THE BOX PA502 A

Aktivní reproboxy, pasivní reproboxy, zesilovače, ...
Odpovědět
Marylin

THE BOX PA502 A

Příspěvek od Marylin »

Ahoj, odešel nám ve zkušebně zpěvový apec a tak jsem se začal zabývat tím, co nového na zpěv koupit. Co se týče naší zkušebny - jedná se o prostor 4x7 m. Stylově hrajem metal - 2 kytary, basa bici, docela kravál... Po přečtení tohoto fora jsem narazil na reproboxy značky the box, které se vyrábí tuším pro thomann.de. Jde mi konkrétně o typ THE BOX PA502 A.

http://www.thomann.de/de/the_box_pa502a ... system.htm

Jedná se o aktivní bednu s 15 repro, udávaný výkon 300W, cena za 2 bedny včetně stojanů je zhruba v přepočtu něco málo přes 15000Kč (599 eur + poštovné), což mi přijde jako hodně příznivé. Bedny bychom měli převážně ve zkušebně, max. 3x do roka bychom je používali na koncertech, tzn. jejich stěhování by nebylo zas tak časté. Nejde nám zase tak moc o kvalitu zvuku, spíš je pro nás důležitější hlasitost (abychom zkrátka slyšeli zpěv, který by měl být nad všemi ostatními nástroji ve zkušebně)

Tedˇ bych se Vás zkušenějších chtěl zeptat na pár otázeček:

1) Co si myslíte o značce the box a konkrétně o modelu PA502 A (Je ta značka opravdu na úrovni např. Behringera či Skytec?)
2) Chtěli bychom tyto bedny používat i jako podiové monitory, v menších klubech a hospůdkách, přísálí KD(do 100 lidí), hodily by se na to?
3) Zvládla by tato bedna i funkci odposlechu pro bubeníka? (někde jsem zde četl, že na to musí být speciální bedna, tak nevím...)
4) Občas děláme koncík i v kavárně (6x10m), aparáty nám na tento prostor vystačí, chtěli bychom však přizvučit kopák, plus užit tyto bedny jako zpěvový aparát. Otázka zvládlo by to naráz zpěv a ten přizvučený kopák?
5) Utáhlo by to naší zkušebnu?

Moc děkuji za každou odpoveď 8)
Naposledy upravil(a) Marylin dne 2.10.2009 5:50, celkem upraveno 1 x.
Kapela:
AV Guitar s EMG 81 + 85, Peavey 6505+, Orange PPC 412 V30

Studio:
Reaper DAW, Focusrite Saffire Liquid 56, Focusrite Saffire 40, JBL LSR 305, GAP FC 1, Line Audio CM3´s, Shure SM 57, Soundking ED007, Audix OM 2, Audix D4, Audix i5, Akai LPD 8, Presonus Faderport, Hammerwave comps, 500 series rack by Vandaalelectronics, Golden Age Pre 573, LaChapell Audio Pre 583s
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Re: THE BOX PA502 A

Příspěvek od Wohma »

1) Rekl bych, ze je NAD urovni Skytecu, s Behringerem v pohode snese srovnani.
2) Jako odposlech by mely bez problemu stacit.
3) Nevim o tom, ze by byla potreba nejaka specialni bedna, ale nejsem zadny velky guru. Leda ze by se tim myslel vetsi vykon.
4) 6x10 uz je docela velkej prostor, to podle me na metal stacit nebude.
5) nevim, jak to myslis, ale jestli na nazvuceni zpevu, tak to bez problemu.
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
Marylin

Příspěvek od Marylin »

Moc dík za odpoveď. Co se týče té kavárny (6x10m), tak kdyby byly ty bedny na stojanech, nad hlavami posluchačů, tak zpěv by mohl být v tom prostoru v pohodě čitelný a slyšitelný nebo ne? Ten kopák by se možná dal oželit, i když přizvučeni by se tomu určitě hodilo... Potom jedině použít ještě nějakou bednu na kopák, zřejmě asi sub...
Kapela:

Studio:
Reaper DAW, Focusrite Saffire Liquid 56, Focusrite Saffire 40, JBL LSR 305, GAP FC 1, Line Audio CM3´s, Shure SM 57, Soundking ED007, Audix OM 2, Audix D4, Audix i5, Akai LPD 8, Presonus Faderport, Hammerwave comps, 500 series rack by Vandaalelectronics, Golden Age Pre 573, LaChapell Audio Pre 583s
pavel2
Odborník

Příspěvek od pavel2 »

Bedna je docela velká, takže nějaký ten bas by to zahrát mělo.

