7 strunná ELEKTROakustika

Stavba a úpravy nástrojů všeho druhu
LAMA
Kontaktovat uživatele:

7 strunná ELEKTROakustika

Příspěvek od LAMA »

Zdarec
Tak jsem úspěšně dokončil svůj prasoprojekt. NuMetalová elektro akustika. Je to cremonská, překlišková, komunistická španěla s upraveným dohmatem (atd.) co dostala navíc jednu strunu a HB :twisted: . Nevím sám jestli je to víc akustika nebo elektrika, protože tento ďábelský nástroj tyto hranice jaksi stírá :lol: . Byl to spíš takový experiment, ale zvuk mě více než překvapil. A mám v úmyslu do ní investovat i více peněz (podle mě to za to stojí) Nezakládám tento topic, abych se chlubil, ale proto, že mám pár dotazů:

Kytara na kresleném kanálu trochu víc vazbí a píská ( překvapivě :D ). Jak nejlépe toto potačit?
Kopil sem v krámě snímač za 300,- a přesto má kajtra solidní zvuk, přemýšlím o lepším snímači... Který by asi nevíc mohl vyhovovat?
Snímač snímá i nylonovou strunu. Mikrofonický by být neměl. Jak je to možné?
Jaké struny? Kovové na akustiku snímá, ale stojí to za prd. Struny na elektriku sice hrají akusticky, ale není to ono. Existuje nějaký kompromis?

Teď už nevím, ale otázek je určo víc, až si vzpomenu , dodám...
Díky za názory...
92% teenagerů poslouchá hip-hop, jestli patříš mezi zbylých 8% hoď si tohle do podpisu.
R.I.P. PetrPeter + 1.8.2008
Pikus

Re: 7 strunná ELEKTROakustika

Příspěvek od Pikus »

K těm nylonovým strunám... zkoušel jsi jenom basový (E,A,D) nebo i ostatní (G,H,E)
LAMA
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LAMA »

Teda takhle natahl jsem jenom tenký Ečko... Opravdu bez molekuli kovu 8)

EDIT Nero: Smazán OT bordel.
92% teenagerů poslouchá hip-hop, jestli patříš mezi zbylých 8% hoď si tohle do podpisu.
LAMA
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LAMA »

Co je na tomto topicu tak špatné, že na něj nikdo nereaguje?
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Zkus zapřemýšlet
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
LAMA
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LAMA »

Už jsme to zkusil, ale jsem z těch méně chápavých, takže bez výsledku. Nechceš mi to prozradit?
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

LAMA píše: Kytara na kresleném kanálu trochu víc vazbí a píská ( překvapivě :D ). Jak nejlépe toto potačit?
Kopil sem v krámě snímač za 300,- a přesto má kajtra solidní zvuk, přemýšlím o lepším snímači... Který by asi nevíc mohl vyhovovat?
Snímač snímá i nylonovou strunu. Mikrofonický by být neměl. Jak je to možné?
Jaké struny? Kovové na akustiku snímá, ale stojí to za prd. Struny na elektriku sice hrají akusticky, ale není to ono. Existuje nějaký kompromis?
1) použít záslepku rezonančního otvoru, aby se omezil feedback
2) ad snímač - to ti opravdu nedokážu poradit, tohle je takovej kočkopes že těžko říct, co by se tam hodilo. A upřímně . není to skoro jedno? Prostě tam hoď něco, co by ti zvukově vyhovovalo a doufej, že to bude hrát...
3) nechápu - možná že ta nylonka má v sobě kovový vlákna, pár takovejch jsem už viděl, nicméně do nylonek nedělám, takže jen odhaduju
4) silné elektrické by měly hrát o něco lépe. Nicméně znovu - těžko radit, prostě zkoušej.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Seš blázen, a to je velké plus.
Jaks tam proboha nacpal 7. strunu? Už jsem viděl klasickou kytaru s amatérsky zdvojeným G, šlo to.
Nylonka rozezní celou kytaru, a tím i snímač oproti "statickým" ostatním strunám.
Proti feedbacku buď ten deklík, nebo vycpat tělo fuseklema. Pohoda hardcore.
Struny elektrické niklové, desítky.

Postni FOTO!
LAMA
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LAMA »

Moc děkuju za feedback :wink:

2 NeroTak záslepka, ale zase omezí kytaru akusticky, bych řekl. A poněvadž bych rád hrál i "akusticky", budu muset nějak pořešit, jak si sundávat. Složité, ale asi jediné řešení problému s feedbackem. Díky :wink:

Ohledňe snímače je těžko poradit, jenom kdyby měl náhodou někdo nějaký nápad, co by znělo dobře...

Nylonová struna v sobě nějaké ty molekule kovu má a nebo se snímač mikrofononický, obojí mi přijde málo pravděpodobné. Asi to bude něco mezi nebem a zemí :D

2 Meny:
Konstrukčně a řemeslně to zvádne i malé děcko za pár hodin...Největší problém byl se sedmou ladicí mechanikou, hlava španělek je tlustší... Jinak kobyla byla dřevěná tak jsem jenom udělal nové drážky, nulťák plastový, tam jsem si při tvorbě drážek pomohl páječkou. Jinak krk byl dost široký (tedy stále je), takže 7 strun tam má dost místa. Ještě chci vyměnit kobylu (nelíp za tune-o-matic), protože nadění oktáv posouváním a nátáčením kobyly není to pravé :lol:
S tou strunou mi prosím eště trochu osvětli, moc jsem to nepochopil.

