Široký krk

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
3stanley

Široký krk

Příspěvek od 3stanley »

Zdar, poradí někdo? Sháním Westernovku, ale s širokým krkem. Chci si pořídit nouvou kytaru ty uzké krky mi moc nesedí.
woro90

Re: Široký krk

Příspěvek od woro90 »

3stanley píše:Zdar, poradí někdo? Sháním Westernovku, ale s širokým krkem. Chci si pořídit nouvou kytaru ty uzké krky mi moc nesedí.
Jak moc širokým krkem? Jako u španělky to nebude, to se nevyrábí. Dají se ale sehnat španělky s více vyztuženou přední deskou, které jsou schopné vydržet tah kovovek. Ale zvykneš si i na úzký krk, začínal jsem na španělce, pak jsem přešel na bulharku, která má užší krk a menší rozteč strun než metalové elektriky, a šlo to. Pak přišla elektrika s poměrně velkou roztečí strun, po ní dreadnought se standardní, a pak jsem na elektrice měnil nultý pražec a dal jsem tam ibanezácký (41mm). Mimoto jsem občas trápil tu španělku a kdejaký čundrspeciál, s různými roztečemi strun a profily krků. A nemám s tím problém. Zvykneš si.
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
...EDGE...

Příspěvek od ...EDGE... »

Jojo, kdyztak Strunal dela dreadnoughty a jumba i s krkem o sirce 47 mm (spanela tusim 52 a obyc dread. 42-3).
rocky77

Příspěvek od rocky77 »

3stanley píše:Zdar, poradí někdo? Sháním Westernovku, ale s širokým krkem. Chci si pořídit nouvou kytaru ty uzké krky mi moc nesedí.
Ahoj,

také zkusím přispět svými skromnými zkušenostmi:

Baton Rouge - kytary této značky mne zaujaly právě tím, že většina jejich modelů má širší krk (44, 45 nebo 46 mm dle modelu). Měl jsem v ruce 3 - L6 (cedr, 46 mm), R14 (smrk masiv, 44 mm) a Sweetie C (smrk masiv, 45 mm). Kytary padnou dobře do ruky, jsou slušně zpracované, ale zvuk mne příliš nezaujal (což může být subjektivní), a hlavně docela krutě neladily v oktávách (rozdíl plus 40-50 centů, což je podle mne hodně)

Cort - model NTL 20 - krk 45 mm, krásný zvuk, super do ruky, bezvadný zpracování.

Dowina - GACE222 (grand auditorium s výřezem) - krk 45 mm, nádherná kytara, skvělý zvuk, je to má nová láska :lol:

Takže bych určitě doporučil zkusit toho Corta i Dowinu - navíc Dowiny mají také u spousty modelů širší krk 45 mm.
Seagull 25th Anniversary Mahogany Spruce
miraslozil

Příspěvek od miraslozil »

rocky77 píše:
Ahoj,

také zkusím přispět svými skromnými zkušenostmi:

Baton Rouge - kytary této značky mne zaujaly právě tím, že většina jejich modelů má širší krk (44, 45 nebo 46 mm dle modelu). Měl jsem v ruce 3 - L6 (cedr, 46 mm), R14 (smrk masiv, 44 mm) a Sweetie C (smrk masiv, 45 mm). Kytary padnou dobře do ruky, jsou slušně zpracované, ale zvuk mne příliš nezaujal (což může být subjektivní), a hlavně docela krutě neladily v oktávách (rozdíl plus 40-50 centů, což je podle mne hodně)

Cort - model NTL 20 - krk 45 mm, krásný zvuk, super do ruky, bezvadný zpracování.

