Akordy na mandolíně - držení několika strun jedním prstem

Housle, violoncella, kontrabasy, ukulele, mandolíny, ...
Odpovědět
JBaran

Akordy na mandolíně - držení několika strun jedním prstem

Příspěvek od JBaran »

Zdravím,

mám takový problém. Již nějakou dobu hraju na mandolínu (nějaké otázky už tu na madolínu padly) ale můj problém je v tom, že mi nejdou držet dvě struny najednou. Na kytaře se taky drží několik strun zároveň, ..., tak prosím o radu. Tím že říkám dvě struny sice myslím dva páry strun, tj. celkem čtyři.

Jde o to např. chytit struny D a A na 4.tým pražci, ale celkem je to jedno kde. Moje prsty mám celkem běžně široké, ale chytím tak nanejvýš prostřední struny, tj. jednu z D a třeba i dvě z A, zbylé jsou hluché. Pokud natočím prst trochu napříč, v pohodě přimáčknu všechny čtyři, ale zatlumím si E. Skoro jsem si ty prsty zauzloval a nic. Na dva prsty vedle sebe nebo nějak to zase je příliš úzké.

Pokud mi někdo napoví, může zmínit i držení přes při, tj. v vlastně pře šest strun :-)

třeba F(b)maj7. "G" 3.pozice, "D" a "A" 4.pozice, "E" 1.pozice
díky

za
případné chyby v gramatice se omlouvám
-----
Kamahl

Re: Akordy - držení několika strun jedním prstem

Příspěvek od Kamahl »

Na kytaře jsem dřív barré nedával, dneska v pohodě.
Analogie: Na mandolíně jsem dřív barré nedával, dneska relativně v pohodě.

Stačí? :D Chce to jen cvičit, žádnej kouzelnej trik v tom není. :wink:
mtmccox
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mtmccox »

Přesně to, co říká kamahl, mně třeba za žádnou cenu nešel F, ale čas to všechno nejlépe udělá, za chvíli koukneš: "a hele, ono to jde" :D
:DDDDDD Si vytlemenec máš velkej hrtan víš kdo sem ale nepiš to sem :DDDDDD SI MRTĚ HUBENEJ JES JOGURTY
Abu
Bandzone: http://bandzone.cz/thedirtyraccoons
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Abu »

Panove, odpovidate mu sice hezky, ale na jinou otazku. On se opravdu neptal na to jak hrat barrecka, ale jak zmacknout jednim prstem dve dvojice strun (ty dve uprostred hmatniku, tzn A a D), ale tak, aby zaroven ty krajni struny (E a G) nebyly zatlumene.

(ja bohuzel neporadim, kdyz se mi nahodou dostane do ruky 3x do roka mandolina, tak na ni rozhodne nehraju Fmaj7 a podobne slozitury... :oops: )
Hraju výhradně na šrot.
mtmccox
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mtmccox »

A nedá se to E vzít palcem? Tak, jak jsi to popsal na konci postu mi to přijde dost těžce zkonstruovatelné.. abych to pochyt, musím dost ošklivě zkroutit zápěstí..
:DDDDDD Si vytlemenec máš velkej hrtan víš kdo sem ale nepiš to sem :DDDDDD SI MRTĚ HUBENEJ JES JOGURTY
Abu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Abu »

Je to na mandoline, to Ecko je nejtenci struna, tam bys asi palcem hodne tezko neco mackal :D
Hraju výhradně na šrot.
mtmccox
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mtmccox »

Sorry, předpokládal, jsem, že je laděná jako basa :oops:

Možná by byla nejlepší fotka, protože jsem si to zkoušel podle toho popisu tentokrát už správně a jediný způsob jak to chytím je za použití všech 4 prstů.. :oops: :?: :idea:
BTW proč chytat více strun jedním prstem, když je dostatek prstů na pokrytí všech strun? V tomhle případě (a ještě jednou jestli jsem tedy správně pochopil popis) se mi to zdá jako ideální...

Podle mojí akordové knížečky se ale Fmaj7 prý drží jako (shora dolů) 5300.
Abu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Abu »

Ja myslim, ze je tam jeste problem narvat ty dva prsty vedle sebe abys zaroven netlumil vedlejsi struny. Ale vyzkouset to nemuzu, mandolinu doma nemam.
Hraju výhradně na šrot.
Kamahl

Příspěvek od Kamahl »

Abu píše:Panove, odpovidate mu sice hezky, ale na jinou otazku. On se opravdu neptal na to jak hrat barrecka, ale jak zmacknout jednim prstem dve dvojice strun (ty dve uprostred hmatniku, tzn A a D), ale tak, aby zaroven ty krajni struny (E a G) nebyly zatlumene.
Vzal jsem si teď do ruky mandošku a napoprvé mi to nešlo. Zkusim, ještě, a ještě... A hle! Nebylo to zaklínadlem, bylo to ohmatáním.

