Les Paul & PRS

Strat, Les Paul, Tele, SG, semiakustické, ...
Pauli

Les Paul & PRS

Příspěvek od Pauli »

zdravim,
mam doma akustiku a chtěl bych koupit nejakou levnejši elektriku (ještě sem na žádnou nehrál), precetl jsem si tu par clanku a zjistil že tu vetsinou doporucujete kytary Cort nebo Washburn tak se teď rozhoduju mezi těmito:
popř. jakou z těchto kytar byste mě doporučili
http://kytary.cz/cort-elektricka-kytara ... /HN103300/
http://kytary.cz/washburn-wi15b/HN103549/
a nebo
http://kytary.cz/cort-elektricka-kytara ... /HN103313/
a jeste bych se chtěl zeptat jaky je rozdil mezi kytarami typu LP a PRS, pokud nejaky je
pokud u nejake takove tema už je tak se omlouvam
...EDGE...

Re: Les Paul & PRS

Příspěvek od ...EDGE... »

Z tech cos poslal bych bral tu posledni.
Jinak rozdil mezi LP a PRS je, ale samozrejme toto jsou jedny z nejlevnejsich kopii a (zvlast ty prvni dve) nejsou ani moc verne.
NHK

Příspěvek od NHK »

Taky asi tu poslední
ESP LTD EC-401 BK LANEY TI15-112 MONSTER Rock-12
ObrázekObrázekObrázek
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Osobně bych též doporučil M200.

Rozdíl PRS a LP - byť se na první pohled může zdát, že to jsou podobné typy kytar (mahagon + javorový top, lepený krk, dva HB...), tak zvukově a hlavně svým feelingem se dost liší.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

PRS je jakoby zvukove otevrenejsi nez lespaul, hraje "rychleji" a ma vyrazne vetsi zvukovou skalu - podle me hlavne ty mezipolohy na customu delaji prs tim cim je - osobitou kytarou. dle myho nazoru je to specificky "drzy" zabarveni tonu PRS kytar dany hodne i elektrikou a snimacema.

LP je proste LP se svym charakterem ktery zadna kytara neumi napodobit :)
Jazzman
Rádce

Příspěvek od Jazzman »

Tohle bych podepsal. PRS nemá tlustý tón jako LP, ale je živější, má dloooouhý sustain, i s tremolem ( což není samozřejné ) u čínských kopií bych ale nic takového neřešil. Tam se na můj popis nemůžeš spolehnout. Levné asijské PRS ale hrají slušně, tedy ty 2 kusy, co jsem zatím držel v ruce
:D
Kinx píše:PRS je jakoby zvukove otevrenejsi nez lespaul, hraje "rychleji" a ma vyrazne vetsi zvukovou skalu - podle me hlavne ty mezipolohy na customu delaji prs tim cim je - osobitou kytarou. dle myho nazoru je to specificky "drzy" zabarveni tonu PRS kytar dany hodne i elektrikou a snimacema.

LP je proste LP se svym charakterem ktery zadna kytara neumi napodobit :)
Hledám možnost hrát jazz v Praze. http://bandzone.cz/janbisek
Tonda

Příspěvek od Tonda »

Jazzman píše:Tohle bych podepsal. PRS nemá tlustý tón jako LP, ale je živější, má dloooouhý sustain, i s tremolem ( což není samozřejné ) u čínských kopií bych ale nic takového neřešil. Tam se na můj popis nemůžeš spolehnout. Levné asijské PRS ale hrají slušně, tedy ty 2 kusy, co jsem zatím držel v ruce
:D

Tohle je příčina toho dlooouhýho sustainu (u non-tremolo PRS) :

Obrázek

Musel bys to porovnávat s LP s obdobnou wraptail kobylou - tzn. třeba RI 54 nebo Jr.- pak je sustain stejný.
I´m wheels... movin´wheels
Jazzman
Rádce

Příspěvek od Jazzman »