Dowina - GACE222 (grand auditorium s výřezem) - krk 45 mm, nádherná kytara, skvělý zvuk, je to má nová láska :lol:

Takže bych určitě doporučil zkusit toho Corta i Dowinu - navíc Dowiny mají také u spousty modelů širší krk 45 mm.
Většina Dowin má krk 45mm.V hudebninách při zkoušení Cortů,Yamah,Ibanezek a Dowin byly Dowiny jednoznačně nejlepší v této,nebo přibližné ceně a to zaprvé vzhledově a zvukově nekompromisně převálcovaly všechny výše zmíněné,výtečně hrají smrk.polomasívy a ty cedrové taky.Mohu jen doporučit.
romank

Příspěvek od romank »

Ahoj, pokud chceš opravdu kvalitní kytaru tak se zkus podívat po značce Rieger - Kloss. Je to česká firma a dělají kytary s šířkami krku 43 a 47 mm.
Furch D41-CM12
rocky77

Příspěvek od rocky77 »

romank píše:Ahoj, pokud chceš opravdu kvalitní kytaru tak se zkus podívat po značce Rieger - Kloss. Je to česká firma a dělají kytary s šířkami krku 43 a 47 mm.
Rieger-Klosse jsem měl v rukou jednoho a mohu potvrdit, že zněla moc hezky... Trošku hutněji-basověji, ale pěkně čistě... Podle mého názoru si s ním ale ty Dowiny vůbec nezadají a jsou o dost levnější... Tím nijak nesnižuji kvalitu Riegera-Klossa, která tam určitě je, jen si myslím, že se obdobná kvalita dá pořídit levněji...
romank

Příspěvek od romank »

Ono to chce slyšet ty kytary vedle sebe. Pokud není možnost přímé konfrontace tak se to těžko porovnává. Druhá otázka je jaký je cenový strop.
Furch D41-CM12
3stanley

Příspěvek od 3stanley »

Díky všem za odpověď, teď už zhruba vím na co se zaměřit. Dlouho jsem drtil mou španělku s kovovkama, ale je čas na změnu. Zajdu někde do hudebnin něco prubnout, snad mne něco zalechtá v dlani a zahřeje v uších. Všem přeji ať vám struny ladí. :D
rocky77

Příspěvek od rocky77 »

romank píše:Ono to chce slyšet ty kytary vedle sebe. Pokud není možnost přímé konfrontace tak se to těžko porovnává. Druhá otázka je jaký je cenový strop.
Naprosto souhlasím - dřív jsem si myslel, že si zvuk kytary z jedné prodejny zapamatuji do druhé, ale moc to nefunguje...

Jinak mne ještě napadlo, že nemýlím-li se, i Seagull dělá širší krky... Ale jak říkáš - záleží na tom, kolik prostředků má kolega k dispozici :D
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

rocky77 píše: Jinak mne ještě napadlo, že nemýlím-li se, i Seagull dělá širší krky... Ale jak říkáš - záleží na tom, kolik prostředků má kolega k dispozici :D
Ano - Seagull by měl mít podle jejich specifikace šířku krku 46mm.
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

http://www.guitarpark.cz/news/250-Cort-NDX20-W-NAT
Elektroakustická kytara s širší verzí hmatníku 45mm. Širší luby pro silný akustický tón, elektronika Fishman Classic4T Blend s integrovanou ladičkou.
Obrázek
rocky77

Příspěvek od rocky77 »

Paris píše:http://www.guitarpark.cz/news/250-Cort-NDX20-W-NAT
Elektroakustická kytara s širší verzí hmatníku 45mm. Širší luby pro silný akustický tón, elektronika Fishman Classic4T Blend s integrovanou ladičkou.
Obrázek
Včera jsem ji byl vyzkoušet... :wink: Nu, krk jako Seagull to nemá, ale i ty 2 mm jsou znát... Hmatník je pohodlnější (pro mne) a pokud někdo hledá westernovku s širším krkem, je to slušná varianta... Zpracování u Cortu standardně velmi slušné, má to jemné mechaniky, ladilo to i v oktávách...

