Vibrato a klavir - pokracovani

Klavíry, keyboardy, digitální piana, syntezátory, ...
Odpovědět
patriksyn

Vibrato a klavir - pokracovani

Příspěvek od patriksyn »

Z duvodu zadosti zalozit tema od pana Atkinse, jsem ho zalozil, ale pokracovat v nem nebudu. Muzete si precist korespondenci a posoudit sami, popripade pokracovat v konstruktivnim rozhovoru s panem Atkinsnem.

odeslano od :patriksyn

Zdravim,
ted uz jen soukrome. Vysvetlovat princip vibrata na el. kytare pro kytaristu a technika je absurdni. Princip mechanickeho vibrata lze aplikovat myslim na vsechny strunne nastroje ( alespon me doted nenapadlo na ktery by to neslo). Posilam obrazek velice zjednodusene dvou principu funkcnosti mechaniky vibrata. Nejmene narocne je pusobeni sily kolmo na osu struny, coz bych si vybral i ja pri tvoreni mechanismu vibrata na klaviru. Nekdo se v diskuzi zminoval, ze napeti, ktere musim vytvorit bude hrozne velke. Omyl !!!!! bude mensi nez na kytare. Ja nemusim jednim pohybem ovladat 6 strun, ale mohu ovladat jen jeden ton (max 3 struny). Sila uz ted je polovicni nez u kytary. Pokud pouziju navic fyziku a princip paky, pak je sila jeste mensi, nebot u kytary jste daleko vice omezen nez na klaviru.
Zaverem, proc to klavir uz nema ???? Odpoved je proc? Je to drahe a zvukove nic moc. To by se nevyplatilo. Ale principialne tomu nic nebrani. Vase namitka o zniceni resonancni desky je taktez licha. Na akusticke kytare mate dve resonancni desky od kterych se vlny odrazi. Pro pevnost jsou k nim nalepeny vyztuhy. Sice mirne brani v kmitani, ale to az tak nevadi. Na pianinu je obdoba. Tam jsou dokonce tri desky , na klaviru jen dve. Porad mejte na pameti, ze tento popis je velice zjednoduseny !!!!!! Pokud tedy vlozim nejake vypodlozeni mezi strunu a jednu resonancni desku, neni to az tak moc barbarstvi. Vcera jste se ptal, jak chci udelat Vami tvorene vibrato na kytare ja na klaviru. Nejde prece o techniku tvorby vibrata. Princip vzniku tonu na kytare a na klaviru je rozdilny, prestoze je dost podobny. Na kytare se take pouziva ruzna technika a vznika ruzna barva tonu. Klavir je tady dosti omezen, co se tyka barvy tonu. Stejne by jste se mohl zeptat, jak to udelam napr. na fletne. Udelam to jinak, ale taktez to jde. Porad je v tom jen fyzika a vyuziti nekterych zakonu. A nakonec se tudiz ptam, byly nutne Vase vcerejsi dotazy ?

P.S. nedari se mi odeslat obrazek. Nevim proc. Takze pokud budete nutne chtit videt nakres, pak reknete, jak jinak poslat.

odeslano od: Atkins

Ač se už teď domnívám, že rozhovor bude kontraproduktivní odpovím:
Na Váš dotaz, zda byly mé včerejší dotazy nutné, odpovídám - ANO! Diskusní fórum je zde od toho aby se v něm diskutovalo!
Dále bych se vrátil pouze k jedné věci - tahu strun, i ta nejtenčí klavírní struna má až desetinásobně vyšší tah, než ta nejtlustší struna kytarová - zkuste si na kytaru natáhnout příslušnou strunu klavírní. Takže Vaše argumentace a stisku jedné, maximálně tří strun je v tomto případě zcela lichá.

Dále na toto téma prosím diskutujme veřejně, nevím jak Vy ale já k diskusi potřebuji i názory ostatních, mnohdy zasvěcených kolegů.

