Footswitch - jak na něj a jak funguje

Pedály, multiefekty, procesory, ...
Wraith
Kontaktovat uživatele:

Footswitch - jak na něj a jak funguje

Příspěvek od Wraith »

Co je footswitch?
Jednoduchým rozkladem názvu se většina z Vás dostane k výrazu "nožní přepínač", což je samozřejmě správně :). Zkráceně FS je externí pedál ke kombu nebo zesilovači, kterým se dají při hře přepínat různá nastavení (záleží na kombu). Např. přepnutí s Clean na Overdrive

Jak zjistím, jestli můžu mít FS?
Na zadním panelu zesilovače je zpravidla samice 6,3mm konektoru (klasický velký jack) s nápisem Footswitch. Jsou ale i jiné konektory, např. aparáty ENGL mají spolu s klasickým i 9ti pinový konektor pro ENGL footswitche. Tento příspěvek je pouze o těch s 6,3mm konektorem!

Jak to funguje?
Samice v kombu je stereo jack -> 2 kanály a zem. Kanály jsou pod napětím a při spojení kanálu se zemí dojde k sepnutí např. reverbu na kombu. Jeden stereo jack = 2 funkce. Celé to pracuje na principu sepuntí, né vyslání impulsů.

Můžu použít k aparátu FS od jiné značky?
Pokud na Vašem aparátu funguje FS na sepnutí, tak ano (což ve většině případů tak je). Pokud nevíte, stačí strčit klidně obyčejný nástrojový mono kabel do zdířky FS a na druhé straně ho pevně rukou sevřít, pokud se něco při sevření přepne, můžete použít přepínací FS.

Jak na vlastní FS?
Obrázek
Pokud Vám stačí obyčejný bez indikace, jednodušše vynechte R a LED

Pokud ovšem chcete světýlka, tak se to trochu komplikuje :)
1) Strčit kabel do zdířky a změřit napětí mezi kanálem a zemí. Často bývá 24V, ale může být i 12V. Každopádně jsou to řádově desítky V, takže pokud Vám vyšlo 150V tak je něco špatně :)

2) Podle výsledku napětí je potřeba spočítat ochranný odpor ke každé LED diodě, každá barva má vlastní úbytek napětí! Úbytky napětí a zapojení anody/katody najdete pěkně zde.

A teď výpočet: R= (Uv - Ud)/Id

přičemž R = výsledný odpor, Uv = napětí naměřené ve zdířce, Ud = úbytek napětí na diodě, Id = proud u diody (záleží také na konkrétní diodě, nějaké extra svítivé budou mít větší proud)

Příklad: žlutá dioda s úbytkem 2,4V a proudem 20mA, 24V ve zdířce
R = (24-2,4)/0,020 = 1080 omhů
Takovou velikost sice nekoupíte, ale když tam dáte 1200, tak se nic nestane. Lepší větší odpor, než diodu spálit.

Odstranění problémů
Ujistěte se, že používáte STEREO kabel, s MONO kabelem Vám pujde jen jedna funkce.
Pokud budete měnit rozdupaný přepínač, dejte pozor, abyste koupili přepínač a né tlačítko. Konkrétně u nás se prodává toto jako tlačítko i jako spínač a nelze to vzledově a po stisku poznat.

To je asi vše, jestli sem něco zapomněl, tak řekněte, ať doplním.
Kdyby tento příspěvek byl "nahoře" byl bych asi nejen já rád :)
Custom Guitar @ ENGL Screamer
Dunlop CryBaby | SansAmp GT-2 | MXR EVH Phase 90 | Boss CE-3
Lachim

Re: Footswitch - jak na něj a jak funguje

Příspěvek od Lachim »

Přidělával jsem si k Footswitchi od LANEYe LEDky a svítí jen jedna. Funguje obé,ale proud teče jen jednou lajnou (asik 12V,už nevim přesně). Za boha jsem to nerozchodil. Ani vlastně nechápu,jak to může fungovat. Asi se jen prostě propoji kontakty. Takže reverb spínám bez signalizace.
Někde jsem to tady řešil v bastlu
- PRS Custom MACHO, Strat MACHO, aku FURCH S25-SR Cut, Fender Thienline Elite, MusicMan Axis Pořízka, HOHNER Revelation RTX, Epi Wildkat, Tele MIK, Hohner Strat Prof., Sigma OM .....
- krabiček a efektů kýbl
- 3x Mmjuz aparáty, FR kombo Yamaha Stageplan 200 BTR
Wraith
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wraith »

buď mě napadá že tam máš mono kabel a nebo když tam strčíš kabel tak ti teda nejde jeden kanál jestli to dobře chápu?
Lachim

Příspěvek od Lachim »

Ne,ne. Zapojeno jako na tvým obrázku. Jen prostě jedna dioda nesvítí,žádnej proud tim neprochází,ale reverb spíná. Zkreslenej normal funguje a svítí. Tim stereo kabelem jde proud jen jednim drátem a je jedno,jestli je sepnuto,nebo ne.
- PRS Custom MACHO, Strat MACHO, aku FURCH S25-SR Cut, Fender Thienline Elite, MusicMan Axis Pořízka, HOHNER Revelation RTX, Epi Wildkat, Tele MIK, Hohner Strat Prof., Sigma OM .....
- krabiček a efektů kýbl
Jaguar master
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jaguar master »

A nemáš tu diodu vadnou?
Final Frontier
Wraith
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wraith »

