Můžete mi poradit. Já sem začátečník a tady žádnej návod na výměnu strun na Les Paulu není a anglicky moc dobře neumim, abych to odkoukal z youtubu.
Potřebuju něco jinýho kromě kleští a strun?
Jak vyměnit struny?
Pravidla fóra
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Re: Jak vyměnit struny?
Struny a kleště stačí.
Povoluj struny, až to pujde, tak je odmotej z kolíků a vyndej je. Stoptailem je normálně protáhni ven. (Když jsou všechny pryč, přichází optimální doba pro pořádné vyčištění celé kytary, zejména hmatníku.) Pak jednotlivě ber struny, protáhni je stoptailem, veď je přes kobylku a nultý pražec až ke kolíku. Bohatě stačí, když na kolík navineš tak 2 - 3 cm struny. Při navíjení měj strunu pořád nataženou (tahej jí druhou rukou, než kterou točíš kolíkem), dávej pozor, aby ti závity šly hezky jeden vedle druhého, ne přes sebe. Až navineš, můžeš odstřihnout přebývající strunu.
Po natažení doporučuji všechny struny o půltón či tón naladit (prosím tě, jen u kvalitních, které to vydrží), struny si lépe a rychleji sednou a pak dobře drží ladění.
Pokud jde o samotné uchycení struny v kolíku, existuje mnoho "škol", jak na to. Já například strunu cca ty 3 cm za kolíkem ohnu do pravého úhlu, prostrčím ji otvorem v kolíku a pak navíjím. A vše je OK. Někdo tam dělá všelijaká očka a uzly a nevíc co všechno možné.
Povoluj struny, až to pujde, tak je odmotej z kolíků a vyndej je. Stoptailem je normálně protáhni ven. (Když jsou všechny pryč, přichází optimální doba pro pořádné vyčištění celé kytary, zejména hmatníku.) Pak jednotlivě ber struny, protáhni je stoptailem, veď je přes kobylku a nultý pražec až ke kolíku. Bohatě stačí, když na kolík navineš tak 2 - 3 cm struny. Při navíjení měj strunu pořád nataženou (tahej jí druhou rukou, než kterou točíš kolíkem), dávej pozor, aby ti závity šly hezky jeden vedle druhého, ne přes sebe. Až navineš, můžeš odstřihnout přebývající strunu.
Po natažení doporučuji všechny struny o půltón či tón naladit (prosím tě, jen u kvalitních, které to vydrží), struny si lépe a rychleji sednou a pak dobře drží ladění.
Pokud jde o samotné uchycení struny v kolíku, existuje mnoho "škol", jak na to. Já například strunu cca ty 3 cm za kolíkem ohnu do pravého úhlu, prostrčím ji otvorem v kolíku a pak navíjím. A vše je OK. Někdo tam dělá všelijaká očka a uzly a nevíc co všechno možné.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
- Skipper
- Bandzone: http://www.bandzone.cz/fan/skipper
- Kontaktovat uživatele:
Já to zas dělám že jak navinu, tak je naladím, a zatáhnu za ně (opatrně u vysokého Ečka), oni se tak o tón podladí, tak je zase naladím a tak to dělám dokola, dokud po zatahání nezůstane tón naladěnýNero píše:Struny a kleště stačí.
EVH Wolfgang Special, Gibson LP BFG-TG (Nashville 2007), Epiphone LP Custom (Hořovice 1994), Maya Stratocaster (Japonsko 1984), Chapman ML1-7 RS, Victory VX Kraken mkII a Janíček picks.
Mapex Armory (10, 12, 14, 16, 20, 22), Pearl Free Floating Maple 14"x6,5", Meinl Classics.
Focusrite Scarlett 18i20, Reaper, Ableton Live 9, NeuralDSP, Addictive Drums.
Mapex Armory (10, 12, 14, 16, 20, 22), Pearl Free Floating Maple 14"x6,5", Meinl Classics.
Focusrite Scarlett 18i20, Reaper, Ableton Live 9, NeuralDSP, Addictive Drums.
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
No já nadladím, přes noc nechám kytaru viset v držáku a ráno se dá hrát jedna radost - struny si sednou samy...
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008