Nazvučení kontrabasu
Pravidla fóra
Nazvučení kontrabasu
Máte někdo nějakou zkušenost se zvučením kontrabasu?
Potřebuju ho dostat do mixu při podiovém hraní. Tzn. i odposlechy.
Jaký mikrofon a kam?
Potřebuju ho dostat do mixu při podiovém hraní. Tzn. i odposlechy.
Jaký mikrofon a kam?
Na tohle demagogické fórum už nechodím.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
Re: Nazvučení kontrabasu
Tak mikrofon bych teda řekl kondenzátorový. A kam přesně to ti neporadím. Tady bych počkal na vyjádření zvukařů. Protože za dobu co jezdím po festivalech atd tak jsem ještě snad neviděl zvučení kontrabasu jinak než piezzo snímačem. Ale tak si říkám jestli by nebylo lepší použít piezzo snímač.
Fender Jazz Bass American Special, Fokus Jazz bass fretless+RM, Markbass Mini CMD121P, Makrbass Mirkomark 801
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Tak na rozjezd
- kondík DPA4099
- dynamika Beyerdynamic M88 TG
S těmihle zkušenosti mám (studiové nahrávání). Jsou to oba hyperkardioidy, takže na pódium zcela jistě vhodné.
P.
- kondík DPA4099
S těmihle zkušenosti mám (studiové nahrávání). Jsou to oba hyperkardioidy, takže na pódium zcela jistě vhodné.
P.
-
Letho
- Rádce
- Kontaktovat uživatele:
A pokud budou hvízdat, slyšel jsem obstojně na kontrabasu hrát Audixe D2. ! Téměř !kontaktní snímání pod kobylkou, hrálo to pěkněpavlii píše:Tak na rozjezd![]()
- kondík DPA4099
P.
- Jens Ludwig
- Odborník
nebylo to teda na metlu, ale na folk/country a kontrabasista si vstrčil SM57 mezi molitany přímo do kobylky...
PetrPeter * 1.5.1975 - 1.8.2008 +
omlouvám se za překlepy, jsem rád, že mi můj ntbk vůbec ještě píše....
omlouvám se za překlepy, jsem rád, že mi můj ntbk vůbec ještě píše....
Asi nebudu mít konkrétní radu, nicméně přispěju svou zkušeností: Poslední rok hraju na větších i menších podiích s akustickou kapelou právě s kontrabasistou. Je to asi jasné, ale podotknu, že ve věci kvalitního signálu do odposlechu k basistovi hraje velkou roli i další vybavení zvukaře - použité odposlechy a jeho schopnosti.
Basista se nechává zvučit mikrofonem, většinou je tam něco na kopák atp. V 80% procentech případů se stává, že mu zvukař prostě není schopen poslat do odposlechu hlasitost takovou, jakou si představuje, protože to nahvízdává. Většinou právě až na těch většáích podiích, kde má zvukař klavitní bedny i nahoře, se to jakž takž podaří.
Jinak ad umístění - vyskytuju se na akcích, kde se na podiu za večer protočí tři čtyři basisté, a pokud nemá snímač, neviděl jsem mikrofon jinde, než u horního konce ozvučného otvoru nebo právě ten případ strčenýho molitanu s mikfrofonem do kobylky.
Basista se nechává zvučit mikrofonem, většinou je tam něco na kopák atp. V 80% procentech případů se stává, že mu zvukař prostě není schopen poslat do odposlechu hlasitost takovou, jakou si představuje, protože to nahvízdává. Většinou právě až na těch většáích podiích, kde má zvukař klavitní bedny i nahoře, se to jakž takž podaří.
Jinak ad umístění - vyskytuju se na akcích, kde se na podiu za večer protočí tři čtyři basisté, a pokud nemá snímač, neviděl jsem mikrofon jinde, než u horního konce ozvučného otvoru nebo právě ten případ strčenýho molitanu s mikfrofonem do kobylky.
Zdravím, zkus napsat kontrabasistovi Josefu Pakovi: joeafter@seznam.cz
Nebo i Jaromíru Honzákovi: honzakj@gmail.com
Nebo i Jaromíru Honzákovi: honzakj@gmail.com
-
countryboy89
Kdyby to bylo ještě aktuální pro někoho, tak:
Pro ozvučení kontrabasu ve studiu je nejideálnější použít nějaký velkomembránový kondenzátorový mikrofon umístěný v 1/3 výšky hmatníku kontrabasu cca 10-20cm od strun.
Pro live zvučení je nejideálnější použít nástrojový klipsový kondenzátorový mikrofon, s tím, že se připne z boku na kobylku a snímá prostor za ní (mezi strunama a vrchní deskou nad kobylkou), případě použít kondenzátorový na stojanu cca 10 cm nad kobylkou.
Se zabaleným dynamickým mikrofonem v molitanu a narnavým pod struníkem nemám dobré zkušenosti.
Pro ozvučení kontrabasu ve studiu je nejideálnější použít nějaký velkomembránový kondenzátorový mikrofon umístěný v 1/3 výšky hmatníku kontrabasu cca 10-20cm od strun.
Pro live zvučení je nejideálnější použít nástrojový klipsový kondenzátorový mikrofon, s tím, že se připne z boku na kobylku a snímá prostor za ní (mezi strunama a vrchní deskou nad kobylkou), případě použít kondenzátorový na stojanu cca 10 cm nad kobylkou.
Se zabaleným dynamickým mikrofonem v molitanu a narnavým pod struníkem nemám dobré zkušenosti.
-
Letho
- Rádce
- Kontaktovat uživatele:
Jako velice dobrá kombinace se mi nedávno osvědčila kombinace snímače a Audix D4.
S tím, že signál snímače byl využit spíše pro pódiový zvuk do odposlechu a D4 pro venek.
LTH
S tím, že signál snímače byl využit spíše pro pódiový zvuk do odposlechu a D4 pro venek.
LTH