Zvučení bicí ve studiu (přejmenováno-Lepící páska na virblu)

Bicí soupravy, činely, hardware, ...
pajaKahan
Kontaktovat uživatele:

Zvučení bicí ve studiu (přejmenováno-Lepící páska na virblu)

Příspěvek od pajaKahan »

Zdravím Vás pánové.
Doufám že jsem to zařadil správně, nevěděl jsem pořádně, kam můj dotaz zařadit.

Chci se zeptat, zda někdo slyšel o tom, že při nahrávání bicích se přilepí na virbl nějaká lepící páska, izolepa?
Když jsem se díval na videa ze studia, viděl jsem, že mají ba virblu něco nalepené. Nevíte někdo jestli to je tak, a nezdálo se mi to, popřípadě jaký to má význam?

Dal bych sem i video z youtube, ale jako na sviňu to nemůžu najít. Tuším že jsem to vděl u americké kapely A day to remember.
Byla to lepící páska, asi tak 1 cm široká, a byla tam přilepena tak napůl, možná proto aby šla poté lehce odlepit. První jsem přemýšlel, že třeba mu praskala blána, ale to by byla asi blbost.

Bud ze mne udělejte uplného idiota, že mám vidiny, nebo mi někdo vyvětlete o co jde. myslím že by to zajímalo nejen mě(pokud se mi to tedy nezdálo :lol: ).

Děkuji mnohokrát. :)
Naposledy upravil(a) pajaKahan dne 19.01.2011 13:41, celkem upraveno 1 x.
Kytary: Cort EVL K4, stratocaster SX(hand made)
Aparát: ENGL E322 Drive
http://www.bandzone.cz/daystheends
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Re: Lepící páska na virblu-používá to někdo?

Příspěvek od Nero »

Přesunuto do sekce bicích - vsadím se, že Monča nebo pehve nebo někdo jiný se vyjádří :wink:
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
pajaKahan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pajaKahan »

Myslel jsem že to má spíše více dočinění se snímáním bubnu, proto jsem to nedával do sekce bicí. :D
Ale jo, určitě i bubeník by to měl vědět. :lol:
Joe86

Příspěvek od Joe86 »

Ahoj...myslím, že důvod takovéhoto počínání je stejný jak ve studiu, tak na pódiu a někdy i ve zkušebně. Jde o utlumení přeznívání bubnu. Ne vždycky se podaří naladit buben tak ideálně, aby tam nezbyl nijaký šelest, nepohodlná alikvóta atd... Osobně nepatřím mezi majetné hráče a tak mám při výběru blány na virbl "jen jeden pokus". Virbl mám plechový a jsem ladič samouk, takže po daladění, pokud zvuk obsahuje i nějaký přezvuk na blánu něco nalepím. Donedávna jsem používal takovou pěnovou hmotu přilepenou Omnifixem (zdravotnická pomůcka), ale teď jsem vyzkoušel i filcové polepky (vyrábí se na konce nohou u stoliček, aby to klouzalo po parketách-přišel jsem na to při szěhování :) a ty jsou na to hodně dobré). Viděl a slyšel už jsme ale i o gafě (kobercová páska - častá pomůcka zvukařů), leukoplasti, různé hmoty a podobně. Ve studiu jsem se spíš setkal s tlumícími kroužky, ale záměr je vždycky stejný - zmírnit přeznívání bubnu.
Samozřejmě, že ideální je netlumit a nechat zvuk šířit se a doznít přirozeně, ale pokud virbl přeznívá nepěkně nebo na doznění není čas (v rychlých pasážích) nemuselo by to být pro posluchače nic příjemného. A taky se v dnešní době stává, že větší část zvuku virblu, který se k posluchači dostane, nemá s jeho opravdovým zvukem nic společného (trigery atd..) tak nač si zbytečně kazit sluch :wink:
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Jen počkejte, až se k tomuhle dostane Monča - ta vám dá, lepit něco na bubny :lol: :lol:

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
Joe86

Příspěvek od Joe86 »

pavlii píše:Jen počkejte, až se k tomuhle dostane Monča - ta vám dá, lepit něco na bubny :lol: :lol:

P.

