Co je to vlastně mastering?
Pravidla fóra
Co je to vlastně mastering?
jakej je rozdil mezi mixem a masteringem,jakej je mezitim skok a tak..detaily,podrobnosti..prostě vše..díky
))
- Jens Ludwig
- Odborník
Re: Co je to vlastně mastering?
mastering je finální proces úpravy zvukového mixu a příprava na lisování CD...
upravují se hlasitosti a dynamika jednotlivých skladeb, aby vystihovali správnou náladu a atmosféru celé kompilace... dál se zanáší ISRC kód (pokud je přidělen)...
při mixu do sebe mícháš jednotlový nástroje k sobě....
pavlii: Mluvili, ale je to někde utopený v nějakým jiným tématu...., takže to sem radši píšu...
upravují se hlasitosti a dynamika jednotlivých skladeb, aby vystihovali správnou náladu a atmosféru celé kompilace... dál se zanáší ISRC kód (pokud je přidělen)...
při mixu do sebe mícháš jednotlový nástroje k sobě....
pavlii: Mluvili, ale je to někde utopený v nějakým jiným tématu...., takže to sem radši píšu...
PetrPeter * 1.5.1975 - 1.8.2008 +
omlouvám se za překlepy, jsem rád, že mi můj ntbk vůbec ještě píše....
Mix - michani jednotlivych stop (nastroju, zpevu, ruchu atd.)
Mastering - finalni uprava smichane stereo stopy pro ulozeni na dane medium
Mastering je zpravidla mnohem narocnejsi nejen na hardwarovou i softwarovou vybavu, ale i na zkusenosti. V praxi zadny domaci kutil nebo male studio v podstate nemuze kvalitne zmasterovat pisnicku ci CD.
Samozrejme nekdo rika mastering tomu, kdyz vezme vyslednou stereo stopu, prozene ji oteplovacem, reverbem a limiterem (nejlepe jeste na vsechno pouzije prvni preset
) a hotovo. To samozrejme z urcityho pohledu je mastering taky, ale je to asi jako kdyz se clovek nauci na kytare drzet power chord, zahraje Smoke on the Water a pak rika, ze umi "hrat na kytaru" 
Mastering - finalni uprava smichane stereo stopy pro ulozeni na dane medium
Mastering je zpravidla mnohem narocnejsi nejen na hardwarovou i softwarovou vybavu, ale i na zkusenosti. V praxi zadny domaci kutil nebo male studio v podstate nemuze kvalitne zmasterovat pisnicku ci CD.
Samozrejme nekdo rika mastering tomu, kdyz vezme vyslednou stereo stopu, prozene ji oteplovacem, reverbem a limiterem (nejlepe jeste na vsechno pouzije prvni preset
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus
díky za odpověd...a efektovani zpevu ,nebo popřípadě nastrojů je taky az vec masteringu?
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Nene, to je pouze věcí mixu!
P.
P.
jestli to dobře chápu, tak při remasterignu je nutné mít původní zvukové stopy a ty se pak znovu míchají dohromady, nebo to jde obejít?
Technika osvobozuje 
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Ne, pouze původní mix (hotový).
P.
P.
- DJ Murano
- Bandzone: www.bandzone.cz/tarquam
Nemyslím si, že někdo z nás amatérů tomu rozumíJens Ludwig píše:... dál se zanáší ISRC kód (pokud je přidělen)...
| Multiinstrumentalista - Tarquam | Symphonic metal band - Wishmasters | Studio AD-SOUND |
Klávesy Yamaha PSR3000, El. kytara Cort X-11, Ak. kytara Stagg, Baskytara Ibanez GSR180, housle, zobcová Alt flétna, mikrofony Recording Tools MC-700, MC-520, Samson C05, monitory EVE SC208, DAW Cubase Pro 8, FL Studio 12, Universal Audio UAD-2, samply a ruchy Hollywood Edge
Klávesy Yamaha PSR3000, El. kytara Cort X-11, Ak. kytara Stagg, Baskytara Ibanez GSR180, housle, zobcová Alt flétna, mikrofony Recording Tools MC-700, MC-520, Samson C05, monitory EVE SC208, DAW Cubase Pro 8, FL Studio 12, Universal Audio UAD-2, samply a ruchy Hollywood Edge
- Jens Ludwig
- Odborník
součástí CDA formátu (klasický CD) je i ISRC kód - je to unikátní kód písně, kterej je udržovanej a rozdělovanej intergramem - tohle kódování funguje vě většině vyspělýho světa...
prakticky to funguje tak, že si s vydavatelstvím domluvíš kolik na svoje nový CD dás tracků, oni poodle toho objednaj nějakej počet ISRC kódů, který se pak přidělej somgům na MasterCD a pak se z5 posílá intergramu seznam použitejch kódů + popis (název, autor, název CD a kopice dalších údajů....)
jinak ty ISC kódy jsou poměrně drahý a docela dlouho se na ně čeká, takže vydavatelství je maj předkoupený...
prakticky to funguje tak, že si s vydavatelstvím domluvíš kolik na svoje nový CD dás tracků, oni poodle toho objednaj nějakej počet ISRC kódů, který se pak přidělej somgům na MasterCD a pak se z5 posílá intergramu seznam použitejch kódů + popis (název, autor, název CD a kopice dalších údajů....)
jinak ty ISC kódy jsou poměrně drahý a docela dlouho se na ně čeká, takže vydavatelství je maj předkoupený...
PetrPeter * 1.5.1975 - 1.8.2008 +
- DJ Murano
- Bandzone: www.bandzone.cz/tarquam
OK, a teď co je to ten intergram?
| Multiinstrumentalista - Tarquam | Symphonic metal band - Wishmasters | Studio AD-SOUND |
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Re: Co je to vlastně mastering a další zajímavé věci
Ta podivná diskuze oddělena sem - co-se-nikam-jinam-neveslo/co-je-to-vlas ... 23332.html
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008