Odlomený krk kytary
Pravidla fóra
Odlomený krk kytary
Od příbuzných se mi podařilo získat "kytaru". Je určitě minimálně 30 let stará, jsou tam staré kovové struny. Problém je v tom, že je částečně odlepená patka krku od těla kytary a krk je zvedlý vzhůru ve směru strun. Vzdálenost 12 pražec - spodek struny je 8 mm. Ta patka s krkem je jen přilepená? Dá se nějak urvat a znovu přilepit ? Krk prohnutý není. Má vůbec cenu se tou kytarou ještě zabývat, sem úplný začátečník a chtěl sem ji mít na zkoušku, jestli mi hraní vůbec půjde . A jaké na ni koupit struny - pro začátečníka ? díky
http://img8.imageshack.us/img8/4825/pb051100.jpg
http://img687.imageshack.us/img687/9964/pb051105.jpg
http://img26.imageshack.us/img26/2464/pb051101.jpg
http://img8.imageshack.us/img8/4217/pb051102.jpg
http://img8.imageshack.us/img8/4825/pb051100.jpg
http://img687.imageshack.us/img687/9964/pb051105.jpg
http://img26.imageshack.us/img26/2464/pb051101.jpg
http://img8.imageshack.us/img8/4217/pb051102.jpg
- Atkins
- Kontaktovat uživatele:
Re: Odlomený krk kytary
Zahodit
Sám to nikdy neodlepíš a nespasuješ tak aby to bylo přesně a ten krk na 90 propcent prohnutý je, nosit tuhle hrůzu ke kytaráři by se citelně prodražilo. Rozhodně je starší 30ti let, typuju víc než 50. Pověs si ji na zeď a v bazaru si kup nejlevnějšího stagga nebo tensona (cca 400,-), pořád to bude levnější než ten kytarář a když Ti to nepůjde, můžeš s tím zatopit.
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
tak tak, na zeď nebo do kotle a šups do bazíku 
Tuhle má taky... kdysi to dostal táta, když začínal hrát na kytaru - tak dvacet let minimálně. Tenkrát už to prý za moc nestálo. Teď jí mám na chalupě na zdi. Naladit jí bylo téměř nemožné, navíc má krk jak luk... jako ozdoba to ale bohatě postačí... do kamen je jí podle mně zase škoda.
- rain
- Odborník
- Bandzone: http://bandzone.cz/hardrain
- Kontaktovat uživatele:
Taky jsem s takovou začínal....
Tak to slep no, kdyžtak skončí na té zdi... Dostaň do té škvíry lepidlo na dřevo (třeba i Herkules) a přitáhni tu patku k tělu buď dlouhou stolářskou svěrkou (opatrně ať nerozdrtíš to tělo), nebo když nemáž možná ještě lépe špagátem omotaným kolem celého těla. Najdi si nějaké fotky jak to dělají kytaráři, nebo video na tytrubko.kom....
Tak to slep no, kdyžtak skončí na té zdi... Dostaň do té škvíry lepidlo na dřevo (třeba i Herkules) a přitáhni tu patku k tělu buď dlouhou stolářskou svěrkou (opatrně ať nerozdrtíš to tělo), nebo když nemáž možná ještě lépe špagátem omotaným kolem celého těla. Najdi si nějaké fotky jak to dělají kytaráři, nebo video na tytrubko.kom....
Prohulil bych durch přes patku díru a rychlovrutem postupně dotáhl. Pak bych ho povolil, dal lepidlo a dotáhl.
Rendy - Cort E100
Tak to bych přesně nedělal. Já bych to jenom slepil, když se to pořádně stáne svěrkami, mělo by to držet dobře. Existuje dost lepidel, která jsou podstatně pevnější než dřevo. Případně mi ji můžeš věnovat, mám podobnou se zdravým krkem a nemocným tělemRendy píše:Prohulil bych durch přes patku díru a rychlovrutem postupně dotáhl. Pak bych ho povolil, dal lepidlo a dotáhl.
