Ma smysl pilovat zlozvyk k dokonalosti?

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
Tdo

Ma smysl pilovat zlozvyk k dokonalosti?

Příspěvek od Tdo »

Ahoj mozna to bude znit vtipne,ale hraju uz destatym rokem a dodnes v podstate misto hrani resim problem s pravackou.Hraji stylem ze mam oprenou malikovou hranu o kobylu,zafixovajej malik i prstenik(vim ze je to chyba a hroznej zlozvyk,ale jinak bohuzel neudrzim stabilitu),takze mam tu ruku neprirozene vyklonenou dolu a hraju jakoby zesikma.Podle rad ucitelu,kteri mi poradili abych se tuhle prasecinu preucil to zacalo.Ztrata pet let preucovanim na spravnou techniku,mezitim x novych zpusobu jak hrat,bohuzel bez vysledku.Problem proc sem je poslechl byl ten ze sem nebyl schopnej zahrat napr.16tin tremolo na jedne strune ve vic jak 100 tempu a to jeste ne uplne s jistotou.Pred rokem uz sem se chtel uz na kytaru i vykaslat,protoze uz me stala tolik casu az to pekny neni.Nakonec sem to nedokazal a zacal sem cvicit zas pomalu s metronomem od nejpomalejsich temp a postupne zrychlovat.Nakonec 70 sestnactky.tempo limit a konec pri radoby spravne technice,proste neudrzim stabilitu a nejde mi tak dal hrat.Ted posledni 2 mesice sem se vratil ke staremu zlozvyku co jsem psal vyse a zkousim ho vypilovat k dokonalosti,zkousim teckovane rytmy u kterych mi prijde ze se to mirne zlepsuje.Hlavne proste uz nemam na vyber,tech x zpusobu cviceni tolik let co nikam nevedlo a tento rok v podstate spis zase ztrata casu.Myslite si ze ma smysl cvicit zlozvyk a snazit se ho zdokonalit,nebo jestli mate s timto nekdo spatne zkusenosti a je to podle vas mrhani casem a radsi je lepsi hrat jen to malo co umim?
xaero

Re: Ma smysl pilovat zlozvyk k dokonalosti?

Příspěvek od xaero »

Jestli ti tvůj způsob vyhovuje, neomezuje tě a zdravotně ti nijak neškodí tak nevidím problém proč tak nehrát.

Koukni třeba na Martyho Friedmana (podle mě nejlepší metalový lead kytarista) ten hraje taky svým jedinečným stylem a jak mu to jde :).

Naopak si myslím že je dobré se něčím odlišovat ;)
-------------
Jackson DK2 SW
WASHBURN WINSTDG GoldTop
Roland CUBE 15X - na doma
Marshall JCM2000 DSL50 + Marshall 1960A - zkušebna/koncerty
Pedalboard: TC Electronic Polytune -> Boss CE-5 -> Dunlop CryBaby -> T.C. Electronic Spark Booster -> MXR Custom Badass Modified O.D. -> VOX Satchurator -> MXR Phase 90 Script Logo -> TC Electronic Flashback X4
------------
tele.kom
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tele.kom »

Je to jen můj osobní názor, ale taky jsem to bral vždycky tak, že co se týče techniky, tak jistě jsou nějáký optimální způsoby kterýma se řídí většina kytaristů, ale to ještě neznamená, že to je ten nejlepší způsob pro tebe. Já třeba zase hraju powery při zkreslení jenom ukazováčkem a malíčkem si držim ty dvě další struny. A i když jsem věděl, že se to tak nemá hrát, tak sem se to naučil tak, že ten rozdíl prostě neni poznat. Pokud se ti tak hraje pohodlně tak je podle mě lepší pilovat spíš způsob na který si devět let zvyklej, než se přeučovat od začátku něco co ti nevyhovuje... Ale opakuju je to jenom muj názor
rasomaso

Příspěvek od rasomaso »

taky si myslim že se nemá cenu to přeučovat, pokud se ti tak hraje dobře :)
Petře, byl jsi nejlepší. Sbohem...

