funkce mixážního pultu

Pro živé ozvučení, studiové, monitorovací, ...
Odpovědět
andrej17

funkce mixážního pultu

Příspěvek od andrej17 »

Ahoj,
chtěl bych se zeptat k čemu vlastně takový mixážní pult slouží? Pochopil jsem správně že, (podle počtu vstupů) do něj můžu napojit mikrofony, případně kytary atp. , na mixážním pultu si nasavit ekvalizérem zvuk jednotlivých vstupů a z celého mixážního pultu vychází výstup směrem do nahrávacího zařízení případně do reprobeden?
Dále, nahrávat se dá na PC to jsem pochopil. Je i jiná možnost nahrání a uložení toho co projde přes mixážní pult než PC?

Prozatím mě více otázek nenapadá. Budu rád za každou rady a připomínku ohledně tohoto.
Děkuji
rain
Odborník
Bandzone: http://bandzone.cz/hardrain
Kontaktovat uživatele:

Re: funkce mixážního pultu

Příspěvek od rain »

Toto je hodně obsáhlá problematika, nicméně v zásadě máš pravdu. Mixpult slouží k připojení několika (mnoha) různých zdrojů audio signálu a následnému smíchání a distribuci do koncových zesilovačů/reproboxů. A to jednak do PA(my říkáme "předků") - tzn těch co z nich slyší posluchači v sále a druhak do odposlechových cest -tzv. monitorů, které jsou umístěny na podiu proto, aby se hudebníci v té kakofonii slyšeli. Nastavování zvuku je věda a obvykle se k tomu používá ještě spousta dalších udělátek - kompresory, limitery... efektové procesory... některé, hlavně levnější pulty mají spoustu efektů integrovaných, jejich kvalita je ovšem různá...
Při nahrávání v domácích podínkách "po nástrojích" není ani mix potřeba. Nicméně třeba ve zkušebně, pokud chci nahrát celou kapelu naráz tak mix potřebuju, viz výše, akorát výstup nejde do PA ale do nahrávadla (viz níže)...
Studio je kapitola sama pro sebe... Opět mix může sloužit zároveň k distribuci signálů do monitorů (sluchátek) atd., digitální mixy umí spolupracovat se software v PC...
Při nahrávání není často potřeba na mixu provádět nějakou equalizaci signálu, ta se provede až v PC. To ale souvisí s další tvojí otázkou - na co se nahrává.
Dnes nejčastěji do PC, tam se provede zbytek úprav (EQ, komprese, efektování...střih, míchání...) ale klidně se na to může použít i nějaké hardwerové zařízení (procesory...). Pak se ještě stále často nahrává na DAT - což je zjednodušeně řečeno "digitální kazeťák". No a vintage puristé a fajnšmekři nahrávají analogově na magnetický pás, teda "magneťák" a používají analogové, nejlépe lampové serepetičky :D (efekty, kompresory...).
V amatérských podmínkách nebo doma můžeš použít cokoliv co dokáže zaznamenat audio signál - kazeťák, diktafon, MP3 která má audio vstup... videokamera...některé multiefekty a loop stationy... záleží čeho chceš vlastně dosáhnout (nahrát demo CD, orientační "zkušebnové" nahrávky, zaznamenat nápad...) a co máš k dispozici - tedy vpodstatě kolik do toho vrazíš peněz a jak toho dokážeš využít.
Tohle všechno co jsem napsal je jen takový letmý úvod do úvodu a na spoustu věcí jsem určitě zapoměl...
andrej17

Příspěvek od andrej17 »

Díky za odpověď:). Ještě by mě ale zajímalo jak jsou na tom mixpulty (cenová relace do 10ti tis.) s výstupama. Je jeden pro všechen zvuk co projde vstupama nebo můžu každou linku vést někam jinam? Pak bych se ještě chtěl zeptat, kdybych nechtěl nahrávat do pc, dá se použít něco z tohohle?
http://kytary.cz/zvukova-technika/studi ... ltitracky/

případně mi prosím ukažte link na kytary.cz na co se ještě dá nahrávat:)
Díky
rain
Odborník
Bandzone: http://bandzone.cz/hardrain
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rain »

No vidíš, tady na ty rekordery jsem zrovna zapoměl. Samozřejmě že to je použitelné. Matně si vzpomínám na jeden starý ZOOM z doby kdy tyhle věcičky stály jako zánovní auto... Co k tomu říct... je to především přenosné 8) Za zmínku určitě stojí i Boss Micro BR http://www.muzikant.cz/zvuk-a-nahravani ... -26567.php
Co se výstupů z mixu týče - jestli správně chápu na to co se ptáš ty "každou linku vést někam jinam" - tedy odebírat z každé šavle signál zvlášť třeba do převodníku s více vstupama http://kytary.cz/presonus-firestudio-fi ... /HN095624/ - tak na to jsou na mixu buďto "Direct out" výstupy, které se ale u levnějších pultů moc nevyskytují, nebo se dá signál odebrat z "Insert" - ty má většina mixů s více jak dejmetomu 6-8 kanály. Docela by mě zajímalo o co ti vlastně jde, protože "doma" ten mix, pokud máš třeba tu výše uvedenou zvukovku je celkem zbytečný.
... Pak máš k dispozici ještě AUXy - třeba pro monitory nebo efekty, Group pro vytvoření submixu (třeba komplet nazvučené bicí), stereo výstup pro nahrávací zařízení, některé pulty mají USB atd...
ASmith

Příspěvek od ASmith »

Koukám že bych kolem othodle potřeboval taky radu...normálně hraju přes kombo který si dám za sebe a slyšim se, ale nechci bejt hluchej, tak sem začal přemýšlet o monitorech, ale vůbec nemám potuchy jak, co a kam to to Mixáku zapojit...jestli mám správnou teorii tak takhle: KYTARA -) EFEKT -) KOMBO -) MIXÁK....až sem bych to ještě bral ,ale teď z kombo do mixáku (budem 3 kytary) takýže nákej s víc vstupamavstup 1,2,3...a pak je na tom výstup na line 1,2,3 atd... HLAVNÍ OTÁZKA: můžu si každej nástroj dát do jednoho reproboxu nebo když tam ty kytary napíchám tak se smrsknou do jednoho zvuku (reproboxu) ...a pak jakej výstup použít na monitory- koupit spíš pasivní nebo aktivní bedny? dík bylo by vhodný tohle? http://kytary.cz/behringer-xenyx1202/HN086494/
Squier classic Vibe 50's Stratocaster Olympic White HSH /Squier Affinity '04 Stratocaster 3TSB HH / Stagg S200 natural relic / Squier Affinity '99 Stratocaster AW / Cremona Luby / Line 6 Micro Spider / Superlux HD681B
Odpovědět

Zpět na „Mixážní pulty“