Crate GTX65 dotaz na INSERT a "brum"

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
cagefree
Kontaktovat uživatele:

Crate GTX65 dotaz na INSERT a "brum"

Příspěvek od cagefree »

Zdravím,

je to můj první příspěvek, tak doufám, že jsem ho správně zařadil. Mám kombo Crate GTX65 a k němu dvě otázky, na které jsem nikde nenašel odpovědi.

První otázka se týká nahrávání do počítače. Na fóru "guitarampmodeling" jsem se dočetl příspěvku od jednoho místního borce, který kombo (to samé) propojil s integrovanou zvukovkou, a to tak, že použil výstup na přídavný reprák. Radil tam někomu ať při nahrávání sníží hlasitost na minimum a ať hodně sníží nahrávací hlasitost. Podle mě je to ale stejně dost prasárna. Výstup který je připraven třeba na další 12" reprák bude mít výstupní napětí při vybuzení, na které doma běžně hraji, určitě okolo 30 Voltů. Cpát tohle do Line-in na integrované (Realtek ALC883) zvukovce mi přijde docela risk. Přemýšlel jsem tedy, jak bych to vyřešil a napadly mě v podstatě dvě věci.

:idea:
  • a) Koupit nějakou krabičku se vstupním bufferem (asi od BOSSe) a cpát to rovnou do compla a tam třeba modelovat nějaký aparát. Nebo tu krabku připojit na výstup toho INSERTU a pak to přes to cpát do compla (čistě pro nahrávací účely).
  • b) nic nekupovat a propojit INSERT - SEND s Line-In do zvukovky. Jenže tady je zádrhel. Nevím totiž co přesně z toho INSERTU leze. Jestli je to něco s vysokou impedancí, na co jsou efektové krabičky zvyklé, nebo jestli jde o běžný line-out signál, s jakými by si třeba poradila i sluchátka.
Nenapadá někoho, jak by tohle šlo vyřešit za dost přijatelný peníz? Případně jak zjistit/změřit výstupní hodnoty toho INSERTU?

Druhá otázka - tady jde o "brum". Kombo je tranzistorové a když ho zapnu (bez připojení nástrojového kabelu), tak slyším jemný brum. Při zvyšování gainu a levelu se hlasitost brumu nemění. Když ale "zapíchnu" kábl do vstupu, tak se tenhle šum nebo jak to nazvat celkem zesílí. Zesílení je patrné hlavně u zkreslených kanálů. Je to problém komba nebo by to mohlo být způsobeno nějakým brumem v síti paneláku? Nejsem si totiž jistý, jestli mi to dělalo i doma (jiná síť, než je na koleji).

Tak to je zatím vše.
Budu se těšit na vaše postřehy a reakce.

Přílohy: http://www.crateamps.com/pdf/manuals/GTX65_OM.pdf - Manuál komba se schématem zapojení.
Obrázek
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Re: Crate GTX65 dotaz na INSERT a "brum"

Příspěvek od Nero »

Ad 1) - prasárna to opravdu je a vůbec bych se nedivil, kdyby mu to tu zvukovkuz odpálilo. Navíc se tím dost nešetrně zachází i s kombem, tranzistor to sice snese, ale lampu by tim zničil.

Možnost a) fungovalo by to, dá se tak dosáhnout i docela slušných výsledků
Možnost b) ze sendu by ti měl lézt klasický linkový signál, takže to zapojení by fungovalo

Ale já bych ti osobně doporučil možnost c): Kup si nějakou zvukovku, která má nástrojový vstup (Hi-Z), ty základní modely od Lexicon nebo M-Audio se v klidu dají sehnat okolo 2000. Kytaru pak píchni přímo do tohohle vstupu a v počítači pak použij nějaký program typu Amplitube nebo Guitar Rig. Výsledky budou mnohem lepší a zvukovku můžeš využít i jinými způsoby.

Ad) Jde o brum nebo šum? Brum je způsoben elektromagnetickým rušením, buď ho chytáš přímo ze zásuvky (zkus jinou, případně úplně jiný okruh) nebo ho můžeš zachytit třeba ze zářivek či monitorů. Případně jde o oboje. Šum může mít více příčin.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
cagefree
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od cagefree »

Tak jsem dalším hledáním a brouzdáním po "těch našich internetech" narazil na další možnosti a řešení. Leccos jsem si přečetl o výrobcích značky Line6 - tím myslím amp modelingové multiefekty a zvukové karty. Přemýšlím, že bych koupil něco z druhé ruky. V úvahu přicházejí modely POD Xt, 2.0 a pocket. Nebo jejich zvuková karta U2. Ceny se pohybují okolo 2 500,- což je myslím celkem v pohodě. Akorát řeším dilema. Jestli je lepší na takový to domácí brnkání chtít na nahrávání a amp modelování něco, co bude hnát signál do kompu skrz USB - jako ta zvukovka U2 nebo prostě po line-in a zpracovávat to až v compu. U té U2 je ale problém, že ač má ASIO, tak nevím, jestli, kdybych zvuk zkresloval procesorem v počítači a pak to zpátky posílal do té zvukovky, by tam nebylo znatelné zpoždění. Další nevýhodou je, že pokud bych chtěl hrát na tohle jako na multiefekt, musel bych mít vždy po ruce zapnutý komp. Proto mi přišlo jako výhodnější řešení ten POD xt, který má interface na nahrávání a zároveň funguje jako multiefekt. Moc se v téhle oblasti modelingu zvuku ještě nevyznám a rád bych to zkombinoval právě s tím nahráváním. Ještě je otázka, jestli by třeba nebylo lepší si koupit jen multiefekt jako je třeba ten POD pocket a do počítače to hnát přes line-in z toho sluchátkového (direct-out) výstupu. Těžko odhadnout, jaká to bude kvalita v porovnání s digitalizací rovnou uvnitř toho PODu xt. Snad jsem dokázal ty myšlenky nějak formulovat, aby jim bylo rozumět.

Jinak ohledně šumu či brumu či co to vlastně je, jsem našel příspěvek, který na tom samém kombu popisuje vyřešení tohoto jak oni nazvali "humu". Řešilo se to tak, že se na jeden drát (tuším 11,5V) od transformátoru přiletoval kondik 4400uF. Ty dráty jsou prý totiž usměrněný ale ne odfiltrovaný. Tak o téhle úpravě taky přemýšlím. Nikde v elektronických obchodech jsem ale takovýhle kondenzátor nenašel. Určitě existuje se stejnou kapacitou, ale asi se nejspíš jinak jmenuje. Taky by mě zajímalo, jestli je potřeba nějakej výkonnostní, když to jde jen v podstatě do 15V. Moc tomuhle nerozumím a budu rád za každou radu.

Jinak s tím brumem. Vyzkoušel jsem různé zásuvky, ale jiný okruh ne. Myslím si, že doma mi to tolik nebručelo. Je nějaký zásadní rozdíl mezi brumem a šumem, tak aby se dal poznat uchem? Brum by měl mít asi okolo 50Hz jako je v zásuvkách ne?
Obrázek
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Brum = hum = 50 hertzovej bordel ze zásuvky nebo elektromagnetických zařízení
Šum = noise (většinou) = škvrčení všeho možného druhu

Jinak ty modelingový karty / multiefekty v jednom jsou samozřejmě taky řešením. Jde jen o to, co ty sám chceš. V podstatě sis sám řekl, jaký to má výhody / nevýhody...
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“