Měření dohmatu, seřízení u LP
Pravidla fóra
Měření dohmatu, seřízení u LP
Zdravím všechny kytaristy, měl bych dotaz chci si seřídit svého Les Paula. Přečetl jsem si tady témata ale pořád mi to není jasné. Začnu nejprve seřízením krku, ale nechápu jak se mám na ten krk dívat abych viděl zda je rovně, vím že se musím dívát shora jako od hlavy krku ale nevím na co se tam mám zaměřít mám pozorovat ten lem co je na hraně krku nebo podle čeho poznám že je krk v rovině ty výstupky pražců mi to jinak zkreslují. Další věc je když nastavím krk jak nastavit kobylku mělo by to být tak že kobylka bude jakoby když se na ni dívám horizontálně že bude u tlustého e výše a u tenkého e níže nebo je to jen má domněnka. Dále bych se chtěl zeptat jak se měří dohmat. Vezmu si na to šupléru ale nevím odkud mám měřit na 12. pražci nebo na hmatníku 12. pražce? Poslední věc odkud se měří výška snímačů myslím že to bude od struny k vrcholu toho snímače přičemž rozmezí je od 2 - 4 mm tato velikost musí být na všech místech toho snímače stejná je to tak nebo ne? Třeba teď mám tu kobylku docela vysoko že ty snimače nejdou už více vysunout a je tam vzdálenost asi 6 - 7 mm, co se tedy v takovém případě dělá? Jaký vliv má vzdálenost snímačů na zvuk třeba na flažolety? Omlouvám se jestli jsou to stupidní dotazy ale chtěl bych z toho poté udělat obrázkový návod pro všechny začátečníky takže se tady ptám na více věcí. Díky všem, kdo se tím budou chtít prokousat a poradit.
- ...EDGE...
Re: Měření dohmatu, seřízení u LP
Proboha, obrazkovych navodu je tu trista milionu na metr ctverecni obrazovky 
Prohnuti krku muzes sledovat primacknutim struny na prvnim a treba na patnactem nebo dvacatem prazci, a uprostred sledujes mezeru mezi strunou a prazcem, idealni je oficialne mala mezera, ale zase..vsechno je individualni. Potom, jak vysoko mas kobylku zas zalezi jen a jen na tobe a jak vysoko chces struny. Snimace, to same, vliv na zvuk je takove, ze cim bliz jsou ke strunam, tim silnejsi je vystup, zaroven vsak pak trochu pribyva na nekonkretnosti atd...a taky vic ovlivnuji kmitani struny vlivem magnetickeho pole bla bla bla tecka konec
Prohnuti krku muzes sledovat primacknutim struny na prvnim a treba na patnactem nebo dvacatem prazci, a uprostred sledujes mezeru mezi strunou a prazcem, idealni je oficialne mala mezera, ale zase..vsechno je individualni. Potom, jak vysoko mas kobylku zas zalezi jen a jen na tobe a jak vysoko chces struny. Snimace, to same, vliv na zvuk je takove, ze cim bliz jsou ke strunam, tim silnejsi je vystup, zaroven vsak pak trochu pribyva na nekonkretnosti atd...a taky vic ovlivnuji kmitani struny vlivem magnetickeho pole bla bla bla tecka konec
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Re: Měření dohmatu, seřízení u LP
1) používej tlačítko Hledat, na všechny tvé dotazy zde již jsou odpovědifranta46 píše:Zdravím všechny kytaristy, měl bych dotaz chci si seřídit svého Les Paula. Přečetl jsem si tady témata ale pořád mi to není jasné. Začnu nejprve seřízením krku, ale nechápu jak se mám na ten krk dívat abych viděl zda je rovně, vím že se musím dívát shora jako od hlavy krku ale nevím na co se tam mám zaměřít mám pozorovat ten lem co je na hraně krku nebo podle čeho poznám že je krk v rovině ty výstupky pražců mi to jinak zkreslují. Další věc je když nastavím krk jak nastavit kobylku mělo by to být tak že kobylka bude jakoby když se na ni dívám horizontálně že bude u tlustého e výše a u tenkého e níže nebo je to jen má domněnka. Dále bych se chtěl zeptat jak se měří dohmat. Vezmu si na to šupléru ale nevím odkud mám měřit na 12. pražci nebo na hmatníku 12. pražce? Poslední věc odkud se měří výška snímačů myslím že to bude od struny k vrcholu toho snímače přičemž rozmezí je od 2 - 4 mm tato velikost musí být na všech místech toho snímače stejná je to tak nebo ne? Třeba teď mám tu kobylku docela vysoko že ty snimače nejdou už více vysunout a je tam vzdálenost asi 6 - 7 mm, co se tedy v takovém případě dělá? Jaký vliv má vzdálenost snímačů na zvuk třeba na flažolety? Omlouvám se jestli jsou to stupidní dotazy ale chtěl bych z toho poté udělat obrázkový návod pro všechny začátečníky takže se tady ptám na více věcí. Díky všem, kdo se tím budou chtít prokousat a poradit.
2) na prohnutí krku se musíš dívat zboku krku, jinak na tom nic neuvidíš
3) kobylka - naopak, u tlustého E bývá výš než u tenkého
4) dohmat si měř jak chceš, lepší je nenastavovat podle toho, kolik mm kdo říká, ale podle toho, jak se ti na to hrahe
5) výšku snímačů změříš od povrchu snímače ke struně, netuším, kde jidne bys to chtěl měřit, znovu žádná výška snímačů není přesně daná, je to otázka vkusu a vlastností každého snímače
6) vzdálenost snímače ovlivnuje zvuk, čím dále, od strun, tím je zvuk kulatější, "blátivější", méně konkrétní, pokud se to s blízkostí přežene, začne se negativn ovlivňovat sustain, zvuk je moc agresivní
7) prosím tě, jako začátečník, který věci moc nerozumí, radši žádné obrázkové ani jiné návody netvoř, je vysoká pravděpodobnost, že by tam bylo víc polopravd a mýtů než reálných faktů... Nic proti tobě, jen univerzální zkušenosti...
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008