Jaguar master píše:A nemáš tu diodu vadnou?
jo taky mě to napadlo

jestli to spíná ale nesvítí, tak by měla bejt asi spálená dioda, ikdyž nevim jestl dioda pouští dál když jí odpálíš
ohryzek36

Příspěvek od ohryzek36 »

Lachim píše:Přidělával jsem si k Footswitchi od LANEYe LEDky a svítí jen jedna. Funguje obé,ale proud teče jen jednou lajnou (asik 12V,už nevim přesně). Za boha jsem to nerozchodil. Ani vlastně nechápu,jak to může fungovat. Asi se jen prostě propoji kontakty. Takže reverb spínám bez signalizace.
Někde jsem to tady řešil v bastlu
Už jsme to řešili v bastlení - ledka nesvítí a svítit nebude - tím footswitchem se jen zkratuje výstup z reverb tanku, aby se nemíchal do původního signálu (zatímco přepínání kanálů jde přes pár tranzistorů a ovládá FETama signálové cesty - podobně jak třeba u efektů) - mám taky Laneya a zkoušel jsem to (mám i projíté schéma a všechno... :( ), prostě bez úpravy zapojení komba to nejde :(
Lachim

Příspěvek od Lachim »

Jj,řešili jsme to a nejde to. To je jen ukázka toho,že jsou různá zapojení. Takže kdo má a nebo ví o zapojení pro různé,ne úplně standartní Footswitche,tak postujte :wink:
- krabiček a efektů kýbl
Jaguar master
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jaguar master »

No ještě že můj foot od Crate funguje i na reverb. Jen ten reverb je debilní :( když je puštěný tak se začíná sám chytat do oscilace, nebo do smyčky, prostě sám sebe "vazbí". Blbec jeden :D a to ho dělá i na minimální nastavení.
Final Frontier
lipo

Příspěvek od lipo »

Nechci zakládat nový téma.......neobkreslil byste mi prosím vás někdo, kdo máte Engl Z-4 footswitch jeho schéma???
Jimmy2

Příspěvek od Jimmy2 »

Jen doplním: Roland Cube 30x funguje na vyslání signálu (tzn. přepne po spojení a následném rozpojení spínače) a na FS má 3.3V
Cort KX5, Cort CJ 1F NS, Marris CL-100, Roland Cube 30x, Toneport GX, Amatér a věčný začátečník.
Rainmaker
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rainmaker »

prosím vás potřebuju poradit

mám kombo 3 kanál a má efekt reverb a footswitch(byl přibalen) mě přepíná jen kanály (levej: čistej /gain) pravej: gain /high gain) no a chtěl bych si vypínat i zapínat i ten reverb protože rozdíl ve zvuku tam je když je on /off
dá se sehnat nějakej footswitch kterej by mě toto umožňoval?
thx :)
up the iron

/
http://kytary.cz/marshall-multifunkcni- ... /HN073416/
http://kytary.cz/randall-footswitch-rf4g3/HN102619/
http://kytary.cz/fender-3-button-channe ... /HN085513/ (bude přepínat i gainy mezi sebou?)
je to možný použít jako universální FS (mám combo axl) nebo jsem v prd*** ?
Už nehraju, pouze poslouchám ...
Moleek

Příspěvek od Moleek »

Skoro bych řek, že prostě u tvého komba prostě Reverb footswitchovat nejde...
Možná nějakym bastlem by šla bypassnout reverbová jednotka, ale to fakt nevim, tak nechci kecat, a pochybuju že by sis do komba chtěl vrtat nějaký hlouposti
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A

http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Tohle nepořešíš. Konektor na footswitch vede drátky jen k přepínači kanálů, rozhodně ne k reverbu. Jak řekl Moleek, musel bys sám zbastlit nějaký bypass / odpojovač reverbu, ale to se ti asi chtít nebude.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
lipo

Příspěvek od lipo »

Už sem tady psal, jestli by mi někdo neobkreslil schéma..........f/switch jsem si už vyrobil....normálně jsem ho odzkoušel jestli spíná a všechno v pohodě...........pak jsem ale připojil k tomu Thunderovi a prostě nefunguje....je mi ale divný, že je při sepnutí slyšet v tom aparátů zvuk, jako když se přepíná kanál....ale nepřepne se.....nějaký nápady???
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

A mas to jako latching nebo momentary?
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
lipo

Příspěvek od lipo »

Wohma píše:A mas to jako latching nebo momentary?
latching
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Mas tam nejaky LEDky nebo neco?
Jestli ti to pomuze, mozna nekde vyhrabu fotky vnitrnosti myho footswitche (Ibanez IFS4X).
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
lipo

Příspěvek od lipo »

Wohma píše:Mas tam nejaky LEDky nebo neco?
Jestli ti to pomuze, mozna nekde vyhrabu fotky vnitrnosti myho footswitche (Ibanez IFS4X).
Bez LEDek......jenom dva spínače+stereo kábl..............to bys byl hodnej, pokud bys našel ty fotky....já fakt nevim, co tam engl může mít za fígl, aby tam šel jen nějakej přepínač.
rain
Odborník
Bandzone: http://bandzone.cz/hardrain
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rain »

Není tam žádný fígl. Jsou tam relátka. Strč tam normální stereo jack a zkoušej spojovat ring/tip se zemí. Nebo rozdělej ten fsw a zkus tam spojovat dráty - špička (tip) by měla být clean/lead a kroužek (ring) lo/hi gain. Ledka tomu nemůže vadit (správně zapojená pochopitelně). Jestli to nebude fungovat, tak je něco špatně v zesáku.
Odpovědět

Zpět na „Kytarové efekty“