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
No, vzhledem k tomu, jak mi kdysi kytarář opravil uvolněnou kobylku (dva vruty durch přes horní desku do špalku, kterej tam dodal), tak na 50 let staré šunce bych se toho naprosto nebál. Nevěřím, že by někdo takovou opravu poznal (mimo vizuální stránky).
Rendy - Cort E100
Mimo vizuální stránky - není náhodou vizuální stránka to hlavní u kytary na zeď, jak mu tady všichni píšete že tak má skončit?Rendy píše:No, vzhledem k tomu, jak mi kdysi kytarář opravil uvolněnou kobylku (dva vruty durch přes horní desku do špalku, kterej tam dodal), tak na 50 let staré šunce bych se toho naprosto nebál. Nevěřím, že by někdo takovou opravu poznal (mimo vizuální stránky).
Btw také mi přijde trochu mimo páně Atkinsovo tvrzení že ten krk skoro určitě prohnutý je, když majitel výslovně píše že prohnutý není. Tak kdo tu kytaru má doma? Já mám dvě podobné a měl jsem jich víc, a tomu rovnému krku rozhodně věřím, sice nemá výztuhu ale je to celkem špalek a moje kytary jsou bez problémů hratelné. Jediná, která má trochu ohnutý krk (nevadící hratelnosti, jen je dohmat nepatrně nerovnoměrný, je to ohnuté jen trochu), k tomu přišla letos na vodě.
- Atkins
- Kontaktovat uživatele:
2 kytary není 20 kytar ale to je jedno, dostali bychom se do OT, všiml sis vůbec jak velká je ta mezera mezi patkou a korpusem? A zároveň, odvodil sis jak hodně resp. málo to sníží dohmat po přilepení?
Dále to již nebudu komentovat.
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
Co jsem viděl tak u těchto kytar se hýbe spíš patka krku, případně jeho kořenová část, a uhýbají luby, zatímco krk po délce zůstává rovný. Tudíž stačí změnit úhel krku, i když za 12. pražcem bude malý hrb. Předpokládám že je to i tento případ. Kdykoli se dívám po bazarech po nějakém důstojném čundrpádle, prostě po něčem do čeho bych mohl mydlit někde v lese namol ožralý a klidně to zapomenout přes noc venku, je u těchto kytar krk častěji ohnutý u kořene než rovnoměrně, a většinou by to spravila změna úhlu upevnění krku k tělu, nehledě na to, že část toho ohybu je také v těle. U klasických španělek bývá ohnutý rovnoměrně, ale u tohoto typu se to prostě ohýbá jinde, přičítal bych to podivné (z pevnostního hlediska nelogické) profiláži krku a nevyztužené zadní desce v oblasti připojení krku, prostě se to klenutí částečně narovná a tím se krk trochu skloní po směru tahu strun. To jsou ale jen moje domněnky čím by to mohlo být, nikomu to necpu.Atkins píše:2 kytary není 20 kytar ale to je jedno, dostali bychom se do OT, všiml sis vůbec jak velká je ta mezera mezi patkou a korpusem? A zároveň, odvodil sis jak hodně resp. málo to sníží dohmat po přilepení?
Škoda že tyhle kytary mají ten hrozně tlustý javorový hmatník
No rozhodně bych Herkules nedoporučoval. Souhlasím s Woro. Je spousta lepších lepidel. Rozebrat by to možná šlo, aniž bys to uplně rozštípal. To přijde na to, zda je tam svlak, či je to lepené natupo a jak pevně po těch letech lepidlo dží. Nehledě na to, že by tě nemusel pustit hmatník a pak bys to vzal i přední deskou. Provrtat patku a nahonit tam vrut by se později mohlo ukázat jako nešťastné řešení, vzhledem k tomu, že bys ve středu přerušil vlákna. Že kytarář opravoval kobylku vrutama??? Bez komentáře.
- Atkins
- Kontaktovat uživatele:
Nejen kytarář! Ty vruty i když zakryté jsem objevil na několika levných čínských nástrojích např. Tenson