Jak zabránit tremolu v rozlaďování?

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
Odpovědět
Uncle

Jak zabránit tremolu v rozlaďování?

Příspěvek od Uncle »

Zdravím,

potřeboval bych pomoc, mám mexického fendera a na něm - samozřejmě - jednozvratné tremolo ... problém je že rozladuje kytaru, sice né moc, ale přece... je to nejspíš tím že se struny nevrátí při povolení páky do předchozí polohy... jak tomu zabránit? Budu rád za každou radu.. Pomůže např. přidání pružin?

Edit Nero - říká se ladit -> rozladit -> rozlaďování - ne rozlazování!
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak zabránit tremolu v rozlazování?

Příspěvek od Bummer »

Přidání nové nebo přitažení současných pružin pomůže, aby se tremolo lépe vracelo do původní polohy. Tomu ostatnímu pomůžeš tím, že budeš pečlivě namotávat struny, nebudeš to přehánět s počtem obtočení, zbavíš se plastového ořechu a pořídíš kostěný, který promažeš (buďto obyčejnou měkkou tužkou nebo něčím speciálním - někdo tu tuším doporučoval dokonce olejíček na šicí stroje :D) nebo rovnou grafitový. Možná promaž taky srážeč strun (nikde jsem nečetl zmínku o tom, že by se taky promazával, ale každopádně je to další věc, kde může struna drhnout).
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
Teorge

Re: Jak zabránit tremolu v rozlazování?

Příspěvek od Teorge »

Zkus si projet tyhle videa, nevím co je na tom pravdy, ale třeba to pomůže.

Má to ještě další části.
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Re: Jak zabránit tremolu v rozlaďování?

Příspěvek od Nero »

Hlavně pomůže seřízení toho tremola... Plus vše, co zmiňoval Bummer.

Fender má na svém webu několik manuálů ke svým nástrojům. Najde se tam určitě i ten o seřízení tremola.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Uncle

Příspěvek od Uncle »

Díky všem za rady ..
Nero píše:Hlavně pomůže seřízení toho tremola...
a zvládne to i naprostá lemra jako já?
woro90

Příspěvek od woro90 »

Uncle píše:Díky všem za rady ..
Pokud se do toho pustíš a dotáhneš to do konce, tak ano, v pohodě. Pokud se na to vykašleš nebo v půlce vyměkneš, dobře ti tak :wink:
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Uncle píše:Díky všem za rady ..
Když si najdeš návod, budeš se jím řídit a budeš trpelivý, tak ano. Sežízení tremola vyžaduje tam maximálně umět pracovat se šroubovákem.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Uncle

Příspěvek od Uncle »

na kytaře koštěný mám, zítra měním struny, takže to promažu a už mám připravený návod z Fender.com, takže díky všem za cenné rady ..
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Vše co je psáno výše. Mně nejvíc pomohlo tužkou projet drážky kostěného ořechu. Olej nestačil, nějak si s kostí a plastem nerozumí. Leda nějaká vazelína na plasty, jako je v mechanikách DVD apod.
Uncle

Příspěvek od Uncle »

kmensik píše:Vše co je psáno výše. Mně nejvíc pomohlo tužkou projet drážky kostěného ořechu. Olej nestačil, nějak si s kostí a plastem nerozumí. Leda nějaká vazelína na plasty, jako je v mechanikách DVD apod.
To jsem taky udělal a pomholo mi to taky dost..

Jinak, ještě taková otázečka bokem.. co kdyby sundal na hlavě ten "srážeč strun" pod který se dává E a H?
woro90

Příspěvek od woro90 »

Uncle píše:Jinak, ještě taková otázečka bokem.. co kdyby sundal na hlavě ten "srážeč strun" pod který se dává E a H?
Struna by nejspíš měla příliš malý úhel zalomení, což by znamenalo mizerný zvuk a sustain na prázdné struně a problémy s bendy. Zkusit to můžeš, ale já bych to řešil spíš srážečem s kladkami či zvýšením jeho polohy, případně obojím.
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“