Já psal o dlouhém sustainu o typů s tremolem, ne bez něj. Bez tremola, u této konstrukce považuji dlouhý sustain za samozřejmost.
Hledám možnost hrát jazz v Praze. http://bandzone.cz/janbisek
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

OT:
co se tyce wraptailu, nevim proc jeste nikdo u gibsonu nebo PRS nepochopil ze tahle 50+ let stara konstrukce je opravdu trochu mimo co se tyce ladeni a rovnou to neosazuji laditelnym wraptailem. koupit si McCarty za ranec penez a pak u nej jeste menit kobylku za dalsi cca trojku u kytarare je fakt na pest.
Tonda

Příspěvek od Tonda »

Kinx píše:OT:
co se tyce wraptailu, nevim proc jeste nikdo u gibsonu nebo PRS nepochopil ze tahle 50+ let stara konstrukce je opravdu trochu mimo co se tyce ladeni a rovnou to neosazuji laditelnym wraptailem. koupit si McCarty za ranec penez a pak u nej jeste menit kobylku za dalsi cca trojku u kytarare je fakt na pest.

Měls to někdy?

Předpokládám, že ten PRSáckej "přednastavenej" /posunutý hrany/ bude ladit dobře..
..Když už i mě to ladí na Junioru dobře, až jsem se divil ..a to je tam ten úplně rovnej hladkej (ne třeba jako má PRS ten částečně intonovanej"). Ty nový Juniory ho maj taky předintonovanej (různý hrany).
Stejně dosažení 100% intonace je marná snaha, stačí tejden starý struny a je to jinde.. a pochybuju, že někdo každou chvíli posunuje kameny..

Ty laditelný -aspoň na gibsonech - nezní tak dobře, asi že je tam víc součástek (ztráty) -spousta lidí co si to předělali, pak dávali zpátky ten primitivní -že má lepší zvuk. Já to nechám jak to je :wink:

Když už jsme u toho, tak větší problém je, že (u těch původních hladkých) se pod vysokým e a někdy i h vymele drážka a pak to "sitáruje". Tady má zase PRS výhodu - ty struny leží na "odtrhový" hraně a ne na oblouku ...takže těm se tohle stát nemůže.
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

Tonda píše:
Kinx píše:OT:

Měls to někdy?

Předpokládám, že ten PRSáckej "přednastavenej" /posunutý hrany/ bude ladit dobře..
..Když už i mě to ladí na Junioru dobře, až jsem se divil ..a to je tam ten úplně rovnej hladkej (ne třeba jako má PRS ten částečně intonovanej"). Ty nový Juniory ho maj taky předintonovanej (různý hrany).
Stejně dosažení 100% intonace je marná snaha, stačí tejden starý struny a je to jinde.. a pochybuju, že někdo každou chvíli posunuje kameny..

Ty laditelný -aspoň na gibsonech - nezní tak dobře, asi že je tam víc součástek (ztráty) -spousta lidí co si to předělali, pak dávali zpátky ten primitivní -že má lepší zvuk. Já to nechám jak to je :wink:

Když už jsme u toho, tak větší problém je, že (u těch původních hladkých) se pod vysokým e a někdy i h vymele drážka a pak to "sitáruje". Tady má zase PRS výhodu - ty struny leží na "odtrhový" hraně a ne na oblouku ...takže těm se tohle stát nemůže.
mam zkusenost z kamaradova McCarty ktere hralo skvele, ale neladilo. proste se strunama 10-52 (nebo dokonce 10-60) mel clovek smulu. po vymene za laditelny stoptail od allparts to hralo stejne dobre ale ladilo to :) pro me osobne je tohle takovej kytarovej davno prekonanej pravek.
Tonda

Příspěvek od Tonda »

Nojo.. jeden čas se řikalo, že elektronkový zesilovače jsou taky překonanej pravěk :mrgreen:
Pro mě třeba je zlatá éra gearu konec 50.let...

