PEAVEY ValveKing™ Head 100 W (Lampový zesilovač)

Místo pro recenze Vaší výbavy
Odpovědět
afektband

PEAVEY ValveKing™ Head 100 W (Lampový zesilovač)

Příspěvek od afektband »

Diskuze k této recenzi diskuze-k-recenzim-f56/peavey-valveking ... 15586.html

-------------------

model: PEAVEY ValveKing™ Head 100 W
foto:
Obrázek
pořízeno: Leden 2008, nový, cena cca 12-13 000,- Kč
testováno s: Framus Renegade-Custom Shop 2007, Box Kustom Quad ST 412 A

základní charakteristika:
:arrow: 100W lampový zesilovač
:arrow: 4x6l6, 3x12AX7 (fixed bias)
:arrow: 2 kanály, oddělené korekce
:arrow: zkreslený (boost on/off), čistý (bright/fat)-oboje se ovládá i footswitchem
:arrow: seriová smyčka (+10db)
:arrow: reverb
:arrow: impedance volitelná 4-8-16 ohmů
:arrow: dva výstupy pro boxy (zapojeny paraelně)
:arrow: vstupy passiv/aktiv (+10db)

zpracování, ovládání:
Kovové šasi a grily v matné černé barvě s bílými popisky. Plastové potenciometry. Case nejspíš dřevotříska potažená kvalitní černou koženkou. I po spoustě odehraných hodin a koncertech se na zesilovači nic nepovolilo. Madlo, plastové rohy drží jako přibité, potenciometry se nerozlámaly/neupadly, koženka neroztrhnutá, lak z roštů neomlácený/neopadaný, takže postránce zpracování 100%. Zesilovač je userfriendly, jednoduché a intuitivní ovládání, "klasické" rozvržení potenciometrů. Bílé popisky dobře čitelné. Jedinou nevýhodou v ovládání je chybějící master. Volume se musejí pořád přenastavovat zvlášť. Efektová smyčka je seriová (kdyz zapojíte kabel do send a signál nepošlete zpátky, nebude to hrát). Kdyz signál proženete smyčkou zesílí se cca o 10db. Konektory jsou nezvykle vepředu, ale nemám s tím žádný problém.

zvuk:
Čistý: Čistý zvuk je obyčejný, teplý, lampový. Má přepínání fat/bright, v praxi je rozdíl ve zvuku u HB trochu rozpoznatelný, ale u singlů téměř mizí. Korekcemi mnoho zvukových variant nevykouzlíte, to spíše kytarou. Na čistý zvuk používám většinou krkový hb, nebo i s rozepnutím. Čistý zvuk ale ničím nepřekvapí, zní prostě jako čistý zvuk, ničím vás nedostane, ale také neurazí, takže přejdu radši ke zkreslenýmu kanálu.

Zkreslený: Zkreslení je typicky peaveyovské. Hutný zvuk, zvýrazněné středy, trocha toho recto-chrochtání. Typický moderní high-gain ne nepodobný 5150, nebo 6505. Zesilovač se nejlíp rozezpívá, když mu přidáte spoustu středů, jsou opravdu pěkný, čitelný. Moje ustálené nastavení je výšky 4/10, středy 7-8/10, basy 4/10, presence a resonance 4/10. Zesilovač s dobrou bednou snadno vytvoří pevnou zvukovou stěnu, velice dobře se prosazuje právě díky dobrému středobasovému zvuku. Zvuk je velice hutný/tvrdý a vytváří zvukovou stěnu i při nízkém gainu právě díky svému charakteru. Při sepnutí boostu je z toho metalový zabiják, avšak pořád velice konkrétní, nezahuhlaný se zpívajícíma středama a pevnýma spodkama. S gainem netřeba chodit do extrému, cca od 7/10 je již přidání gainu neznatelný, pouze to víc šumí a ztrácí konkrétnost. Zesilovač umí i příjemný rockový zkreslení, ale nějaký překrásný crunch ala MB Lone-Star aj. od něj nečekejte. Korekce zabírají o 100% učiněji, než u čistého kanálu, takže se dá vytvořit daleko více zvuků, ale po skoro dvouletém hraní na tuten aparát si myslím, že středové zvuky mu jdou absolutně nejlépe.

Presence/Resonance: S obojím to moc nepřehánět, oboje za půlkou spíš zvuk przní, hlavně presence. Do půlky to pěkně dotvoří zvuk přidáním vyšších středu, ale pak už je to jenom bordel navíc.

Reverb: Hroznej, na menší dobarvení čistýho ještě dobrý, ale nepřehánět. Navíc je stejnej pro oba kanály a nedá se vypnout footswitchem, takže při přepnutí na zkreslení musíte otočit ručně. Pro mě je to jenom poťák navíc, který mám pořád vypnutý.

Simulace class A/AB: Nepoužitelný, mam porad naplno na AB. Čím víc A tím větší rozplizlost a ztrací to konkrétnost, basy.

spolehlivost:
Za skoro dva roky co ho mám je na něm nahráno opravdu moooc hodin a i desítky koncertů. Zatím bez žádného zaváhání a problému, šlape jako hodinky.

Shrnutí:
Myslím, že kdo chce utimátní zkreslený peavey zvuk v levném balení, je tenhle zesík přímo pro něj. Zesilovač má obyčejný čistý zvuk, levný/divný reverb, nepoužitelnou simulaci A/AB, naproti tomu velice kvalitní zkreslení, na jakýkoliv Metal/Punk/Rock, které opravdu neurazí ani vedle dražších aparátů.

Kdyby mi hlavu ukradli, koupil bych si ho znovu?
Se stejnými finančními prostředky na 100%. Nepotřebuji tisíc druhů zkreslení, stačí mi jeden kvalitní, konkrétní, průrazný zvuk. Čistý zvuk s krkovým snímačem (i rozepnutým) zní dobře (dobrý je za 3 :!: ). Zesilovač je navíc velice spolehlivý a po sundání křídel vypadá i dobře :-). Co víc si přát za necelých 12.200,- kč.

Ukázky
Není moje, ale myslím že tady jsou dobře slyšet ty monstrózní středy.

prosím o edit, nevím jak se to vkládá aby se to hned zobrazilo, nebo jestli mi to nežere jenom ten náhled, děkuju. - Stalo se (Nero)

PetrPeter * 1.5.1975 - 1.8.2008 + R.I.P.

::Framus Renegade Custom Shop, Framus Pantera (SD Dave Mustain Signature aktiv pickups)::Dunlop Cry Baby GCB 95::Framus Cobra::Carvin 412B::Kabely Smrčka, Klotz a PW::
Odpovědět

Zpět na „Recenze Vaší výbavy“