Výběr kláves

Klavíry, keyboardy, digitální piana, syntezátory, ...
Hanus

Výběr kláves

Příspěvek od Hanus »

Zdravím,

vzhledem k tomu že mi odešly staré klávesy, sháním nové. Hrál jsem na starší casia takovéty samohrajky nicméně teď bych si chtěl koupit něco lepšího. Co chci je kvalitní 88 kladívková mechanika a dobrý zvuk piana (na hraní klasiky doma) a zároveň možnost různých blbostí (zvuků) na které jsem byl zvyklý z casia (do kapelky) včetně pitchbendu. Nepotřebuji žádné doprovody ani výukové programy atd... ale ideálně možnost zvuky do klaviru importovat třeba z kompu. Limit je cca 20000 Kč. Momentálně uvažuji o těchto 3 modelech: 1) Kurzweil SP2X (lehce přes 20000),
2) yamaha dgx 630
3) fatar (sl 990 xp či vkm 188 plus)

ad1)
U kurzweilu je problém v tom že se do něj nic nahrát nedá (např. akordeon v interní paměti nemá) takže by stejně bylo potřeba propojit se samplerem/modulem nebo kompem a pitch bend se také nedá nastavit, jelikož je tam napevno a to většinou +- 1 celý tón. Jinak má zase pěkný znuk piana + pár dobrých efektů a dobře se na něj hraje
ad2)
podle mě má dobrou mechaniku ale zvuky klavíru nic moc
ad3)
tady je problém že to nemám kde vyzkoušet a trochu se bojím poruchovosti, navíc bych potřeboval nějaký sampler/modul nevím jaký, aby to mělo dobrý zvuk, popřípadě přes noťas ale tam bych asi potřeboval zas nějakou kvalitnější zvukovku + software ...

Omlouvám se za obšírnost ale lepší než to pak upřesňovat v 10ti reakcích .. budu vděčný za jakýkoliv názor/radu - obzvlášť co se týče těch fatarů + příslušenství aby to mělo dobrý zvuk, pokud s tím má někdo zkušenost, poraďte prosím .. díky
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Re: výběr kláves?

Příspěvek od Atkins »

Jednoznačně Kurzweil a nemyslím si, že by někde v nastavení neměl rozšíření PitchBandu.

Fatar je výborný mechanicky ale nemá vůbec žádné zvuky, takže další (a pokud nechceš krást) nemalá investice do PC, DAW, Virtuálních nástrojů (celá ta sranda aby za něco stála si tak stovčičku sežere)
Podívej se na netu kolik stojí jednotlivé VST nástroje - není to tak úplně grátis, např. kvalitní VST klavír, Tě vyjde dráž než celý Kurzweil...

Tu Yamahu jsi vystihl přesně - zvuk klavíru je dost bída.
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
dovla

Příspěvek od dovla »

Hanus. porovnávaš klávesy úplne odlišného charakteru:
DGX630 je niečo medzi dig. pianom a samohrajkou - na domáce účely
SP2X - profi stage piano - takže dôraz sa kladie hlavne na zvuky piana
fatar -je profi midi kláves t.z. že má kvalitnú klad. mechaniku ale treba k tomu nejaký zvukový modul. Hrať s profi fataro cez PC je podľa mňa nezmysel, pretože by si potreboval v prvom rade kvalitný PC s kvalitnou zvukovkou a dobrým sofrwarom. Aj tak by asi vznikala latencia pri prenose dát.Ináč klávesnice od fataru sú aj v Kurzweiloch.
Neviem na čo to chceš, ale pokial si používal Casio tak ktorýkoľvek z prvých dvoch bude veľký skok dopredu,čo sa zvukov a mechaniky týka.
Ak chceš vkladať vlastné zvuky, tak hľadaj nejaký syntezátor napr.Yamaha Motif ES alebo XS,Kurzweil 2500, alebo nejaký ten Roland. Ale odporúčam min 76 klávesový nástroj.
Tillhelmina

Příspěvek od Tillhelmina »

Já na yamahu dgx 630 cvičím (když chci ulevit prstům, nebo cvičit do sluchátek):
Výhody: cena, poměrně široký rejstřík nástrojů (nejlépe zní grand piano - ale je nutné ho poměrně složitě "naštelovat" pomocí dalších funkcí, sobře zní flétny a ucházející jsou smyčce, zbytek je "statndartní"), zajímavé přednahrané rytmy s doprovody, 88 kláves, kladívková mechanika, možnost připojit pedály (dnes už standart)

