Amplitube (G. Rig apod.) jako náhrada efektové smyčky?

Pedály, multiefekty, procesory, ...
Mira7

Amplitube (G. Rig apod.) jako náhrada efektové smyčky?

Příspěvek od Mira7 »

Otázka: Lze použít Amplitube se StompIO pedálem, případně jiný podobný SW jako plnohodnotnou náhradu efektové smyčky, když mám lampové kombo a využiji z toho hlavně "nezkreslovací" efekty, na živé hraní?

Proč se ptám: Mám aparát ESH, k němu do smyčky Digitech RP12. Digitecha přenechám dceři (než se naučí hrát, bude jí to stačit) a přemýšlím, co koupit sobě místo něj. Shodou okolností jsem i před nákupem nového notebooku, takže v případě, že toto řešení má smysl si i nechám poradit, jaké parametry by ten NTB a případně další HW měl mít.

Než mě někdo sestřelí, že jsem debil a že mám nejdřív hledat: asi 2 hodiny jsem se hrabal v tomto fóru, vyjelo mi 15 stránek na slovo Amplitube (skončil jsem asi u jedenácté) a jeden odkaz v tématu (kytarove-efekty/software-pro-kytary-vst-t10424.html), který by mi asi pomohl - leč ten nefunguje. Spoustu věcí, které jsem ráno ještě neznal typu latence atd. jsem se dozvěděl, ale na to hlavní jsem odpověď nenašel. Možná bude stačit opravit ten odkaz a toto téma zase smazat a nebo prostě napsat něco ve stylu "ano, pokud bude mít tvůj počítač tyto parametry ..., fungovat to bude a zvuk lampy to "nezkazí" víc než kterýkoliv jiný efektový procesor podobné kategorie", případně "ne, lepší je POD XT nebo XY ...". Takže předem děkuji těm, co mě do háje nepošlou a poradí.
6 strun: Ibanez RG 470, B.C. Rich Beast Special Edition - 7 strun: Ibanez RG 1527 . Line6 POD X3 Live. Jsem nekritickým fanouškem kytar Ibanez a drze to přiznávám.

Zakladatelé Baby Metalu: Metal Kidz
rotten77
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Amplitube (G. Rig apod.) jako náhrada efektové smyčky?

Příspěvek od rotten77 »

Nevím, jak je to s vstupním a výstupním signálem ze smyčky, ale notebook na to zřejmě stavěn nebude, možná ani žádná (levná) zvuková karta.
EDIT: Placebo používají Amplitube i na živé hraní

Předpokládám, že pokud chcete použít Amplitube do ef.smyčky, tak chcete používat pouze efekty bez zkreslení a modulací?
EDIT: pokud ano, tak bych raději volil nějaký multiefekt, třeba Rocktron Intellifex, G-major

K výběru notebooku - tady bude potřeba trochu přitlačit na pilu a spíš bych volil nějaký výkonný desktop, protože potřebujete PC, které se nekousne, nebo nepokazí během hraní, což bude chtít opravdu dobrý notebook. U notebooku to ale bude chtít externí zvukovou kartu, což by mohl být taky problém - o možnosti živého hraní s USB zvukovou kartou bych vůbec nepřemýšlel (riziko seknutí je tu myslím celkem velké).

EDIT: celkově si myslím, že bude lepší (hlavně levnější) volbou nějaký rackový multiefekt.
Skiner
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Skiner »

Jé souhlasím s rottenem. Myslím, že je to degradace toho ampu a volil bych cestu nějakého dobrého rackového procesoru.
Předpokládám, že ty všechny efekty, co Ti podobné řešení nabídne potřebuješ a stoprocentně využiješ, proto nepolemizuju nad jednotlivejma šlapkama vs. multiřešení :-)
Mira7

Příspěvek od Mira7 »

Díky, moravští ogaři :)

1. Primárně chci to zařízení (multiefekt nebo SW) hlavně na efekty bez zkreslení, ale zkreslení úplně nevylučuji - např. na Digitechu mám vytvořený super metalový zvuk, který ženu čistým kanálem komba. On i P. Feiereisl (tvůrce zesilovače) říkal, že na metalácké zvuky si musím pořídit krabičku, že to žádným nastavením z jeho zesíku nedostanu.