S tím počítám... :wink:
pajaKahan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pajaKahan »

OK. Díky za ujasnění. Myslel jsem si to. :lol:
A co je zač ten trigger co jsi zmínil? :roll:
Sam Jr.
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/samjr

Příspěvek od Sam Jr. »

používám pásek gafy s nadělanýma varhánkama na snare léta (někdy i na 16" floortomu) - mám rád sušší zvuk, ale třeba blána s tlumením Remo powerstroke 3 nebo tlumící okruží už se mě zdá moc.
teď uvažuju koupit MOONGEL - ve světě oblíbený gelový polštářek, který se dá kdykoliv odlepit za zase přilepit.
Monikad
Rádce
Bandzone: www.bandzone.cz/fan/ladydevil17

Příspěvek od Monikad »

Děkuji PAVLIImu za důvěru 8) no zná mě dobře :D

ne vážně, lepení na bubnovu blánu je opravdu až krajní možnost, kdy nejde buben přirozeně doladit do požadovaného zvuku.
Nicméně často právě ve studiu vadí i jinak příjemný přirozený dozvuk, tey nezbývá než tlumit. :idea:

Takže co to kolega na bubnu mohl vidět??
TRIGGER, tedy snímač vyloučil.... byla by to relativně věší a zpravidla do červena zbarvená krabička....

GAFFA páska - to je pravděpodobnější, ovšem ta by nejspíše byla nalepená celou plochou na bláně. On ale píše ůpoloodlepené, asi 1cm široké...

Další elegantní řešení je hmota MOONGEL, ale to bys asi poznhal, to nevypadá jako páska, ale jako plastelína :wink:

Mě napadá, že to může být jedině externí tlumítko Mini EMD od EVANS. taky to používám na jednom z kotlů, fakt to není marné a dá se tím operativně regulovat dozvuk dle velikosti (spíše akustiky) podia.
Sorry, nenašla jsem nahonem link na českého prodejce, tedy dávám první co mi vyhledávač nahodil http://www.northerndrumcentre.com/evans ... -p783.html
každopádně jsem to já koupila přez DrumcenterCZ a za pár desítek korun je v sáčku asi 6 různě velkých tlumítek + lepítka se suchými zipy, které se přilepí na blánu a ráfek a tlumítko se pak dle potřeby přez ten sucháč šteluje :idea: :wink:

Moc dobrá věcička.....!!
Bicí GRETSCH Catalina Maple, snares MAPEX, drumrack a ostatní HW GIBRALTAR, double Mapex falcon, plechy ANATOLIAN, blány REMO, paličky R-STICK custom signature model, in-ear Shure + bezdrát LD, .. a ruce i nohy k nezaplacení:)))
" Co neuhraješ neukecáš!! "
Monikad
Rádce

Příspěvek od Monikad »

pajaKahan píše:Zdravím Vás pánové......
Děkuji mnohokrát. :)

Ač "pán" nejsem, dovolila jsem si v předchozím příspěvku odpovědět..... jo a není zač :wink:
Bicí GRETSCH Catalina Maple, snares MAPEX, drumrack a ostatní HW GIBRALTAR, double Mapex falcon, plechy ANATOLIAN, blány REMO, paličky R-STICK custom signature model, in-ear Shure + bezdrát LD, .. a ruce i nohy k nezaplacení:)))
Monikad
Rádce

Příspěvek od Monikad »

Joe86 píše:Ahoj...myslím, že důvod takovéhoto počínání je stejný jak ve studiu, tak na pódiu a někdy i ve zkušebně. Jde o utlumení přeznívání bubnu. Ne vždycky se podaří naladit buben tak ideálně, aby tam nezbyl nijaký šelest, nepohodlná alikvóta atd... Osobně nepatřím mezi majetné hráče a tak mám při výběru blány na virbl "jen jeden pokus". Virbl mám plechový a jsem ladič samouk, takže po daladění, pokud zvuk obsahuje i nějaký přezvuk na blánu něco nalepím. Donedávna jsem používal takovou pěnovou hmotu přilepenou Omnifixem (zdravotnická pomůcka), ale teď jsem vyzkoušel i filcové polepky (vyrábí se na konce nohou u stoliček, aby to klouzalo po parketách-přišel jsem na to při szěhování :) a ty jsou na to hodně dobré). Viděl a slyšel už jsme ale i o gafě (kobercová páska - častá pomůcka zvukařů), leukoplasti, různé hmoty a podobně. Ve studiu jsem se spíš setkal s tlumícími kroužky, ale záměr je vždycky stejný - zmírnit přeznívání bubnu.
Samozřejmě, že ideální je netlumit a nechat zvuk šířit se a doznít přirozeně, ale pokud virbl přeznívá nepěkně nebo na doznění není čas (v rychlých pasážích) nemuselo by to být pro posluchače nic příjemného. A taky se v dnešní době stává, že větší část zvuku virblu, který se k posluchači dostane, nemá s jeho opravdovým zvukem nic společného (trigery atd..) tak nač si zbytečně kazit sluch :wink:

