Pořízeno
červenec 2009, použitý, cena 2000Kč
Testováno
Ibanez RG2550 aparát hartke piggy back s boxem marshall 1960 a peavy valveking 50w combo
Základní charakteristika
Tento pedál slouží k "přikrmování" zesilovačů.
Je to jednoduchý budič předzesilovače. Vlastní dva potenciometry- gain a volume, prvním nastavíte množství, míru zkreslení, druhým úroveň výstupního signálu.
Vyhodou potenciometrů je, že díky jejich velikosti si regulujete jejich otáčky nohou, bez toho abyste se museli ohýbat a přerušovat hraní.
Pedál je signován švédským virtuosem Yngwiem J. Malmsteenem, který vlastnil jinou verzi,
konkrétně DOD 250, a na znak vděku mu společnost DOD zkonstruovala jeho vlastní pedál.
Vstup-výstup.
Nožní spínač
Vstup pro 3.5 napájecí jack, jinak nápájení baterií
Technické zpracování:
Efekt je výborný kreslič, ale nevýhodou je nárůst šumu při zapnutí, což ale jakýkoliv noise gate vyřeší.
Další nevýhodou je přístup k baterii. Je nutné odšroubovat zadní kryt se 4 šroubky a poté dávat pozor, abyjsme nepřiskřípli drátky.
Chybí mu gumové nožičky, ale dají se jakkoliv nahradit..
Nakonec efektu chybí jakákoliv led dioda signalizující zapnutí...
Jinak díky pevnému šasi jí nejspíš mám na celý život.
Zvuk
DODa jsem připojil jako preamp před kytarový vstup, protože jsem potřeboval nejak dokreslit svůj zvuk. Zvuk je řezavý, překypuje výškami a středy, může být podobný až distortionu... Pokud berete zkreslení jak ze zesilovače a z Doda, samozřejmě postřehnete nárust šumu, v mém případě to boss ns 2 vyřešil..
Vyšší zkreslení oceníte především v rychlých pasážích, kde jinak překonání odporu lamp před vybuzením způsobuje nepatrně zpomalený náběh tónu. Zvuk je konstruován podle požadavků Yngwieho, takže na nějaké ty lehčí fráze stačí jen zkreslení zesilovče, nebo čistý kanál...
Záverem zvuk jde spíše do výšek než do basů...
Spolehlivost
Na tento efekt se mohu maximálně spolehnout. Čisté analogové obvody zaručují přirozený zvuk kytary.
Shrnutí
Kdo hledá kvalitní overdrive, co umí nezkrotně agresivně nafouknout váš zvuk, nebo jemný, čistý zvuk... Pedál je všestraný.. Nejhorší nejpíš bude dostupnost, špatně se schání..
Kdyby mi efekt ukradli, koupil bych si ho znovu?
i kdybych ho nepoužíval tak tento DOD musí být navždy součástí mého vybavení.