Pár starých elektronek - použitelné?

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
mtmccox
Kontaktovat uživatele:

Pár starých elektronek - použitelné?

Příspěvek od mtmccox »

Ahoj, mám doma ve svém "elektronickém smetí" pár elektronek, kdysi jsem to všechno dostal od kámoše, myslel jsem si tenkrát bláhově že si budu něco pájet.. ale skutek zatím utek.

Nedávno jsem ale přemejšlel, pokud bych někdy v budoucnosti začal slyšet, že lampáče mají příjemnější zvuk, a rozhodl se do něčeho jít (ať už koupit něco nebo nechat u někoho postavit), tak jestli vůbec mi tihle drobci k něčemu budou, nevyznám se v tom totiž. A jaká je vůbec možnost, že budou ještě funkční, když se mi válely v krabičce s dalším haraburdím?
HPIM7373.JPG
Popisky jsou občas sedřené, ale co jsem přečetl: (zleva)

EABC 80 HS
EBF 89 XA
EM 84 HR
ECH ?? HS
EL 84 UA
ECC 85 CS (asi)

Jenom jestli se někdo vyzná a dokáže říct, jestli si je ještě mám nechávat, nebo jsou úplně k ničemu, díky ;)
Naposledy upravil(a) mtmccox dne 20.01.2011 11:21, celkem upraveno 2 x.
:DDDDDD Si vytlemenec máš velkej hrtan víš kdo sem ale nepiš to sem :DDDDDD SI MRTĚ HUBENEJ JES JOGURTY
citizen.one

Re: Pár starých elektronek - použitelné?

Příspěvek od citizen.one »

ta EM84 se myslim pouziva nejak v preampech a EL84 v konci, jinac nevim na co ty ostatni lampy...
Pikus

Příspěvek od Pikus »

EL84 se bude hodit do nějakýho konce a ta ECC85 by možná mohla být v předzesilovači...
Ty ostatní asi budou z nějaké televize...

EM84 je tzv. magický oko - indikátor vyladění ve starých rádiích.

Jinak, použít půjdou, pokud z nich setřeš prach a pokud nejsou naprasklé nebo pokud není getr (zpravidla taková čená skvrna) zbělalý.
bazmekgrat

Příspěvek od bazmekgrat »

tak keby som si daval nieco stavat tak urcite nie podla nejakych starych elektroniek co mam v sufliku ale asi by som si vyberal podla zvuku
PRS McCarty Brazilian Limited Edition PrivatestockGradeOnePieceMapleTop Brazilian Rosewood Neck :: Fender Stratocaster USA :: Bogner Uberschall TwinJet EL34 Mod :: 2x Mesa Recto 4x12
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

ECC85 neni zamenitelna s ECC83. Musel bys predratovat zapojeni socketu.
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
Cybermuff
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cybermuff »

No vzhledem k tomu, jak na tý fotce vypadá slušně jetě ta EL-84, tak si tipuju, že to je všechno z nějaký starý telky nebo rádia po babičce, prostě to jelo nepřetržitě až do čísi smrti a chtít na tom teď stavět nějakou novou lampovou věc je kravina. Pomodli se za jejich duši, udělej nad nima křížek, pohřbi je v popelnici a kup si něco novýho.

Aneb jak říká Murphy: "Mrtvýho koně k tahu nepřinutíš."
Obrázek
mtmccox
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mtmccox »

Okej, díky.
Já zatím nic konkrétního neplánuju, ještě mám sám potíže s tím, co vlastně chci a hledám, takže jsem jenom uvažoval, jeslti s něčím můžu počítat, kdyby náhodou.
Popelnice to budiž.
:DDDDDD Si vytlemenec máš velkej hrtan víš kdo sem ale nepiš to sem :DDDDDD SI MRTĚ HUBENEJ JES JOGURTY
ohryzek36

Příspěvek od ohryzek36 »

To vypadá na kompetní sadu lamp z nějakého starého rádia - (podle výrobních kódů něco z roku tak 63-64), většinou mívají toho už dost za sebou, ale třeba ty EL84 ještě úplně v háji být nemusí (i když mají skoro půl století) - na rozdíl od zesilovačů ty lampy v rádiích byly zapojené docela rozumně (žádně přetěžování, dost rezerv) a rádio taky na max jelo jen vyjimečně (5W je náhodou docela hodně :twisted: ), takž mám také pár EL84, co byly třeba 40 let v jednom rádiu a pořád se dají nacpat do zesilovače (nejsou sice jako nové, ale při porovnání tam moc rozdílů nebylo). Další se dají požít tak na náhradní díly do nějakého rádia, vymýšlet s nima něco nového není moc rozumné (už se nedají sehnat), tak ve zkratce:

ECC85 - asi z VKV jednotky, podobné parametry jako ECC83, jen poloviční zesílení (cca 50), jinak zapojená patice (nemá střed žhavení, místo něj je stínění mezi oběma systémy)
EABC80 - trioda+dioda+dvojdioda - trioda se ná použít k zesílení (zesílení 70), používala se třeba k zesílení signálů před tou EL84, ty diody se používaly jen k detekci (v zesilovači na nic)
EM84 - magické oko (ukazatel vyladění), někdo je ještě shání (třeba hifisti do elektronikových zesilovačů a podobné pochybné existence :D ), nevím jestli se ještě vyrábí, ale asi by je někdo koupil a využil.
EBF89+ECH81 - vysokofrekvenční elektronky - jedna je heptoda+trioda, používala se na zesílení a směšování AM signálu (trioda jela jako oscilátor), druhá pentoda+dvojdioda - požívala se např jako zesílení a detekce mezifrekvence, obě mají společné to, že jsou pro naše účely na prd (a už je dávno nikdo nevyrábí) - hodily se jenom do rádií.

Jesti je chceš vyhodit, tak budiž, jen je otázka, jestli se nebudou ještě někdy hodit - nejsou extra velké, že by moc překážely a člověk nikdy neví... (já takových lamp mám snad 80) :twisted:
mtmccox
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mtmccox »

Potlesk za podrobný rozbor :)
Ještě je nevyhazuju, taky myslím, že dokud mi životní prostor moc neuberou, možná se někdy hodí. Ale jak je vidět, tak je šance zatím malá.
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“