Stavba elktrického kontrabasu??

Stavba a úpravy nástrojů všeho druhu
Odpovědět
ojkos

Stavba elktrického kontrabasu??

Příspěvek od ojkos »

Prošel jsem toto forum a koukám , že je tu hodně povedených projektů...klobouk dolů...a doufám že se vám povede i nadále...ale teď k mému dotazu. Chtěl bych se pokusit v nadcházejících zimních večerech :) postavit elektrický kontrabas, ale začínám dá se říct s nulovími znalostmi o stavbě hudebních nástrojů.Nadruhou stranu z pohledu technického mám možnost jít do truhlářské dílny,a bez omezení ji využívat takže konstrukce bych se nebál. Vygooglil sem par stránek zabývajících se DIY stavbami kontrabasu,ale prece jenom najít nekho z čech kdo by poradil v mateřském jazyce je přece jenom lepší :D. A tak se ptám , je zde na foru někdo se zkušenostmi ze stavby kontrabasu?....popřípadě nějaké stránky?(planky,konstrukčni typy, material,snimače,potřebná elektronika....)

Doufam, že jsem se vymáčk aspoň trochu srozumitelně :D ...Dik za odpovědi
woro90

Re: Stavba elktrického kontrabasu??

Příspěvek od woro90 »

Zkušenosti nemám, ale o něčem takovém jsem uvažoval - jde ti o možnost použití smyčce nebo chceš hrát jen pizzicato vestoje? Podle toho totiž musíš vybrat poloměr vršku kobylky a hmatníku. Pak záleží na tom, jakou chceš mít menzuru, a jak dlouhý chceš mít hmatník, poněvadž pokud to bude kontrabas pro smyčec, ne jen stojící bezpražcová baskytara, budeš muset tvarovat hmatník do mírného prohnutí ze všech stran (to samé prohnutí, jaké u kytar a baskytar nastavuje výztuha krku), což může být docela nepříjemná záležitost. Pak ještě vyřešit snímání - piezo nebo elmag, případně kombinace obou, ale pokud použiješ magnet, budeš si o něj možná škrtat při pizzicatu nebo bude moc blízko u kobylky = uřvaný zvuk. Budeš ale mít možnost použití stavitelné kobylky. Piezo zase nepřekáží, ale vyžaduje klasickou kontrabasovou kobylku. Dál se musíš rozhodnout jak tlustý chceš krk, případně jeak ho vyztužit pokud budeš dělat tenký. Nějak budeš muset vyřešit opěrky místo těla. Bude toho dost, podstatně víc než u kytary. Rozhodně bych to nestavěl jako první hudební nástroj.
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
ojkos

Příspěvek od ojkos »

promin za pozdni odpověd...a maš pravdu....nebylo by to asi jednoduche....tak sem premyslel a napadlo me zkusit sehnat krk s hmatníkem a dodělat zbytek....to už by bylo reálnější...co ty na to?
woro90

Příspěvek od woro90 »

ojkos píše:promin za pozdni odpověd...a maš pravdu....nebylo by to asi jednoduche....tak sem premyslel a napadlo me zkusit sehnat krk s hmatníkem a dodělat zbytek....to už by bylo reálnější...co ty na to?
Pokud vyjdeme z čistě teoretického předpokladu že se ti podaří sehnat samotný osazený krk a zaplatit za něj méně než za celý kontrabas, dodělal bys v podstatě jen tělo z nějaké fošny, kobylku, struník, bodec, snímání a dráty. To také nebude sranda, pořád mi přijde jako špatný nápad dělat to jako svůj první nástroj. Vzhledem k tomu, že i kytara konstrukčně shodná např. s Telecasterem má pořád určité záludnosti, nezdá se mi nápad s kontrabasem příliš šťastný. Ale pokud bys ten krk přece jen sehnal, máš aspoň reálnou šanci, že to bude hrát.
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
jeleniste

Příspěvek od jeleniste »

No, já o něčem podobném též uvažuju. Otázka je, podle mě co od výsledku člověk očekává. Můj známý měl učitele na housle, který si údajně vyrobil (za hlubokého totáče) obstojně hrající elektrické housle z nohy od židle. Takže se ubírám směrem, že to musí být co nejjednodušší (z co nejméně kusů, optimálně tělo + krk z jednoho kusu, hmatník se dá koupit) co se ozvučení týče, našel jsem tři možnosti, elmag, piezo v kobyle, dlabaná vrchní deska a nějaká pecka v tom). Na jednom fóru sem eště viděl nástroj s peckou zabudovanou v hmatníku. Takže pokud je mým cílem smeták dostatečně tuhej, aby udržel struny osazenej mechanikou a nějak jednoduše nazvučenej, tak to nevidím jako nereálný.
Nejsem blbý, jen se hloupě ptám.
jeleniste

Příspěvek od jeleniste »

http://acapella.harmony-central.com/sho ... ?t=1201699
http://www.talkbass.com/forum/showthread.php?t=398792
(utáhne to oprvdický struny, poněvač v tý trubce je našponovanej železnej klacek)

a to nemluvím o fenoménu bogdon cardboard bass
garmont
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od garmont »

No tu musí mít "príma" zvuk...asi jako plastové el. housle z číny... ale jako recese je to dobré :D
jeleniste

Příspěvek od jeleniste »

garmont píše:No tu musí mít "príma" zvuk...asi jako plastové el. housle z číny... ale jako recese je to dobré :D
zvuk má autor na myspace a není tak děsnej, stejně jako u bogdon bass
jeleniste

Příspěvek od jeleniste »

Prošel jsem hodně fór na toto téma a nějaký postupy vyfotografovaný. No, vzhledem k tomu, že nejvíc prostoru je většinou věnovanýho výrobě šneka, tak si nemyslím, že to bude tak vostrý. Vtip je v tom, že ta basa má krk přimontovanej k tělu podstatně dřív, než baskytara, takže ten tah strun drží to tělo. Co se táhla týká, našel jsem fotoblog, kde autor píše, že u první ho dával a u další se na to vybodne, že to drží dobře i bez něj (to prohnutí se dělá (podle toho, co jsem zjistil), tak, že se lepí hmatník na křivě uříznutym prkně).
jeleniste

Příspěvek od jeleniste »

SUK
last.fm: last.fm/user/sukcz
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/sukovec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SUK »

woro90 píše:Piezo zase nepřekáží, ale vyžaduje klasickou kontrabasovou kobylku.
Tak jeste by se dalo dat primo na telo (coz by ale generovalo naprosto hnusnej zvuk) a nebo tak trosku styl jakym se delaj piezo v kytarach - primo do kamenu kobylky pod jednotlivy struny.
Hodně budem někde...
dalabo

Příspěvek od dalabo »

Elektrický kontráš má Joe After Pak. Zajdu na koncert a optám se ho to mě taky zajímá.
http://www.joeaftertrio.com/index_cz.php Takový nástroj dělala též Delicia: moc jich nebylo vzácné to vidět.
Odpovědět

Zpět na „Nástroje“