Nevýhody (s ohledem na to, že jsem klavírstka zvyklá hrát na akustiku):
* Klaviatura je tvrdostí někde na nižší střední třídě (hra se dá srovnat s nejnižší třídou pianin), pro mě je vyhovující jen na cvičení do sluchátek (včera jsem hrála 8 hodin téměř v kuse a mé ruce nejelvily jakýkoliv náznak namožení, což mluví za vše)
* Snímače při hře klasiky a rychlém tempu nestíhají (zejména u rychlých ozdob typu trilek, nátril, atd. )
* Pedál "sustain" dokáže rozlišit pouze dvě polohy - stlačení=prodloužení tónu, a nestlačení (takže pro vyšší hraní, kde občas použitjete jen částečné stlačení nevyhovující)
* Horní rejstřík greand piana má poměrně ostrý zvuk (už jsem hrála na hodně klavírů, a žádný, takhle ostrý zvuk vyloudit neokáže, čili znak "umělosti tónu", ale týká se to tuším pouze necelé poloviny podlední oktávy)
Basy zní mnohem výrazněji, než soprány (možná chtěl výrobce navodit pocit koncertního piana, ale s touto klaviaturou naprosto o ničem, navíc dnes se už i koncertní piana vyvažují)
* Na tomto nástroji rozhodně nevyloudíte plynoulu dynamiku typu: ppp-> pp -> p-> mf -> f ->ff ->fff ani při vytočení na plný zvuk (mimochodem, reprák zaplý na plno je stále poměrně tichý a ještě občas vybruje mřížka nad ním :roll: ) například crescendo zahrajete max. takto: p-> mf -> f ->ff (myslím, že připomínat, že snímač neumí tzv. tichý tón při jemném stlačení kláves nemusím.)
* Klaviatura/snímače neumí (možná nechápou) stlačení akordu jednou rukou, kdy jeden z tónu hrajte hlasitěji, než zbylé dva (rozdíl je zde téměř neslyšitelný - i když opravdu nechápu proč, když je klaviatura "dynamická". Podotýkám, že v mé technice problém není, na akustice mi to bezproblému zní)
* Když hrajete delší dobu a spotí se ruce, umělohmotná klaviatura je vyloženě výhra :lol: navíc vrchní hrana klaviatury končí totožne s boční stěnou (u akustiky bývá malý přesah) mě osobně tohle vadí u glissanda
* Například u Griega - Wedding Day at Troldhaugen v prostřední části, kde skladba graduje, se mi doslova klepe stojan :roll: i s klávesamy...

atd. ...
"Love is like a flower, even the most beautiful kind dies." Till Lindemann
Hanus

Příspěvek od Hanus »

Ahoj, všem vám moc děkuji za názory, já už mám jasno, jdu do těch kurzweilů. Jediné, co mi vadí je, že nemají některé zvuky (akordeon, dudy, sitar ...), ale tak to zatím v nejhorším "vytáhnu" ze starých casií přes midi kabel, jestli to půjde a časem si pořídím nějaký sampler. Ten pitchbend se dá oželet.
Ta mechanika u Yamahy mi přišla docela fajn, hrál jsem na ni ale u jiného modelu - u nějakého typu digitálního piana páč dgx 630 zrovna neměli, takže mělo mnohem lepší zvuky piana (mechanika byla prý stejná). Ty zvuky, které tam prý jsou, jsem zas zkoušel u nějaké samohrajky a přišli mi dost špatné (ve srovnání s tím digitálním pianem nebo třeba kurzweilem). Jinak jsem zkoušel ještě třeba roland rd 300 a teda za ty prachy nic moc. Fatary jsem si taky vyzkoušel (kamarád dělá v půjčovně nástrojů), konkrétně fatar 880 XL - mechanika celkem dobrá, ale je to prý nějak dost poruchové, tak radši dál od toho ... navíc tahat k tomu pc + všechny možné výše zmiňované neduhy spojení master keyboard + pc ...
Korialis
Kontaktovat uživatele:

Jaké klávesy?

Příspěvek od Korialis »

Dobrý večer,

přemýšlím o pořízení kláves, jenže netuším, jaké zvolit. Nechci za to moc utrácet, protože nevím, jak mě to bude bavit. Z toho důvodu jsem přemýšlel o klávesách Fox s dynamickou klaviaturou, ale co jsem o tom tak četl, značka asi za moc stát nebude. Jenže pak nejlevnější varianta je Casio CTK-3200 za čtyři tisíce, což mi přijde zbytečně moc, vzhledem k tomu, že jsem na klávesové nástroje nikdy nehrál a ani nevím, jestli mě to chytne.