P.S. není nic snazšího, než vložení obrázku

odeslano od: patriksyn

Takze doufam, ze toto uz bude naposled. Dnes jsem vyhledal vzorce pro vypocet napeti kmitajici struny. pokud budu pocitat s tim, ze kytarove struny jsou 10x slabsi (coz priblizne je) na strune e1, pak podle vzorce a Vasich argumentu je napeti na strune opravdu 100x vetsi na klaviru. Jenze to funguje trosku jinak. Ja neprekonavam absolutni napeti na strune, ale relativni napeti na pruzine. Toto si muzete vyzkouset i Vy jednoduchym pokusem. Na vibratu na el kytare jsou pruziny, ktere udrzuji mechanismus a vraci ho po vychyleni do puvodni polohy. Zkuste si nejakou pruzinu ubrat a nebo pridat samozrejme nechte porad stejne struny. Je tam poznat rozdil, ze ????? I ja na klaviru mohu regulovat tuto silu a proto tvrdim, ze sila potrebna u me na klaviru bude ve vysledku mensi nez u Vas na kytare z duvodu poctu strun. Tak jinak uz nevim, jak Vas presvedcit. Hezky vecer. Porad mi to pri odeslani obrazku pise nepovolena pripona (bmp, jpg) tak nevim kde je chyba

Ony jsou v klavíru nějaké pružiny? Apropos, tak nějak si nedokážu představit, jaká by to musela být "pružina" aby reálně udržela tah klavírní struny.
Ještě jednou Vás žádám - otevřete toto téma v nějakém vlákně, takhle je to naprosto nepřínosné...

odeslano od: patriksyn

Nikde jsem nepsal, ze v klaviru je nejaka pruzina. Prectete si jeste jednou poradne co jsem Vam napsal. Nezlobte se, Vy nejste clovek, ktery neco rad konstruktivne resi, ale pouze prudak, co chce nastvat ty druhe a neustale hledate nejaky duvod cim nekoho vytocit. Uz z tohoto duvodu Vam nebudu delat radost, ale opravdu to nema smysl i když jsem mel snahu Vam objasnit nektere veci. Pokud chcete s nekym komunikovat Vasim zpusobem ,najdete si nekoho nekoho jineho. Dekuji za pochopeni

Inu, Vaše věc ale upřímně, zatím jste mi žádné věci neobjasnil. Také mne celkem dojímá, že mi doporučujete "někoho jiného" a přitom jste to byl Vy, kdo začal soukromou komunikaci...
Přeji příjemný večer
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Re: Vibrato a klavir - pokracovani

Příspěvek od Nero »

No, soukromé zprávy jsou soukromé od toho, že nejsou určeny ostatním. Takže jejich zveřejnění mi opravud nepřijde košér. To jen úvodem.
Pokud se zde objeví Atkins, ponechávám mu možnost se mi ozvat po SZ a na jeho žádost toto téma zavřít.

Teď k věci - byť se s Atkinsem taky čas od času dostanu do nějaké pře, tak v tomto případě se musím postavit na jeho stranu. Jeho názory a argumenty jsou mnohem blíž realitě, než tvé / Vaše "vaření z vody"...
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Nero: Klidně to nech, třeba se ještě někdo, v nějakém návalu šílenství, přidá, nebo dokonce zastánci klavírního vibráta postnou nějakou reálnou nahrávku. V této soukromé komunikaci se v celku nemám za co stydět (bývám daleko ostřejší :D), už třeba proto, že např. pán sice "vyhledal vzorce pro vypocet napeti kmitajici struny" ale tak nějak je opomenul napsat...etc. etc.
A třeba to ještě bude pěkná (_._) a bude to zralé do haluzí. :lol: :lol:
Přeji všem mnoho zdaru, optimální temperování a pokud možno co nejméně modročervených marťanů.
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
patriksyn

Příspěvek od patriksyn »

Ok , je to Tayloruv vzorec a jeho definice je
- -------------
1 / F
f= --- - / ----------
2l \/ S r

f ... frekvence
l..... delka struny
F.... napinaci sila
S .....prurez struny
r ....hustota materialu

Zkus taky na neco prijit sam a hledat.
patriksyn

Příspěvek od patriksyn »

f=(sqrt(F/Sr))/2l
omlouvam se nejak se to deformovalo
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

My už si zase tykáme? :lol:
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
Tillhelmina

Příspěvek od Tillhelmina »

pročítala jsem vaší diskuzi a můj osobní názor (jsem klavíristka) je, že vybrato pomocí práce s klávesou vytvořit nelze. Možná se pletu, ale hraji již nějakou řádku let a vím, že takovéto vybráto podporují vybranané modely značky KORG, u akustického klavíru/piana jsem to zkoušela a nefunguje to. Jediná věc jak to učinit, je podle mého názoru otevřít klavír a pracovat přímo se strunou... Nebo se pletu? :?:
"Love is like a flower, even the most beautiful kind dies." Till Lindemann
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Nepletete.
Odpovědět

Zpět na „Klávesové nástroje a syntezátory“