Pouziti limiteru na master savli

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
Odpovědět
MartinWylde

Pouziti limiteru na master savli

Příspěvek od MartinWylde »

Mám dotaz na používání limiteru při nahráváni. Na co si dávat pozor? četl sem,že tu někdo používa limiter na master šavly. Když sem to jednou slyšel u kamoša,nahravky jakoby dychala. Npř limitovaný uder střeďáku sundal dolu i zvuk co hrál pod ním.
Moleek

Re: Jak z pocitace vytahnout slusny high-gain zvuk

Příspěvek od Moleek »

MartinWylde píše:Mám dotaz na používání limiteru při nahráváni. Na co si dávat pozor? četl sem,že tu někdo používa limiter na master šavly. Když sem to jednou slyšel u kamoša,nahravky jakoby dychala. Npř limitovaný uder střeďáku sundal dolu i zvuk co hrál pod ním.
já na master šavli přihodim kapku reverbu, compressor a limiter
Ale je fakt že to moc neřešim.. Reverb tak 5%, compressor na preset "Pre-master" a limiter na "master CD"
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A

http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

2Martin: to je právě špatným nastavením, případně i nevhodně zvoleným kompresorem. Nepředpokládám, že by to někdo takto "dodělával" úmyslně jakožto zvláštní efekt.

Jinak obecně bych řekl, že to je zase o preferencích. Limiter při nahrávání (čili nikoli na master šavli, ale na vstupu) má smysl technický v tom, že nepřebudíš A/D převodník. Zase ale je nutné počítat s tím, že se bude více či méně měnit barva signálu podle "míry" záběru toho limiteru (jedná se vlastně o kompresor, žeano :wink: ). Jde o to si to vyzkoušet. Parádní věcičkou na toto je například P1 od SafeSound Audio, kdy ten limiter fakt není slyšet, i když si ho člověk zapne a používá.

Limiter na master šavli - zase je to o tom, jak to člověk chce. Osobně mám zato, že dobrý mix potřebuje limiter ve formě maximizeru až při masteringu. Na druhou stranu - pokud člověk nechce danou skladbu dávat na CD, ale chce si mix trochu "natlačit", aby to bylo hlasitostně srovnatelné se zbytkem světa, tak maximizer+limiter zase proč ne.

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
MartinWylde

Příspěvek od MartinWylde »

Nedokážu si představit nastavení limiteru na masteru tak,aby mi třeba při uderu střeďáku nesundal vešjerý zvuk,který se zrovna při jeho uderu vyskytuje ve stejném čase na stejném místě. Opravte mě jestli se mýlim,ale to je to samé,jak když bych na limitovaném místě ručně zeslabil volume a zase jej vytahl na puvodní hodnotu. Střeďák zazní stejně hlasitě než před zeslabením a všechno ostatní a se ztiší,pak vratím volume do puvodní polohy a je vše při starém. Jinak reverb ma master šavly mi taky nepřijde moc šťastný nápad.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Ano, to jest pravda, ale pouze za předpokladu špatného mixu (střeďák "trčí" hlasitostně nad zbytkem), případně špatného nastavení/nevhodného/ne-tak-dobrého limiteru.

Reverb na master šavli nemusí být úplný nesmysl, neboť "stmelí" jednotlivé čáati skladby (jiný reverb je použit na zpěv/vokály, jiný na bicí, jiný na kytary atdatdatd.). Zase je to o preferencích - já jsem to používal kdysi, dnes už ne (nikoli z důvodů, že by "to" prasilo nahrávku). Prostě jsem zjistil, že to zatím nepotřebuji.

P.

Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Vse je o nastaveni - pokud zadny signal nepreleze pres 0dB, pak se se zvukem vubec nic nedeje! A to lze samozrejme stelovat vstupnim gainem, coz je naprosto zasadni ovladaci prvek :) Samozrejme ze pri velke limitaci ("natlaceni") se se zvukem dejou ruzne veci a je jen na konkretnim limiteru, jak se s tim popere (je mezi nimi dost velky rozdil). Ja ale take pouzivam limiter na masteru, uz jen treba kvuli tomu, ze obcas kdyz clovek nahodi na stopu nejaky plugin nebo VST nastroj, tak muze byt jeho hlasitost opravdu ohlusujici, pokud si clovek nevzpomene na to, ze ho musi stahnout. Standardne mixuju pri cca -15 az -18dB RMS, takze v realu jen maloco preleze pres 0 a tim padem se nekona ani temer zadna komprese. Navic si clovek pak muze snadno poslechnout, jak jeho skladba bude znit natlacena, protoze co si budeme povidat - leckdy veci zni dost jinak pri tech -15dB RMS a -10dB RMS.

Jako skoro u vsech pluginu plati - je to jen nastroj a jde o to, jak ho clovek vyuzije. Kompresor jako takovy muze byt zaroven to nejlepsi a to nejhorsi, co muze clovek na stopu nasadit, to vse podle toho, jak jej nastavi (a pripadne kam jej v retezci umisti).

Nicmene koukam, ze nam to tu trochu odbehlo od tematu, tak to splitnu.

Mimochodem - virbl je vhodne komprimovat a klidne i limitovat samostatne ci v grupe. Ja to delam tak, ze na samotnou stopu virblu hodim kompresor, ekvalizer (dle potreby), cast signalu poslu do reverbu, stopu pak nasmeruju do grupy s bicima a tam pak davam limiter. V pripade potreby pak jeste na samotny virbl nahodim GClip, coz je v podstate prachsprosty limiter :D
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Pouziti limiteru na master savli

Příspěvek od pavlii »

Dík za split 8)

Ano - troufnu si tvrdit, že základem jsou dobře smíchané bicí - ve smyslu zmíněné "bicí groupy" - což samozřejmě znamená pohrávat si s jednotlivými stopami nabraných/vytvořených částí bicí soupravy. Výsledkem, čili v Group Channelu, by měla být vyrovnaná čistá hra, jak po stránce vyváženosti poměrů, tak i po zvukové (když to míchám, tak sakra chci a vím, jak by to mělo hrát, ne?).

Pokud to takhle skončí, tak je velice dobrý předpoklad pro to, aby neměl maximizer/limiter na masteru nějaké výraznější problémy.

Při míchání já limiter na master šavli nepoužívám; na Group kanálu ale již ano (bavím se teď opravdu jen o těch bicích), přičemž ho tam mám jaksi "jen pro jistotu" a zdali ho nechám nebo ne je otázka jiná, která souvisí s průběhem mixu. Pokud by vstupní podmínky byly takové, že Group kanál by často lezl "do červené" a hlasitostí by to řešitelné nebylo (vzhledem ke zbytku materiálu), nechávám zapnutý (předpoklad: za limiterem je to zvukově takové, jaké chci).

Nejen Master šavli je třeba hlídat na 0dB!!

P.

bledule

Re: Pouziti limiteru na master savli

Příspěvek od bledule »

Já limiter na master šavli sice většinou používám,ale jako nutnost to nevidím.Jsou styly hudby,kde až právě brutálně nastavenej kompresor udělá ten žádanej pumpovací efekt,na akustický věci v žádným případě,na nadupanej bigbít trochu a na techno bezohledně,drze a hrubě.Ale třeba se pletu.
kytary : Epi lp,Variax 500,Godin Radiator,strat Hyundai,Jolana Akexandra
basa : Ibanez TR
bicí a činely : Pearl,Ludwig,Zildjian,Meinl,Istanbul,DM5,Cajon Sonor
aparát a efekty: BH5H,BH112,GDI21,BDI21,volume a wah GD,Rocktron Big Crush,RP100,Double MUFF,VD1
klávesy : master Roland PC 200 MKII,Doepfer Pocket control
příslušenství : asi patery různý sluchátka,15 mikrofonů /na kytary SM57,58 nebo nějakej kondík/,Mix Behringer,Delta 1010LT,
monitory B2030A,preamp VTB1 a MIC100,

http://bandzone.cz/fan/majitelkapely
Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“