předělání akustiky

Stavba a úpravy nástrojů všeho druhu
Odpovědět
srot55

předělání akustiky

Příspěvek od srot55 »

Právě se chystám na předělání staré 3/4 akustiky ( španělky) na akustickou baskytaru. Myslíte že to bude hrát? :D A nevíte jak mam upravit krk na bezpražec? Díky za každou radu :)
Flajtr

Re: předělání akustiky

Příspěvek od Flajtr »

Baskytara má úplně jinou menzuru ( vzdálenost od kobylky ke nultému pražci ) to je první důvod proč z toho basa nikdy nebude, pak další, že na španělku nejdou natáhnou kovové struny na normální akustiku a pro basu platí to samý a další věc, bezpražec uděláš tak, že vytrháš pražce :lol: ale s normálníma strunama to nebude vůbec znít, schválně si zkus strunu přimáčnkout na hmatník za posledním pražcem, prostě to nezní.

=> je to blbost, španělu si takhle nenič a raději si kup basu, nebo rovnou akustickou basu, lepšá radu ti asi nedám. :)
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

Nejdřív si o kytarách něco málo přečti. Velmi záhy zjistíš, jakou že to krávovinu sis vymyslel a vybodneš se na to. Jinak natáhni si na tu akustiku 4 baskytarový struny a vyrvi pražce a máš hotovo. Kobyla a krk to zřejmě nepřežijou a hrát to při týhle menzuře bude úplně na h...o, ale směle do toho. Jo málem bych zapoměl budeš asi muset zvětšit drážky v ořechu a zvětšit díry v kobyle.Tak good luck.
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
srot55

Příspěvek od srot55 »

To byl jenom nápad :D
SUK
last.fm: last.fm/user/sukcz
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/sukovec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SUK »

Krk a kobyla to nejspis prezijou, teda, pokud bude vubec schopen prostrcit struny skrz maly diry... ta menzura bude imho o tolik kratsi, ze naladeny do standardu ty struny budou celkem viset....
Flajtr píše:schválně si zkus strunu přimáčnkout na hmatník za posledním pražcem, prostě to nezní.
Ono kytara i oprazcovana ve vyssich polohach nezni....

Odprazcovani je narocny podle kvality - ja to udelal malym sroubovackem behem dvou minut.... pokud to budes mit prilepeny, tak to bude chtit nahřát prazec a pomalu vypacit...
Nicmene - zvuk basovejch strun je relativne OK, sustain nic extra ale vcelku se to da. Tenky struny uz znej ale jako by byly tlumeny... leda bys je mel tak o 2-3 tony podladeny.... a pak je to dost o nicem....
Hodně budem někde...
srot55

Příspěvek od srot55 »

Díky za radu, asi to zkusím. Ja jsem tu kytaru vlastně zachránil před spálením :D Vzal jsem si ji abych na ní spáchal nějaký pokus a asi to zkusím. Jen přemýšlim pořád nad tím krkem,...nevím čím zadělat díry po pražcích a jak zadělat hodně hluboké díry od vyhmataní prstů - kdybych to měl brousit, tak z toho krku nezbude nic :D
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

srot55 píše:Díky za radu, asi to zkusím. Ja jsem tu kytaru vlastně zachránil před spálením :D Vzal jsem si ji abych na ní spáchal nějaký pokus a asi to zkusím. Jen přemýšlim pořád nad tím krkem,...nevím čím zadělat díry po pražcích a jak zadělat hodně hluboké díry od vyhmataní prstů - kdybych to měl brousit, tak z toho krku nezbude nic :D
no jestli tu kytaru chces na pokusy tak ty diry tam bud nech nebo je zatmel kitem co je po vyschnutí hodne tvrdej. ale to taky nevydrzi vecne casem se vysoupe ...
Dobří umělci kopírují ti nejlepší kradou. - Pablo Picasso
Obrázek
srot55

Příspěvek od srot55 »

Tak jsem ji před 2 měsíci odpražcoval, upravil nulťák a kobylku, natáhl struny a docela to hraje. Jen to E moc nezní. Myslíte že by pomohlo kdybych tu kobylku posunul víc ke kraji? Abych tak zvetšil menzuru.
Mastr

Příspěvek od Mastr »

pokud je to bezpražec tak by to pomohlo. Jinak stará jolana iris bass měla krk s mezurou kytary a taky hrála :wink:
Kytara: Homemade Bonewhite Exp EMG81/60, Macassar Ebony Flying V EMG81/85, Flying V Custom white EMG81/60, LP Custom black (kopie) EMG81/85, Apec: Blackstar S1 100, Blackstar HT, Marshall 4x12 A, Marshall 4x12 B, efekt: Dunlop 95Q, biyang chorus, Dunlop Carbon Copy delay,Behringer harmonist, TC. Polytune mini, http://bandzone.cz/blackshard Kdybyste někdo chtěli nějaký upgrade kytary týkající se frézování, vrtání nebo i úprav elektroniky napište sz.
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Mastr píše:pokud je to bezpražec tak by to pomohlo. Jinak stará jolana iris bass měla krk s mezurou kytary a taky hrála :wink:
Ne-e. Jolany měly sice jednotná těla, ale krky byly různě dlouhé a kobylky byly jinde - mám dojem že basy měly teoretickou menzuru 30.5" nebo tak nějak, přesně to oměřím až se mi zas nějaká dostane na stůl.
Mastr

Příspěvek od Mastr »

Máme ve zkušebně starou irisku a má hmatník tak o 20% kratší než dnešní basy. Možná je kapku větší než kytarový, ale téměř srovnatelný.
přesně takovouhle
Obrázek
Kytara: Homemade Bonewhite Exp EMG81/60, Macassar Ebony Flying V EMG81/85, Flying V Custom white EMG81/60, LP Custom black (kopie) EMG81/85, Apec: Blackstar S1 100, Blackstar HT, Marshall 4x12 A, Marshall 4x12 B, efekt: Dunlop 95Q, biyang chorus, Dunlop Carbon Copy delay,Behringer harmonist, TC. Polytune mini, http://bandzone.cz/blackshard Kdybyste někdo chtěli nějaký upgrade kytary týkající se frézování, vrtání nebo i úprav elektroniky napište sz.
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Tak nevím, jak mají Iris Bass dlouhý hmatník, ale menzura je myslím 31 palců.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
CIBI

Příspěvek od CIBI »

Je to tak iriska má menzuru 774mm to je něco mezi kytarou a dnešníma baskytarama.
jakub.kubaaa
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jakub.kubaaa »

srot55 píše:Tak jsem ji před 2 měsíci odpražcoval, upravil nulťák a kobylku, natáhl struny a docela to hraje. Jen to E moc nezní. Myslíte že by pomohlo kdybych tu kobylku posunul víc ke kraji? Abych tak zvetšil menzuru.
Tak to vyfoť jak to vypadá
"Nezáleží na co hrajete ani přes co hrajete, ale jak hrajete" R. Hladík
Obrázek
srot55

Příspěvek od srot55 »

Tak jsem ji vyfotil, krasivici.. :) Zkusil jsem tu kobylku posunout ke kraji ale hrala potichu vubec nerezonovala. Necham to asi tak.

Obrázek
ošťa

Příspěvek od ošťa »

Ta červená moc k hnědé nesedí ale to je detail :) Každopádně překvapení. Čekal jsem víc "izolepové" práce a něco opravdu hnusného :D
Rocky_MK
Bandzone: www.bandzone.cz/danielandthemoravians
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rocky_MK »

To vypadá jak pro Ferdu mravence :D Ale pěkná práce. :)
Odpovědět

Zpět na „Nástroje“