K čemu slouží zpěvákům odposlech?

Technika zpěvu, zpěvová aparatura, efekty, ...
Jane
Kontaktovat uživatele:

K čemu slouží zpěvákům odposlech?

Příspěvek od Jane »

Zdravím...dneska jsem objevila tohle fórum, tak mi to nedalo a přihlásila jsem se. :) Jako naprostý amatér nevím o zpěvu skoro nic, ale zajímalo by mne, k čemu se používají tzv. odposlechy, jsou to takové ty "pecky", co mají zpěváci v uších, buď to jen jednu nebo hned dvě...V české wikipedii jsem tento termín bohužel nenašla...Předem díky za odpověď a za vaši shovívavost za mou neznalost.
rotten77
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: K čemu slouží zpěvákům odposlech?

Příspěvek od rotten77 »

Odposlech, ať už se jedná o velké repreáky na pódiu, nebo pecky v uších, slouží hlavně k tomu, aby se zpěvák slyšel. Na pódiu je totiž trochu rachot a kdyby se neslyšel, tak neví jestli nezpívá falešně. V odposlechu ještě může mít třeba i ostatní nástroje.
Jane
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jane »

rotten77 píše:Odposlech, ať už se jedná o velké repreáky na pódiu, nebo pecky v uších, slouží hlavně k tomu, aby se zpěvák slyšel. Na pódiu je totiž trochu rachot a kdyby se neslyšel, tak neví jestli nezpívá falešně. V odposlechu ještě může mít třeba i ostatní nástroje.
Takže jestli jsem to správně pochopila, tak ten odposlech ho vlasně jakoby "oddělí" od zbylého "hluku" na pódiu, který pochází z nástrojů ostatních členů skupiny, a zpěvák se tudíž dokáže spoustředit pouze jen na svůj zpěv bez případných rušivých elementů? Jen by mne ještě zajímalo, pokud mu do sluchátek nejde ta hudba, tak jestli mu to třeba nevadí, že míň slyší, možná to bude hloupá otázka, ale odposlechem má jakoby trochu "zacpaný" uši, ne?
pehve

Příspěvek od pehve »

....pokud mu do sluchátek nejde ta hudba, tak jestli mu to třeba nevadí, že míň slyší, možná to bude hloupá otázka, ale odposlechem má jakoby trochu "zacpaný" uši, ne?
ne, to by bylo nanic, do odposlechu si zpěvák naporoučí co a jak potřebuje, tedy správný poměr svého hlasu a ostatních hlasů a nástrojů.
Jane
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jane »

ne, to by bylo nanic, do odposlechu si zpěvák naporoučí co a jak potřebuje, tedy správný poměr svého hlasu a ostatních hlasů a nástrojů.
Aha, a všechny ty zvuky a hlasy, co zpěvák slyší v tom odposlechu se vlastně vytvářejí v tom mikroportu (takové té krabičce), který má přidělaný vzadu na oblečení? Ale nemůže mu ten odposlech třeba trochu vadit v komunikaci s publikem, s fanoušky? Lze do toho odposlechu taky nastavit, jak bude slyšet to publikum? :)
rotten77
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rotten77 »

Jane píše:Aha, a všechny ty zvuky a hlasy, co zpěvák slyší v tom odposlechu se vlastně vytvářejí v tom mikroportu (takové té krabičce), který má přidělaný vzadu na oblečení? Ale nemůže mu ten odposlech třeba trochu vadit v komunikaci s publikem, s fanoušky? Lze do toho odposlechu taky nastavit, jak bude slyšet to publikum? :)
Publikum je slyšet i tak, ty zvuky se nevytváří v takové té krabičce. Ta krabička je pouze přijímač vysílačky, do kterého posílá zvuk zvukař z mixpultu, a právě v mixpultu se nastaví ty poměry nástrojů a zpěvu.
Jane
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jane »

[/quote]Publikum je slyšet i tak, ty zvuky se nevytváří v takové té krabičce. Ta krabička je pouze přijímač vysílačky, do kterého posílá zvuk zvukař z mixpultu, a právě v mixpultu se nastaví ty poměry nástrojů a zpěvu.[/quote]

Tak takhle to tedy funguje... :D Díky moc, už jsem docela v obraze. Jen ještě jedna otázka: je možné zpívat i bez odposlechu? Ptám se, protože na youtube jsem viděla pár videí, kde zpěvák žádný odposlech neměl a přesto zpíval úplně v pohodě...
rotten77
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rotten77 »

Jane píše:Tak takhle to tedy funguje... :D Díky moc, už jsem docela v obraze. Jen ještě jedna otázka: je možné zpívat i bez odposlechu? Ptám se, protože na youtube jsem viděla pár videí, kde zpěvák žádný odposlech neměl a přesto zpíval úplně v pohodě...
Nejsem zpěvák, ale osobně si myslím, že bez odposlechu to nejde (bavím se teď o rocku a veškeré "hlasité" hudbě). To že neměl v uších pecky neznamená, že nemá odposlechy - může mít před sebou takové ty klasické zkosené velké bedny.
VratikSlayer

Příspěvek od VratikSlayer »

Bez odposlechu to není nic moc...