Jo, ty samodomo kutilské pokusy znám také dobře, ale myslím, že to patří už do muzea a historie za tímzabouchla dveře. Dnes se dá řešit věc přezvuku dokonaleji a elegantněji za pár kaček (viz můj příspěvek výše). Ať už je to Moongel, zmiňovaná "kobercovka" dnes zvaná Gafa, různá externí tlumítka ať už pevná či ten MiniEmad, tebou zmiňované tlumící kroužky,....tomu všemu ale předchází široký srtiment různých blan, ze kterých je možníé volit obutí svých bubnů :wink:

Jinak ten posldní odstavec u tebe, podepisuji do posledního písmenka! 8)
pajaKahan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pajaKahan »

Omlouvám se, že jsem tě označil jako pána. :lol: Většinou (teda alespoň doufám) diskutujeme s pány.
Jo, a holku bubeníka už jsem taky zahlédl, viz. skupina VEARA, a musím říct, že té by závidělo hodně bubeníků jak válí. :D Takže už vím, že zde máme v sekci bubny jednu holku a budu oslovovat "Zdravim milé společenství HF". :wink:
Monikad
Rádce

Příspěvek od Monikad »

pajaKahan píše:Omlouvám se, ......už vím, že zde máme v sekci bubny jednu holku a budu oslovovat "Zdravim milé společenství HF". :wink:
nejsem cimprlich, v pohodě... jen jsem si rejpla, neboť tak nějak převládá názor někde z doby kamený, že snad muzika a bubnování zvlášť, je jen pánský sport, což není ani trochu pravda. Já i kajda, které píšeme zde, a bezpočet dalších drummerek se s tímhle bohužel setkáváme často a nejednu z nás to slušně řečeno sejří :roll: Muzika je buď dobrá, nebo špatná, ale dozajista bezpohlavní! Sorry, z a offtopic. Dál už to neřešme a držme se tématu :wink:
pajaKahan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pajaKahan »

OK :lol:
Abychom se drželi tématu: nejspíš to ani ta lepící páska nebyla....možná si něco pletu, nebo jsem viděl, to co jsem chtěl a ne to co tam bylo.
V dalším videu už jsem viděl nějaký speciální modrý obdélník, který byl pouze položen na virblu. Tohle už asi existuje. :lol:
Nicméně, při mém premiérovém nahrávání jsme špatný dozvuk řešili papírovým kapesníkem, který jsme přiložili na virbl a přilepili izolepou. :lol: (od teď jsem tebou Moni asi nenáviděn :lol: ). Nicméně to trochu pomohlo, ale zase se určitá barva ze zvuku bubnu ztratila, takže vše má své plus a mínus. :)
Jinak, nevíte někdo, jakým způsobem se upravuje dozvuk bubnů v komplu?
Když si stáhnu nějaké drumtracky mých oblíbených skupin, bubny mají takovou nespecifickou ozvěnu, jsou jakoby od nás vzdáleny. Přitom když jsem nahrál ted já bubny a následně smíchal, pořád tam nebyla ta vzdálenost a bylo to až moc čitelné a reálné ten zvuk.
Kdybych to měl říct jednoduše, bubny pak celkově s nahrávkou působí výrazně, a zároveň neurčitě. Jak to ti mistři dělají? :lol:
Samozřejmě se s něma nemůžu srovnávat, když mám možnost mít mikrofony na celou sestavu za 7k a zvukovku za 10k. :D
Takže nevíte někdo, jak sa to ty ku..y šikmooké dozvěděli, že mám cihelnu? :lol:
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Mno - není to jednoduché, ale zase ani ne složité. Nicméně se přesouváme tématicky trochu jinam; pokud by se to více rozjelo, nějaký MOD to dozajista rozdělí.

K dotazu: možností je několik. Relativně nejjednodušší je kompresor, kdy se tvaruje náběh/trvání/doznění pomocí jeho parametrů (Attack/Hold/Release). Všechno je to jen otázka znalosti funkce kompresoru a dobrých uší (případně pro kontrolu studium audio záznamu toho kterého bubnu a ladění časových parametrů podle odečítání na časové ose). Jen stručně naznačím: bude-li Hold nebo Release čas kratší než je délka základního zvuku bubnu (nad nastavenou úrovní Threshold), bude tento "prodloužen", bude-li čas naopak delší, bude zvuk zkrácen.

