Nesprávný způsob zpěvu

Technika zpěvu, zpěvová aparatura, efekty, ...
AssItch

Nesprávný způsob zpěvu

Příspěvek od AssItch »

Čau, slyšel jsem že nesprávný způsob zpěvu(myslím chraplák nebo něco podobného) může poškodit hlasivky. Chci se zeptat jak se dá poznat že člověk zpívá špatným způsobem předtím než mu odejde hlas a jak tomu předejít.
real_dead_one

Re: Nesprávný způsob zpěvu

Příspěvek od real_dead_one »

když tě ze zpěvu škrábe nebo dokonce bolí v krku. JDe o to to nehrotit proti tomu škrábání, ale snažit se to dělat tak abys mohl zpívat když to přeženu i celý den a potom mohl večer bez problémů mluvit. to znamená tlačit vzduch bránicí a ne z hrudníku. Ne že bych teda uměl nějak extra zpívat, ale troufám si říct že 50% zpěvu je o dýchání.

škrábání vzniká tak že ti do sebe naráží svaly hlasivek. měl bys používat vždy jen jedny. na scream falzet a na zpěv normalní :) (zdroj mellisa cross of course xD )
McKozias
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od McKozias »

zdur, jojo jak to boli tak prestat nebo si par dni nepromluvis s kamaradem o fart artu :D
rene

Příspěvek od rene »

Tlač při zpěvu na bránici. Sice to chvilku potrvá, ale když se budeš snažit tak si pak můžes pořvávat jak chceš a budeš mít jistotu že ti to neoddělá hlas. Jinak o bránici toho tady už bylo něco napsaný tak se mrkni po nějakym předchozim tématu.
PRS Soapbar II, POD HD500, Martamp #1, Crybaby classic, hero and destroy 'n' roll.....

....používejte zámky na popruhy, jsou moc dobrý....
Willy
Bandzone: groovetownband
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Willy »

No jo, ted jak se vlastne zpívá bránicí?? Při zpěvu musí jít břicho dovnitř, nebo ven? Určitě to někam jde, ale ted si nevzpomenu kam. Já totiž zpívám jak mi zobák narostl, nikdy jsem o tom moc nepřemýšlel. Když mi bolí hlasivky, tak raději zpívám jinak...
Baskytary: Fender Precision Standard 60th Anniversary

Hlava: Hartke LH500
Box: Ashdown ABM 210

http://bandzone.cz/groovetownband
McKozias
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od McKozias »

kdyz se nadechujes do ramen(zvedaji se ti ramena) tak to neni dobre, si omezeny, musis se nadechovat jako kdyby do bricha...zkus si lehnout a zhluboka dychat, uvidis ze se ti zveda richo, ne ramena
real_dead_one

je uplně jedno jak se nadechuješ. de o to jak vydechuješ.. mě se při zpívání břicho propadá dovnitř těsně pod hrudníkem. Tam je právě bránice. Břišní svaly jako takové zůstávaj povolené
rene

Příspěvek od rene »

Aby břicho šlo dovnitř tak bys na tu bránici musel přece tlačit zvenčí, takže logicky břicho se ti bude "nafukovat". Pokud tě to při tom tlačení bude bolet tak je to jenom dobře.
PRS Soapbar II, POD HD500, Martamp #1, Crybaby classic, hero and destroy 'n' roll.....

Willy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Willy »

rene píše:Aby břicho šlo dovnitř tak bys na tu bránici musel přece tlačit zvenčí, takže logicky břicho se ti bude "nafukovat". Pokud tě to při tom tlačení bude bolet tak je to jenom dobře.
Myslím, že jsem to špatně pochopil. Nějak mi to nedává smysl. Halvně ten závěr, že pokud mi při tom tlačení bude bolet, tak že je to dobře???? Určitě? Když to bolí, tak to asi není správný.

rene

Příspěvek od rene »

Pochopils to správně. To že když to bolí ,tak zpíváš správně je akorát o tom, že na tu bránici dostatečně tlačíš. Čím víc na ni zatlačíš, tím větší prostor pro ten zvuk bude a tvůj hlas bude tímpádem výraznější a stabilnější.

Willy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Willy »

Tím myslíš, když trochu bolí ta bránice doufám. Protože vím, že když bolí hlasivky, tak si je akorát ničíš a celej den pak budeš mluvit divně, pokud vůbec...
Je ale fakt, že když se opravdu do těch plic opřu, tak se dá vyřvat lecos.

rene

Příspěvek od rene »

Je hodně velikej rozdíl, když tě bolej hlasivky a když tě bolí bránice. Ale tak počítam, že poznáš jestli tě to bolí v krku nebo v břiše. Z vlastních zkušeností vim, že když se hodně opřu o bránici, tak hlasivky vydržej mnohem vetší nápor, než kdybys nezpíval přes bránici.

