Analog/Digital delay

Pedály, multiefekty, procesory, ...
Odpovědět
60'Rock_N'_Roll

Analog/Digital delay

Příspěvek od 60'Rock_N'_Roll »

Jakej je rozfíl mezi analogem a digitálem? Vím, že digitál dokáže i třeba bláznivých 30 sekund zpoždění, ale je to jediný rozíl?
pupack
Bandzone: pupack
Kontaktovat uživatele:

Re: Analog/Digital delay

Příspěvek od pupack »

no hlavně je to rozdíl zvukový... analogové delaye bývají většinou kulatější, teplejší a víc "rozmazané"...Digitál zopakuje prostě přesně to co do něj leze, s možností zvuk samozřejmě pozměnit...

Ono zrovna u deley efektu je imho na pořádné hraní lepší digitál, ostatně nejlepší delay jednotky (TC2290, Korg SD2000/3000, Korg A3 atd) jsou digitální a ne nadarmo s nimi hrají delay masteři jako Pinkfloyd, U2, Pavlíček atp.

na kratší časy, slap a spíš na doplnění zvuku se hodí analog, to určitě... ale na složitější práci s přesností na milisekundy, presety, modulace atp...určitě digitál...

čili rozdíl je (když pominu komfort ovládání) hlavně zvukový
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
Latam
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Latam »

A pak sou digitály které si na analog (potažmo páskáč) hrají. Třeba moje reel echo bych v životě jenom podle ucha jako digitál nezařadil.
60'Rock_N'_Roll

tak jestli přesností na milisekundy myslíš práci pana Edge( :D ), tak takhle přesně to nepotřebuji. Hledám něco na styl páskového echa a tak nevim, co za typ....Prostě jemný slapback...vyhlídl jsem si Reel Echo....
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Analog má výrazně kratší možný dozvuk. Přirozeně mění charakteristiku dozvuků - nejsou tak čitelné, chybí jím výšky, jsou zastřenější. Digitál může mít širší možnosti nastavení (přepínání mezi rytmizací dozvuků, nastavení ms dozvuků přes display, presety, více zvukových módů, někdy mívají zabudované loopery, reverse echa atp.).

Já teď jedu na digitálu (TCE Nova Repeater), ale do budoucna plánuju dokoupit mu jako brášku nějaký jednoduchý analog. TCE totiž umí skvěle to, co mají digitály umět, ale pokud chce člověk nějaké jemnější nastavení, jde to z něj dolovat těžko.
60'Rock_N'_Roll píše:tak jestli přesností na milisekundy myslíš práci pana Edge( :D ), tak takhle přesně to nepotřebuji. Hledám něco na styl páskového echa a tak nevim, co za typ....Prostě jemný slapback...vyhlídl jsem si Reel Echo....
Na to bys měl jít do analogu. Nebo do digitálu, co si na analog hraje. Nicméně digitálů, co to dělají fakt dobře, je dost málo.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
pupack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pupack »

60'Rock_N'_Roll píše:tak jestli přesností na milisekundy myslíš práci pana Edge( :D ), tak takhle přesně to nepotřebuji. Hledám něco na styl páskového echa a tak nevim, co za typ....Prostě jemný slapback...vyhlídl jsem si Reel Echo....
pak by tě mělo vyhovovat něco jako MXR carbon copy...
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
Kamahl

Příspěvek od Kamahl »

Já mám taky analog (viz podpis) a naprosto vyhovuje mým potřebám. Delay používám jen na takové oživení zvuku, takže kratší časy a volume tak na polovinu... Občas se mi zdá, že nadmíru šumí, ale to snadno vyřeší menší stáhnutí volume. :)

A digitální delay na PODu kvůli složitému nastavování nepoužívám. :D
60'Rock_N'_Roll

Měl sem možnost hrát na Carl Martin EchoTone a to mi vadilo to, že když sem nastavil dlouhý dozvuk, tak ty poslední dozvuky byly doopravdy jen nečitelná směs. Slapback byl na něm ohromný, ale dlouhé dozvuky tomu nevyhovovaly.
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Tak EchoTone ani není stavěný primárně na delší dozvuky. To je tam jen bonus, doma je spíš na tom slapbacku. Že to je nečitelné se dá očekávat vzhledem k tomu, že je o analogový zvuk.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
pupack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pupack »

