, wilkinson nebo floyda). Pokud chceš hardtail, prostě bych u T-O-M přivrtal tailpiece nebo osadil průchodky na struny skrz tělo, na nějakých podložkách (dřevěných nebo jiných, které to nepoškrábou) kobylku volně přiložil na kytaru do nejnižší možné polohy (aby se struny téměř dotýkaly všech pražců), dal kameny téměř nadoraz dopředu, naladil to a nastavil oktávy jako u houslí, pohybem celé kobylky. Pak bych si poznačil její polohu a podle toho to navrtal. U fenderovské (tele nebo hardtail strat) bych to udělal obdobně, jen bych se pokusil provizorně zaháknout struny v kobylce a pověsil ji na drát zaháknutý za kolík k řemenu, podobně jako se uchycuje struník u smyčcových nástrojů.

Daleko víc bych se bál úhlu krku (pro Tune-O-Matic musí být krk skloněný dozadu, pro stratovskou kobylku dopředu, pro floydy je to různé), to by mohl být docela problém. Rozměřit a navrtat díry pro uchycení kobylky je proti tomu brnkačka (aspoň pro mě, nemám k dispozici stojanovou horní frézku s precizně seříditelným stolkem a vím, že špalíkem bych to nedobrousil moc přesně) když si dáš trochu pozor a dokážeš si propočítat, kde má kobylka být při nulovém dohmatu.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Mjkl
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mjkl »

díky za rady... to jsem nevěděl s tím úhlem krku... to se ale pak seřizuje tou krkovou výztuhou ne?

no kdybych si stavěl kjtru tak jedině z pevnou kobylou an ten styl RR by se asi nehodila tune o matic, chtěl bych tam plesknout tohle:

http://www.bachmusik.com/p1150/fb605-gd ... vni-zlata/

Chci předem uupozornit, že je to pouze ve fázi špekulírování :)

jinak už si dělám návrh kytary v photoshopu...
woro90

Příspěvek od woro90 »

Mjkl píše:díky za rady... to jsem nevěděl s tím úhlem krku... to se ale pak seřizuje tou krkovou výztuhou ne?

no kdybych si stavěl kjtru tak jedině z pevnou kobylou an ten styl RR by se asi nehodila tune o matic, chtěl bych tam plesknout tohle:

http://www.bachmusik.com/p1150/fb605-gd ... vni-zlata/

Chci předem uupozornit, že je to pouze ve fázi špekulírování :)

jinak už si dělám návrh kytary v photoshopu...
Ta je pěkná, i když já bych ji bral v chromu nebo černou, prostě mám na to zlato trochu alergii :) Úhel krku že se seřizuje výztuhou? Vedle jak ta jedne, zauvažuj nad tím. Výztuha určuje prohnutí krku, takže jediný úhel, který může ovlivnit, je úhel konce krku proti patce krku. Úhel krku vůči tělu je daný sklonem lože krku a u některých stratů se dá doladit tím jejich micro-tilt systémem (patka krku pak ale nesedí přímo na dřevě a nevím jak se to projevuje na zvuku). Pokud se netrefíš o malý kousek, můžeš to spravit podložením, kamarád tuhle prý rozebral nějakou jolanu, jejíž byl snad šestým majitelem, a z lože krku na něj vyběhlo jolaňácké trsátko, které upravovalo úhel krku :lol:

Úhel krku se ale samozřejmě také liší podle toho, jak vysoko máš vršky pražců nad tělem. Pokud používáš Tune-O-Matic, musí být vzhledem k výšce kobylky krk buď dost zakloněný, nebo dost málo zapuštěný do těla. Pokud tam dáš nízkou kobylku stratovského typu, bude krk buď nahnutý dopředu, nebo hluboko zapuštěný. Pokud bych měl dostatečně tlustou fošnu nebo tenký krk, přiklonil bych se spíš k oblíbenému řešení zapuštění krku tak, aby výška vršku pražce v místě obou strun E oproti povrchu těla odpovídala minimální výšce kamenů kobylky oproti povrchu těla, tedy krk by byl podél krajních strun rovnoběžně s rovinou předku těla. Vrchol krku (přímka spojující střed prvního a posledního pražce) by byl ale mírně v záklonu.Takové řešení totiž umožňuje použít jakýkoli tvar hlavy bez problémů s uložením a přenášením, kytara by mohla ležet na libovolné desce naplocho, nikoli opřená o špičku hlavy a o konec těla, jak to je u některých metalovek s T-O-M nebo naopak v kufru "vystrkovat hlavu" jak to dělají některé kytary s tenkým tělem a nízkou kobylkou. Navíc bys mohl lože krku vyfrézovat úplně obyčejnou horní frézkou, protože bys ho dělal rovnoběžné s předkem těla. Jen trefit tu správnou hloubku, to se musí oměřit. A rozkreslit :!: :wink:

