Akordy - tónika a dominanta

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
Odpovědět
ondrasheq

Akordy - tónika a dominanta

Příspěvek od ondrasheq »

Po dlouhé době jsem konečně pronikl do problematiky akordů a kvartového kruhu.
1) Často se dočítám, že skladba obvykle začíná tónikou - podařilo se mi teď ale najít ale několik písniček, které začínají dominantou. Mám to brát tak, že není v důsledku spoleh na to, že skladba tónikou začíná?
Například Bruce Springsteen - Human Touch (G F C, G F C..., Am F C G) - tady přeci jedeme od G a tónikou je C, je to tak?
2) Jak nahlížet na kvartový kruh pro mollové skladby? Je to inverzně? Tedy, že např. pro C moll je dur subdominantou D?

Dostávám se do toho pomalu, ale jistě a nestačím se divit, nad jakou - pomerně jednoduchou - zákonitostí stojí všechny skladby :)
Díky za reakce!
Ondra
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Re: Akordy - tónika a dominanta

Příspěvek od Atkins »

Tak všechny určitě ne, že? Nikde není psáno, že skladby nutně začínají tónikou, v teorii se vychází z tzv. základní písňové formy (ABA), tam tomu tak skutečně bývá.
S tou "inverzí" bych drobátko posečkal :lol: Subdominantou c-moll je f-moll, nikoli D-dur, doporučuji pročíst si sekci o intervalech, předznamenáních a akordech...Každá durová tónina (stupnice) má svou paralelní mollovou a to na sextě, tedy šestém stupni. V kvintovém kruhu takto:
C-Dur - a-moll, G-Dur, e-moll, D-Dur - h-moll, A-Dur - f#-moll etc.
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Re: Akordy - tónika a dominanta

Příspěvek od Nero »

1) skladba opravdu nemusí začínat tónikou, na to se spoléhat nelze. To už je skoro jistější, že tónikou končí, ale i to není zdaleka jisté.

2) přečti si tohle - hrani-na-kytaru-tabulatury/neco-o-hudeb ... t7261.html
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“