2. Už dobře 10 let vůbec nesleduji vývoj v oblasti efektů atd., stejně jsem byl jen takový sváteční hráč, až teď mě to zase chytlo. Takže jsem do dnešního rána vůbec netušil, že se dají efekty dělat na počítači a protože mám k počítačům docela kladný vztah, zjišťuji, co to umí a jak je to použitelné, aby to nebylo chemické ve stylu mého prvního multiefektu Zoom před X lety ...

3. NTB chci se 4 GB RAM, 500 GB HDD a nějaký vícejádrový procesor, desktop mám docela výkonný, ale ten neplánuji přenášet do zkušebny a na koncerty. A jestli ta zvukovka bude stát pár tisíc, tak se nic neděje. Láká mě na tom hlavně snadnější nastavování na počítači než na multiefektu (vzpomínám na program RPEdit, který sloužil k pohodlnějšímu nastavení Digitechů RP), snadnější upgrady atd. Kdyby se to během koncertu kouslo, tak prostě footswitchem vypnu smyčku, dohraji jen se zkreslením zesilovače a restartuji během pauzy. A hlavně by se to kousalo asi i při zkouškách, tak bych to řešil předem.

4. 100%-ní využití efektů - to jsi mě docela rozesmál, já jsem zvukově naprostý analfabet. Sice vím, jak efekty zhruba fungují a k čemu ten který je, ale jejich praktické použití je u mě naprostá katastrofa. Když dělám zvuk, vezmu nějaký preset, který se mi jakž takž líbí, ořežu z toho chemické nesmysly, případně lehce přenastavím a tím končím. Nějaké bádání nad ideálním zvukem je pro mě noční můra :-) Pokud nepůjdu cestou SW efektů, tak chci určitě nějaký multiefekt, kde šlápnu na banku a celé se to přenastaví bez kroucení knoflíky. Co to je "dobrý rackový procesor"? V době, kdy jsem se tomu věnoval, to byl Digitech DSP 2101, dnes jsme asi jinde.
6 strun: Ibanez RG 470, B.C. Rich Beast Special Edition - 7 strun: Ibanez RG 1527 . Line6 POD X3 Live. Jsem nekritickým fanouškem kytar Ibanez a drze to přiznávám.

lunchie

Příspěvek od lunchie »

co se tyce notesu, tak by mel uplne stacit soucasny standard - 2GHz dual core, 4GB pameti. Bude urcite potreba externi zvukovka - dobra alternativa je treba m-audio, e-mu USB zvukovka co tam maji, nebo treba i line6 pod studio/toneport - z vlastni zkusenosti v pohode staci a i latence je velice v norme. Line 6 dokonce maji nejaky bundle jenom modulacnich efektu, coz by se mohlo hodit (a neni to ani moc drahe - myslim tak kolem 30-40 dolaru)

e-mu:
http://www.emu.com/products/product.asp ... duct=15186

line6:
http://line6.com/products/recording/
fx junkie
http://line6.com/modelPacks/fx.html
mycountry
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mycountry »

Dobrý rackový procesor je G-major 2 a podobné od TC, Rocktronu, i něco od bosse se dá. A bude to DALEKO, DALEKO lepší, než když to potáhneš přes PC...

A na metalový zvuk se taky používají jiné věci než digitech a amplitube.... pokud nehrají roli peníze tak VHRelief 666, DC Solid Metal, TS808 + OD Station II obojí od smrčky.... možností je kotel, jen ne digitech a amplitube :)
Mira7

Příspěvek od Mira7 »

mycountry píše:jen ne digitech a amplitube :)
To znamená "cokoliv" mimo uvedené značky?

Když opomenu možnost zamrznutí PC během hraní a nutnost nákupu lepší zvukovky, v čem konkrétně je některý z těch jmenovaných multiefektů lepší než SW? Ne, zeptám se obráceně:
1. V čem je ten SW horší?
2. Zhorší nějak zvuk přicházející z preampu?
3. Působí ty efekty chemicky?
4. Zvládne ten SW přepnout nějak přes MIDI přepnout kanál na zesilovači?