[rýpnutí]...když tak vidím, s jakými znalostmi tady všichni plánují stavět kytary, přijde mi, že jsem se bál zbytečně, asi bych měl koupit fošnu a taky něco spáchat...[/rýpnutí]
Mjkl
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mjkl »

takže jestli jsem pochopil, musím taky určit podle kobylky jaký budu mít krk jestli z úhlovou hlavou nebo rovnou? když t-o-m tak úhlová když strat/tele rovná...? Protože by se mi líbila spíše rovná hlava typu ibanez...

k té zlaté: chci celou černou kytaru s karbonovým (žádná imitace) pickguardem přes celé tělo a zlatým HW - kobyla, potenciometry, ladící mechaniky... nejlépe i snímače...

debilní otázka:

tvar lože:
když chcu strat/tele kobylu, tak to lože musí jít jakoby "dokopce"... a když t-o-m tak "skopce" když to přeženu:
lože.JPG
lože.JPG (10.22 KiB) Zobrazeno 2580 x
woro90

Příspěvek od woro90 »

Mjkl píše:takže jestli jsem pochopil, musím taky určit podle kobylky jaký budu mít krk jestli z úhlovou hlavou nebo rovnou? když t-o-m tak úhlová když strat/tele rovná...? Protože by se mi líbila spíše rovná hlava typu ibanez...

k té zlaté: chci celou černou kytaru s karbonovým (žádná imitace) pickguardem přes celé tělo a zlatým HW - kobyla, potenciometry, ladící mechaniky... nejlépe i snímače...

debilní otázka:

tvar lože:
když chcu strat/tele kobylu, tak to lože musí jít jakoby "dokopce"... a když t-o-m tak "skopce" když to přeženu:
(obrázek)
K hlavě: To ne, hlavu si tam naper jakou chceš, úhel zalomení hlavy jen určuje, jakou silou jsou struny tlačené k nultému pražci, a rozmístění mechanik ovlivňuje stranové namáhání nultého pražce/ořechu a případné tření (z tohoto pohledu by byla ideální taková hlava, jako má strat nebo tele, ale zalomená dozadu, aby nevznikalo zbytečné tření na srážečích strun, které právě zvětšují přítlak strun, což zlepšuje přenos vibrací strun do dřeva a omezuje tlumení vlivem "poskakování" strun v drážkách a rozeznívání části mezi nultým pražcem a ladicí mechanikou - což je přesně ta ibanezka). Největší zlo je to, co mám na své akustice - vlastně symetrická gibsonovská hlava, jen s menším záklonem. S levným nultým pražcem to docela slušně drhne.

...takový design by se mi možná i líbil :) Tip na ten pickguard: od Havel composites si objednej uhlíkovou tkaninu, prosyť ji epoxy na tlusté tabuli skla, postupně přidej další vrstvy (vnitřní můžou být ze skelné tkaniny, ty nikdo nevidí), prosyť je, vystěrkuj a urovnej. Přiklop to dalším tlustým sklem a nalož na to rovnoměrně tolik těžkých věcí, kolik jsi schopen sehnat. Nech to 24 hodin tvrdnout a pak z toho vyfrézuj pickguard. Je to daleko levnější metoda než si to nechat dělat na zakázku. Ještě lepší by mohlo být, kdybys nechal uhlíkovou jenom vnější vrstvu, prostě olaminoval uhlíkem kus tenké překližky. To by bylo extrémně levné a přitom přesvědčivé a funkční (a s otěruvzdorností uhlíkového laminátu).