Další možnost je použít nějaký tvarovač obálek; z freewarových třeba DOMINION.

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
Monikad
Rádce

Příspěvek od Monikad »

pajaKahan píše:OK :lol:
Abychom se drželi tématu: nejspíš to ani ta lepící páska nebyla....možná si něco pletu, nebo jsem viděl, to co jsem chtěl a ne to co tam bylo.
V dalším videu už jsem viděl nějaký speciální modrý obdélník, který byl pouze položen na virblu. Tohle už asi existuje. :lol:
Nicméně, při mém premiérovém nahrávání jsme špatný dozvuk řešili papírovým kapesníkem, který jsme přiložili na virbl a přilepili izolepou. :lol: (od teď jsem tebou Moni asi nenáviděn :lol: ). Nicméně to trochu pomohlo, ale zase se určitá barva ze zvuku bubnu ztratila, takže vše má své plus a mínus. :)
Jinak, nevíte někdo, jakým způsobem se upravuje dozvuk bubnů v komplu?........
Takže nevíte někdo, jak sa to ty ku..y šikmooké dozvěděli, že mám cihelnu? :lol:
tak fakt nevím, co "spejšl" to bylo. Čert ví :roll:
To olepování kapesníčky (já zase v začátcích měla pivní tácek, ale viděla jsem kdeco včetně kosmetických odličovacích tamponů - pánové nezaměňovat s jinými tampony, co nemyslím, i když oboje jsou hlavně pro holky :) ) každopádně nenáviděn nejsi, neboj :D Ale souhlasíme asi oba, že to sice pomůže dozvuku, nicméně za cenu částečné ztráty přirozené barvy, jak si nakonec sám sobě ž prve odpověděl. :idea: Opravdu je to až krajní ešení a to ještě raději přitlumovat elegantnějšími prostředky, kterých je na trhu dostatek......

Ty věci kolem úprav zvuků v PC - tak s tím nemám zkušenost, ale myslím že by to asi mělo patřit do jiné diskuze, kde se dozajista spousty rad i postřehů od počítačových borců, dozvíš. :!:

A poslední..... těch šikmookých se na tu tvoji cihlnu zeptám! :) Dělám pro japonskou společnost a za pár desítek minut budu v práci, takže jich spoustu uvidím :D
pajaKahan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pajaKahan »

Ty jsi celkem ranní ptáče. :lol: 4:33 a už píšeš na HF. :lol:

Ok pavlii, kdyžtak založím nový topic v nahrávání. Ale to co jsi napsal o kompresoru vyzkouším, neřemýšlel jsem takhle na tím, že i kompresorem to takhle můžu naštelovat. :)
Monikad
Rádce

Příspěvek od Monikad »

pajaKahan píše:Ty jsi celkem ranní ptáče. :lol: 4:33 a už píšeš na HF. :lol: ....
To ani ne, pravda je o moc smutnější..... psala jsem u ranního kafča a pár minut poté už prchala směr fabrika. nakonec vždyť jsem to tam prve psala!! Podívej se kdy píšu te´d... to jsem asi 3/4 hodinky teprve z práce doma. A zítra nanovo..... :?

P.S.: Kluci japonský o žádné tvé cihelně nic prý neví :D :D ..... nebo je možné, že jsem se ztratila v překladu. japonsky přece jen mluvím mizerně a anglicky umíme blbě já i oni :roll: :twisted:
pajaKahan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pajaKahan »

:lol: já to pochopil. Taky jsem tak stával do práce, naštěstí jen o prázdninách. :D
To se divím, že vůbec máš čas na bubny, když jsi takový workoholik.

Jinak dávám sem tu věcičku co jsem zahlédl. :lol:
Přílohy
Screen shot 2011-01-17 at 8.14.54 PM.png
boolocks

Příspěvek od boolocks »

pajaKahan píše: Když si stáhnu nějaké drumtracky mých oblíbených skupin, bubny mají takovou nespecifickou ozvěnu, jsou jakoby od nás vzdáleny. Přitom když jsem nahrál ted já bubny a následně smíchal, pořád tam nebyla ta vzdálenost a bylo to až moc čitelné a reálné ten zvuk.
Nemáš na mysli, že tam slyšíš hromadu ambientu? :-)
Odpovědět

Zpět na „Bicí nástroje“