Co je potřeba pro domácí nahrávání?

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
Godzilla

Co je potřeba pro domácí nahrávání?

Příspěvek od Godzilla »

Zdravím. Chtěl bych vás poprosit o radu, co vše je třeba pořídit pro slušné domácí nahrávání pro kapelu (2 kytary, basa, bicí, zpěv) za rozumnou cenu, sám tomu moc nerozumím :-). Z toho co jsem vyčetl jsem odtušil, že pro nahrávání do PC (nebo notebooku) jsou 2 cesty: buďto externí zvukovka + mixák, nebo nějaká vymazlená zvukovka s linkou a vstupem na mikrofon. Zvažuji tedy spíš pořídit zvukovka LEXICON IONIX U22 (http://www.music-city.cz/lexicon-ionix-u22-6467.html) nebo NATIVE INSTRUMENTS Audio Kontrol 1 (http://www.music-city.cz/native-instrum ... -4587.html) a nějaký kondenzátorový mikrofon kolem 2000-2500 Kč. Myslíte, že by to mohlo stačit? Nebo je lepší nějaká jednoduchá zvukovka + mixák? Díky moc za vaše rady
Schecter C-1 Hellraiser, Epiphone Les Paul Standart, Yamaha APX 500, Crate FW 120, Crate G412ST
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Re: Co je potřeba pro domácí nahrávání?

Příspěvek od Nero »

To to chceš všechno nahrávat jedním mikrofonem? (Hlavně u bicích se divím...) Doufám, že to ještě nemyslíš jako overhead mic pro celou kapelu...

Jinak ten Ionix U22 mám a mohu doporučit. A ono to vcelku v podstatě je jednoduchá zvukovka - svou výbavou patří více méně k základu. Takže v podstatě jestli potřebuješ víc vstupů (což asi potřebuješ, když mluvíš o mixáku), tak k ní bys ho musel dokupovat taky.

Pro tvoje potřeby je zásadním faktorem to, kolik máš peněz a jak vlastně chceš nahrávat. Podle mě by jednou z nejlepších a nejuniverzálnějších variant mohlo být pořízení nějaké lepší firewire zvukovky s nějakými cca 8 vstupy.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Dle úvodního popisu je 8 vstupů NAPROSTÉ minimum! Když se k tomu připočtou minimálně ty mikrofony na bicí, tak se určitě jako základ dostaneme nad 15kKč. Jsou to peníze, které do věci chceš vrazit?

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Jeste dodam, ze za 15kKc by to byla docela hubena sestava - vicemene to nejlevnejsi, co se da sehnat, a rozhodne zvukovy kompromis. Pocital bych alespon s 20kou.
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

:lol: nechtěl jsem obdržet případné poznámky o tom, že "se to dá pořídit i za 15kKč..." :lol: jinak máš samozřejmě pravdu.

P.

Godzilla

Příspěvek od Godzilla »

Zdravím, tak se trochu změnili poměry a bicí budeme jen samplovat. Tzn. že budeme nahrávat jen kytaru, basu a vokály. Zkušenější kamarád mi doporučuje nahrávat nástroje přes mikrofon a ne přes linku (pro živější zvuk) a doporučuje koupit externí zvukovku, mixák nástrojový mikrofon a zpěvový mikrofon. Bicí a samply bychom následně dělali přes počítač.
Schecter C-1 Hellraiser, Epiphone Les Paul Standart, Yamaha APX 500, Crate FW 120, Crate G412ST
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Mixák bych nerealizoval a ušetřený peníz rozptýlil do jednoho nebo obou mikrofonů.

P.

Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Godzilla píše:Zdravím, tak se trochu změnili poměry a bicí budeme jen samplovat. Tzn. že budeme nahrávat jen kytaru, basu a vokály. Zkušenější kamarád mi doporučuje nahrávat nástroje přes mikrofon a ne přes linku (pro živější zvuk) a doporučuje koupit externí zvukovku, mixák nástrojový mikrofon a zpěvový mikrofon. Bicí a samply bychom následně dělali přes počítač.
Kamarad vicemene radi dobre, ale jak pise pavlii, mixak vam k nicemu neni, zvlast pokud budete nahravat stopu po stope. Doporucuju nejakou zvukovku s 2 mikrofonnima predzesilovacema. Jaky mas rozpocet?
Mikraky bych videl na jednu SM57ku a nejaky velkomembranovy kondik, podle rozpoctu.