"Debilní otázka": To se liší podle toho, jak hluboko máš zapuštěný krk. Obecně platí, že kobylka v nejnižší možné poloze = struny leží na pražcích, ale netlačí na ně. A protože T-O-M je vysoká, většinou má krk určitý záklon. Nakreslil jsi to správně.
Mjkl
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mjkl »

jojo o to my šlo... t-o-m je vysoká tak pruhnutí krku jakoby k hráči strat/tele je nízka tak prohnutí krku jakoby od hráče samozřejmě v rozmezí mm ne jak sem to nakreslil...

co se týče toho karbonu, mám hodně kamarádu mety leteckými modeláři, takže toho se nebojím, protože vím, že mají s tímto spoustu zkušeností...

vím že ta stavba té kytary není nic jednoduchého a že to uložení toho krku musí být přesné, jen s tím záklonem jsem nevěděl...
woro90

Příspěvek od woro90 »

Mjkl píše:jojo o to my šlo... t-o-m je vysoká tak pruhnutí krku jakoby k hráči strat/tele je nízka tak prohnutí krku jakoby od hráče samozřejmě v rozmezí mm ne jak sem to nakreslil...

co se týče toho karbonu, mám hodně kamarádu mety leteckými modeláři, takže toho se nebojím, protože vím, že mají s tímto spoustu zkušeností...

vím že ta stavba té kytary není nic jednoduchého a že to uložení toho krku musí být přesné, jen s tím záklonem jsem nevěděl...
Proto bych se právě přikláněl k loži krku rovnoběžnému s předkem těla, každopádně se ale hodí si to rozkreslit a také si použitý krk připasovat na rovnou desku a zjistit, zda má dosedací plochu patky rovnoběžnou s okrajem hmatníku, nebo je tam nějaký úhel. Ohledně toho uhlíku - modeláři určitě rádi pomohou, sám jsem modelář a udělal bych to s radostí, jen pro tu radost pracovat s takovým kusem tlusté uhlíkové tkaniny a vidět ten lesk po odlepení ze skleněné desky... A ještě jednou zdůrazňuji - rozkresli si to, ať víš co má být s čím rovnoběžné a kde se co hýbe, abys pak řezal se 100% jistotou, že to řežeš správně. Přeji hodně štěstí a tiše závidím, já jsem zatím nesehnal dřevo (u Sollera to kupovat nechci) a nejspíš ani čas.
Mjkl
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mjkl »

woro90 píše:
Mjkl píše:jojo o to my šlo... t-o-m je vysoká tak pruhnutí krku jakoby k hráči strat/tele je nízka tak prohnutí krku jakoby od hráče samozřejmě v rozmezí mm ne jak sem to nakreslil...

Proto bych se právě přikláněl k loži krku rovnoběžnému s předkem těla, každopádně se ale hodí si to rozkreslit a také si použitý krk připasovat na rovnou desku a zjistit, zda má dosedací plochu patky rovnoběžnou s okrajem hmatníku, nebo je tam nějaký úhel. Ohledně toho uhlíku - modeláři určitě rádi pomohou, sám jsem modelář a udělal bych to s radostí, jen pro tu radost pracovat s takovým kusem tlusté uhlíkové tkaniny a vidět ten lesk po odlepení ze skleněné desky... A ještě jednou zdůrazňuji - rozkresli si to, ať víš co má být s čím rovnoběžné a kde se co hýbe, abys pak řezal se 100% jistotou, že to řežeš správně. Přeji hodně štěstí a tiše závidím, já jsem zatím nesehnal dřevo (u Sollera to kupovat nechci) a nejspíš ani čas.
proč ne od solera?

jj vím dvakrát měř jednou řež...
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

diky za zajimavy pocteni, spousta novejch zkusenosti...
a ještě k tomu krk, občas se něco objevi na bazaru, aukru a nebo myslim že jsem někde čet že k bachovi je možný zavolat a dodaj i hokejku, jen nevim cenu a jaka je ta dodaci lhuta... :wink:
St.Anley Tube Amps
stavba a úpravy elektronkových zesilovačů
FB profil - Poslední model - Krank Lead Rack - Video demo
Mastr

Příspěvek od Mastr »

Jo jinak jestli máte problémy s šablonou tvaru zajděte si do hudebnin, pokud prodavač není **** nechá vás to obkreslit
Kytara: Homemade Bonewhite Exp EMG81/60, Macassar Ebony Flying V EMG81/85, Flying V Custom white EMG81/60, LP Custom black (kopie) EMG81/85, Apec: Blackstar S1 100, Blackstar HT, Marshall 4x12 A, Marshall 4x12 B, efekt: Dunlop 95Q, biyang chorus, Dunlop Carbon Copy delay,Behringer harmonist, TC. Polytune mini, http://bandzone.cz/blackshard Kdybyste někdo chtěli nějaký upgrade kytary týkající se frézování, vrtání nebo i úprav elektroniky napište sz.
Odpovědět

Zpět na „Nástroje“