vojenský elektronky

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
turbo_MaCk
Kontaktovat uživatele:

vojenský elektronky

Příspěvek od turbo_MaCk »

NEvíte někdo, kde se daj sehnat lampy ze starý výroby? Mě konkrétně de o 3x ECC83 a čtveřici EL34 nebo ještě líp KT77.. Ideálně nějaký kontakt v brně...
Vířím klidné vody pacifiku. Jsem jediným opravdovým nepřítelem dobrého zvuku.
Obsah sáčku vysypeme do 0,5l vroucí vody, přidáme vejce a promícháme. Hotové dogma podáváme téplé a šíříme řetězovou reakcí.
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Re: vojenský elektronky

Příspěvek od Wohma »

mmjuz nebo mykl ;) mmjuz mi nedavno hazel kontakt na jednoho cloveka, ktery by mel mit NOS elektronky, ale byl nekde ze Severni Moravy tusim... No a jinak eBay, ale tam clovek nikdy nevi.
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
DirX

Příspěvek od DirX »

Co vím já tak bych zkusil napsat Rozdallovi ten preferuje veškeré vojenské součástky takže lampy by pro něho neměly být problém :D
Porizka - BS Custom 8
Ibanez - RGA 8
Line6 - POD X3
Orange - PPC 212
!!!!!Morava!!!!!
Fractal Audio - Axe-Fx ULTRA už brzooo!!!
lunchie

Příspěvek od lunchie »

Jen pozor na nektere ruske vojenske 'ekvivalenty' jako treba 6n2p-ev (hodne casto prodejci oznacovany jako primy ekvivalent 12ax7/ecc83), 6n1p-ev.
Maji jinak udelane zapojeni pro zhaveni + jiny zhavici proud (rozumej vetsi) - u te 6n2p-ev je to 375mA, 6n1p-ev ma dokonce 600+mA.

Ruska 6p3s (ekvivalent 6l6) vetsinou v obvodech pro 6l6 nevydrzi (red plating...) atd. atd.
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

6N1P EV, 6N2P EV a pod. jsou vynikající elky. Jelikož mají mezi jednotlivými systémy stínění ( připojené na pin č. 9 ), tak mají žhavení propojené paralelně uvnitř baňky a zapojuje se jen na piny 4 a 5 a to samozřejmě 6,3. Sériové napájení 12,6 V není možné. Ten odběr proudu je trochu vyšší, ale v tom bych problém neviděl. Díky tomu stínění jsou oblíbené hlavně u hifistů. Systémy mezi sebou nemají totiž přeslechy, jako standartní ECC8.... Ale mají i jiné výhody: např. výrazně delší životnost a vyšší odolnost proti mikrofoničnosti. A to se dají sehnat vyloženě za pár korun.
6P3S jsou ekvivalenty původních 6L6GA, to je třeba si uvědomit, takže s dnešními 6L6GC nemají mnoho společného. Tedy mají nižší ztrátový výkon kolem 20W a snesou nižší Ua, max. do 350V a na G2 ještě méně. Stejně jako původní 6L6GA vyráběné ve 40. a 50. letech.
O něco lépe na tom jsou 6P3S E, teré se v Rusku začaly vyrábět snad až někdy v 80.letech a už za perestrojky to tahaly některé firmy ( např. Mesa Boogie ) do světa a po přetisku baňky osazovaly do svých zesilovačů. Dnešní originály 6L6 Mesa - celoskleněné baňky bez toho bakelitového rantlu jsou právě ty původní ruské vojenské 6P3S E. Určitě jedny z nejlepších vůbec vyráběných výkonových svazkových tetrod.
A pak je ještě možné někde sehnat 6P14P EV což je ekvivalent EL84, nebo spíš E84L a narozdíl od standratních evropských výrobků ruské snesou výrazně vyšší Ua a mají ztrátový výkon až 14W.
V Rusku se také dělaly klony 6V6 a EL34, ale z hlavy jejich označení neznám a nikdy jsem se k nim nedostal.
Vojenské elky z bývalé ruské produkce se poznají právě podle toho E, nebo EV za označením. Pokud mají baňky jen strohé označení ( 6N1P, 6P3S, 6P14P... ) tak to nejsou vojenské, ale standartní, určené do spotřebního zboží. Ale i ty svou kvalitou často výrazně přesahují dnešní u nás běžně dostupné zboží.
Cybermuff
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cybermuff »