Už jsi neěkdy slyšela, jak mluví hluchý? :)
Jane
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jane »

rotten77 píše:Nejsem zpěvák, ale osobně si myslím, že bez odposlechu to nejde (bavím se teď o rocku a veškeré "hlasité" hudbě). To že neměl v uších pecky neznamená, že nemá odposlechy - může mít před sebou takové ty klasické zkosené velké bedny.
Jo aha, no teď si vzpomínám, že tam měl před sebou takové ty velké bedny...:D Jenže já jsem něvěděla, k čemu jsou...takže teď už mám jasno.
grayfox89

Příspěvek od grayfox89 »

Musim říct, že jeden koncert bez odposlechů mám za sebou a bylo to opravdu na nic. Nejen, že jsem pořádně neslyšel nástroje (prakticky jen bicí), ale zejéna jsem neslyšel sebe. Pro zpěváka jsou odposlechy nepostradatelná pomůcka, aby bylo vystoupení minimálně dobré. :wink:
eddie22

Příspěvek od eddie22 »

Chci se zeptat používá se ten monitoring i pro kytaristy?
zzbar
Rádce

Příspěvek od zzbar »

Samozřejmě. Odposlech/monitor používají všichni na podiu. Tedy zpěváci i hráči. Jsou nezbytnou součástí každé live aparatury a veledůležitou pomůckou pro hudebníky. Zvukař může nastavit poměry jednotlivých nástrojů a zpěvu pro každého hudebníka zvlášť, přesně podle jeho požadavků (tedy dle vybavení mixu, resp. počtu auxů) do jeho monitoru. Muzikantům to pomáhá k dokonalé orientaci při hře.
Konkrétně většina kytaristů si do odposlechu pouští trochu své kytary (pokud vůbec- zaleží na kombu a jak to solí) více druhé kytary (pokud v kapele je), pak ostatní nástroje dle potřeby a hlavně zpěvy.
To celé má jeden zásadní důvod. A tím je dobrý pocit ze hry.
Mapex, Paiste, Meinl, Powerstroke3, Ewans EC2, Balbex Ringo II

Soundcraft, Yamaha DSR... RCF ART, dBTechnologies, Proel, Sabine, DBX, Audix, Shure, AKG, Samson...
a spousta No name...
Cindy

Příspěvek od Cindy »

hm, a nedá se někde pořídit zmenšenina odposlechu na doma, že by posunoval zvuk třeba o půl vteřinu? docela mě to štve, že ztratim čas tím, že se musim pořád nahrávat a znovu si to pouštět,navíc se takhle daji blbě vychytávat chyby. díky
zzbar
Rádce

Příspěvek od zzbar »

Co se týče tkzv. osobních monitorů (zmenšených odposlechů - jak říkáš), je jich na trhu spousta. Jen si vybrat. S cenou se ale příliš níž nedostaneš.
Druhé části otázky vůbec nerozumím. Dokonce bych řekl, že si děláš srandu...? :shock:
Naposledy upravil(a) zzbar dne 24.06.2011 13:48, celkem upraveno 1 x.

Soundcraft, Yamaha DSR... RCF ART, dBTechnologies, Proel, Sabine, DBX, Audix, Shure, AKG, Samson...
a spousta No name...
Cindy

Příspěvek od Cindy »

Aha, tak to mám asi smůlu.
V čem srandu? Tam žádná další otázka nebyla?
zzbar
Rádce

Příspěvek od zzbar »

No nějak si nedovedu představit, že by mi někdo pouštěl do monitoru zpěv o půlvteřinu opožděný. Vsadím se, že by z toho byl pěkný maglajz.
A ještě k těm monitorům na doma... Ještě je varianta si to dávat do sluchátek. A pak jsou také monitory studiové, podobné těm "obývákovým" (alespoň vzhledově :wink: ). Záleží, jaké pro to budeš mít využití.

a spousta No name...
dalabo

Příspěvek od dalabo »

Cindy píše:hm, a nedá se někde pořídit zmenšenina odposlechu na doma, že by posunoval zvuk třeba o půl vteřinu? docela mě to štve, že ztratim čas tím, že se musim pořád nahrávat a znovu si to pouštět,navíc se takhle daji blbě vychytávat chyby. díky
Odposlech o půl vteřiny dělal někdy jeden zvukař jako joke: rozhodilo spěváka to bys nechápal jak :-D.
Co chceš na trenovaní se dělá jinak: looper, zazpíváš frázi šlápneš na switch frázi to přehraje.
zzbar
Rádce

Příspěvek od zzbar »

Myslím že jenom hádáme, co vlastně Cindy chce. Napřed musí srozumitelně formulovat otázku.

a spousta No name...
Cindy

Příspěvek od Cindy »

aha, myslím, že to uhádl dalabo - potřebuju prostě něco na trénování :) já si to představovala tak, že když něco zazpíváš, že abys to hned slyšel, tak se to pustí zpožděně :))
Odpovědět

Zpět na „Zpěv“