Ještě by mě zajímalo, jestli bude stačit 61 kláves. Klávesy totiž beru jako náhradu klavíru, který se nám nevejde do bytu.

Děkuju.
Scorpi.03
Kontaktovat uživatele:

Re: Jaké klávesy?

Příspěvek od Scorpi.03 »

Current Gear: KORG M50 - 61, STUDIOLOGIC VMK188+
Past Gear: KORG KARMA, YAMAHA PSR 280
Korialis
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Korialis »

Jenže ty jsou bez dynamiky, která, jak jsem si myslel, je docela důležitá. Nebo ne?
Scorpi.03
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Scorpi.03 »

Jo aha, tak to pardón.
Tak tyhle, ale jsou dražší, pokud to chceš jako náhradu klavíru, tak nebude sice stačit ani tohle, ale dá se to přežít. Já když hrál na klavír a pak si sedl k polovyvážené klaviatuře, tak to za moc nestálo..
http://kytary.cz/yamaha-psr-e333/HN116695/

A jinak se taky může stát, že tě to třeba odradí, když si koupíš něco lacinějšího, jakože třeba ty FOX. Anebo zkusit bazar, kde mají levnější. Při nejhorším by se ty klávesy mohly prodat :).
Korialis
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Korialis »

Děkuju za tip, ale co ty Casio CTK-3200? Ty by byly špatná volba?
Shtefix
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shtefix »

Z myho pohledu sice lepsi nez FOX, ale porad je to tak trochu podradna znacka... ale tak jako tak, klavesy, kor v tehle cenove relaci, to nebude nahrada klaviru ani ve snu. Ta Yamaha PSR e333 vypada uz trochu slusnej, ale i tak bych rozhodne necekal zazraky... z klaviru na klavesy se prechazi vicemene v pohode, ale vlastne neznam nikoho, kdo by tu cestu podnikl naopak :)
It's the augmented fourth, or diminished fifth, depending on your outlook on life...
MilanT

Příspěvek od MilanT »

Korialis: Tvoje téma jsem přesunul do duplicitního. Příště prosím lépe hledej.
Na "tvoje" Casio CTK-3200 je tu samostané vlákno, takže další zkušenosti a názory na tyhle klávesy můžeš čerpat tam a nebo se tam rovnou ptej - klavesove-nastroje/casio-ctk-3200-t3447 ... CTK%203200
Díky.
Korialis
Kontaktovat uživatele:

Re: Výběr kláves

Příspěvek od Korialis »

S tím, že to nebude v žádném případě plnohodnotná náhrada klavíru (tedy, měl jsem původně na mysli piano) samozřejmě počítám, ale nemám na vybranou.

A nebylo by třeba vhodnější nějaké stage piano? O většinu funkcí kláves stejně nestojím, chci na to jen obyčejně hrát. A kdyby se více podobalo normálnímu pianu, bylo by to pro mě asi vhodnější. Našel jsem třeba tohle: http://kytary.cz/yamaha-np-11/HN116690/
Scorpi.03
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Scorpi.03 »

Tak zrovna tento model se klavíru bude podobat stejně jako ta samohrajka, jen má více kláves a méně funkcí :). Možná by to chtělo se jít podívat do nějakých hudebnin a tam si to vyzkoušet..
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Shtefix píše:Z myho pohledu sice lepsi nez FOX, ale porad je to tak trochu podradna znacka...
...ale no tak :!: nabádá se mi tu vysvětlení, že máš o CASIO spíš přehled v kalkulačkách :wink: prostuduj si občas třeba www.vintagesynth.com se zaměřením na CASIO syntezátory....CZ a VZ modely například. Ale chápu tenhle postoj; CASIO rozhodně nabízí/nabízelo asi víc "samohrajek" než syntezátorů - když se srovná třeba rámcově počet modelů s jinými výrobci, tak to trochu svádí... Ale příště prosím moc nebagatelizovat 8)

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
Hush

Příspěvek od Hush »

Scorpi.03 píše:Jo aha, tak to pardón.
Tak tyhle, ale jsou dražší, pokud to chceš jako náhradu klavíru, tak nebude sice stačit ani tohle, ale dá se to přežít. Já když hrál na klavír a pak si sedl k polovyvážené klaviatuře, tak to za moc nestálo..
http://kytary.cz/yamaha-psr-e333/HN116695/

