Praskání strun

Efekty, hardware, elektronika, struny, ...
krokodile

Praskání strun

Příspěvek od krokodile »

Ahoj, chtěl bych se zeptat na vaše zkušenosti co se týče tloušťky (a značky) strun a jejich praskání. Zajímá mě především slap, tam asi dochází k největšímu namáhání.

Dlouho sem používál Warwick Red Label 45-105, teď jsem ozkoušel Ernie Ball Hybrid 45-105, zvuk drží, super kovovej, všechno.

Bohužel mi zhruba po 2 měsících zas prasklo Gčko (podladěný do F).

Máte někdo nezničitelnou značku strun? Jak dlouho vám vydrží struny při agresivnějším zacházení? Nebo radši větší tloušťku? Nebo jenom hraju jako prase? :)
Yamaha RBX 460
Nemesis Eden 320 2x12"
heczis

Re: Praskání strun

Příspěvek od heczis »

Ahoj, může to být čímkoliv - v jedný kapele, co jsem hrál praskly kytaristovi třeba dvě struny za zkoušku, ale jen na jedný kytaře, takže to pak dokonce řešili nějakou úpravou kobylky.

Rozhodně si ale nemyslím, že by při slapu mělo docházet k většímu namáhání struny než při jiných technikách hry. Je ale určitě možné mít nástroj seřízený tak, že k tomu docházet bude - minulý týden jsem se o tom přesvědčil v jednom obchodě. Měli tam krásnou basu, ale dřív bych asi opravdu struny přetrhal než zaslapoval. Tak jsme s ní trochu pohnuli a okamžitě šly zahrát i velký pekla bez znatelný námahy.

To mi připomíná tu samou kapelu - tam když basák hrál slapem, tak jsem měl taky pocit, že si nástroj co nevidět rozláme.

Jejda, teď to vypadá, jako bych napsal že opravdu hraješ jako prase... Ještě skontroluj nástroj, než to tak uzavřeš - to je moje rada :wink:
fretless a 6tka od Petra Minaříka, jazzbass od Jardy Ubla, hlavy Peavey MAX160 a Eden WTX260, 2x box Hocke 1x12", mulťák Zoom B2.1u, trombon King 3B
http://bandzone.cz/sunday4
garde

Příspěvek od garde »

.....s týmto mám bohaté skúsenosti.....odporučím min 45-ky.....a GHS z rady Supersteels alebo EBS.....a dlhšie vydržia Steel-ky

.....prvý krát som prasko Dčko z Fendrov.....pripisovali to vtedy kobylke.....strunu som normálne vyreklamoval, keďže sa mi to stalo na druhý deň po kúpe.....potom som praskol Ačko značky Yamaha.....to už na inej base a stalo sa to asi 20 minút po ich natiahnutí tá sa roztrhla medzi kobylkou a nultým pražcom.....to som nevyreklamoval.....zlatý dobrý muziker.....

.....struny sa trhajú najviac na styčných plochách kde dochádza treniu....ja som silový hráč a válam do toho poriadne.....potom sa trhá najčastejšie tá struna na ktorú hráš najviac.....niekedy mám to roundwound opletenie vydrané do hladka.....ak nájdem staré struny odfotím to....momentálne je najviac ohrozené Ečko.....
Lakland Skyline 55-02 DLX
GK 700RB-II + GK 810SBX
kapela: http://bandzone.cz/unknownman
BUDAJ-31

Příspěvek od BUDAJ-31 »

skontroluj kobilku ci tam je velke pnutie.kedysi som mal na base vcelke pnutie strun a struny my praskaly jedna radost ale ked som si momentalne nastavil kobilku tak uz ich netrham.Ak chces struny take ktore vydrzia vela tak doporucim ti Ernie Ball Superslinky 45-100,tieto my najviac vydrzaju,len raz mi jedna truna praskla ale kvoly zlej kobilke,zvukovo su velmy dobre taky presne na styl ala slap,funky,rock ale i metal,...je toho hodne.Dalej este struny ktore my vydzraly vela boly EBS.take modro cerno biely obal,tie struny my vydrzaly asi 4 mesiace a pritom som stale slapoval,hral RHCP kde sa stale lapuje ale zvukovo ked odysly tak boly onicom,ja om ostal verny ERNIE BALL,najviac my vydrzaju na moj styl (samy slap a prsty) a dlho vydrzaju hrat,nie ako ostatne...dalej co sa tyka strun ktore neboly moc dobre tak boly to Rotosound zelezne,taky oranzovy obal a tie my rychlo odysli aj som ich urval hned a 900Sk fuc,a este Fender (nesu moc stav ane na slap,po 3 tryznach om urval G strunu a pritom som mal uz dobru kobilku)
heczis

