Jak poznám javorový hmatník od palisandru?

Stavba a úpravy nástrojů všeho druhu
Odpovědět
J.J.
Rádce

Jak poznám javorový hmatník od palisandru?

Příspěvek od J.J. »

Pustil jsem se do přestavby mojí starý kytary. No je to spíš výroba nový. Z tý starý použiju jen krk a i ten už prochází rekonstrukcí. Sundal jsem pražce, protože byly dost sjetý a hlavně v některejch místech byly výrazně vydřenější než jinde. Hmatník byl v některejch polohách brutálně vyhmatanej, takže jsem se rozhodl ho přebrousit, proto jsem si vytvořil přípravek na broušení hmatníku se shodným radiusem jakej tam byl původně a hmatník jsem přebrousil. Pak jsem udělal mrtě dalších p..ovin, ale s tím vás nebudu zatěžovat. Proč to píšu..... když jsem začal řešit, čím ten obroušenej hmatník ošetřím, tak jsem zjistil, že záleží na tom z čeho je. Javorovej se prej lakuje a ostatní se jen napustí těmi spešl přípravky. No a mě zajímá, jak poznám z čeho je na tý mojí z desátý ruky kupovaný licenci B.C.Rich udělanej hmatník. Kdyby jste mi někdo poradili, podle čeho se to dá poznat, byl bych vám vděčen. Můžu to i vyfotit a postnout foto, když mi poradíte, jak se to dělá. Dík

P.S. funkci... Hledat... jsem použil, ale fotky nebo něco podle čeho to poznám jsem bohužel nenašel.
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
fixja
last.fm: http://www.last.fm/user/predatorjf
Bandzone: http://bandzone.cz/letrourou

Re: Jak poznám javorový hmatník od palisandru?

Příspěvek od fixja »

J.J. píše:Pustil jsem se do přestavby mojí starý kytary. No je to spíš výroba nový. Z tý starý použiju jen krk a i ten už prochází rekonstrukcí. Sundal jsem pražce, protože byly dost sjetý a hlavně v některejch místech byly výrazně vydřenější než jinde. Hmatník byl v některejch polohách brutálně vyhmatanej, takže jsem se rozhodl ho přebrousit, proto jsem si vytvořil přípravek na broušení hmatníku se shodným radiusem jakej tam byl původně a hmatník jsem přebrousil. Pak jsem udělal mrtě dalších p..ovin, ale s tím vás nebudu zatěžovat. Proč to píšu..... když jsem začal řešit, čím ten obroušenej hmatník ošetřím, tak jsem zjistil, že záleží na tom z čeho je. Javorovej se prej lakuje a ostatní se jen napustí těmi spešl přípravky. No a mě zajímá, jak poznám z čeho je na tý mojí z desátý ruky kupovaný licenci B.C.Rich udělanej hmatník. Kdyby jste mi někdo poradili, podle čeho se to dá poznat, byl bych vám vděčen. Můžu to i vyfotit a postnout foto, když mi poradíte, jak se to dělá. Dík

P.S. funkci... Hledat... jsem použil, ale fotky nebo něco podle čeho to poznám jsem bohužel nenašel.
Javor je světlý.
Jinak když s tím zajdeš za nějákým truhlářem, tak ti to určitě určí už jen od pohledu.
No hádám, že vyfotit a dát do počítače to umíš. Pak stačí jít třeba sem: http://tinypic.com/ Kliknout na "vybrat soubor" Najdeš si tu fotku, dáš "upload now" a pak zkopíruješ poslední link, co ti to vyhodilo.
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

Zítra to blejsknu a zkusim to tam nějak "naloudit". K tý barvě. Teorii o tom, že javor je světlej a to ostatní je tmavý jsem zavrhnul v okamžiku, když jsem začal na kytarách.cz projíždět Fendry. Jsou tam kytary i s tmavými javorovými hmatníky nebo naopak světlými palisandry. Ledaže by tam ten popis kytar neseděl úplně přesně k těm fotkám.
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
Dubla
last.fm: http://www.last.fm/user/janvondra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dubla »

tohle je javorovej hmatník:
Obrázek
tohle palisandrovej:
Obrázek

Myslím, že rozdíl je zcela jasnej ;)
Palisandr může bejt i o něco světlejší, ale nikdy tak jako javor...
Rozdíl je i na pohmat, javor bývá lakovanej (takže je hladkej a lesklej), palisandr se nechává přírodní (maximálně se napouští olejem) a tak je měkej a máš z něj pocit jako když šaháš na dřevo :wink:
Cort KX5 (RM Pickups RH+ & RH-) * Jolana Galaxis (2x Kent Armstrong P90)
Zoom G1Xon * EHX Double Muff * Behringer DD400
VHT Special 6
* home made 212 box (Celestion Classic Lead & Celestion V30) * kabel ProCo
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

Abu
Bandzone: http://bandzone.cz/thedirtyraccoons
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Abu »

Jasne ze palisandr. :wink:

