Za jakých podmínek se rozladuje kytara?

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
60'Rock_N'_Roll

Za jakých podmínek se rozladuje kytara?

Příspěvek od 60'Rock_N'_Roll »

Tedka bych tu nerad rešil podmínky alá: Teplo, zima...

Spíše mne zajímá za jakých technických podmínek se kytara rozladuje. Jestli je to príčina nekvalitní ladící mechaniky, špatným serízením krkem....

Mám Les Paula a tam mám Groovery a kytaru kdyz preladim do jiného ladění, tak uz později nemusím doladovat.

Zanedlouho mi prijde kytara a já se bojím, ze její mechaniky tento nápor nevydrzí. Je to kytara za 14t. ale preci jenom je to vintage style kytara a tam ty mechaniky ani nejsou kryté.

Chtěl bych kytaru tak abych jí preladil a uz jí nemusel doladovat.

Na pár akustikách, co jsem hrál jsem musel doladovat porád.

Mají na rozladování vliv i nekvalitní struny, drevo z kterého je kytara vyrobená..:??
woro90

Re: Za jakých podmínek se rozladuje kytara?

Příspěvek od woro90 »

Největší vliv na to mají ruce, tj. jak to namotáš a jak to chytneš do kobylky. Hned po nich nultý pražec a u některých kytar i kobylka, pak jsou teprve na řadě mechaniky a struny. Dřevo minimálně.
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Cybermuff
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cybermuff »

presne...
zpusob namotani + relativne maly pocet zavitu + cista prace.... pro klid duse stejne pouzivam tuha + olej na nultak.... samo kvalitni mechanika.
To by melo stacit, pokud to bude vsechno hw ok... Sice mam na dvou kytarach grafitovy nultak, ale uprimne receno jsem to nejak nepochopil. Teda nahradi mi to tuhu s olejem, ale preci jenom mi to na 2 fenderech lehce hejblo s tonem, takze pokud to jde, doporucuju porad klasiku nechat tak, jak ji Buh stvoril.
Obrázek
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

styl hrani, zpusob namotani strun, mechaniky. blbej nulak kde muze struna drhnout nebo se zasekavat muze delat taky problemy. pak taky ruzny zmeny ladeni struny spatne snasej - kolikrat pak muzou treba prestat ladit v oktavach nebo ztratej zvuk a praskaj. hodne tenhle problem resim, pouzivam totiz celkem rovnomerne tri ladeni na jedny kytare - standart, drop d a CGDGHE. na strata jsem kvuli tomu hodil roller nut a proti puvodnimu plastu se to trochu zlepsilo, nicmene ne zas o tolik.
panedge

Příspěvek od panedge »

No jestli často přelaďuješ,můžeš mít kytaru za milion a furt to nepude přesně doladit.Namotáš struny,naladíš a to celý si sedne a kytara si na to musí zvyknout,když pak přeladíš,třeba o půltón dolů,už ti to nebude ladit tady a když to dáš zpátky zase to bude trvat než si to sedne a doladíš to přesně.Takže nejlepší je mít 2 kytary a každou mít naladěnou tak jak potřebuju.
Gibson LesPaul Goldtop Traditional,Fender Stratocaster Eric Clapton sig., Gretsch G 5122 DC ,Fender Stratocaster,Epiphone Les Paul Standard,akustika Ashton,pololubovka Fokus,VOX AC 30 CC2,Laney TF300
60'Rock_N'_Roll

Právě tu první mám na standard a tu druhou bych měl a měnil mezi těmahle: DADGAD, Open D, Open C, někdy i standard
panedge

Příspěvek od panedge »

60'Rock_N'_Roll píše:Právě tu první mám na standard a tu druhou bych měl a měnil mezi těmahle: DADGAD, Open D, Open C, někdy i standard
No to je ale to samý co ti říkám,když často přelaďuješ tak si to nikdy nesedne a rozladěný to bude furt,tak si musíš koupit 5 kytar a na každý mít nějaký ladění :D
Gibson LesPaul Goldtop Traditional,Fender Stratocaster Eric Clapton sig., Gretsch G 5122 DC ,Fender Stratocaster,Epiphone Les Paul Standard,akustika Ashton,pololubovka Fokus,VOX AC 30 CC2,Laney TF300
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

60'Rock_N'_Roll píše:Právě tu první mám na standard a tu druhou bych měl a měnil mezi těmahle: DADGAD, Open D, Open C, někdy i standard
to ty struny dostanou hrozne za usi a stabilite ladeni to neprispeje. co takhle kapodastr? jednu kytaru na standart/drop d a jednu treba do open C s tim ze kapo pak das na druhej prazec. delaj se i kapodastry co maj ruzne nastavitelny "prsty" na ruzny polohy. hadam ze to mas na slide podle tech ladeni, takze by to bylo takhel imho v klidu.
60'Rock_N'_Roll

Teda moc nevim, jak by mi v tomhle ohledu kapodastr pomohl... :?
Farrell
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Farrell »