Kamahl píše:Já mám taky analog (viz podpis) a naprosto vyhovuje mým potřebám. Delay používám jen na takové oživení zvuku, takže kratší časy a volume tak na polovinu... Občas se mi zdá, že nadmíru šumí, ale to snadno vyřeší menší stáhnutí volume. :)

offtopic :shock: vzdyt na PODu nastavis jen pocet opakovani, cas a mix :lol:
turbo_MaCk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od turbo_MaCk »

hlavní rozdíl je technický.... analogový má analogový obvod, digitální jej má digitální. při analogovém zpožďování dochází k zkreslení ozvěn u digitálního se signál musí digitalizovat.
Vířím klidné vody pacifiku. Jsem jediným opravdovým nepřítelem dobrého zvuku.
Obsah sáčku vysypeme do 0,5l vroucí vody, přidáme vejce a promícháme. Hotové dogma podáváme téplé a šíříme řetězovou reakcí.
Kamahl

Příspěvek od Kamahl »

pupack píše:
Kamahl píše:Já mám taky analog (viz podpis) a naprosto vyhovuje mým potřebám. Delay používám jen na takové oživení zvuku, takže kratší časy a volume tak na polovinu... Občas se mi zdá, že nadmíru šumí, ale to snadno vyřeší menší stáhnutí volume. :)

offtopic :shock: vzdyt na PODu nastavis jen pocet opakovani, cas a mix :lol:
Je tam asi pět věcí a většina z toho schovaná, protože se k nastavení určité veličiny musí podržet ještě čudl navíc a ke všemu to ani není nadepsaný atd. :roll: Nemám čas na študování co je co; já potřebuju hlavně hrát. :P
turbo_MaCk
Kontaktovat uživatele:

ještě další důležitá věc.... spousta lidí si kupuje třeba DD7 a pak na tom používají simulaci analogu... Určitě by se mezi nima našli tací, kteří by víc docenili opravdoví analog ikdyž je pravda, že jako první delay nabízí digitál víc možností k seznámaní.
Obsah sáčku vysypeme do 0,5l vroucí vody, přidáme vejce a promícháme. Hotové dogma podáváme téplé a šíříme řetězovou reakcí.
Dark Axel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dark Axel »

každý delay má své něco :-) já se v blízké době chystám na opětovný nákup Boss DD-20, což je digitál, ketrý sice analogovější zvuky zvládá moc hezky, ale i tak k němu v budoucnu budu kupovat analogového bráchu (zřejmě EHX Memory boy... už jen kvůli modulaci)
Jazzmaster/Ibanez RB650 -> Trace Elliot, 15"
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Ja shodou okolnosti taky planuju zpet koupit DD-20 :) Puvodne jsem byl rozhodnuty pro Carbon Copy, ktery se z USA da sehnat za velmi slusne prachy (mimochodem ted je myslim na bazaru), ale ty presety na DD-20ce pro me asi budou prinosnejsi nez lepsi zvuk (nebude to IMHO zas takovy rozdil, tape delay na DD-20 je dost verny).

Osobne doporucim toto: Pokud je clovek purista, pak samozrejme potrebuje analog. Ovsem analog kupovat jedine kvalitni, pekne znejici a prilis nesumici analog se za tisicovku koupit zkratka neda. Pro vsechny ostatni digital - treba se simulaci analogu, ale digital.