"When the power of love overcomes the love of power the world will know peace."
Tdo

Příspěvek od Tdo »

Diky za reakce,ono prave s tim pohodlnym hranim je to takovy relativni,hlavne pohodlne se me takto hraji downstroky, ktery mam vycviceny myslim dobre,protoze sem driv jinak nehral,ale stridani uhozu uz je podstatne horsi to sem zacal cvicit az po dost letech,pak to dlohodoby preucovani a ted prave po navratu ke starymu hrani si prave nejsem jistej jestli se to takto da naucit do nejakejch rozumejsich temp.Trochu si pripadnu ze tou fixaci dvema prsty si tu ruku blokuju,ale zas bez toho proste se netrefuju do strun.Prave neznam nikoho kdo by mel podobnej problem,abych se s nim poradil jak ho vyresil nebo nevyresil.
tele.kom
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tele.kom »

Tdo píše:...Trochu si pripadnu ze tou fixaci dvema prsty si tu ruku blokuju,ale zas bez toho proste se netrefuju do strun.Prave neznam nikoho kdo by mel podobnej problem,abych se s nim poradil jak ho vyresil nebo nevyresil.
A co máš za kytaru? Třeba u Les Paulek s těma tune-o-matic kobylkama se tam ta ruka dá opřít pohodlně buď hranou dlaně a nebo i dlaní ze shora a příjde mi že ta ruka je tam dobře zafixovaná a nepociťuju nějakej problém se stabilitou.. Ale kamrád kterej má strata si vždycky hrozně stěžoval, že u těchhle kytar si tam tu ruku nemůžeš pořádně opřít...
Tdo

Příspěvek od Tdo »

Mam Peavey EXP,ale kytarou to neni,hral sem na dost kytar a vsude je to stejny
kenjiroo

Příspěvek od kenjiroo »

Já si taky myslím,že bys měl hrát podle toho co ti nejlíp vyhovuje.Když totiž dojdem ůplně na kořen,tak hra na kytaru přeci neni modní přehlídka.Je to o pocitech o muzice.Když budeš hrát klasickou kytaru,tak tam tě naučej a zafixujou ti "správné držení"ale u elektriky bych to vůbec neřešil.Já taky hraju "blbě"a vůbec to neřešim.Já se potřebuju soustředit na hudbu a ne na to jestli mám ruku v ůhlu U k ose O na bodě B podle příručky P.
Am. Fender Strat(HSS)+POD-X3. Nájemným vrahům ušních bubínků,se s timhle nejlíp cestuje:)
Wocass
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wocass »

kenjiroo píše:Já se potřebuju soustředit na hudbu a ne na to jestli mám ruku v ůhlu U k ose O na bodě B podle příručky P.
:D krásné přirovnání. Ale je tomu tak, prostě nauč se hrát tak jak ti to jde a vyhovuje. Třeba časem prostě nezahraješ nějaký masturbační sóla ale co natom zase můžeš být oto lepší riffař ne? :)
Yethell
The Mirrors
Vojtaa
Změňme sebe změníme svět
jesse
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jesse »

a jak ste se ucili hrat ve stoje? kamos rikal, ze si dal kytaru co nejniz, aby si ruka zvykla, a pak si to nastavil tak, jak mu to vyhovovalo.. navic, dyz hrajes ve stoje, at uz u teho zpivas nebo ne, tak bez predklonu nevidis na struny, tak jako dyz sedis...

jinak ja sem se taky naucil powery hrat ukazovackem a malickem (tlumi to pak ty tenky struny), dyz to zkosim prstenickem, tak uz je to nezvyk a boli z teho zapesti.. akorat ten malicek je oproti ostatnim prstum slabsi, takze asi ve stari ponese nasledky :D

a tlumite palcem E-strunu, dyz hrajete na nizsich strunach, aby neprervavala ty spravny tony, dyz o nu zavadite trsatkem?
come on over - do a twist!

