Foto:
Pořízeno: Pár dní zpět
Cena: $90 vc. posty (použité)
Základní charakteristika:
Hermida Reverb je velmi jednoduchý digitální reverb pedal - krabička s jediným ovládacím prvkem mimo spínače. Potenciometr nastavuje míru efektu (mix + podle vseho ovlivnuje i feedback/dwell), signalizace zapnutí je samozřejmě LED diodou. Efekt je napájený 9V baterií nebo zdrojem, můj Smrčka zdroj se 100mA větví jej zdá se uživí bez problémů. Konektor pro adaptér je klasický a la Boss (2,1mm, 9V DC, center negative).
Zpracování:
Tady asi není moc co komentovat, efekt je v klasické kovové krabičce, spínač je klasický true bypass switch.
Zvuk:
Hermida Reverb je založený na tzv. Belton Brick čipu, kterým je osazena řada známých boutique reverbů: Lee Jackson Mr. Springy, Malekko Spring Chicken, Earthquaker Devices Ghost Reverb, BYOC Reverb a řada dalších. To tvoří základ pro velmi slušný zvuk, kterým se také Hermida může klidně chlubit. Dozvuky jsou spíše hallovější, rozlehlejší a delší než u běžných pružinových reverbů a jeho napodobenin, ale stále si drží charakteristické rysy spring reverbu. Osobně nejčastěji používám nastavení cca na 10 až 11 hodinách, ale i při extrémnějších nastaveních se zvuk příliš nehltí a dá se říct, že použitelný je celý rozsah reverbu (narozdíl od většiny opravdových pružinových reverbů) - polohy ke třetí hodině a za ní spíš pro experimenty, ale i tak. Pedál se vyznačuje relativně dlouhým decayem, který ale nezní příliš vtíravě a neruší - zkoušel jsem i při nastavení kolem 12 hodin hrát plné akordy a střídat je tak, aby na sebe harmonicky příliš nenavazovaly, ale nedočkal jsem se žádných disharmonií, pokud předchozí akord ještě dozníval, tak natolik nenásilně, aby vůbec nerušil následující akord.
Pro srovnání jsem tentokrát použil velmi dobře hodnocený reverb Tech 21 Boost RVB ( http://reviews.harmony-central.com/revi ... .V.B./10/1 ) a snažil jsem se najít u obou co nejpodobnější nastavení. Vycházel jsem z pro mě příjemného nastavení Hermidy cca na 10 hodinách a po chvíli našel v podstatě přesně znějící nastavení na Tech 21, který je velmi variabilní díky velkému počtu ovládacích prvků. Zvuky poté byly natolik podobné, že mí spoluhráči z kapely nebyli schopni identifikovat žádné rozdíly. Ja sám slyšel trošku jiný charakter dozvuku, Hermida mi přišla mírně rozlehlejší, ale rozdíl byl opravdu subtilní. Tech 21 je samozřejmě variabilnější, nicméně Hermida naprosto splňuje to, co od reverbu očekávám a přitom nabízí naprosto jednoduché nastavení, které mi plně vyhovuje a neomezuje mě (podobně jako sdílený ekvalizér na mém zesilovači atd.), proto jsem se rozhodl si Hermidu ponechat na úkor Tech 21 - pokud nebereme v úvahu variabilitu zvuků, pak jde podle mě o efekty na naprosto stejné úrovni.
Spolehlivost:
Opět neočekávám žádné problémy, pokud se s efektem bude zacházet standardně.
Shrnutí:
Hermida Reverb je efekt, který pokud vám zvukem sedne, tak nabízí za málo peněz opravdu hodně muziky. Limitujícím faktorem je samozřejmě horší dostupnost v našich končinách, nicméně potěším alespoň bastlíře - GGG dělá DIY kit s reverbem, který by měl byt v podstatě totožný, kompletní součástky na tento efekt můžete sehnat za téměř poloviční cenu:
http://www.generalguitargadgets.com/ind ... &Itemid=45
Kdyby mi efekt ukradli, koupil bych si ho znovu?
Rozhodně