Pořízeno 15.7.2009, zakoupeno z bazaru za cenu 2500kč + poštovné
Testováno na Laney VC30 a kytaře Yamaha Pacifica 302S
Základní charakteristika
Jde o kombinovaný Overdrive/Distortion pedál
Overdrive evokuje zvuky klasického TS-808 (efekt dokonce obsahuje proslulý čip JRC4558). Jak je viditelné z fota, je ovládána jednoduše potenciometry Drive, Tone a Volume a přepínačem Bass boost ON/OFF. Sepnutí efektu je signalizováno zelenou LEDkou
Distortion část bývá na harmony-central.com popisována jako „univerzálnější DS-1“. Rozsah zvuků sahá od teplého blues až po tvrdý metal, obvzláště díky potenciometru „EQ“, který se skvěle doplňuje s klasickými „Drive, Tone a Volume“. Navíc je zde přepínač „BRIGHT/BLUNT“, který ovlivňuje „ostrost“ zvuku. LED dioda je pro změnu červená
Zpracování
Jde o velmi pevně stavěný pedál, switche jsou vcelku tuhé, vše vypadá, že vydrží. Můj má již pár škrábanců od předchozího majitele, ale to mi osobně nevadí - škrábance přidávají charakter
Zvuk
Levá - tubescreamer strana není příliš ostrá - s TS zvukem nemám příliš zkušeností, tak je to pro mně novinka Dá se snadno „nakopnout“ jak lampový aparát, tak i pravá, distortion strana – pro více středové zvuky s medovým sustainem – skvělé na sóla. Dynamika je naprosto skvělá, práce pravé ruky je velmi znát. Po zapnutí bass boostu naskočí trochu nahoru nejen basy, ale i drive. Pro mé tele se vypnutý bass boost nejeví zrovna ideálně, tónu chybí „tělo“. Bohužel tu nemám žádnou pořádnou humbuckerovou kytaru, se kterou bych mohl prozkoumat reakci na dvoucívkové snímače.
Distortion strana je znatelně ostřejší, tvrdší – tyhle dva zvuky od sebe snadno rozeznáte. Drive, Tone a Volume jsou naprosto jasné ovládací prvky, čili spíše popíšu co dělá EQ potenciometr. Jednoduše – je to poťák na ovládání středů. Vlevo máme středy naplno, vpravo máme scooped metalové véčko jak vyšité. EQ naprosto jasně reaguje i na otáčení s Tone, čili se dá najít velká spousta zvukových kombinací. I přivyšších hodnotách Drive efekt překvapivě dobře reaguje na práci s volume a dynamikou pravé ruky a všechny nuance hry jsou dostatečně transparentní, netrácí se ve zkreslení. Stejně tak je jasně znatelné přepnutí snímačů. Hrál jsem na lampové zreslovadlo, které reagovalo hůř
Při zapnutí Jekyll a Hyde části dohromady opět velmi záleží na nastavení. Může se objevit až nepříjemný hlasitostní skok, na druhou stranu to se zvukem dělá divy. Já osobně to používám na dokopnutí na sóla – jde mi o sladší zvuk s více sustainu. Což mi při tom správném nastavení efekt splňuje. Nevýhodou při simultánním sepnutí je zvýšená hladina šumu – nová verze má v sobě zabudovaný jakýsi noise gate, zde se ale nenachází.
Spolehlivost
Spolehlivost zatím nemůžu ohodnotit, mám efekt chvíli a hrál jsem na něj zatím jen doma. Jevi se ale jako efekt, na který se skutečně spolehnout můžete.
Shrnutí
Zde v ČR se na bazaru tyto efekty příliš nevyskytují, ale pokud sháníte versatilní zkreslovací pedál za přijatelnou cenu, vyplatí se hledat - tohle je přesně pro vás. Poměr cena/kvalita je podle mně naprosto skvělý, stejně jako reakce na hru. Velmi "živý" pedál - rozhodně nejživější, na jaký jsem kdy hrál a jaký jsem kdy vlastnil.
Kdyby mi efekt ukradli, koupil bych si ho znovu?
Na 99% ano
Zvukové ukázky:
Zvukové ukázky jsou nahrávány stolním mikrákem ze supermarketu, přiloženým k Laney, což má samozřejmě některé neeblahé účinky na zvuk. Omluvte sníženou kvalitu, alespoň si ale uděláte obrázek
1.Jekyll část
http://www.box.net/shared/3bzhu6275s
2.Hyde část
http://www.box.net/shared/ex5iq5zixt
3.ukázka kombinace (nejdříve hyde, potom kombinace, nahráváno ve spojení s Carl Martin Red Repeat)
http://www.box.net/shared/c0ypkfuue3