/ .. a tím bych tenhle OT uzavřel :wink: /
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

Tonda píše:Nojo.. jeden čas se řikalo, že elektronkový zesilovače jsou taky překonanej pravěk :mrgreen:
Pro mě třeba je zlatá éra gearu konec 50.let...

/ .. a tím bych tenhle OT uzavřel :wink: /
tj, ale elektronkove zesilovace hrajou dobre, neladici kytara neni vetsinou humanoidu akceptovatelna nikde :D
Tonda

Příspěvek od Tonda »

Bloomfield/Kooper- Live Adventures ... geniální hraní, krutě rozladěná kytara (skoro všude) :twisted:
Miles Davis - Kind Of Blue .. falešný piano na celým albu..
Led Zep - Stairway ..akustika taky neladí 100%

a našla by se fůra dalších ..

= neobhajuju nenaladěný nástroje, ale některý nahrávky jsou fantastický i tak ..
Tzv. dokonalý naladění nezaručuje hudební kvalitu ,, i když neurazí :mrgreen:
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

jasne, dobra muzika se da delat i na prkynko od zachoda s natazenym vlascem na rybareni. ale proc kdyz mame k dispozici mnohem lepsi nastroje? treba celej katalog zivaku od hendrixe je falesnej a dost me to mrzi, ale i tak si ty veci uzivam.
citizen.one

Příspěvek od citizen.one »

Kinx píše: mam zkusenost z kamaradova McCarty ktere hralo skvele, ale neladilo. proste se strunama 10-52 (nebo dokonce 10-60) mel clovek smulu. po vymene za laditelny stoptail od allparts to hralo stejne dobre ale ladilo to :) pro me osobne je tohle takovej kytarovej davno prekonanej pravek.
tos ale mel smulu na kus asi, ja na PRS tohle mam a mel jsem tam uz 9-42 10-52 a ted 10-46 struny a vzdycky dokonaly ladeni. Ma to ohromnou vyhodu v tom, ze struny daleko min praskaj. Kdyby to bylo na me, osadil bych si s tim vsechny kytary :)
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Citizene, nic proti, ale ještě že to na tobě není :P

Jakmile mám kobylku, která nejde seřizovat, mám z toho lehký pocit nejitoty, z čehož plyne takový slaboučký odpor k těmhle věcem. (Ano, pořád nechápu, jak můžou na PRS Customy - např. - montovat pevné kobylky, které nelze nastavit. To to opravdu mají tak dobře vymyšlené, že to funguje na jakékoli tloušťce strun a při jakémkoli ladění?)
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

tyve tak to nic proti ale s takovyma usima mas hned jednodussi zivot kdyz ti to ladi s kazdou tloustkou strun :D
woro90

Příspěvek od woro90 »

Nero píše:Citizene, nic proti, ale ještě že to na tobě není :P

Jakmile mám kobylku, která nejde seřizovat, mám z toho lehký pocit nejitoty, z čehož plyne takový slaboučký odpor k těmhle věcem. (Ano, pořád nechápu, jak můžou na PRS Customy - např. - montovat pevné kobylky, které nelze nastavit. To to opravdu mají tak dobře vymyšlené, že to funguje na jakékoli tloušťce strun a při jakémkoli ladění?)
Nastavit se to dá, jen je to dělané pouze na sady s neovinutým géčkem, nastavuje se úhel a vzdálenost celé kobylky. Od toho jsou tam na koncích ty dva inbus červíky, těmi se posouvá kobylka dopředu a dozadu. Pokud máš géčko ovinuté, musíš si sehnat jinou, která má zlom té hrany o strunu posunutý, jako u akustiky.
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
citizen.one

Příspěvek od citizen.one »

presne tak, nesoudil jsem jen usima, ale i peterson ladickou a zatim mi teda nikdo nerekl, ze by to neladilo...pro me to ma strasny mnozstvi vyhod s jednoduchosti v cele...
Odpovědět

Zpět na „Elektrické kytary“