mate nejake jine navrhy???
pomoc s vyberem "lepsich" repro+vase zkusenosti
Pravidla fóra
pomoc s vyberem "lepsich" repro+vase zkusenosti
Dobry den jsem zacatecnik, ale o elektronice uz neco trochu vim, ted dodelavam MOSfetovy zesilovac 2x100w prej je to konecne neco co se muze rovnat lampovymu tak uvidim, a chystam se stavet 2x200w original podle Marshalla, a potreboval bych k tomu nejake bedny-repro, mam sehnate vejskace tesla ART 382, bedny si budu delat takze na litrech ( objemu, ne penez
) zas tak nak moc nezalezi, takze se bude stavet podle toho co budou chtit repraky, je mi 16 let a nemuzu do toho davat nak moc velky penize, tak bych se vas chtel zeptat na nejake optimalni repro pro poslech hudby
na stredy sem se dival od dexonu http://www.dexon.cz/katalog/reproduktor ... smovy.html ale je tam pro prumyslove aplikace, nevim presne co to znamena a nevim teda jak by ten reprak pri tech vejskach hral, no a pak subwofery mam vybrane tady http://www.hadex.cz/discount.asp?str=5 Q303 a Q351, nevim kterej by byl lepsi
a jestli by do vubec slo takhle vsechno dat dohromady...
Re: pomoc s vyberem "lepsich" repro+vase zkusenosti
Tyhle repráky cos tu uvedl nejsou vůbec špatné ale pokud budeš stavět Marshalla tak k tomu neoddělitelně patří i vhodné repro.. Osobně bych tam dal Širokopásmové repro buď Eminence nebo celestion.. Záleží jakej chceš mít zvuk.. Hraju na kytaru a preferuju spíš hutnej zvuk, proto jsem bednu osadil reproduktory Eminence Beta15A.. Je to repro o výkonu 350W RMS / 4 ohm, 15", citlivost cca 97 dBa. Špičkovej výkon je někde kolem 800W... A koupil jsem ho novej za 1500,- Tenhle Beta15a je teda basák hraje cca do 4kHz ale me to takhle vyhovuje, určitě najdeš i širokopásmový za obdobnou cenu.. Doporučuju spíš 12".. No a pokud chceš vostrej, kriklavej dynamickej zvuk tak si kup Celestion.. Ty najdes treba na http://www.kytary.cz Jsou sice trošku dražší ale je to uplně odlišnej zvuk než Eminence.. Záleží co ti víc vyhovuje.
no ja prave nevim co mi vyhovuje vic
jsem v tomhle uplnej zacatecnik nikdy sem jeste na vlastni voci ani nevidel celestiona nebo eminenci a jen o tom snim ze bych to nekdy mel
jen sem se chtel zeptat na nejake repro podobne co sem uvedl v odkazech nebo neco v priblizne stejne cene na poslech hudby nejvic rock... Led Zeppelin Deep Purple Lynyrd Skynyrd atd nevim co by na to bylo lepsi vostrej rezavej nebo neco hutnejsiho, je pravda ze vedle korekci by se mi libil potak na "rezavost" a vytocit na max
protoze pri solech to je nekdy neco neuveritelnyho

- Jens Ludwig
- Odborník
ještě prosimtě upřesni, k čemu ty bedny mají sloužit jestli k poslechu a nebo k tomu, aby se přes ně hrálo, ozvučovalo...
PetrPeter * 1.5.1975 - 1.8.2008 +
omlouvám se za překlepy, jsem rád, že mi můj ntbk vůbec ještě píše....
Má to být zesík na kytaru nebo na ozvuceni mistnosti hudbou treba z PC nebo CD ???