Struny bych zkusil svoje milované Rotosoundy (niklové), snad se nechá sehnat 7strunná sada...
Šoťák nemám, takže jedině z mobilu, takže to nebude žádná sláva asi... No ale časem postnu :wink:
...EDGE...

Příspěvek od ...EDGE... »

Kup/vyrob (vyrob!!!:)) neco z gumy do ozvucnice na hrani v aparatu, na akusticke hrani to vyndej.
woro90

Příspěvek od woro90 »

Pokud na akustiku napereš T-O-M nebo jinou kovovou kobylu, akusticky ji zabiješ, a to tím víc, čím těžší bude. Čím lehčí kobylka, tím hlasitější akustický projev. Kdyžtak zkus zbastlit dřevěnou kobylku s nastavitelnými kameny (třeba kousky pražcového drátu, které budou tahem strun držet v drážkách, ale budou se dát vyndat a přehodit do jiné drážky - měla to snad Jolana Alfa nebo která).

Deklík by měl stačit soustružený z překližky nějakou obrubou, třeba několik kroužků nastříhaných z duše předního kola mopedu, pokud nevíš co myslím, pošlu obrázek.
Naposledy upravil(a) woro90 dne 16.11.2009 22:15, celkem upraveno 1 x.
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Nebo ten dekl můžeš mít zašupovací na servo. :lol:
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
woro90

Příspěvek od woro90 »

Tak tu to je, ta černá věc je několik vrstev pásků z duše od mopedu, zbytek je překližka nebo cokoli. Ta užší část musí být trochu kuželovitá, aby to tam drželo a šlo to tam v pohodě dát, možná by stálo za to dát za nejužší místo kuželu nějakou zarážku, o kterou by se ta guma opírala aby z toho neklouzala, případně to nějak vylehčit. Ta tloušťka je sice přehnaná, ale tlustší se lépe vyrábí. Kreslil jsem to jen tak narychlo pro představu, rozměry je potřeba přizpůsobit konkrétní kytaře. V podstatě je to trochu lepší špunt do vany.
Přílohy
dekl.jpg
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
LAMA
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LAMA »

2 Atkins: Nechápu proč do tohoto "netématu" přispíváš. Běž si ty pokusy o humor psát do nějakých témat, ke kterým máš aspoň trochu, co říct. Jestli se opravdu tak moc chceš dostat do "Nejlepší hlášky uživatelů fóra", tak mi napiš SZ a já tam nějakej ten tvůj ftip hodím možná aj se třema smajlíkama.

Deklík jsem pochopil hned napoprvé :D Nevím jak bych se dostal k soustruhu a jak jinak to vyrobit mě nenapadá. No mrknu se v domácích potřebách, jestli nemají nějaké větší špunty :D . Jinak ten špunt, ale ovlivní výsledný zvuk dost znatelně ne? Ovlivnil by i rezonanci v rámci kytary samotné? Ona má docela zajímavý a specifický zvuk, což přičítám tomu, že je to vlastně akustika, Tou záslepkou bych možná zabil i elektrický zvuk.... No nevím vyzkouším a uvidím.

S kobylkou... jasné. Dost by to asi ovlivnilo sustain a vůbec. Kmity by se tak dobře nepřenášeli...Není tady nějaký řezbář, že by mi vyrobil t-o-m celý ze dřeva :lol: ? Jinak ten tvůj nápad není marný, díky Woro. Zas tak složité na výrobu to nebude a účel to více méně splní...
Patyzone

Příspěvek od Patyzone »

sorry, kdybych byl mimo, ale napadlo mě koupit v potřebách veliký korkový štupl (zátku), který se používá na ty největší demižony a trošku ho upravit pro potřeby kytary... to by taky mohlo fungovat... ne? a docela za levno, protože tvar víceméně máš, jenom si ho lehce upravíš přesně pro tvou ozvučnici... kdyby ten korek blbě držel, tak by šel ještě oblepit např. tenkým gumovým páskem vystřiženým z duše kola

Třeba moje kytara má průměr ozvučnice 100mm

http://www.korek-jelinek.cz/cz/

http://www.mprofi.eu/?p=productsMore&iP ... ky-105-100

třeba by stačil tento štupl a oblepit tou gumo... čím se průměr zvětší

http://www.korek.cz/zbozi/korkove-zatky ... 0095mm-454
Obrázek
Great Image, Business, Sacred Object, Neat Doufám, že se naučím rozepínat singl!
LAMA
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LAMA »

JJ to by bylo mnohem jednodušší na výrobu. Navíc korek pruží, tak by si tam pěkně sedl :wink:. Moje má průměr 85mm... Takový špunt se sežene tuším...
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Možná, až mi vysvětlíš, jaký smysl má "NuMetalová elektro akustika" :lol: :lol:
Moleek

Příspěvek od Moleek »

Atkins píše:Možná, až mi vysvětlíš, jaký smysl má "NuMetalová elektro akustika" :lol: :lol:
No smysl žádnej, ale když se už chce někdo rozpovídat o svém zvráceném pokusu, tak je naprosto zbytečný mu to zaplavovat zbytečnejma spamama o ničem

LAMA: Ale fakt by to chtělo fotky
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A

http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
LAMA
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LAMA »

Nevím jak jinak to nazvat :roll: A jenom kvůli tomu, že ti nevyhovuje název, sem nemusíš psát kraviny...

Fotky budou, pučím si foťák. A v plánu jsou i zvukové ukázky :wink:
Patyzone

Příspěvek od Patyzone »

Taky to chcu vidět a slyšet:)
Obrázek
Great Image, Business, Sacred Object, Neat Doufám, že se naučím rozepínat singl!
Odpovědět

Zpět na „Nástroje“