Příspěvek od heczis »

BUDAJ-31 píše:skontroluj kobilku ci tam je velke pnutie.
Můžeš to prosim nějak rozšířit (postup)? Popravdě vůbec netušim, o co jde, ani si to neumim představit. Díky.
fretless a 6tka od Petra Minaříka, jazzbass od Jardy Ubla, hlavy Peavey MAX160 a Eden WTX260, 2x box Hocke 1x12", mulťák Zoom B2.1u, trombon King 3B
krokodile

Příspěvek od krokodile »

Co myslíte seřízením kytary? Výška strun na to přeci nemá vliv... Maximálně tak ostrá hrana kamenů, na které se struna ohýbá a časem se unaví, jenže to moc nedává smysl, mam RBXko od Yamahy a tam jsou kameny válcovité (stejně se na něj radši podívám).

Ad silovej (prasáckej) styl hry: nevím jak vám, ale když jen tam prsty šmrdlám struny, tak nic moc zvuk, při trochu silovějším (čti energičtějším :) zacházení je prostě zvuk hezčí, ostřejší (Flea do toho taky pěkně rube :)

Asi dám na radu od garde a zkusim ty EBS/GHS (a možná radši 50ky)
Yamaha RBX 460
Nemesis Eden 320 2x12"
garde

Příspěvek od garde »

.....keď do toho rúbeš....tak máš obyčajne o niečo vyšší dohmat ako normálne....struna sa Ti tým pádom láme na kameni viac ako pri nižšom dohmate.....s hrubšími strunami dostaneš aj väčšie pnutie tým pádom bude výkyv struny nižší a budeš si môcť znížiť aj dohmat.....ale verím, že aj teraz ho máš čo najnižší.....zvuk samozrejme pri použití hrubších strún zhutnie.....

....a jasné, že to lepší twang ak sa hrá väčším attackom.....ale má to aj svoje mínusi.....v podobe opotrebenia strún.....
GK 700RB-II + GK 810SBX
BUDAJ-31

Příspěvek od BUDAJ-31 »

heczis píše:
Můžeš to prosim nějak rozšířit (postup)? Popravdě vůbec netušim, o co jde, ani si to neumim představit. Díky.
len sa pozry na kobilku ci tam je velke pnutie struny,ako nmislim uhol napr,nvem ako to vysvetlit,...napr male pnutie mas vtedy ked si posunies kamene co najdalej dopredu a velke pnutie je opacne,blizsie proste dotahnuty srob kamene
Nesst
Bandzone: http://www.bandzone.cz/tau
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Nesst »

BUDAJ-31 píše:
heczis píše:
len sa pozry na kobilku ci tam je velke pnutie struny,ako nmislim uhol napr,nvem ako to vysvetlit,...napr male pnutie mas vtedy ked si posunies kamene co najdalej dopredu a velke pnutie je opacne,blizsie proste dotahnuty srob kamene
WTF? Z čeho tahle teorie vychází? To by mě celkem zajímalo...
Naučit se pentatoniku je jako naučit se plazit. Pokud nechceš žvýkat hlínu, nauč se teorii.
http://www.bandzone.cz/fan/nesst
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

BUDAJ-31 píše: len sa pozry na kobilku ci tam je velke pnutie struny,ako nmislim uhol napr,nvem ako to vysvetlit,...napr male pnutie mas vtedy ked si posunies kamene co najdalej dopredu a velke pnutie je opacne,blizsie proste dotahnuty srob kamene
Co je to za blbost?
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
BUDAJ-31

Příspěvek od BUDAJ-31 »

tak ja nvm ako to mam vysvetlit,aspon vem ze to je pnutie aspon tak mi to bolo posledne vysvetlene,a tak sa to da aj ovlivnit pri posuvani kamenu
heczis

Příspěvek od heczis »

BUDAJ-31 píše:tak ja nvm ako to mam vysvetlit,aspon vem ze to je pnutie aspon tak mi to bolo posledne vysvetlene,a tak sa to da aj ovlivnit pri posuvani kamenu
Myslíš zkontrolovat, jestli tam je struna dobře usazená? Nic jinýho s tim přece dělat nemůžeš :shock:
krokodile

Příspěvek od krokodile »

Budaj: nic proti, ale hejbat kamenem dopředu dozadu můžeš jenom když ladíš oktávy, ne když ti praskaj struny, neuraž se...