Zatím si nejsem jist, že pro mojí úroveň hraní potřebuji nějaké super vybavení, zase ale kdyby to mělo stát +/- stejně, tak proč kupovat to horší, že. A o své neschopnosti nastavit zvuk jsem už psal. Dají se ty dnešní multiefekty nějak připojit na PC a programovat na něm?

lunchie

Příspěvek od lunchie »

Ja vidim v reseni pocitac vs. rack nejvetsi problem asi mobilitu pocitace - prece jenom, jak to na podiu budes delat. Zamrznuti pocitace - otazka je, kdy vam naposled zamrzl pocitac nebo treba ten amplitube nebo pod farm? Me se to nestalo za poslednich 3-4 roky ani jednou. Takze v zamrzani problem nevidim, kdyz si to pekne nastavis doma a bude ti to bez problemu task nevidim duvod, proc zrovna nekde jinde by to fungovat nemelo. Kvalita - bude zalezet jakou zvukovku koupis a jak rychlej ten pocitac bude. Jak jsem psal - dual core v pohode musi stacit a pokud vemes tu e-mu zvukovku nebo i ten line 6, tak tam ani nevidim problem v latenci. Ta e-mu bude mit na 100% lepsi prevodniky nez nejaky low-end od line 6 (ja koupil line6 toneport-DI USB a s pod farm ani jinym vst efektem zadnej problem s latenci nemam).
Co se tyce kvality efektu, tak line6 by mel byt stejnej jako jeden z podu - pouzivaji stejny algoritmy jak v podech, tak v tom softu, co bundlujou. Takze pokud nekdo rika, ze pod ma dobry modulacni efekty, tak nevidim zadnej problem v pouziti treba toneportu v efektovy smycce a nejaky degradaci signalu.

(moje 2centy do diskuse).

Dodatek - zkousel jsem peavey revalver mk3 a s tim jejich 'cab simulatorem' co pouziva impulsy - to je parada, a i ty simulace tech zesiku co tam maj nezni vubec spatne a dokonce jsou i dost dynamicky.
lunchie

Příspěvek od lunchie »

jinak ad digitech - tohle me prijde docela dobry

nebo
rotten77
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rotten77 »

Ještě by mě zajímalo, už jsem to tu zmiňoval, jestli ta zvukovka nebude dělat ve smyčce problém? Podle mě zvukovka není stavěná na to, aby byla v řetězci, a pokud ano, tak ve smyčce už možná ne. Vemte si třeba, že problém měly ty velké krabičky od Line6 - byly sice dělané do řetězce, ale ve smyčce rychle odcházely.
lunchie

Příspěvek od lunchie »

vidis , ten line6 muzu vyzkouset :), nenapadlo me to ... teda spise se me s tim nechtelo sr.t ;)
Mira7

Příspěvek od Mira7 »

rotten77 píše:Ještě by mě zajímalo, už jsem to tu zmiňoval, jestli ta zvukovka nebude dělat ve smyčce problém? Podle mě zvukovka není stavěná na to, aby byla v řetězci, a pokud ano, tak ve smyčce už možná ne. Vemte si třeba, že problém měly ty velké krabičky od Line6 - byly sice dělané do řetězce, ale ve smyčce rychle odcházely.
Čemu by to mělo vadit? Vždyť je to zvuk dovnitř - zvuk ven stejně jako v jakémkoli jiném zapojení, ne?

Ta zvukovka E-mu je snad větší než samotný notebook ...

lunchie

Příspěvek od lunchie »

mozna uroven signalu - ze smycky muze lizt trosku vetsi, ktera muze poskodit vstupni obvod ve zvukovce ...
ja ten line6 vyzkousim a poreferuju, jak se chova.
rotten77
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rotten77 »

lunchie píše:mozna uroven signalu - ze smycky muze lizt trosku vetsi, ktera muze poskodit vstupni obvod ve zvukovce ...
Tady to Wohma vysvětluje:
kytarove-efekty/analog-digital-delay-t1 ... ml#p242174
Jaguar master
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jaguar master »