Záleží ovšem na tom, jestli jsou zesilovače schopny dodat udávaný výkon a zda je dobře odladěný cross.

Na tom tomanově odkazu jsou jakési grafy, ale nevíme, co se měřilo - podle mně jde o pasivní verzi, a vypovídací schopnost je téměř nulová.

To, co chcete, s odřenejma ušima splní EM151Kit + GX5, ale to je tak za 21000,- Kč.
Klidně se vsadím, že ty TheBoxy to přehraje levou zadní...

Další variantu bych viděl TAPCO THUMP TH-15A která se už nevyrábí a místo ní je nyní Mackie THUMP TH-15A kde se sice neuvádějí tak úžasné parametry, ale zase se jim dá věřit a má to v ČR solidně zajištěný servis.
Nemám strach z lopaty, mám strach ze srpu a kladiva
Jens Ludwig
Odborník

Příspěvek od Jens Ludwig »

tyhle bedny jsou poměrně dobré - nechci je srovnávat s RCF je nehodlám, ale už jsem na ně zvučil poměrně velkou kapelu venku a stačili....

jako odposlechy budou stačit v pohodě - výhoda je i v tom, že je možnost otočit hornu - takže vyzařovací úhel bude vždy v pohodě....

prižvučit zpěv a kopák nebude v pohodě....
PetrPeter * 1.5.1975 - 1.8.2008 +

omlouvám se za překlepy, jsem rád, že mi můj ntbk vůbec ještě píše....
Marylin

Příspěvek od Marylin »

Jens Ludwig píše:tyhle bedny jsou poměrně dobré - nechci je srovnávat s RCF je nehodlám, ale už jsem na ně zvučil poměrně velkou kapelu venku a stačili....

jako odposlechy budou stačit v pohodě - výhoda je i v tom, že je možnost otočit hornu - takže vyzařovací úhel bude vždy v pohodě....

prižvučit zpěv a kopák nebude v pohodě....
Ve spojení s jakými subbasy jsi tyto bedny používal venku na nazvučení kapely? Přizvučit zpěv a kopák nebude v pohodě - můžeš mi to prosím trochu přiblížit? :?: Dík za každou reakci...
Kapela:

Studio:
Jens Ludwig
Odborník

Příspěvek od Jens Ludwig »

venku sem je měl kupodivu i bez bassů.. samotný...

prizvučit kopák i zpěv BUDE v pohodě - předtim sem to psal na rychlo a zapletli se mi dvě myšlenky ("bude v pohodě" / "nebude problém") - za mylnou informaci se velice omlouvám..
PetrPeter * 1.5.1975 - 1.8.2008 +

omlouvám se za překlepy, jsem rád, že mi můj ntbk vůbec ještě píše....
Marylin

Příspěvek od Marylin »

Ok, to se stává i mně :D :D O boxech budem uvažovat do budoucna. Náš problém jsme po dohodě vyřešili tím, že jsme si objednali zesilovač qsc gx 5, a použijem k tomu dosavadní 2 bedny (každá zhruba 300W), které neodešly (narozdíl od zesíku). Tak uvidíme, věřím, že to bude lepší než s tím starým zesákem. Byl to totiž zesilovač, který jsme dostali od obce, když vyřazovala zesák na místní rozhlas :D Ustřihli jsme tam jedno trafo, aby to nemělo 100V a 600W jelo zhruba 2 a pul roku. Zkusíme ho spravit, uvidíme, zda někoho ochotného seženem. Jinak pujde opravdu do té popelnice :D

Jinak mám ještě takový dotaz, jak se měří u reprobeden jejich watáž a odpor? Je na to třeba nějaký speciální přístroj? Nejsme si totiž jistí, kolik W mají ty naše bedny a rozdělávat je se nám upřímně moc nechce. Když jsme je kupovaly, tak typek říkal, že 300W a 8 ohmů, ale člověk nikdy neví :| Vím, že mají 1x 15 nebo možná větší repro, 1x 12 repro a 1x výškáč...

