Problémy s výztuhou krku (drnčí, chrastí...)

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
petr_vitasek

Problémy s výztuhou krku (drnčí, chrastí...)

Příspěvek od petr_vitasek »

U kytary s lepeným krkem mi drnčí výztuha. Zkoušel jsem laborovat se stavěcím šroubem, bohužel bez úspěchu. Může mi někdo poradit, co s tím? Díky za příspěvky. Petr :cry:
SUK
last.fm: last.fm/user/sukcz
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/sukovec
Kontaktovat uživatele:

Re: Problémy s výztuhou krku.

Příspěvek od SUK »

Drnci vyztuha? To jako se ta tycka pri vibrovani mlati o drevo pod hmatnikem?
Hodně budem někde...
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Co je to za kytaru? Možná by pomohla injekce vazelíny, ale u dražší kytary bude lepší skočit za kytarářem, který tomu sundá hmatník a vytlumí to v rozebraném stavu. Ale bude to pěkně drahé.
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

dotaz mimo poradi: jak se sunda hmatnik? (mam tu jednu cinu (strat), kterou se nevyplati nekam nosit. ma ohnuty krk tak, ze struny lezej na hmatmiku. dva dny ve sveraku, pokusy s teplem a vlhkem nepomohly, takze to je poreseny podlozenim krku u zadnich sroubu ve spoji s telem.)
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Nejsou dva dny trochu málo? :lol: Hmatník se od krku odlepuje stejnou metodou, jako jiné lepené spoje v truhlářské praxi.
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Paris píše:dotaz mimo poradi: jak se sunda hmatnik? (mam tu jednu cinu (strat), kterou se nevyplati nekam nosit. ma ohnuty krk tak, ze struny lezej na hmatmiku. dva dny ve sveraku, pokusy s teplem a vlhkem nepomohly, takze to je poreseny podlozenim krku u zadnich sroubu ve spoji s telem.)
A co třeba místo vlhčení radši nafest utáhnout výztuhu? A dva dny jsou fakt zoufale málo. Btw odkud jsi? Na Strahově je pár lidí, kteří by to rádi viděli a možná by věděli co s tím (mrkendy, Kamahl, já...). Jak píše Atkins, hmatník se odlepuje jako každé jiné dřevo, napařováním a postupným posouváním úzkých klínů. Musí se to dělat opatrně a vyžaduje to zkušenosti. I pro mě, dlouholetého modeláře a bastliče, to nebyla zrovna procházka růžovým sadem, a to se nevyskytly žádné komplikace.
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

diky za odpovedi (uvidim, jestli budu mit cas a naladu a zkusim s tim jeste neco. nebo to odlepit). dulezity to neni, na cviceni to staci...

nafest vyztuhu? to je ale sila na opacnou stranu, nez potrebuju, ne? (do konstrukce stratu nevidim, mozna se pletu).

jinak na strahov to klidne privezt muzu, v tom neni problem. jen snad, ze cena jizdenky prevysuje hodnotu ty kytary ;-) ... takze je to vhodne jen v pripade, ze by te to zajimalo spis z jineho hlediska, nez je provedeni opravy (napriklad se podivat, jak a z ceho to v ty cine delaj). ale jak rikam, dulezity to neni, me je to (tu kytaru) jen lito vyhodit (byl to darek, nastroj na cviceni jsem si uz koupil jiny) a kdyby se to povedlo srovnat, byl by to idelani kus na relic upravy a experimenty s tuningem....
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

A nechceš ji vyměnit za čundrakustiku a případně nějaké pivko? :wink: Kytara na pokusy by se hodila i mně... Nicméně nevím jakým způsobem ten krk máš prohnutý a kde to drnčí.
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

s tou vymenou je to podobne jako s tim vyhozenim. byl to darek od sestry a svagra (nekde to dostali, takze vratit to jako vadnej kus neprichazelo v uvahu. kdybys videl jejich smutne obliceje, kdyz sem to vytah a zjistil, ze to nehraje, protoze krk je na druhou stranu a struny na nem lezi skoro po cele delce, jiste bys to chapal ... proto se nevzdavam nadeje, ze to pujde "ohnout" zpatky. a ze to budu pouzivat aspon na cviceni (to pouzivam i ted, s tim podlozenim se trochu hrat da. ja ten nastroj mam docela rad i pres to vsechno, co je na nem spatnyho. nemusim totiz davat na nic pozor, muzu to v klidu odrit, opirat o schody, rezat do toho, a kdyz na to nahodou nekdo slapne, nevadi, horsi to byt uz nemuze...)

(jinak viz vyse. stavit se muzu (jedzim kazdy den pres malovanku), kdyby to melo bej z nejakeho hlediska zajimave. muzem prohodit par slov (to je vzdycky o cem). ale to uz je spis na SZ, nez sem.)

zaverem se omlouvam Petrovi, ze sem mu vlezl do tematu (mimochodem, na tom stratu mi drnci (krome povolene vyztuhy) uplne vsechno, vcetne ladicich koliku. ale me se to docela libi. je to i na sucho jako lehkej crunch...
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Já Ti do toho nechci kecat ale pokud ty strune leží "po celé délce", tak je nejsnažší zvednout kobylku!
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
petr_vitasek

Příspěvek od petr_vitasek »