DirX píše:Co vím já tak bych zkusil napsat Rozdallovi ten preferuje veškeré vojenské součástky takže lampy by pro něho neměly být problém :D
Podle úrovně součástek v jeho stavbách bych se mu raději neozýval. Ta směsice dílů nakoupená po koruně ve výprodejích starých CZ komunistických podniků byla možná kdysi částečně vojenská, ale používat 30 let starý český vyschlý elyty mi nepřipadá ani trochu vtipný. Třeba se to minulý měsíc nebo včera změnilo, ale nevěřím tomu. Jestli máte někdo novýho - nejnovějšího Rozdalla, pošlete mi - jestli tedy mohu poprosit - fotky vnitřku, rád bych věděl, jestli je pořád to samý.
Obrázek
turbo_MaCk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od turbo_MaCk »

rozdall používá bída komponenty.. obzvláště ty starý teslácký elektrolity co sou vyschlí už z výroby... jakožemuj aparát je přestavovaná rozdalovina, tak sem věechny ty potvory vyměnil stejně jako jistou část odporů a vlastně předělal i celej obvod a předrátoval...
mmjuzovi veliké díky, vyčerpávající info, skvělé info...
Vířím klidné vody pacifiku. Jsem jediným opravdovým nepřítelem dobrého zvuku.
Obsah sáčku vysypeme do 0,5l vroucí vody, přidáme vejce a promícháme. Hotové dogma podáváme téplé a šíříme řetězovou reakcí.
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Já bych např. Tesla elyty z 80.let vůbec nezatracoval. Třeba axiály z řad: TE 677, TE 997, TE 993 a pod. jak v modrém, tak červeném provedení jsou výborné, stejně tak dvojité stříbrné axiály TE 682, 683 a jiné. Dá se vybrat i z těch paticových řady TC..., ale nesmí to být ty nejstarší verze ( 16, 22, 32, 52 mikro ), ale ty novější ( 20, 30, 50 mikro ). Před použitím se musí naformovat a pak vydrží bez problému sloužit dlouhá leta. Osobně je mám mnohem radši, než ty mrchy Hitano, Jamicon, Chemicon a pod. Stačí vzít od každého kus a zajít za někým, kdo má pořádný měřák a zdroj a ony se projeví. Dneska koupit u nás kvalitní elyt není vůbec snadné a ani objednání věhlasných značek ze zahraničí ( Mallory, Rifa, Matsuchita, Sprague Atom, Ilinois... ) zdaleka nezaručuje kdoví jakou kvalitu. Snad jsou ještě použitelné a docela dostupné slovenské JJ, ale to jsou vpodstatě Tesly v černém obalu. Taky je lepší je naformovat, kdo ví, z jakého dielektrika to Jurča dělá. Nicméně také je sem tam používám.
feki
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od feki »

Tak pokud vím o ecc83, nebo 803, dělali se pro armádu s označením na konci "S" a to pro pojízdné radiostanice ( V3S) . Měli více více napružené žhavicí vlákna k vuli životnosti.
Jinak obecně co vím, stále nejlepší co se týká kvality plněného plynu v el. na vliv vede stále Rusko. Má nejmenší obsah nežádoucích kovů.
Jackson Soloist MIJ SL-3 / Caparison TAT Special FM
Rack Gear. Digitech : ValveFX , 2120, RP6, GSP1101 / Engl: E-840,E-530 Engl 112 Pro Stage.
dalabo

Příspěvek od dalabo »

To jsou nesmysly. Žádné české lampy nebyly v radiovozech a ECC83 už vůbec nikde. Můj strýc byl spojař. Půl života dělal na radiovozech V3S a UAZ. Bratranec z něho různé lampy loudil. Všechno v radiovozech a vysílačkách bylo ruské a úplně jiné než lampy co se běžně používají.
rudie
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rudie »

Zdravím mám novou lampu 6P3S , myslíte že by šla použít do zesilovače s 1x 6V6 ? nebo jsou parametry uplně někde jinde?
CUSTOM TELECASTER NAVRÁTIL..VintageModifiedJaguar..Sigma-GuitarsOMM-ST..Jolana Iris..BossTU3..DOD280Comp..FulltoneFulldrive ..E.Orange Vodka&Juice..DIY FatFuzzFactory..TC SparkBoostMini..DIY Delay..VintageSmallStone..EHXCathedral..TAP Tremolo..BossDD20...MMJUZ 40W..Roland JC120H...Pearl SunFlower
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Dobrý den, ano elektronku 6P3S je možné použít do jednočinného koncového zesilovače (SE) osazeného původně lampou 6V6.
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
Dubla
last.fm: http://www.last.fm/user/janvondra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dubla »

Sám tyhle lampy ve Special 6 provozuju, mám 3 lampy vyrobené v rozmezí '57-'75 a všechny hrajou velmi dobře. Jejich hlavní výhoda je, že se dají sehnat za zlomek ceny 6V6, nevýhoda je že trochu rychleji odcházejí - mám takový pocit, že jsem někde četl, že nejsou stavěný na tak velký proud, ale to ať potvrdí/vyvrátí někdo kdo se víc vyzná ;)
Cort KX5 (RM Pickups RH+ & RH-) * Jolana Galaxis (2x Kent Armstrong P90)
Zoom G1Xon * EHX Double Muff * Behringer DD400
VHT Special 6
* home made 212 box (Celestion Classic Lead & Celestion V30) * kabel ProCo
rudie
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rudie »

