Jak vylepšit sustain?

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
Jari de Gusto

Jak vylepšit sustain?

Příspěvek od Jari de Gusto »

Ahoj.
Mám problém s kytarou. Mám Ibanez JEM 555..už z kdoví kolikáté ruky..dost překopanou..Nejaký srandista přede mnou na ní hodil ještě druhou barvu a lak..Zkrátka to dřevo nezní..Hlavně v basech..Ladím do C což je asi daší negativní faktor..Myslíte že se s tím dá něco dělat?Zkusil bych z toho ty laky sundat a dát na to něco co bude pro dřevo lepší ale nevím co?Také jsem slyšel že tremolo může ten zvuk ovlivnit..já ho mám zatím nezablokované..ale asi by mi stačilo kdyby bylo jen jednozvratné když to zvuku pomůže..Nevíte někdo jak se to provádí?U nás širokodaleko kloudnej kytarář není a když už to někomu ukážu tak mě poradí ať to střelím za 5 tisíc..Ale mě se na ni hraje fakt dobře takže se jí zbavovat nechci..

Ještě sem zapoměl zmínit jednu dost podstatnou věc..kytara měla havárii na krku..prostě mě to spadlo a jak je krk lepenej ze dvou částí tak to v tom lepení u hlavy naprasklo..tak jestli to nemůže být třeba v tom..:(..ale je to zalepený od kytaráře..a taky je tam nějakej dělanej pickguard..což tam ale snad roli nehraje..já doufám že je to prostě hlavně těma vrstvama na tom těle..Pokud se to dřevo potom rozezpívá tak to si jí vážne budu o to víc vážit..
Naposledy upravil(a) Jari de Gusto dne 29.12.2009 21:03, celkem upraveno 1 x.
NHK

Re: Jak vylepšit sustain?

Příspěvek od NHK »

Co vím, tak kytarář Standa Papež lakuje nitrolakama na dřevo a vlastnosti to má perfektní a vypadá to nádherně
ESP LTD EC-401 BK LANEY TI15-112 MONSTER Rock-12
ObrázekObrázekObrázek
citizen.one

Příspěvek od citizen.one »

no asi zajit za profikem a presne jak pises, sundat ty laky, tremolo by tomu vadit nijak nemelo, blokuje se to kouskem dreva, staci zespodu otevrit a proti tahu oprit spalek, nakolik to ale zmeni zvuk nevim, tyhle kytary jdou mimo me...nejlacinejs by asi vyslo si to rozebrat a lak si sundat sam, je to ale strasna prace, na druhou stranu jesli si veris, tak zasadne usetris a kdyz uz by nehralo ani pak, aspon nebudes muset investovat do dalsiho laku...
Jari de Gusto

No rozebrat by to snad neměl bejt takovej problém..Snad bych to nějak zásadně nezkurvil ne když oddělám krk ne?No zbrousit bych to nechal někde u tuhláře a barvu a lak nato by mi nato hodil pak kámoš kterej nato má vercajk..
McKozias
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od McKozias »

pokud mas cas tak ten lak sundej sam, myslim ze to neni prace tak slozita jako casove narocna..no rovnou sundej i krk a koukni jestli je vybrousene loze, jestli tam nejsou zbytky laku a jestli jo tak to rovnou taky vybrus smirglem aby krk a telo pekne sedely na sobe, to tez pomuze sustainu..jinac nevim proc by dropC mel byt negativni faktor
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

bloknuti vibrata by mohlo trochu pomoci, zvuk bude malicko zabasovanejsi (i kdyz pravdepodobne to bude fakt mala zmena).

jinak lak urcite sundej nebo nech sundat, vsechno pres co jdou struny dotahni a zkontroluj i tu lozi krku jak tu jiz bylo psano.
frytol

Příspěvek od frytol »

Strávíš nad tím hodně času, o to tu kytaru budeš mít raději. ;)
Jari de Gusto

Ještě sem zapoměl zmínit jednu dost podstatnou věc..kytara měla havárii na krku..prostě mě to spadlo a jak je krk lepenej ze dvou částí tak to v tom lepení u hlavy naprasklo..tak jestli to nemůže být třeba v tom..:(..ale je to zalepený od kytaráře..a taky je tam nějakej dělanej pickguard..což tam ale snad roli nehraje..já doufám že je to prostě hlavně těma vrstvama na tom těle..Pokud se to dřevo potom rozezpívá tak to si jí vážne budu o to víc vážit..
...EDGE...