no neco mezi, na posleh, aby to pekne hralo, no ja nevim nikdy sem ty repraky neslysel a nemam tolik zkusenosti abych mohl rict kterej jak asi bude hrat, no ale taky aby se domu dalo prilozit
a trochu neco ozvucit(trida, skolni salek, obyvak), se zesilvacem by nebyl problem, ale repro si nevyrobim
zesilovac neni na kytaru tu nemam
xD ale pred nim bude nejaky prepinac vstupu, korekce, predzesilovace no a tak nejak, vstup z pc z radia cinche z cd playeru z mp3 atd, chtel bych poradit jak by ty repraky hraly kdyz by byly v pokoji a hraly jen na "sepot", no a pak taky na ty basaky ty Qecka ktere by bylo lepsi s gumovym zavesem nebo ten s profilovanym? pokudy by to podle vas mohlo v teto sestave slusne hrat tak bych do toho sel i kdyby to pri tom slabsim vybuzeni moc pekne nehralo na klidnej tichej poslech tady mam par ARN teslacky repracky, udelane dvoupasmovky, vim ze nejvic toho asi udelali korekce, vyhybka ale zase nijak (aspon myslim xD) neovlivnim "zvuk" toho urcityho reproduktoru, kvalitu projevu, proste de mi o to jestli by se k sobe hodily a jestli by hraly aspon tochu na urovni, ja vim, ze na to bych mel jit asi to tech eminenci treba, ale tolik penez bohuzel nemam... i eminence se spalenou civkou sem nasel na bazarech minimalne za 1000

- Jens Ludwig
- Odborník
no, vezmu to hrubě a dost od spodu....
pokud nemáš peníze, tak bedny nestavěj - to se vypllatí až v kategorii vyšší střední třídy, kam ty rozhodně nesaháš...
další věc je, v daný cenový kategorii bude hotová bedna vždycky hrát líp...
pokud budeš ve stejný zvukový kategorii, tak stavěná bedna vyjde daleko dráž....
pokud chceš bednu, se kterou budeš moc vylezt i ven, tak nezapomeň, že krom výkonu (W) potřebuješ i SPL (dB) ...
čili ty Q reproduktory sou naprosto nevhodný - jsou určený do auta - maj malej výkon i malej akustickej tlak - v autě to stačí, protože auto je malej prostor a navíc celý funguje jako ozvučnice, takže aby to venku alespoň trochu hrálo - musel bys k tomu poostavit ozvučnici o velikosti auta....
... čili jestli nemáš dostatek financí na pořádný repro - (např. bass Eminence Delta 12 + horna) a na výhybku, kterou taky musíš odměřit a vyladit + materiál na bednu, tak se do toho radši ani nepouštěj..
... ne že bych tě chtěl odradit ale spíš ti chci trochu otevřít oči a ukázat, že sou obory, kde bez peněz to prostě nejde...
pokud nemáš peníze, tak bedny nestavěj - to se vypllatí až v kategorii vyšší střední třídy, kam ty rozhodně nesaháš...
další věc je, v daný cenový kategorii bude hotová bedna vždycky hrát líp...
pokud budeš ve stejný zvukový kategorii, tak stavěná bedna vyjde daleko dráž....
pokud chceš bednu, se kterou budeš moc vylezt i ven, tak nezapomeň, že krom výkonu (W) potřebuješ i SPL (dB) ...
čili ty Q reproduktory sou naprosto nevhodný - jsou určený do auta - maj malej výkon i malej akustickej tlak - v autě to stačí, protože auto je malej prostor a navíc celý funguje jako ozvučnice, takže aby to venku alespoň trochu hrálo - musel bys k tomu poostavit ozvučnici o velikosti auta....
... čili jestli nemáš dostatek financí na pořádný repro - (např. bass Eminence Delta 12 + horna) a na výhybku, kterou taky musíš odměřit a vyladit + materiál na bednu, tak se do toho radši ani nepouštěj..
... ne že bych tě chtěl odradit ale spíš ti chci trochu otevřít oči a ukázat, že sou obory, kde bez peněz to prostě nejde...