Upřímně si myslím že počítač by to mohl zvládnout ale možná bych raději šel do nějaké hračky od Line 6. Ty jsou na to většinou dělané a mají i v celku dobré zkreslení. Třeba POD X3 Live, v týhle hračce máš snad všecko co potřebuješ.
Final Frontier
Nuker
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Nuker »

Pamatuji jak na zakladce jsem hrál pro cca 500 lidí ve tělocvičně přes GR :D Byl to hroznej mazec, použil jsem k tomu Acer Aspire 6530g a Lexicon Alpha , píchnul jsem to do beden k multikinu (každá po 60w) a válelo to dost solidně. Vedle mě byl druhej kytarista s Roland Cubem 30 na plný koule a Fenderem american standartem , kupodivu jsem se se svým washburnem ani trochu neztrácel a hra probíhala bez jakého koliv problemu, ale příprava byla opravdu řádná a zvukových skoušek bylo víc než dost , ale dá se s tím hrát na živo :-O
.:- Washburn X22 -- Guitar Rig 3 -- Amplitube 2 -- Amplitube Metal -- Amplitube Fender -- Amplitube Jimi Hendrix -- Dunlop Jazz III -- Red Lucky Strike -:.
Mira7

Příspěvek od Mira7 »

Ten příliš silný signál jdoucí do smyčky - nepomůže prostě stáhnout úroveň vstupu do zvukové karty?

Ten POD X3 Live vypadá pěkně, jdu o něm něco zjistit.

lunchie

Příspěvek od lunchie »

rotten77 píše:
lunchie píše:mozna uroven signalu - ze smycky muze lizt trosku vetsi, ktera muze poskodit vstupni obvod ve zvukovce ...
Tady to Wohma vysvětluje:
kytarove-efekty/analog-digital-delay-t1 ... ml#p242174
Wohma mluvi o delay modeler od line6 (nikde jsem o tom necetl a prijde me to dost divny, pac jsem si vzdycky myslel, ze delay se dava standardne do smycky a ze by line 6 udelal neco co by tam neslo, no je to fakt divny), ne o tech tone portech, studio GX a jinejch zvukovkach od line6. Kazdopadne mam pocit, ze opravdu se to silnym signalem muze odpalit, uz jsem o tom psal.

Ja dal do prebuzene smycky danelectro pb&j - az na totalne zpraseny zvuk - pedal neodesel a jede dale, ja si pak do smycky dodelal potak na meneni urovne Fx-send
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Opravdu bych řekl, že lepší řešení bude koupě nějakého slušnějšího multiefektu - zvuky budou dost pravděpodobně lepší, celý gear se bude lépe ovládat a hlavně to bude spolehlivější. Ono pokud by člověk chtěl opravdu slušně vyřešit kvalitní software, propojení SW a kytarového gearu a ještě k tomu nějak mít možnost SW ovládat při hraní, tak už to není zas tak jednoduchá a levná záležitost. A pokud jde o zkreslení, to bych opravdu asi řešil klasicky krabičkou, jedno jestli distortion, nebo jen overdrive.

Mít taková aparát, jako jsou hračky od ESH, tak už bych opravdu hledal řešení nejen funkční, ale hlavně kvalitní, aby to pořádně hrálo.

A jen detail - kytarove-efekty/efektovy-software-vst-t10424.html ten odkaz normálně pracuje :wink:
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Mira7

Příspěvek od Mira7 »

Nero píše:Mít taková aparát, jako jsou hračky od ESH, tak už bych opravdu hledal řešení nejen funkční, ale hlavně kvalitní, aby to pořádně hrálo.

A jen detail - kytarove-efekty/efektovy-software-vst-t10424.html ten odkaz normálně pracuje :wink:
P. Feiereisl (tvůrce ESH) k tomu doporučuje nějaký G-sharp, že to prý "neničí" zvuk ze zesíku, musím zjistit, co to vlastně je. O SW řešení efektů jsem prozatím přestal uvažovat.

Tento odkaz pracoval vždycky, ale v něm ten odkaz na diskuzi o Amplitube nefungoval, opraven byl až na moje upozornění.

Odpovědět

Zpět na „Kytarové efekty“