MIDI nevypne notu

Klavíry, keyboardy, digitální piana, syntezátory, ...
Odpovědět
marej

MIDI nevypne notu

Příspěvek od marej »

Zdravím obec klávesáckou s žádostí o radu. Jako chudá kapela se snažíme využívat nejrůznější PC pluginy s klávesovými zvuky a staré klávesy jen jako MIDI keyboard. Při tomto zapojení se velmi často stane, že nějaká nota stále zní i když klávesa už dávno není stisknuta. (jako by byl sešlápnut sustain). Stává se mi to s různými midi keyboardy, s různými pluginy a nakonec i s různými počítači. Nevěřím, že by to byl jen můj problém. Neznáte někdo řešení? Díky.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: MIDI nevypne notu

Příspěvek od pavlii »

Může dojít ke ztrátě informace Nota Vypnuta, obvykle smícháním duplicitních dat na MIDI sběrnici. Jak máš celý systém (keyboard a DAW) nakonfigurován ohledně MIDI? Případně do toho může samozřejmě i nějak vstupovat MIDI HW - třeba převodník USB <> MIDI apod.

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
marej

Příspěvek od marej »

Midi monitorem jsem kontroloval co leze do PC a to bylo v pořádku, takže problém musí být někde dál.
Vlastně jsem se s tímhle problémem setkával odjakživa - tedy už i v dobách (15 let zpátky) kdy jsem používal wavetablovou zvukovou kartu. Jako větší problém jsem to začal vnímat až teď, kdy jsme to začali používat pro živé hraní. Momentálně mám keyboard připojen přes midi in do zvukovky Fast Track Ultra 8R ta jde přes USB do notebooku a tam používám různé pluginy. Zkoušel jsem pluginy jak stand alone tak VST (hostem byl "in Tone Matrix Pro" od Audiffex) ale ten problém se zaseknutím jedné noty se vždy dříve či později dostavil. Obvykle tak během jedné písničky.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Mhm...zajímavé - za svou mnohaletou praxi jsem se s tím nesetkal ani prostřednictvím někoho jiného, ani přímo osobně doma ve studiu.

Pokud je jasně MIDI monitorací ukázáno, že DAW (potažmo tedy počítač) přijal ke každé notě informaci Nota Zapnuta/Vypnuta, tak nemá co dál přeznívat.

Zkusil bych tedy filtrování dat. Nepředpokládám, že byste využívali všechny MIDI CC, takže bych pro začátek nastavil třeba nefiltrovat Note ON/OFF, MIDI CC 0, 32, 3, 7, 11 a pokud bude po nějaké průkazné době vše b pořádku, pokračoval bych přidáváním (po 1, max po 2 kusech) dalšími MIDI CC, až by se narazilo na ten problematický (ano, třeba to bude Sustain nebo Sostenuto - těžko říci).

P.

marej

Příspěvek od marej »

Tak jsem chvíli přemýšlel jak filtrovat midi, ale nakonec se mi to začalo dařit. Jen nevím jestli je to ta správná cesta, protože i když použiju přímo virtuální klávesnici na pluginu (některé ji mají) tak se dříve či později nejaká nota "zasekne" a zůstane znít. No, pomalu začínám připravovat klávesáka na to, že si pořídí opravdický nástroj. JInak díky za zapojení do diskuze.
M.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Filtrovat se může buď přímo v tom kterém programu, nebo pomocí MIDI-OX prográmku. Nicméně jedná-li se o hraní "na plug-in" (čili virtuální nástroj), tak bych to spíš viděl na nějakou chybnou činnost v rámci celého počítače (výkon apod.). Tohle by asi stejnak odfiltrovat tímhle způsobem ani nešlo :cry:

P.

baroko

Příspěvek od baroko »

mě se to stává taky, že někdy některá nota zústane stisknutá a dokud nedam stopku nebo nepřepnu na jiný vsti tak se nevypne... podle mě je to zkrat vinou pc... jinak fakt nevim cestou se nemá co pokazit je to jednoduchý zařízení, žádný kladívka :lol: ale řešení nemám možná ještě nekvalita zvukové karty jinak mi nic nenapadá
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Měl jsem obdobný problém s přechodem na dvoujádro, vyřešil jsem nastavením pouze jednoho vlákna (jádra) pro daný proces, chyba zmizela. Dále je známo, že ruzně "patchované" VST ale i jiné SW vykazují různé obdobné chyby. Odfiltrování nepoužívaných kontrolerů je rovněž rozumná cesta.
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
patriksyn

Příspěvek od patriksyn »

Zdravim,
tento problem jsem resil celej rok. Zacalo to tim, ze jsem potreboval chytrejsi vec na bici jednotku. To vedlo k tomu, ze jsem si napsal svuj program pod WinXP. Ten fungoval na 100%. Pak jsem ho chtel vylepsit o nejaky ten automaticky doprovod a duplikaci nastroju a narazil jsem na Vami popisovany problem s nevypinanim not. Po neuspesnem hledani pricin a faktu, ze windows jsou absolutne nepruhledne, jsem se rohodl to prepsat do MSDOSu. To ovsem chtelo probadat rizeni USB na urovni radice a prostudovat hodne textu kolem toho. Po prepsani programu a dlouhem zkouseni bylo zjisteni, ze problem neni na urovni software, ale uz hardware a komunikaci mezi PC a klavesy. Hned po pripojeni probehne pomoci transfer descriptoru nastaveni pocu bytu na prenos mezi zarizenima. U me je to 64byte, coz v praxi znamena 16 not na jeden prenos.( stisk i uvolneni klavesy je na 3 byty + 1 byte na zacatek = 4) To muze byt nekdy hodne malo, zvlaste kdyz pri nekterych nastrojich se automaticky posila vice not, nez je stisknuto !!!!! Vetsi problem a podle mne pravdepodobnejsi (neznam Vasi pricinu ) je fakt, ze radic USB pracuje tim zpusobem, ze mu poslete prikaz, aby po nejakou dobu prijimal zpravy od zarizeni, pak se ukonci a znovu spusti. Pokud zarizeni posle data v tuto dobu , tak to radic nezpracuje presto, ze tyto data nejakou dobu na sbernici jsou. Jeste zajimavejsi je skutecnost, ze toto dela jen u uvolneni klaves a ne pri stisknuti. Pokusy jsem delal ma klavesach Yamaha a deskach s ICH6. Doufam, ze jsem Vam trosku pomohl.
Odpovědět

Zpět na „Klávesové nástroje a syntezátory“