Willy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Willy »

To je jásný, ale nesmíš ty hlasivky moc napínat, jinak se to projeví škrábáním v krku. Když hlasivky hodně napínáš, vzduch má pak velkej odpor a hlasivky se o sebe budou plácat a akorát si je podráždíš.
Všecko se musí dělat s citem a hlavně se před řvaním a vysokými polohami rozezpívat s uvolněným krkem.
Jinak se mi občas stává a to zejména při zpěvu ve stoje, že cítím, jak to břicho tlačí. Ale ne zrovna na bránici, ale spíše na břišních svalech (konkrétně na levé straně). To asi dělá to, jak se namáhám, když zpívám a ještě mě k zemi tlačí basa. K mikrofonu jsem ještě trochu pootočenej, abych viděl na hmatník. Tak není divu, kde se bere ta bolest, při takový námaze. Při zpěvu a hraní se nejvíc ze všeho namáhá bříšní sval. Kdo ví, třeba pak budu mít krásně svalnaté břicho, jako Chuck Norris s Total Gym :lol:

Třeba my s kapelou prvně jen tak improvizujeme (pěkně nahlas) a tam se pomalinku dostávám na svoje max. hlasové rozpětí. Od normální hlasitosti zpěvu až po řvaní.

Někdo by mohl zkusit napsat návod, jak správně zpívat a jak ne. Hodně lidí by to ocenilo is myslim.

Zpí - Ván - Ky :wink:

real_dead_one

rene píše:Aby břicho šlo dovnitř tak bys na tu bránici musel přece tlačit zvenčí, takže logicky břicho se ti bude "nafukovat". Pokud tě to při tom tlačení bude bolet tak je to jenom dobře.
zajdi si na kurzy logiky protože když vydechuješ z těla vzduch, nic se ti nafukovat nemůže. když vydechuješ z plic, zmenšuje se objem hrudního koše a objem břicha zůstává stejný. když k výdechu použiješ bránici, objem hrudníku je stjený a propadne se bříško.... pokud se pletu byl bych rád kdybys natočil video kde zpíváš nebo mluvíš a nafukuje se ti u toho břicho dík.
heczis

Příspěvek od heczis »

real_dead_one píše:zajdi si na kurzy logiky...
Takhle prosím ne.

Nejlepší pomůcka, kterou jsem už slyšel od několika učitelů (zpěvu i dechových nástrojů) je: Představ si, jak tlačíš na záchodě (na velký) a tak se má tlačit i při výdechu. Dýchat vleže je taky výborná věc - můžeš líp sledovat, co se s tim břichem děje. Principem toho spodního dechu je držet vzduch pod tlakem - to při zpěvu umožní pracovat s hlasitostí i rozsahem bez zbytečné námahy.
fretless a 6tka od Petra Minaříka, jazzbass od Jardy Ubla, hlavy Peavey MAX160 a Eden WTX260, 2x box Hocke 1x12", mulťák Zoom B2.1u, trombon King 3B
http://bandzone.cz/sunday4
rene

Příspěvek od rene »

Real_dead_one : Přemejšlel si vůbec nad tim? Jestli ne tak ti doporučuju si to vyzkoušet, než tady budeš plácat nesmysly. Jasně, že když vydechuješ, tak se ti zmenšuje objem plic, a právě proto tlačíš na bránici, aby se naopak zvětšovala a ty budeš mít v břiše pořád dost prostoru k tomu, aby ti to dobře rozezněl tón. To je princip technickýho zpívání. Pokud si to nezkoušel, tak ti doporučuju a pak řikej něco o logice.

real_dead_one

rene píše:Real_dead_one : Přemejšlel si vůbec nad tim? Jestli ne tak ti doporučuju si to vyzkoušet, než tady budeš plácat nesmysly. Jasně, že když vydechuješ, tak se ti zmenšuje objem plic, a právě proto tlačíš na bránici, aby se naopak zvětšovala a ty budeš mít v břiše pořád dost prostoru k tomu, aby ti to dobře rozezněl tón. To je princip technickýho zpívání. Pokud si to nezkoušel, tak ti doporučuju a pak řikej něco o logice.
tak mi prosím ještě jednou vysvětli jak si myslel že se ti bude nafukovat břicho kyž vydechuješ protože to mi fakt do hlavy nejde. Zkoušel sem to asi tisíckrát a prostě se nedařilo vydechovat a nafukovat břicho zároveń. A když, tak to trvalo asi vteřinu. a to si zase nedovedu představit že bych tak něco uzpíval.

můžu tě ubezpečit že dýchání a zpěv bránicí mám zvládnutý tak bych si vyprošoval podobné narážky na zkoušení technik.

pevně věřím v to že sme se jen nepochopili
rene

Příspěvek od rene »

Proto právě mluvim o tlačení na břicho. Ty tlačíš na břicho při vydechování(resp. zpěvu) zevnitř aby bylo pořád "nafouklý" abys měl dost velkej objem na znění tónu.Jasný, že nemůžes tlačit ven celou dobu dechu, ale čim větší objem budeš mít, tim výraznější a pevnější tón bude. Porovnej jak se ti zpívá se zataženym břichem a jak nafouklym břichem a myslim, že ucejtíš rozdíl.

real_dead_one

jo takle :-) na tom něco určitě je :-)
McKozias
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od McKozias »

asi nedorozumneni no, je fakt ze taky mam to bricho jakoby "vyvalene" a zatnute
Odpovědět

Zpět na „Zpěv“