Struna je usazená správně, zkusím si pohrát s dohmatem a trochu snížit asi...
Yamaha RBX 460
Nemesis Eden 320 2x12"
BUDAJ-31

Příspěvek od BUDAJ-31 »

vim ze takto sa ladia oktavy,ja mislim tohle,nvm ako to vysvetlit tak vam to vysveltim obrazkom tak ako mi bolo poradene a problem bol na koniec vyrieseny :idea:

Obrázek

tiez som mal podobny problem na Musicmane stingrayu,mal som tam velke pnutie tak mi kamarad poradil zbrusit kamen aby bola struna rovnejsia.S tou zelenou teckou sem se trochu sek,tam staci jen o takovy mm vybrusit ale je to ako len ukazka :idea: :idea: :idea:
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

To je pitomost, s kameny hýbeš pouze a jen při urovnávání ladění oktáv, maximálně ještě u některých verzí kobylek lze zvyšovat a snižovat dohmat. Ale rozhodně nemůžeš ovlivnit pnutí (tah) strun, protože struna je pořád naladěna na stejný tón, je stejně silná a stejně dlouhá.

Druhá věc je to, že samozřejmě je struna namáhána, když se výrazněji ohýbá. Ale na kobylce (většinou) nedochází k tam výraznému ohybu, aby to znatelně snižovalo životnost struny.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
BUDAJ-31

Příspěvek od BUDAJ-31 »

kamarad mal tiez ten samy problem ako,tiez sa mu Gčko trhalo lebo on tez vela slapuje a tak si dal zbrusit nove miesto na kameni aby mus struna sla rovnejsie a uz sa mu to netrha,taisto ja som furt trhal Gčka ale ked to tez zbrusil tak tez taky isty vysledok.Ale toto by som robyl len vtedy ked styl hrania je troska drsnejsi,a viac slapovejsi lebo vtedy sa viacej trhaju struny ako ked hrate iba trsatkom alebo prstama
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

No jo, ale ty celou dobu mluvíš o něčem zcela jiném, než co asi myslíš. Mezi pnutím a úhlem vedení struny je sakra velký rozdíl.

PetrPeter 1975 - 2008
BUDAJ-31

Příspěvek od BUDAJ-31 »

tak mi popis co je potom pnutie teraz nvm...
aivn86
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aivn86 »

Napnutí struny je pořád stejné, protože to máš naladěné na stejný tón. Přesně jak napsal Nero. To že si zabrousíš kamen na kobylce je věc úplně jiná. A ve výsledku to má za následek to, že není struna přes kamen tak prudce ohnutá a samotný kamem tím pádem nepůsobí jako tak velký koncentrátor napětí. Protože struna je ohnutá plynuleji a dosedá na větší příjemnější ploše.
Fender Jazz Bass American Special, Fokus Jazz bass fretless+RM, Markbass Mini CMD121P, Makrbass Mirkomark 801
garde

Příspěvek od garde »

....s bratmi Čechmi je občas trápenie.....hlavne ak sa chytajú za slovíčka....či je to v smere do boku ale nahor je to stále o tom istom....

garde píše:.....keď do toho rúbeš....tak máš obyčajne o niečo vyšší dohmat ako normálne....struna sa Ti tým pádom láme na kameni viac ako pri nižšom dohmate.....s hrubšími strunami dostaneš aj väčšie pnutie tým pádom bude výkyv struny nižší a budeš si môcť znížiť aj dohmat.....ale verím, že aj teraz ho máš čo najnižší.....zvuk samozrejme pri použití hrubších strún zhutnie.....

....a jasné, že to lepší twang ak sa hrá väčším attackom.....ale má to aj svoje mínusi.....v podobe opotrebenia strún.....
GK 700RB-II + GK 810SBX
Odpovědět

Zpět na „Baskytarový hardware, příslušenství, údržba“