K tomu preprazcovani - mas na to nejakej navod (treba odkaz na web)? Casem me to u jedne z mych kytar taky nemine a davat to k profikovi se, vzhledem k porizovaci cene "nastroje", moc nevyplati. Chtel bych si to udelat sam, uplne nesikovnej zase nejsem.
Hraju výhradně na šrot.
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

To Abu: Upřímně řečeno, kdybych věděl jaká je to jebačka, tak bych se na to vy...l a dal to profíkovi. Žádnej návod nemám myslel jsem si, že jen oddělám pražce, koupím drát, nastříhám, obrousím hrany na koncích, naťuknu nový pražce a je to. Realita je ovšem úplně jiná. Ono to totiž skýtá mnohá úskalí. Když vyndáš ty starý, tak se ti v okolí oštípe hmatník, takže to musíš přebrousit. Bez nějakýho přípravku se správným radiusem je to doma docela problém. Když to obrousíš a chceš tam dát pražce, tak zjistíš, že ten drát musíš docela přesně vytvarovat do správnýho radiusu, což je bez vhodného náčiní opět docela problém. Prodávaj na to nějakou ohýbačku, ale za tu bych dal víc než za výměnu pražců u profíka. Když už máš pražec připravenej a naohýbanej, tak ho tam naťukneš a zjistíš, že tam nedrží, protože jsou tam od předchozích pražců vyrvaný a opotřebovaný ty škvíry. Rvát tam lepidlo se mi moc nechtělo ani nevím jaký. Tak jsem se rozhodl, že nůžakama na plech upravím tu patku toho drátu, aby byla širší a drželo to. Takže jsem tu patku rozstříhal v různých směrech, ale tím se zase změnil tvar toho pražce a musel jsem to tvarovat znovu. Pak už to celkem drželo, ale nevím jak by ten hmatník vypadal, kdybych ten pražec musel ještě vyndat. No zatím mám hotovu asi polovinu hmatníku a strávil jsem na tom šílenejch hodin. A to mě pak čeká ještě přebrušování leštění atd. No jestli mně celá ta kytara půjde tak dobře jako ten hmatník, tak si na ni zahraju možná tak za 2 roky......Ale je možný, že jsem jen výrazně nešikovnej a ty budeš výrazně šikovnější a půjde ti to jak po másle. :wink:
Abu
Bandzone: http://bandzone.cz/thedirtyraccoons
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Abu »

Dik za info, tohodle jsem se trochu bal. Zatim jsem si nasel par navodu na webu, nektery se tvarej, ze je to pohoda a staci ti par zakladnich nastroju, jiny zase, ze bez 10ti specialnich udelatek nemas sanci. Pravda bude jak videt nekde uprostred. Kazdopadne to jeste promyslim. Ono to asi zas tak nehori, zatim ty prazce jen zabrousim a vylestim (to uz jsem jednou delal) a snad to pak zase chvili vydrzi.
Hraju výhradně na šrot.
.:DannY:.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od .:DannY:. »

J.J. píše: Teorii o tom, že javor je světlej a to ostatní je tmavý jsem zavrhnul v okamžiku, když jsem začal na kytarách.cz projíždět Fendry. Jsou tam kytary i s tmavými javorovými hmatníky nebo naopak světlými palisandry. Ledaže by tam ten popis kytar neseděl úplně přesně k těm fotkám.
jo...to je dost možné...nebo spíš běžné...
*bass >>> Squier Vintage Modified Jazz Bass
*komb >>> Line6 LowDown Studio 110
*cable >>> Adam Hall
*case >>> kufřík (+Warwick RB20505 B)
*stand >>> Warwick RS20800 B
*strings >>> Hartke HSB440
*effects pedal >>> Zoom B2
--------------------------------------
Ptal jsem se jednoho amíka z Kalifornie co znamená Californication... prej germanizace v americkém podání...
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

.annY:. píše:
J.J. píše: Teorii o tom, že javor je světlej a to ostatní je tmavý jsem zavrhnul v okamžiku, když jsem začal na kytarách.cz projíždět Fendry. Jsou tam kytary i s tmavými javorovými hmatníky nebo naopak světlými palisandry. Ledaže by tam ten popis kytar neseděl úplně přesně k těm fotkám.
jo...to je dost možné...nebo spíš běžné...
Ono totiž některé ty fotografie jsou jen ilustrační, mělo by to tam být napsáno. Fender vyrábí totožné typy kytar s jediným rozdílem v dřevě hmatníku, ale nabízí jen jednu verzi v oficiálních fotkách. Některé varianty kytar pak nelze vůbec na fotografiích nalézt.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
woro90

Příspěvek od woro90 »

Jen tak mimo: Za totáče se v zemích východního bloku (jak to bylo na západě nevím) vyrábělo dost kytar s hmatníkem z javoru, který byl mořený do různých barev, mimo jiné do barvy palisandru. Pozná se podle toho, že je lakovaný nebo pouští barvu :D Případně podle toho, že se na něm určitě někde najde prodřené místo, kde je vidět holý javor. Většinou šlo o levné série.
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Odpovědět

Zpět na „Nástroje“