Díky za odpovědi. Zajdu za kytrářem ať zkusí sundat ten hmatník. :roll:
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Ještě něco: Pokud to má backbow, zkoušel jsi jestli to náhodou nemá dvoucestnou výztuhu, u které, když kroutíš doleva, se krk prohne na správnou stranu? Okolo středové polohy to má vůli. Zkus to, za to nic nedáš - maximálně ti upadne matice, pokud je tam jednocestná. A pokud ano, stejně ta výztuha půjde pryč a nahradí ji dvoucestná.
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

Atkins píše:Já Ti do toho nechci kecat ale pokud ty strune leží "po celé délce", tak je nejsnažší zvednout kobylku!
ale ne. je to proste ohnuty. (a kobylka uz dal sroubovat nejde. proto mam zmenenej uhel krku k telu tou podlozkou..)
woro90-1 píše:maximálně ti upadne matice, pokud je tam jednocestná. A pokud ano, stejně ta výztuha půjde pryč a nahradí ji dvoucestná.
to je prave to, co neznam (jak je to udelany vevnitr). ale z experimentu mam pocit ze je tam ta jednocestna (protoze, kdyz to uplne povolim, je to volny a chrasti to pri hre uvnitr).
a jestli se da dovnitr dat ta dvoucestna, nevim ze stejneho duvodu (jestli se to bude mit o co opirat, nebo tak neco) ... no .... jdu hledat naky obrazky po webu ... treba to nekde bude vyfoceny tak, ze to bude jasny.
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Zkus odhadnout "relief" krku přiložením dlouhého pravítka. O kolik dozadu se naklání? Pomohly by tlustší struny?
Dá se to odpražcovat, srovnat, opražcovat. To mám za sebou.

K tomu drnčení: Jednou jsem si byl jist, že drnčí výztuha, a byl to ladicí kolík. Jestli je to výztuha, zkusil bych sundat matku a navlíct na výztuhu nějakou bužírku. Co je to za kytaru?
Fořt

Chrastící výztuha krku na LP

Příspěvek od Fořt »

Na Epiphonu LP Std (korejský, cca 1995) se mi zřejmě nějak uvolňuje uložení výztuhy krku, protože při poklepu na krk to v něm chrastí, a už je to slyšet i při hraní na sucho, prostě to, zvlášť při některých akordech, zarezonuje. Zatím jsem nezkoumal, nakolik se to přenáší i snímači při amplifikovaném zvuku, ale štve mě to. Funkčnost výztuhy je jinak v pořádku, krk se nijak nekroutí. Možná se uvnitř toho kanálku pro výztuhu časem seschnula a popraskala nějaká těsnicí hmota, nevím, ale dřív to nedělalo. Nevím, zda to nezačalo po tom, co mám kytaru pověšenou za krk na nástěnném držáku (jako v obchodech).
Dá se s tím něco dělat? Poraďte prosím, víte-li někdo. Dík.
MilanT

Příspěvek od MilanT »

Sloučeno s duplicitním threadem.
J.J.
Rádce

Re: Problémy s výztuhou krku (drnčí, chrastí...)

Příspěvek od J.J. »

Je mi divný, že by to dělala výztuha při napětí. Nemáš ji v tzv. nulový poloze, takže protitah k tahu strun obstará samotný krk a výztuha si tam jen odpočívá? Zkus ji lehce přitáhnout, jen tak, aby se vymezily vůle, ale neohnul krk. Jinak pokud by to bylo volný pod nulákem a chrastilo to tam, tak bych tam zkusil narvat kousek dýhy, aby se to nehýbalo. Pokud to chrastí někde uprostřed krku a dotažení výztuhy nepomůže, tak to podle mě nijak jednoduše opravit nepůjde.
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
Fořt

Příspěvek od Fořt »

J.J., dík, něco takového zkusím. Já s ní nikdy nehýbal, zůstala skoro 20 let, tak jak byla utažená z výroby. Je ale fakt, že při poslední výměně strun, což bylo po několika letech, kdy jsem hrál výhradně na strata, jsem musel jít malinko nahoru s kobylkou kvůli drnčení v nejvyšších polohách. Což jsem mohl vyřešit taky výztuhou. Zkusím s tím něco udělat, anebo ji odnesu ke kytaráři, stejně jsem chtěl měnit ořech.
rain
Odborník
Bandzone: http://bandzone.cz/hardrain
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rain »

A nedals' tam tenčí struny než tam byly? Nebo třeba i jinou značku, LP chce steně minimálně desítky... To by tak nějak celé zapadalo do sebe - struny mají menší tah, krk se proto trochu narovná a tím pádem jsou struny hlavně ve vyšší poloze víc u hmatníku a zároveň se "uleví" výztuze, která byla předtím jen trochu přitažená. Maličko bych ji přitáhnul jak jest řečeno výše. Nebo tam natáhl struny s větším tahem.
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Dík za další radu. Ne, struny tam šly stejné tloušťky, desítky (10-46 tuším), i když značka se asi za ty -3 roky neměnění ( :oops: ) změnila. Silnější dávat nebudu, potřebuju často vytahovat o 3 půltóny, a trpím ani ne tak mozoly, jako odtrháváním nehtu z lůžka. Určitě zkusím tu výztuhu přitáhnout, už takhle jsem šel asi zbytečně se strunami nahoru (i když pořád ještě tak vysoko nejsou, v porovnání třeba s novými Gibsony LP nastavenými z výroby), když to mohla řešit výztuha.
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“