Ibanez S470 (el. kytara)

Místo pro recenze Vaší výbavy
Odpovědět
freelancer02

Ibanez S470 (el. kytara)

Příspěvek od freelancer02 »

Diskuze k této recenzi se nachází zde diskuze-k-recenzim-f56/ibanez-s-470-el- ... 16451.html

----------------------

Model: IBANEZ S 470 černá
Foto:
Obrázek
Pořízeno: srpen 2008 (nová) cca 13,500 (omlouvám se, špatná pamět)
Hráno na: Crate GTX 65, Randall RG 50 TC

Technické údaje
- elektrická kytara ze série S
- tělo: masivní mahagon
- krk: Wizard II ze 3 kusů, javor
- hmatník: palisandr
- snímače: Ibanez, INF1 Humbucker – INFS1 Single Coil – INF2 Humbucker
- tremolo: dvojzvratné Zero Resistence
- počet pražců: 22 Jumbo
- přepínač: 5-polohový
- ovládání: 1x Volume, 1x Tone
- menzura: 648 mm
- šířka nultého pražce: 43 mm
- rádius: 400 mm
- výška krku v nultém / 12. pražci: 19 mm / 21 mm

S470 konkrétně má bombírované tělo z mahagonu, na kterém je použita barva Ice Blue. Krk je osazen 22 pražci typu Jumbo, vyroben je ze tří kusů javoru a nese označení Wizard II, hmatník je palisandrový. Jde o krk s opravdu nízkým profilem, u nultého pražce je vysoký pouze 19 mm, na 12. pražci má výšku 21 mm, což přispívá k jednoduchému pohybu ruky a umožňuje rychlé hraní. Menzura byla vyměřena na 648 mm a rádius na 400 mm, nultý pražec má šířku 43 mm.

Nástroj je osazen třemi snímači Ibanez v konfiguraci INF1 humbucker (krk) – INFS1 single coil – INF2 humbucker (kobylka), přepínat se mezi nimi dá 5-polohovým switchem, zapojení jde krkový HB / vnitřní cívka krkového HB + SC / SC / vnitřní cívka kobylkového HB + SC / kobylkový HB. Struny jsou ukotveny v dvojzvratném tremolu typu Zero Resistance, které umožňuje perfektní stabilitu ladění za jakýchkoli okolností a jednoduché nastavení.

Kytaru do ruky
Kytaru jsem dostal do ruky novou, ještě polepenou ochranou folií. Bohužel struny už byly docela ohrané a na můj vkus měkké (009). Takže první věc po koupi následovala výměna strun (na 010) a tomu odpovídající seřízení. Po snížení dohmatu už vše bylo v pořádku a mohl jsem bez problémů hrát. Kytara mi padla do ruky skvěle, přijemně tvarované tenké tělo skvěle sedne a nevelká hmotnost šetří záda. Krk Wizard II ze 3 kusů javoru přijemně padne do ruky (za předpokladu že vám vyhovuje tenký hmatník pro rychlou hru). Ani ve vyšších polohách jsem neměl problém dosáhnout kam potřebuji (což třeba u LP pro mě bylo obtížnější).

Na kytaře je dále volume potenciometr, který funguje bez problému, šumů, ale při nižších hlasitostech se objevuje úbytek výšek a kytara tak trochu huhňá. Při pomyslném rozmezí 5-10 vše pořádku, při nižší hlasitosti bohužel ztrácí konkrétnost. Tonová clona funguje vcelku dobře, její využitelnost mi však přijde vcelku malá. 5-ti polohový přepínač má jemný, přitom přesný chod, drží přesně kde chcete, nemám z něj takový "gumový pocit" jako u levnějších kytar. Po roce a pár měsících se objevily drobné šumy při přepínání, ale ty jsou slyšet pouze při plně zesíleném zkresleném kanálu. Při rychlém přehození během hry, nebo na pomalém přepnutí na čistém kanálu si ničeho ani nevšimnete. Každopádně budoucí výměna nejspíše bude.

Při ladění jsem nezaznamenal žádný problém, zámky drží opravdu fest. I při přechodu mezi teplotami stačí kytaru nechat ohřát a jemně doladit na tremolu, zámky sundávám většinou jen při výměně strun. Navážu tremolem. Dvouzvratné ZR tremolo. Neřešil jsem s ním jediný problém, doladění oktáv, vyvážení, otázka pár minut. Zajímavá je vlastnost že při prasknutí struny můžete dohrát skladbu, protože tremolo se nerozladí. Za tohle ruku do ohně nedám, struna mi praskla jen jednou a to jsem tomu jaksi nevěnoval pozornost a hned je vyměnil, takže nemohu potvrdit.

Zvuk:
Nasucho se kytara moc nevytáhne, tělo není tak masivní a šroubovaný krk taky moc rezonanci nepřidá. Takže nasucho tak decentně. Až po zapojení do aparátu se ukáže co umí. Možnost 5 kombinací dává pěkný prostor pro různé zvuky. Kobylkový snímač je pěkně ostrý (možná až moc), hmatníkový zase pěkně zakulacený a hutný. Singl mezi nimi pěkně zvoní, ani hlasitostně nezapadne. Akorát by HB mohly být trochu konkrétnější, ale to je spíše aparátem, protože při přechodu na lampu jsem zjistil že kytara krásně zpívá a to jak na čistý, tak zkreslený kanál (aparát holt dělá divy). Velice mě potěšil i dozvuk, na zkreslený kanál se šikovnou rukou bezproblému. Co mě ale mrzí je 2. a 4. poloha přepínače, tj. kombinace vnitří cívky HB se singlem, zde je zvuk podstatně tišší a při hře to dělá nepříjemný hlasitostní rozdíl, je potřeba více pracovat s dynamikou pravé ruky a nejde se soustředit jen na hru. Uvidím zda se to změní s případnou změnou snímačů (o tom ale tato recenze není).

Spolehlivost:
S kytarou jsem zatím (ťuk ťuk) neřešil jediný problém. Vše funguje jak má. Spolehlivost tedy vysoká.

Ostatní:
Doporučení - investujte do zámků na řemen, nebo popruhu s kvalitním zakončením. Hlavička na popruh podle mě není úplně nejideálnější a stalo se mi že mi kytara na pravé straně během koncertu vyklouzla. Udržel jsem jí, ale není to moc příjemný pocit. Další věc - černá barva je sice pěkná, ale počítejte s častým leštěním, každý dotek je dost vidět.

Shrnutí:
Možná se zdá že kytaru pouze glorifikuji, ale to jen z toho důvodu, že za tuto cenu mě tento nástroj velmi oslovil. Vyzdvihl bych určitě pohodlné hraní (jak tělo, tak hmatník) a tremolo, pěkný zvuk. Co bych uvítal lepší, jsou snímače. Za tyto peníze si myslím že je to kytara velmi kvalitní a pokud jí dáte prostor (kvalitní aparát), rozhodně vás nezklame.

Kdyby mi nástroj ukradli, koupil bych si ho znovu?
Na 100% ANO.
(Vlastní fotky doplním do konce týdne)
Epiphone LP Custom, Marshall DSL40 + nějaké blbosti kolem
Odpovědět

Zpět na „Recenze Vaší výbavy“