Dubla píše:Sám tyhle lampy ve Special 6 provozuju, mám 3 lampy vyrobené v rozmezí '57-'75 a všechny hrajou velmi dobře. Jejich hlavní výhoda je, že se dají sehnat za zlomek ceny 6V6, nevýhoda je že trochu rychleji odcházejí - mám takový pocit, že jsem někde četl, že nejsou stavěný na tak velký proud, ale to ať potvrdí/vyvrátí někdo kdo se víc vyzná ;)

Tak to je moooc dobrá zpráva :) Takže stačí ji jednoduše zapíchnout místo 6v6ky jo, žádná změna např v RC členu u katody nebo tak?
CUSTOM TELECASTER NAVRÁTIL..VintageModifiedJaguar..Sigma-GuitarsOMM-ST..Jolana Iris..BossTU3..DOD280Comp..FulltoneFulldrive ..E.Orange Vodka&Juice..DIY FatFuzzFactory..TC SparkBoostMini..DIY Delay..VintageSmallStone..EHXCathedral..TAP Tremolo..BossDD20...MMJUZ 40W..Roland JC120H...Pearl SunFlower
Dubla
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dubla »

Přesně, píchnout a jedeš. Možná by nějak šel přeštelovat bias, aby lampa dýl vydržela, ale otázka jestli má cenu se v tom vrtat...
VHT Special 6
rudie
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rudie »

Dubla píše:Přesně, píchnout a jedeš. Možná by nějak šel přeštelovat bias, aby lampa dýl vydržela, ale otázka jestli má cenu se v tom vrtat...
tak vzhledem k tomu že spec 6 je na očkách je to jednoduchý zásah, zvlášt když už jsem si ho stejně předělával :) teoreticky by stačilo přidat druhej RC člen a přepínat je přes přepínač podle toho jaka lampa by vevnitř byla :) zítra jak přijedu domů určitě vyzkouším jak to jede:)
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdravím, není nutno nic měnit ani nastavovat, 6P6S má ještě o 1,2W vyšší dovolenou anodovou ztrátu (výkon) než 6V6. Jestli-že 6P6S rychleji "odešla" nebylo to zapříčiněno typem, ale "štěstím" na slabší kousek s tenkou vrstvou emisního materiálu pravděpodobně ze současné výroby. Teď jsem zjistil, že můj příspěvek dorazil trochu pozdě, tak jen můj názor na přepínač katodového odporu (paralelní kondenzátor není důvod měnit vůbec pokud Vám frekvenční charakteristika vyhovuje) - nemyslím si, že je dobré doplňovat jakýkoli přepínač zvlášť kvůli použití jednou za x let :)
OPRAVA: Překlep to nebyl, skutečně to byl omyl - záměna 6P3S za 6P6S, ale teď jsem bleskově porovnal datasheety a co jsem napsal, platí i pro 6P3S. Pro zajímavost maximální anodové ztráty všech tří uvažovaných typů: 6V6 - 12W, 6P6S - 13,2W a 6P3S - 20W.
Naposledy upravil(a) Tube Guru dne 23.10.2012 18:21, celkem upraveno 2 x.
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
rudie
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rudie »

Tube Guru píše:Zdravím, není nutno nic měnit ani nastavovat, 6P6S má ještě o 1,2W vyšší dovolenou anodovou ztrátu (výkon) než 6V6. Jestli-že 6P6S rychleji "odešla" nebylo to zapříčiněno typem, ale "štěstím" na slabší kousek s tenkou vrstvou emisního materiálu pravděpodobně ze současné výroby.

možná překlep...ale ted píšeš 6p6s ale já mám 6p3s...
Dubla
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dubla »

Tak teď zjišťuju vlastní omyl - mám v apci 6P6S a ne 6P3S. Na druhou stranu sám designer tohohle zesíku mluví o možnosti zkoušet různé druhy lamp v konci...
VHT Special 6
rudie
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rudie »

Dubla píše:Tak teď zjišťuju vlastní omyl - mám v apci 6P6S a ne 6P3S. Na druhou stranu sám designer tohohle zesíku mluví o možnosti zkoušet různé druhy lamp v konci...

JJ u tech vyších řad 12/20 atd to vim...nicmene jak je to z vymenou lamp za vetší výkony u spec 6 mooc nevim no...mylsim ž eurčite bude třeba trošku pozmenit bias...konkretně pro special 6kujsem videl schema na bias switch pro 6l6 tak to možná zkusim....
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“