Jen pro představu, ať nemluvíme o něčem, co jste ani neviděli jsou to ty bedny na tomto obrázku na právé straně, basáka a ostatních si prosím nevšímejte :lol: :
http://vacek.rajce.idnes.cz/Kavarna_14. ... 000443.JPG
Kapela:

Studio:
pavel2
Odborník

Příspěvek od pavel2 »

Na těch fotkách není nic vidět, ale zdá se, že tam je mimo jiné taky piezo - to se o zábavu dokáže postarat například nepředvídatelným náběhem do vazby :-)

Na bedně by měl být nějaký štítek, tak nám ho popiš, taky na reproduktorech budou nějaké nálepky...
Marylin

Příspěvek od Marylin »

pavel2 píše:Na těch fotkách není nic vidět, ale zdá se, že tam je mimo jiné taky piezo - to se o zábavu dokáže postarat například nepředvídatelným náběhem do vazby :-)

Na bedně by měl být nějaký štítek, tak nám ho popiš, taky na reproduktorech budou nějaké nálepky...
Takže jsem se právě vrátil ze zkušebny... :D Nafotil jsem jednu z našich beden. Dokonce jsem odšrouboval repro a nafotil jejich štítky, basák je Ara 389-00/8 a ten výškáč Celestion supertweeter HF 50. Až na ten jeden 12´´ reproduktor, který je uchycen zevnitř matkou, takže jsem ho nemohl dostatl ven, ani přes vnitřek jsem na něj neviděl, pač ta bedna je rozdělena příčkami :( Dvě repra (výškový a basový jsou po 8 ohmech). Ted babo raď, jaká tam je celková watáž a odpor? :?: Jde vůbec nějak zjistit z těch indicií, kterém jsem poskytl? :D Bohužel na bedně nebyl štítek, páč je to handmade... Celý můj dnešní zážitek je nafocen zde, mrkněte .... :D :D

http://vacek.rajce.idnes.cz/reprobedna/#album
Kapela:

Studio:
pavel2
Odborník

Příspěvek od pavel2 »

To je dobrý osazení - jestli je vyhýbka v pořádku, tak máte docela slušný třípásmový bedny

8 ohmů by to mít mělo, s příkonem bych byl opatrný - ten LF má katalogově 150W RMS, takže GX5 je dost overkill, ale když budete hrát s citem a nepůjdete nadoraz, tak by se nic stát nemělo.

Tož ať to hraje :-)
Marylin

Příspěvek od Marylin »

Toš to moc dík :D Za 5OOO Kč jsme ty bedny kdysi koupili, což je asi slušná cena... Zatím to vydrželo, a to jsme do toho pumpovali 300W (600W zesík na 2 bedny). Ale kdo ví kolik měl ten zesák vůbec výkon. :D Uvidíme jak to bude hrát s tím QSC gx 5, každopadně začnem od minimálního výkonu... Během přístího týdne bychom ji měli mít a pak poreferuju, jak to hraje :D
Kapela:

Studio:
Marylin

Příspěvek od Marylin »

Ahoj, po delší době obnovuji toto mé téma... Naše stávající bedny na zpěv (ty které jsou nafoceny na odkazu výše) fungují s QSC gx 5 velmi dobře a jsme spokojení jak s výkonem, tak i zvukem... Teď po tom, co jsme našetřili s kapelkou nějaké peníze, tak se poohlížím po nějakých subbasech, které by ony 2 bedny doplnily a mohli jsme si tak nazvučit menší přísálí kulturního domu :D Teď mé otázky - na bazaru jsem našel tento inzerát -

http://hudebnibazar.cz/inzerat.php?ID=6 ... =15&order=

Jedná se o "Super bassy - repro Zoomax 15" ,600 w ,8 ohmu" - nevyznám se v značkách, je to OK? Případně jiné alternativy?

Další otázka je zesilovač, který zřejmě (?) bude nutný k subbasům dokoupit? V tom samém inzerátu je Behringer EP 2500, ale netuším jaký je a zda je určen na subbasy... I když k tomu QSC GX 5 by se hodil asi také nějaký QSC...

Třetí a poslední otázka je - bude třeba crossover?

Snad jsem Vás moc nevyčerpal...

Díky za pomoc :D

M.
Kapela:

Studio:
pavel2
Odborník

Příspěvek od pavel2 »

Když použiješ druhý GX5, můžeš použít vestavěnou vyhýbku - nehraje to nejhůř, ale zesilovač pro basy by měl mít větší páru.

EP2500, pokuď je v pořádku se na basy hodí víc, ale už budeš potřebovat nějakou vyhýbku.

Nedoporučuju analogové Behringer DCxxcc, naopak digitální DCX2496 je docela dobrý.

ZOMAX 600W je docela OK, ale chtělo by to vědět v jaké bedně to je a přesný typ reproduktoru.
Odpovědět

Zpět na „Zesilovače a reproboxy“