Co se týká zvuku, zkoušel jsem ji jen na sucho... Trošku basovější, slušně reaguje... Na zadek jsem si z ní nesedl, ale v klidu bych ji někomu, kdo hledá širší krk doporučil...
Ivan

Příspěvek od Ivan »

rocky77 píše: Baton Rouge - kytary této značky mne zaujaly právě tím, že většina jejich modelů má širší krk (44, 45 nebo 46 mm dle modelu). Měl jsem v ruce 3 - L6 (cedr, 46 mm), R14 (smrk masiv, 44 mm) a Sweetie C (smrk masiv, 45 mm). Kytary padnou dobře do ruky, jsou slušně zpracované, ale zvuk mne příliš nezaujal (což může být subjektivní), a hlavně docela krutě neladily v oktávách (rozdíl plus 40-50 centů, což je podle mne hodně)
.
sice dost s odstupom casu ale neda mi nereagovat... ked som kupoval gitaru bol som viac-menej rozhodnuty pre Baton Rouge, ktoru spominas L6, vtedy boli BR za super ceny ako nova znacka na trhu (najnizsi cedrovy celomasiv...uz si nepamatam oznacenie... stal 7200SK!!!) no ale skusal som asi 3-4 BR-ky a zvuk mali skvely, takze ten nazor je fakt subjektivny. a k tomu, ze neladili - sa mi nechce verit clovece... skusat gitaru ci ladi treba po nastaveni krku, pokial bol dost uvolneny (co asi aj bol, tradicne u akustik v predjaniach), neni divu. kamarat ma tu L6 a hra vynikajuco za tie peniaze. keby som bol zberatel, tak si ju len tak z pasie kupim... ta by schovala aj vyssie rady
Můžeme s tím nesouhlasit, můžeme o tom vést i spory, ale to je tak vše, co s tím můžeme dělat.
YouTube | Bandcamp | Spotify
rocky77

Příspěvek od rocky77 »

Ivan píše:skusat gitaru ci ladi treba po nastaveni krku, pokial bol dost uvolneny (co asi aj bol, tradicne u akustik v predjaniach), neni divu.
Souhlasím, že seřízení kytary nemusí být v obchodu (zvláště některém) ideální, případně není seřízená vůbec... Nicméně pominu-li levné Staggy, SX a podobné značky, tak u žádných kytar jiné značky oktávy takhle nelítaly...
Ivan

Příspěvek od Ivan »

no moze byt, oktavy som vtedy velmi neskumal. ale co ma iritovalo bolo, ze ta L6 a LMC (to je ten ich najnizsi celomasiv) su ciste kopie seagullov - telo, hlava uplna kopia. dost lacne mi to prislo takto napodobovat znamu znacku...
Můžeme s tím nesouhlasit, můžeme o tom vést i spory, ale to je tak vše, co s tím můžeme dělat.
Bejk
Moderátor

Příspěvek od Bejk »

Zdravím, potřeboval bych pomoct s výběrem kytaru. Není pro mě, já mám svoje FGéčko, ale pro tátu.
Je jedno, jestli to bude španěla nebo western, ale měla by mít širší krk a v případě, že to bude španěla, by měla být víc vyztužená, aby vydržela tah kovových strun. Já bych byl radši pro nějaký jumbo nebo dreadnought (protože kovový struny na španěle mi moc nesedí), ale s nultým pražcem od 45mm+.
Strop je nějakých 5000Kč. Bazar není problém, ale chtělo by to něco z kraje alespon...
Má to být jen na takové to domácí "žvýkání"...
Ten širší krk je z důvodu jeho prstů a zvyku, 20 let hrál prostě na španělu a na 43mm krk ty prsty nenaskládá ani náhodou.

Co byste tak mohli doporučit?
Ivan

Příspěvek od Ivan »

Bejk
Moderátor

Příspěvek od Bejk »

Ano, slyšel jsem o téhle značce a už se po ní díval, na kytarách bohužel neudávajá u jejich modelů šířku nul. pražce. Tady už naštěstí je :).
Pak ještě nějaký Cort myslím, že taky měl 45mm, ale nemůžu najít který to byl...
rocky77

Příspěvek od rocky77 »

Bejk píše:Pak ještě nějaký Cort myslím, že taky měl 45mm, ale nemůžu najít který to byl...
NTL 20, L900P, L900C, NDX 20W (verze se širším hmatníkem)...
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“