Mimochodem Tech 21 D.L.A. ma taky dost analogovej zvuk, kdyz clovek chce.
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
pupack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pupack »

jeste bych rozlisil opravdu mezi Echem a Delayem ... to je totiz rozdil...on ten analog se moc jako delay pouzit neda.. spis opravdu jen jako takove echo a slap...a dobarveni zvuku...

jak rikam vsichni co pracuji s delayem vazne pouzivaji jen digital a to uz mraky let... kvuli ulozeni, kvuli rytmice (delay musi sedet presne rytmicky coz u analogu znamená pracovat s cudlikama po kazdem songu atd) kvuli citelnosti toho co opakuje..atd atd

ad DD-20 z pedalových delayů jednoznačně nejlepší (ovsem musi si to clovek umet nastavit, pak nema konkurenci) - hlavně modulační delay s chorusem co tam je... pak TC nova delay (bez chorusu) a nebo tc nova repeater (s chorusem leč pro změnu bez displaye a presetů) pak dlouho nic... a pak uz leda rackové či vetsi veci (Eventide timefactor, Line6 M13, PODy atd)

samozrejme pak nemluvim o totalne jine lize jako je TC d-two ci sehnani si Korga SD3000/2000 nebo TC2290 pres ebay a nebo Axe fx (ta se vali na bazaru za 48 tisic) :)

P.S. jeste dodam byl jsem minulý pátek s panedge v muzikeru v holesovicich cca 3 hodiny sme blby na Vox ac30 vyzkousel jsem mraky kytar a mimo jine boss dd7 - horsi delay jsem vzivote v ruce nemel... :shock:
Dark Axel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dark Axel »

mno, záleží co lidi chtějí za zvuky :-) podle mně je nejideálnější mít jak analog, tak digitál (a ideálně i páskové, pěkně echoplex nebo roland 301 :-D )

no, na tom DD-20 mě příliš ta modulace nezaujala, proto aky chci dokupovat k němu časem nový EHX memory boy :-) je to moc dobrá věc, že jsem ho prodal... no, měl jsem zatmění :-D

OT: axe fx za 48000? :shock: wow
turbo_MaCk
Kontaktovat uživatele:

1. delay nemusí být v rytmu
2. říct, že je DD20 nejlepší je dost odvážný... a když říkám dost, tak dost myslím.... minimálně z technickýh hlediska krabice plná SMD součástek si prostě vezme svý. Ovšem poměr cena a možnosti je to asi i můj favorit. Třeba s tou DD7mičkou si zvukově tak dalek nejsou. Je fakt, že 7mička má spoustu vlastností, kvůli kterým bych si ji nepořídil.
Třeba já vím, že to, že sem nepořídil žádný "giga delay" (myslím všeobecně) a rači mám na podlaze 2 delaye (DD3 a DD5) bylo to nejlepší rozhodnutí. Ale sem si anprosto jistej, že většina z vás by na moji sestavu nadšeně nehrála.
panedge

Příspěvek od panedge »

no, na tom DD-20 mě příliš ta modulace nezaujala, proto aky chci dokupovat k němu časem nový EHX memory boy :-) je to moc dobrá věc, že jsem ho prodal... no, měl jsem zatmění :-

No to je docela zajímavý,protože co se se dočetl a co používá 90 % U2 revivalů je právě dd20.A i odborník z USA na U2 sound pan Mick ho zcela jednoznačně nejvíc doporočuje pro jeho modulační delay.. 8)
Gibson LesPaul Goldtop Traditional,Fender Stratocaster Eric Clapton sig., Gretsch G 5122 DC ,Fender Stratocaster,Epiphone Les Paul Standard,akustika Ashton,pololubovka Fokus,VOX AC 30 CC2,Laney TF300
Dark Axel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dark Axel »

panedge píše:no, na tom DD-20 mě příliš ta modulace nezaujala, proto aky chci dokupovat k němu časem nový EHX memory boy :-) je to moc dobrá věc, že jsem ho prodal... no, měl jsem zatmění :-

No to je docela zajímavý,protože co se se dočetl a co používá 90 % U2 revivalů je právě dd20.A i odborník z USA na U2 sound pan Mick ho zcela jednoznačně nejvíc doporočuje pro jeho modulační delay.. 8)
v tom případě zkusím po znovuzakoupení modulovaný mód sledovat zodpovědněji... možná jsem tomu na první potkání jen nepřišel na chuŤ
Odpovědět

Zpět na „Kytarové efekty“