PetrPeter * 1.5.1975 - 1.8.2008 +
Zkus se po netu poohlídnout po bednách Tesla.. Já mám dvě, každá má 50W (15" bass + 4 horny).. Mám to puštěný na PC a má to úžasnej zvuk... Koupil jsem je obě za 500,- od mýho mistra elektrotechniky ve škole... Na netu se dají sehnat jak samotne repro Tesla za par stovek tak cely bedny.. Asi to bude nejrozumnější cesta 
to je v haji :( :roll: xD no ja sem se na ten SPL celkem dival a rikal sem si ze zas tak spatny to neni, nekde sem nasel tabulku s porovnavanim dB prah bolestivosti, koncertu, lesa, mensi diskoteky atd no a tak mohli byste mi poradit neco k vejskacum od tesly art 382 3w 15Ohm 140dB 1m/1W se zvukovodem
neco co by ktomu sedelo a zaroven slo dokupy se zesikem 2x200W cim min penez tim lip :) ale kdyz se teda musi priplatit tak bych do toho sel postupne... jde mi jen o repro, vyhybky adt to mam moznosti, sestavit dokazu sam a s merenim a vypocatama mi poradi par znamych nebo primo nejka firma, bedny taky neni problem desek mam plnou kulnu staci narezat a sesroubovat, stolni cirkularku mame a primocarku taky :) jde mi jen o to sehnat co nejlevnejsi repro s co nejlepsi kvalitou a o slusnem vykonu (neco k tomu 200W zesilovaci) a dobrou citlivost
ty tesly si rikam ze tam bych zas nevyuzil ten zesik :( a navic nejradsi bych bral nove repro...
ale kdyby nekdo mel prebytecny poskozeny reprak taky bych ho bral ;) :D :D :D v elektrotehnice sem jeden takovej dostal, byl jsem tam kvuli koupi zavesove gumy na stary MTC, ze si to klidne udelam sam, no a dostal sem repro vetsi o 3" at to vystrinu a nastavim :d ze prej ma prasklej magnet... magnet byl v pohode ale slpalena civka :roll: :( ... sem si rikal no aspon se konecne podivam na poradnej reprak jak vypada, rozdelavam, zatim opatrne :D da se to udelat horkovzdusnou pistolou nahrejvat zaves a odlepovat, stejne i stredivku, vyndam koukam zmerim na vnitrinch dratech a civka ok!!!! :shock: :shock: byla prerusena pod vrchlikem :D odelam toulenem napajim kouskem jynho a 60W 8ohm mi vesele hraje :D
neco co by ktomu sedelo a zaroven slo dokupy se zesikem 2x200W cim min penez tim lip :) ale kdyz se teda musi priplatit tak bych do toho sel postupne... jde mi jen o repro, vyhybky adt to mam moznosti, sestavit dokazu sam a s merenim a vypocatama mi poradi par znamych nebo primo nejka firma, bedny taky neni problem desek mam plnou kulnu staci narezat a sesroubovat, stolni cirkularku mame a primocarku taky :) jde mi jen o to sehnat co nejlevnejsi repro s co nejlepsi kvalitou a o slusnem vykonu (neco k tomu 200W zesilovaci) a dobrou citlivost
ty tesly si rikam ze tam bych zas nevyuzil ten zesik :( a navic nejradsi bych bral nove repro...
ale kdyby nekdo mel prebytecny poskozeny reprak taky bych ho bral ;) :D :D :D v elektrotehnice sem jeden takovej dostal, byl jsem tam kvuli koupi zavesove gumy na stary MTC, ze si to klidne udelam sam, no a dostal sem repro vetsi o 3" at to vystrinu a nastavim :d ze prej ma prasklej magnet... magnet byl v pohode ale slpalena civka :roll: :( ... sem si rikal no aspon se konecne podivam na poradnej reprak jak vypada, rozdelavam, zatim opatrne :D da se to udelat horkovzdusnou pistolou nahrejvat zaves a odlepovat, stejne i stredivku, vyndam koukam zmerim na vnitrinch dratech a civka ok!!!! :shock: :shock: byla prerusena pod vrchlikem :D odelam toulenem napajim kouskem jynho a 60W 8ohm mi vesele hraje :D
no koukal jsem na tu eminenci delta 12, chtel bych se zeptat jak by se to hodilo k tem vejskacum co mam, psal jsem o nich v predchozim clanku, dival sem se na komplet stavebnici, ale pres 8 tisic za obe je pro me fakt moc... chtel bych se zeptat kde se da koupit samotna em delta 12, s bednou nemam problem desek mam dost a rovne rezat umim, kruhy na repro taky
nejspis bych sel i do paru podobnych poskozenych repro, pokud by nekdo mel a neposilal na opravu
, nehrajici, spalena civka, zdeformovana civka ktera dre o magnet atd to si dokazu spravit...
dik vsem za rady
dik vsem za rady