Cort M600LH, Crate V18-212
McKozias
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od McKozias »

no tak to podle me dela kamos peknou blbost..jestli tak chces zacit tak si muzes ublizit, kdyz takhle hned ze startu tu ruku pretezujes...dej si kytaru tak vysoko jak ti to vyhovuje a az to budes zvladat levou tak si ju dej nize.atd atd
edit:je to taky o zvyku...kdyz hraju jen nake powery nebo akordy tam na to nemusim videt, staci orientacni znacky z boku hmatniku abych cca videl kde sem..ale na nakou slozitejsi vyhravku proste tu kytaru trosku naklonim na sebe a koukam se
McKozias
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od McKozias »

McKozias píše:no tak to podle me dela kamos peknou blbost..jestli tak chces zacit tak si muzes ublizit, kdyz takhle hned ze startu tu ruku pretezujes...dej si kytaru tak vysoko jak ti to vyhovuje a az to budes zvladat levou tak si ju dej nize.atd atd
edit:je to taky o zvyku...kdyz hraju jen nake powery nebo akordy tam na to nemusim videt, staci orientacni znacky z boku hmatniku abych cca videl kde sem..ale na nakou slozitejsi vyhravku proste tu kytaru trosku naklonim na sebe a koukam se
edit:Ecko tlumim tak ze ukazovak co mi trci z Acka prilozim na Ecko
jesse
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jesse »

McKozias píše: edit:Ecko tlumim tak ze ukazovak co mi trci z Acka prilozim na Ecko
jo, to sem uz nekde videl

McKozias
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od McKozias »

a ty kytaru hned zezstartu dole fakt nedoporucuju, taky sem tak zacal borec, kytara u kolen ale po 30 minutach me neskutecne bolela levacka, od te doby ji mam tak aby se mi dobre hralo
holkoun

Příspěvek od holkoun »

jesse píše:a jak ste se ucili hrat ve stoje? kamos rikal, ze si dal kytaru co nejniz, aby si ruka zvykla, a pak si to nastavil tak, jak mu to vyhovovalo.. navic, dyz hrajes ve stoje, at uz u teho zpivas nebo ne, tak bez predklonu nevidis na struny, tak jako dyz sedis...

jinak ja sem se taky naucil powery hrat ukazovackem a malickem (tlumi to pak ty tenky struny), dyz to zkosim prstenickem, tak uz je to nezvyk a boli z teho zapesti.. akorat ten malicek je oproti ostatnim prstum slabsi, takze asi ve stari ponese nasledky :D

a tlumite palcem E-strunu, dyz hrajete na nizsich strunach, aby neprervavala ty spravny tony, dyz o nu zavadite trsatkem?
kytaru drzet tak, aby ti to bylo co nejprirozenejsi....a vetsinou je to o hodne vejs nez "pod koulema"....cca kolem pupku - koukni se jak hrajou "guitar heroes" typu Satriani, Vai, Petrucci...ani jeden nema kytaru pod koulema....

a strunu E muzes tlumit tak jak pises ty, tak klidne i palcem...a klidne i "drnkaci" rukou (jakoby, kdyz ses pripravenej na PM) - nekdy to tlumeni je kombinaci vseho....
jesse
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jesse »

holkoun píše:kytaru drzet tak, aby ti to bylo co nejprirozenejsi....a vetsinou je to o hodne vejs nez "pod koulema"....cca kolem pupku - koukni se jak hrajou "guitar heroes" typu Satriani, Vai, Petrucci...ani jeden nema kytaru pod koulema....

a strunu E muzes tlumit tak jak pises ty, tak klidne i palcem...a klidne i "drnkaci" rukou (jakoby, kdyz ses pripravenej na PM) - nekdy to tlumeni je kombinaci vseho....
a krk mit na sikmo, aby hlava byla vys a bylo to lepsi pro zapesti, a od tela? i dyz pak trsatkem nehrajes kolmo na struny, ale to by zas nemelo tak vadit...

holkoun

Příspěvek od holkoun »

TDO: zafixovanej malik IMHO rozhodne chyba neni....navic to treba pri solovy (rozumej melodicky) hre pomaha stabilite a presnosti....a mozna ze i rychlosti (nehejbes celym zapestim ale atak na strunu ti vychazi z prstu). Ja osobne si myslim, ze ukotveni prstu na telo kytaru je naopak plus....a ten, kdo te to preucoval byl imho pitomec. Kdyby si se drzel poucek "klasicky hry na kytaru" tak napriklad nemuzes pouzit palec hmatnikovy ruky na drzeni (vetsinou E struny) - takze takovyho hendrixe nedas:-)....