P.S.: Basu nahravejte DI.
Somnus Aeternus
Godzilla

Příspěvek od Godzilla »

Určitě, budeme teď nahrávat každou stopu zvlášť, protože jsme takhle defacto kompletní kapela :-) Ideálně bych se chtěl vejít do 10 tisíc.
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Tak to neni zadna slava, ale neco se najde. Jste ochotni brat i z bazaru? Tim by se to velmi usnadnilo.
Zvukovka jen USB, nebo i FW?
Somnus Aeternus
Godzilla

Příspěvek od Godzilla »

Abych pravdu řekl, tak se bazarového zboží trochu obávám a raději bych funglovku... A samozřejmě neočekávám, že budeme mít zvuk jak na CDčko, nahrávání je hlavně pro naše účely, abychom si s tou hudbou mohli hrát a případně se pak trochu prezentovat. A asi bude stačit jen USB, pže budeme nahrávat na notebook, kde FW ani nemám.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Bazaru z důvěryhodných zdrojů se netřeba obávat :D

P.

Godzilla

Příspěvek od Godzilla »

Díky moc za vyčerpávající ,nástřel' :-) Z těch zvukovek už mi byla doporučována ta Tascam a Tapco, takže bych asi sáhl tím směrem. Která myslíš, že by byla lepší?
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Ja bych hlavne bral nejakou FW, ale jestli neni na notasu, tak asi smula. S Tascamem mel Nero problemy ohledne napajeni, na to pozor. Osobne jsem vlastnil Echoaudio a zvukove je to zvukovka opravdu na urovni, troufam si rict vys nez ostatni - nema ale skoro zadne potaky, absence potaku master volume mi dost vadila a ovladac neni multi-client, to mi taky moc nesedelo. Ale pokud se clovek prenese pres tohle, tak je to fakt super kousek. Kazdopadne myslim, ze nema cenu prilis dlouho meditovat nad vyberem - je jasne, ze Echoaudio bude mit o neco lepsi zvuk nez Presonus temer za pulku, pravdepodobne bude mit i o neco stabilnejsi drivery, nicmene ty rozdily nebudou propastne a rozhodne pro vase ucely postaci obe z nich.

EDIT: TEd jsem si uvedomil, ze Echoaudio je na FW, takze tim odpada :) V tom pripade asi Lexicon nebo Tapco.
Somnus Aeternus
Godzilla

Příspěvek od Godzilla »

Tak jsem dnes pořídil tu Lambdu, doporučil mi ji i prodavač, že pro naše účely je skvělá. A radil mi, že není třeba kupovat zvlášť dva mikrofony na zpěv a na nástroje, ale že stačí jeden kvalitnější kondenzátorový mikrofon. Konkrétně mi nabízel set http://www.music-city.cz/rode-nt1-a-new-8907.html. Můžu opět poprosit o váš názor? Díky
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

To ti radil peknou blbost. Snimat kytarovej apec kondenzatorem jde ve vetsine pripadu jen jako room mikrak, coz ale ve vasem pripade moc asi nepujde (chce to dobrou akustiku, mimo to vetsinou to byva jako druhy mikrofon k jednomu, co je primo na sitce u repraku). To bych spis uz ozelel ten kondik a koupil jen SM57, na natoceni zpevu na demaci by to melo bez problemu stacit.
Somnus Aeternus
Godzilla

Příspěvek od Godzilla »

Jasně, on právě tvrdil, že dynamický mikrofon se hodí akorát na živé hraní na pódiu, že tlumí vnější vlivy a tak...
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Tak do takovyho kseftu bych priste nesel :-) Klasicka rockova/metalova kytara se nahrava prevazne prave SM57kou, kdyz uz se pouzije neco jinyho, tak Sennheiser MD421 (nebo novejsi e609, e906 apod.), Audix i5 anebo nejaky paskac.

Mimochodem to tlumeni vnejsich vlivu ma v amaterskem nahravani jednu zasadni vyhodu - na nahravce se tolik neprojevi akustika mistnosti, ktera zpravidla byva hrozna :lol: Je to totiz draha zalezitost a nektere mistnosti na to ani nejsou vhodne (velikost, pomery stran, okna, ...)
Somnus Aeternus
Godzilla

Příspěvek od Godzilla »

Já je mám celkem rád, protože jsem si od nich odnesl svého mláčka Hellraisera :-D A co se stylu týká, tak asi nejvíc se blíží krabička post-hardcore (ala Underoath, Secret and Whisper, From First to Last)... tzn. ostrá doprovodná kytara a vyhrávky. Takže bych na nástroje asi šel do toho SM57, jak doporučuješ.

A to je dobrá připomínka s tím tlumením! Díky
Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“