A jinak se taky může stát, že tě to třeba odradí, když si koupíš něco lacinějšího, jakože třeba ty FOX. Anebo zkusit bazar, kde mají levnější. Při nejhorším by se ty klávesy mohly prodat :).
No tak já bych rozhodně raděj volil model yamaha psr 423! Na kytarách.cz už není, ale dá se sehnat za 5,5k a je rozhodně o třídu lepší, než ta 333-ka.
Shtefix
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shtefix »

pavlii: uznávám, že pokud bychom se bavili o značce obecně, označit Casio za podřadnou značku by rozhodně nebylo na místě, ale dokud se tazatel pohybuje v cenových relacích, které tu pozoruji, za názorem si stojím - Casio nebo FOX, prašť jak uhoď. Ke Scorpiho komentáři o Yamaze NP-11 bych rád dodal, že těch kláves ani víc nemá :))
It's the augmented fourth, or diminished fifth, depending on your outlook on life...
warclo

Příspěvek od warclo »

Zdravím,

Jsem rád, že existuje aktivní fórum jako je toto. Nedávno jsem se totiž rozhodl, že bych se chtěl naučit hrát na piáno. Dříve jsem měl doma staré yamahácké samohrajky a brnkal jsem si jakožto samouk. Nyní po několika letech bych se ovšem chtěl učit trochu profesionálněji. Sehnal jsem si soukromé hodiny klavíru, ale bez vlastního nástroje se to značně problematické.

Mohli by jste mi prosím doporučit nějaký kvalitní nástroj? Sám ještě nevím jakou sumu bych do nákupu nástroje investoval a proto bych rád nasadil dvě cenové kategorie. A to 13 000 a 20 000.

Pochopitelně bych oceňoval dobrý zvuk piána, ale zase jsem velmi zapáleným uživatelem smyčců a jiných zvuků. Dynamika a pedály samozřejmostí. Taktéž bych ocenil 76 či více kláves, ale netrvám na tom.

Děkuji za radu :D
Shtefix
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shtefix »

http://hudebnibazar.cz/index.php?page=1 ... rie=140000 dokonce i kdyz zrovna nic neshanim, projizdim to tam jen tak ze zvyku :) Nejakej zanovni Kurzweil by snad mohl vyhovovat...
PtJaa
Moderátor

Příspěvek od PtJaa »

Mohli by jste mi prosím doporučit nějaký kvalitní nástroj?
Jaký nástroj hledáš - konzoli nebo klávesy? U kláves bývá nutno dokoupit stojan a pedál, což jsou peníze navíc, jsou ale mobilnější...

Alternativa k nástrojům z hodně jinými zvuky je koupit nástroj s co nejlepší klaviaturou a jiné zvuky přidat později pomocí počítače. Jde o to, že většina nástrojů se slušnou klavírní klaviaturou moc jiných zvuků nemá, neb se snaží tvářit jako piáno.

Několik zajímavých modelů (lehce přesahuji 20 000 Kč , protože za trochu peněz navíc je navíc mnoho muziky):

- Casio PX 150 ~ 15 500 Kč - nezkoušel jsem, ale podle recenzí mají slušnou klaviaturu a piánový zvuk. Jiných zvuků jen pár.
- Casio PX 350 ~ 21 000 Kč -podobné jako PX150, ale navíc mají mnoho jiných zvuků a doprovody.
- Kawai CL36 ~ 23 000 Kč - asi nejlevnější konzole se slušnou klavírní klaviaturou a zvukem. Jiných zvuků jen pár.
- Yamaha DGX-640 ~ 17000 Kč - nic moc klaviatura, ale mnoho zvuků a doprovodů. Podle mě na učení se hry na piano ta klaviatura není moc vhodná. S podobnou klaviaturou, ale bez jiných zvuků, jsou Yamahy P35 a P105.

Jako vždy platí, že nejdůležitější je nástroje si někde osobně vyzkoušet, co ti sedí nejlépe.

Samozřejmě je také možnost hledat něco v bazaru. Ten Kurzweil, doporučovaný Shtefixem má ale podle internetu lehkou klaviaturu, se standardní klaviaturou je PC2X.
Kawai CA65 :: Galaxy Vintage D, Vienna Grand a Giant :: Pianoteq 5 Stage :: Kontakt :: Reaper
Odpovědět

Zpět na „Klávesové nástroje a syntezátory“