Příspěvek od ...EDGE... »

Lak dela hodne, obzvlast kdyz je to nejaky ultratlusty nekvalitni lak na nabytek, nejak ho oddelej a nech si ji nalakovat znovu ;)
Tremolo bych moc neresil jestli ho treba jen obcas pouzivas, tim moc nezachranis...
A slepeny krk taky neni kdovijaky med, ale jestli je lepeny profesionalne, tak by nemel moc zavazet, kdyztak se da v nejhorsim vymenit, ze? ;)
A myslim ze se zapomina na dulezity faktor: Dohmat, kdyz mas struny pul milimetru nad prazci tak to znacne snizuje dohmat oproti o neco vyssimu.
Jari de Gusto

Krk je na týhle kytaře to nejcennější..kdybych ho měl měnit to to radši pošlu celý ze skály..:)..dohmat je docela nízkej a je pravda, že jak tam mám kvůli tomu ladění ty 13tky že to občas drnčí o pražce..
...EDGE...

Příspěvek od ...EDGE... »

Tak de jtvrdsi struny, nebo zvys dohmat, to pomuze zarucene ;)
Miloš_P

Příspěvek od Miloš_P »

Kytarista z kapely si pořídil novou kytaru Fernandes http://www.music-city.cz/fernandes-mont ... tml#tabbox a ta je vybavená tímhle udělátkem http://www.fernandesguitars.com/sustain ... -kits.html
Funguje to moc pěkně, sustain je fakt parádní.
McKozias
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od McKozias »

zase moc nevidim vyuziti v sustainu pres 200 taktu..
woro90

Příspěvek od woro90 »

Sorry ale JEM moc nepomůžeš. Je lehoučká a měkká. Ale rozhodně pro to můžeš udělat zmíněné věci.

Shoď ten lak, vůbec se toho neboj, já jsem to dělal prasácky pásovou bruskou (pravda, na podstatně levnější kytaře). Nebo si to nech u někoho udělat. Pak uvidíš co to má za dřevo, pokud se ti bude líbit, prostě koupíš čirý nitrolak a sám si ji budeš pomalu lakovat. Budeš přesně vědět kolik tam toho máš a získáš k tomu vztah. Pokud se ti to dřevo líbit nebude, necháš ji stříknout barvou, ale proboha ne u autolakýrníka! Ten ti tam nakydá milimetr tmelu, na to barvu a na to milimetr čirého laku. Chce to někoho, koho nepožene vidina rychlého a snadného přivýdělku odfláknutou prací, někoho kdo ten tmel skutečně vybrousí dojemna až na dřevo, aby zůstaly jen zaplněné póry, pak na to dá barvu a jen tak tlustý lak jak je potřeba. Nebo si to udělat sám, jako já - ano, opět přiznávám že na podstatně levnější kytaře, a prasácky akrylem, ale je to rovnoměrné, čisté, rovné, leskne se to a docela to drží, ačkoli tam mám dost tenkou vrstvu - nebo myslím např. Mastr u svého doma dělaného explorera (aspoň myslím že to dělal sám).

Podívej se do lože krku, prostě z ní sundej struny a odšroubuj krk, co bude pod ním. Pokud tam bude tlustá vrstva laku, našel jsi zdroj potíží. Vybrousit na dřevo a do roviny, aby nebylo potřeba krk podkládat. Ideální úhel je takový, aby struny ležely na pražcích aniž by na ně nějak tlačily, když je kobylka v nejnižší možné poloze. Prostě aby nejnižší nastavitelný dohmat byl nulový.)