1) Prst nechutně zlomim v posledním článku a malé barré. Nedoporučuju, protože nevim, jestli to není jen nějaká anomálie na mé straně, když mi to funguje. :lol:
2) Jde to chytit i bez barré, ale to záleží na velikosti prstů. Mně to docela 'de... Nic pro lopaty.
3) Barré. Prst musí bejt trochu vychýlenej - v úhlu 90° ke strunám to moc nende. :wink:
JBaran

Příspěvek od JBaran »

Abu píše: 1) Prst nechutně zlomim v posledním článku a malé barré. Nedoporučuju, protože nevim, jestli to není jen nějaká anomálie na mé straně, když mi to funguje. :lol:
2) Jde to chytit i bez barré, ale to záleží na velikosti prstů. Mně to docela 'de... Nic pro lopaty.
3) Barré. Prst musí bejt trochu vychýlenej - v úhlu 90° ke strunám to moc nende. :wink:
Děkuji za odpovědi. Skutečně nejde o barré, ale o to stisknout na stejné pozici struny třeba D a A a netlumit si zejména tu která je ve směru dalších článků prstů. V tomto případě nejvyšší E. Nebo stisknout G a D, a přitom nezatlumit A. Vzhledem k tomu, že G jsou nejtlustší struny, chce to i sílu, mačknout čtyři nejsilnější naráz. Dva prsty vedle sebe nedám ani náhodou. Není tam místo. Ani kombinace malík ukazováček nebo malík prsteník. Ani když je jeden z nich postrčen dozadu a "schován" - tato struna zní "dutě", není správně domáčknutá. No pak se zopakuju, pokud dám jen jeden, nedá mi na všechny, pokud ho začnu dávat napříč, případně se pokusím položit ("zalomit") první článek prstu, krom toho že je to skoro řekl bych bolestivé, tlumí mi to blízkou tenčí strunu (A nebo E)...

1) Zkoušeno, bolí - jako že to není dobré, těžko si zvyknout, já prst tak prostě neohnu. Moje mladá ohne na noze 1 články prstů o 90° nahoru, a palec na ruce "postaví" tak, že je taky skoro 40° jakoby zlomen za nehet... Mě z toho mrazí :-), pokud bych to zkusil, ortoped by se jen zeptal "proč?".
2) ...

Napadlo mě, nevím zda to jde, nebo to tu někdo naznačoval, ale jde barré jen na strunách D a A a přitom "přeskočit" tu E. ? :shock: :?:

za
-----
Kamahl

Příspěvek od Kamahl »

JBaran píše:Skutečně nejde o barré, ale o to stisknout na stejné pozici struny třeba D a A a netlumit si zejména tu která je ve směru dalších článků prstů.
Od toho právě rozlišujeme pojmy malé barré (jeden prst stiskne více než jednu a méně než všechny struny :lol:) a velké barré (jeden prst stiskne všechny struny)... :wink:
JBaran

Příspěvek od JBaran »

Kamahl píše:Od toho právě rozlišujeme pojmy malé barré ... a velké barré ... . :wink:
Aha, díky za osvětlení.
Tak teď už mi jen není jasné jak udělám ten "most" abych nezatlumil žádnou z "přemostěných" strun...

za
-----
Kamahl

Příspěvek od Kamahl »

JBaran píše:Tak teď už mi jen není jasné jak udělám ten "most" abych nezatlumil žádnou z "přemostěných" strun...
Malé barré špičkou prstu, trochu prolom (:lol:) poslední článek prstu, pokud to nestačí, prst polož trochu našikmo... A pokud na to pořád nemůžeš přijít, nebo máš nemotorný prsty, tak ten hmat nepoužívej a najdi si na hmatníku nějakej chytatelnejší.
JBaran

Příspěvek od JBaran »

Kamahl píše: Malé barré špičkou prstu, trochu prolom (:lol:) poslední článek prstu, pokud to nestačí, prst polož trochu našikmo... A pokud na to pořád nemůžeš přijít, nebo máš nemotorný prsty, tak ten hmat nepoužívej a najdi si na hmatníku nějakej chytatelnejší.
díky, je to součást sóla, musí to být. :)

ale tak vím jak na to, teoreticky, takže jako vždycky, praxí to přijde samo. Si člověk kolikrát skoro ani nevšimne a už to jde. A když se snaží a chce, tak ne a ne. Něco zkrátka chce čas.

Tak díky všem za pomoc. :wink:

za
-----
Odpovědět

Zpět na „Smyčcové a další strunné nástroje“