Kdyz uz na jedny kytare to ladeni fakt potrebujes menit tak snad hlavne davat pozor na spravny namotani (me se osvedcilo na tenkejch strunach prvni otocka pod a zbytek nad prebytkem couhajicim z mechaniky, basovy normalne, vsechno ciste navinout), kvalitni mechaniky, nultak... A technicka nakonec: nejsou to Groovery, ale Grovery :)
Naposledy upravil(a) Farrell dne 22.02.2010 1:58, celkem upraveno 1 x.
knedlousek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od knedlousek »

pokud bude na kytaře i tremolo dopotučuju mazat kameny grafitema grafitem nešetřit pomáhá to strašně moc samozřejmě i nulák a případně srážeče je dobrý mazat
AXL-Badwtaer(vlastní modifikace)-->Peavey Rage Transtube 258 nebo 60W tranďák
woro90

Příspěvek od woro90 »

knedlousek píše:pokud bude na kytaře i tremolo dopotučuju mazat kameny grafitema grafitem nešetřit pomáhá to strašně moc samozřejmě i nulák a případně srážeče je dobrý mazat
doporučuji mazat a používat interpunkci jinak se to strašně špatně čte zvlášť když píšeš dlouhá souvětí která by se dala v pohodě napsat jako jednotlivé věty od toho máme oči a tlačítko upravit :wink:

Jinak daleko důležitější je namazat ten nultý pražec, tam se to totiž nejvíc hýbe a nejvíc přidírá. U stratů i srážeče, tam to běhá téměř o stejný kus, zvlášť u basových strun se vyplatí tam dát trochu řídké vazelíny s nastrouhanou tužkou, i když by měl stačit i jelení hnůj.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
panedge

Příspěvek od panedge »

To sou ale všechno rady pokud používáš jedno ladění,když každej den přelaďuje,nebo píše ,že často nepomůže nic.
wolda

Příspěvek od wolda »

http://kytary.cz/ernie-ball-pegwinder/HN104742/
tuhle kličku sem si koupil když sem něco objednával pořád mi vrtá hlavou to, že když ji použiju tak mi stačí jenom jedenkrát obtočit strunu, nebo dokonce jenom protáhnout a nic víc a struna normálně drží a je už i natažená, že hraje nějakej tón.Mate mě to protože když jsem ji neměl tak sem musel t strunu xkrát obtočit než držela.Je ton ormální , že hned drží?
možná je to debilní dotaz, ale nerad bych aby mi během hraní struny psdaly o půl tony dolu
woro90

Příspěvek od woro90 »

wolda píše:http://kytary.cz/ernie-ball-pegwinder/HN104742/
tuhle kličku sem si koupil když sem něco objednával pořád mi vrtá hlavou to, že když ji použiju tak mi stačí jenom jedenkrát obtočit strunu, nebo dokonce jenom protáhnout a nic víc a struna normálně drží a je už i natažená, že hraje nějakej tón.Mate mě to protože když jsem ji neměl tak sem musel t strunu xkrát obtočit než držela.Je ton ormální , že hned drží?
možná je to debilní dotaz, ale nerad bych aby mi během hraní struny psdaly o půl tony dolu
Woldo Woldo... :roll: Klička na to nemá vliv, stačilo by použít mozek... Ta se používá jenom na to, abys nemusel tím kolíkem kroutit prsty ale aby sis mohl pomoci kličkou což je rychlejší, pokud děláš víc otoček. Namotej to tam normálně, jak bys tu kličku neměl. Debilní dotaz to bohužel je. Tvoje diagnóza: neskutečně líný myslet. Na to se umírá, tak s tím koukej něco dělat.
wolda

Příspěvek od wolda »

na to sem se ptal, protože mě mátlo, že ta struna neni neni namotaná a už drží tón.Takže normálně na tři otočky.
Vilcek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vilcek »

OT: k té kličce....nevdošel náhodou někdo k čemu je vepředu taková ta díra? 8)
Kytary: Jackson DK2; Ibanez GSA
Aparát: Peavey ValveKing 112; Ibanez 15W
Efekty: Boss SD-1, LS-2; CryBaby Kirk Hammett signatre; Marshall EH-1; ladička PlanetWaves
Struny: Ernie Ball 9-10

http://www.youtube.com/user/Vilcekcovers
http://bandzone.cz/fan/vilcek
frajerik
last.fm: http://www.last.fm/user/nerbo

Příspěvek od frajerik »

Na to ani netreba mysliet. Ved to je napisane ze je to navijac strun.
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

60'Rock_N'_Roll píše:Teda moc nevim, jak by mi v tomhle ohledu kapodastr pomohl... :?
tak treba ten problem s open D a C by to mohlo imho vyresit. kytaru naladis na open c, mrsknes capo na druhej prazec a razem je z toho open d ;) u takovyho DADGAD to uz bude vetsi orisek, to by ale moh na jednu stranu vyresit treba ten capo s nastavcema na kazdou strunu (zmena drop d - DADGAD). zalezi jak bys na to chtel hrat.
knedlousek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od knedlousek »

Vilcek píše:OT: k té kličce....nevdošel náhodou někdo k čemu je vepředu taková ta díra? 8)
na vytahování kolíků u akusitckých kytar
AXL-Badwtaer(vlastní modifikace)-->Peavey Rage Transtube 258 nebo 60W tranďák
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“