Zkontroluj pražce, tvar korunky pražce má dost zásadní vliv na zvuk, pokuk jsou pražce ochozené, nech si je zarovnat a vybrousit do správného tvaru.

Tremolo nech být, jeho zašpalkováním získáš jen víc basů, znatelný vliv na sustain jsem zatím nepozoroval. Ale když už budeš na kytaře něco dělat, stojí za to ho rozebrat, vyčistit, naolejovat, složit a seřídit. Pokud ale potřebuješ basy, buď to vyřeš snímači, nebo se smiř s tím, že ta kytara na to není stavěná, nebo to tremolo blokni a uvidíš jestli ti to bude stačit. Sustain to ale nejspíš nezlepší, ačkoli ho to rozhodně nemůže zhoršit.
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
jakub.kubaaa
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jakub.kubaaa »

Jen tak mimochodem, jak se dá zablokovat takový tremolo? Vyndat pružiny a navázat tam drát či něco takového?
"Nezáleží na co hrajete ani přes co hrajete, ale jak hrajete" R. Hladík
Obrázek
woro90

Příspěvek od woro90 »

jakub.kubaaa píše:Jen tak mimochodem, jak se dá zablokovat takový tremolo? Vyndat pružiny a navázat tam drát či něco takového?
Narvat tam špalek.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Jari de Gusto

Když se bavíme o snímačích..ještě chci zmínit jednu věc..Je tam EMG 81..přičemž starej pickguard byl zničenej a když sem nechal dělat u kytaráře novej..tak mě přesvědčoval že je lepší ten snímač posunout víc směrem ke krku (pač prostřední singl sem nechtěl)...což taky nakonec udělal..myslím že je posunutej skoro o centimetr oproti původní poloze..Může to taky hrát svojí roli?Myslel sem že sustain se pozná hlavně tak, že když zahraješ na sucho že to dřevo zpívá hezky ve všech polohách..Tohle je v basech naprosto hluchý..Jinak pražce by měly bejt v pohodě..spíš asi dohmat..prázdný Gcko drnčí( i když v tomhle ladění to Gčko není..)..nejsem si jistej..ale zdá se mi že to hraje hůř právě po tom co to bylo v servisu u jednoho nejmenovaného kytaráře..
woro90

Příspěvek od woro90 »

Jari de Gusto píše:Když se bavíme o snímačích..ještě chci zmínit jednu věc..Je tam EMG 81..přičemž starej pickguard byl zničenej a když sem nechal dělat u kytaráře novej..tak mě přesvědčoval že je lepší ten snímač posunout víc směrem ke krku (pač prostřední singl sem nechtěl)...což taky nakonec udělal..myslím že je posunutej skoro o centimetr oproti původní poloze..Může to taky hrát svojí roli?Myslel sem že sustain se pozná hlavně tak, že když zahraješ na sucho že to dřevo zpívá hezky ve všech polohách..Tohle je v basech naprosto hluchý..Jinak pražce by měly bejt v pohodě..spíš asi dohmat..prázdný Gcko drnčí( i když v tomhle ladění to Gčko není..)..nejsem si jistej..ale zdá se mi že to hraje hůř právě po tom co to bylo v servisu u jednoho nejmenovaného kytaráře..
Posunutí snímače nemůže hrát roli, zvlášť když jde o aktivy, které mají slabší magnety a téměř strunu neovlivňují. Jen pokud bys ho měl vyšroubovaný těsně pod strunami. Jeho podélné umístění na to nemůže mít vliv.
mycountry
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mycountry »

No ty sis koupil EMG a pak se divíš, že je to v basech hluchý? :lol:
Jari de Gusto

Tak nekoupil..byl tam už když sem ho kupoval..a vzhledem k tomu že na něj hrajou nejlepší hráči tak by to snad hrát mělo ne?Machine head to s něma hraje parádně..
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“