A treba uz zminovanej Friedman hraje na tu kytaru jako dobytek - tak prekrouceny zapesti to svet nevidel...no a jak mu to jde:-)
holkoun

Příspěvek od holkoun »

jesse píše:
holkoun píše:kytaru drzet tak, aby ti to bylo co nejprirozenejsi....a vetsinou je to o hodne vejs nez "pod koulema"....cca kolem pupku - koukni se jak hrajou "guitar heroes" typu Satriani, Vai, Petrucci...ani jeden nema kytaru pod koulema....

a krk mit na sikmo, aby hlava byla vys a bylo to lepsi pro zapesti, a od tela? i dyz pak trsatkem nehrajes kolmo na struny, ale to by zas nemelo tak vadit...
no jasne...jak ti to vyhovuje...a trsatkem stejne na struny nehrajes kolmo skoro nikdy...navic ruznym natocenim trsatka ziskas ruznej zvuk (na to sou popsany tuny papiru snad v kazdy kytarovy skole)...podle me by ta horizontalni poloha kytary mela byt vicemene stejna jako ta, kterou mas, kdyz sedis....

hlavne to musi bejt pro tebe nejpohodlnejsi.....a kytaru pod koulema stejne maj v drtivy vetsine jen kytaristi ktery hrajou "wall of sound" - takovou tu zvukovou stenu (ruzny HC smecky...), proste takovej ten chliv (high gain a mlatej akordy) - na solovy hrani je to poloha absolutne nevhodna...

jak rikam - mrkni na youtube na jakyhokoliv kvalitniho kytaristu - a pod koulema to nebude mit ani jeden (budu prekvapenej kdyz nakyho najdes)...a taky ti to naznaci, v jaky vejsce zhruba tu kytaru drzet
jesse
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jesse »

holkoun píše:no jasne...jak ti to vyhovuje...a trsatkem stejne na struny nehrajes kolmo skoro nikdy...navic ruznym natocenim trsatka ziskas ruznej zvuk (na to sou popsany tuny papiru snad v kazdy kytarovy skole)...podle me by ta horizontalni poloha kytary mela byt vicemene stejna jako ta, kterou mas, kdyz sedis....

hlavne to musi bejt pro tebe nejpohodlnejsi.....a kytaru pod koulema stejne maj v drtivy vetsine jen kytaristi ktery hrajou "wall of sound" - takovou tu zvukovou stenu (ruzny HC smecky...), proste takovej ten chliv (high gain a mlatej akordy) - na solovy hrani je to poloha absolutne nevhodna...

jak rikam - mrkni na youtube na jakyhokoliv kvalitniho kytaristu - a pod koulema to nebude mit ani jeden (budu prekvapenej kdyz nakyho najdes)...a taky ti to naznaci, v jaky vejsce zhruba tu kytaru drzet
no ja se nechystam na naky extra solovani, spis prevazne akordy (ani ne moc barre) a k temu naky lehci energiticky sola... prece jenom me je uz 21 :D bliz k telu kytary se hraje lip, ale u hlavy, kde so sirsi prazce je to pro pohodli ruky horsi... treba cobain ma kytaru dost nizko

holkoun

Příspěvek od holkoun »

jenze Cobain je presne ten pripad "Wall of sound" - navic to neni ten brilantni (teda nebyl) kytarista, kteryho mam na mysli (on to byl predevsim pisnickar a skladatel, kytarovy virtuoz to opravdu nebyl)....kytara pod koulema ma jen jedinej efekt - na baleni rostenek....ale i on napr. na verzi unplugged, kde preci jen ty struny musej i trochu znit a nedelat jen bordel - sedi, aby se mu dobre hralo...

najdi si pro sebe nejprirozenejsi polohu (jak naklon tak vysku) - vyzkousej si ruzny polohy na hmatniku...
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“