Jolana Diamant

Strat, Les Paul, Tele, SG, semiakustické, ...
ais

Jolana Diamant

Příspěvek od ais »

Ahoj,
dostal jsem do sbírky super zachovalou Jolanu Diamant, myslím cca 1975. Krk v pohodě, dřevo zvoní jak zvon, pořád krásná. Chci ji osadit nějakýma humbuckerama (jaký navrhujete pro hard rock???) , výměna kompletní mechaniky.. Máte s tím někdo zkušenosti ?

Chci se i zeptat, proč když někomu řeknu Jolana diamant, vyloudí to vžy útrpný úsměv a pohrdání .. Má to nějaký důvod, jsou tak špatné nebo proč ??
Prkna s drátama : Ibanez RGT 42DX
To hranatý : Berserker - Red Plate 30W, AIS stack 212
ostatky : Boss GT-10
knedlousek
Kontaktovat uživatele:

Re: Jolana Diamant

Příspěvek od knedlousek »

ais píše:Ahoj,
dostal jsem do sbírky super zachovalou Jolanu Diamant, myslím cca 1975. Krk v pohodě, dřevo zvoní jak zvon, pořád krásná. Chci ji osadit nějakýma humbuckerama (jaký navrhujete pro hard rock???) , výměna kompletní mechaniky.. Máte s tím někdo zkušenosti ?

Chci se i zeptat, proč když někomu řeknu Jolana diamant, vyloudí to vžy útrpný úsměv a pohrdání .. Má to nějaký důvod, jsou tak špatné nebo proč ??
Jolana je srdcovka, ale jen pro někoho, záleželo kus od kusu. Dimamantky byly dst často smrkový a bůhví z čeho ještě všeho, takže proto tím kytaristi hodně pohrdaj :D. Nejsem jeden z těch co tím pohrdaj, je to součást český historie a musíme to tak brát navíc dělali slušný kytary něco mi rukou už prošlo. Jinak k těm snímačům? Proč to chceš dělat? Neni lepší koupi jetýho epiphona? Já bych si Jolanu hejčkal jako takovou vintageovku, ale to dle přání každého soudruha :D
AXL-Badwtaer(vlastní modifikace)-->Peavey Rage Transtube 258 nebo 60W tranďák
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Dej ji dokupy, ať je jako když vylezla z fabriky. Má to něco do sebe. Jaké snímače na ní jsou? Spektrum?
ais

Příspěvek od ais »

Snímače musím vyměnit, jsou v háji, jde z toho pazvuk :-( Jinak kytary mám 3 kousky, Epiphonu Wildkat, Squier Strat a Cort SFX akustiku. Takže nic s humbuckerama, který se na můj styl více než hodí.
Jinak mám ji rád , srdcovka je to i pro mě...
ais

Příspěvek od ais »

Jo a ty snímače jsou Spektrum.. Mikdy jsem to ani neslyšel, jak to má hrát. Snám sice maníka, co to umí opravit, ale stojí to za to ?
Tonda

Příspěvek od Tonda »

To už se dělaly v 75ym ?? To ještě myslím byly jen Irisky, a když se objevily diamantky tak to bylo jak zjevení :lol: hned jak jsem moh, koupil jsem jí .. bylo to tenkrát jako mít LP Custom :mrgreen:

Jak hrajou snímače Spectrum se pamatuju dost matně (nebylo to nic moc, ale taky nebylo přes co kvalitního to hrát) , brzo mi to brácha- bastlíř překopal na aktivní korekce, to taky bylo něco tenkrát :lol:
I´m wheels... movin´wheels
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

pokud se nechces drzet historicke korektnosti tak bych se snimacu spektrum zbavil, protoze stojej dost za houby. myslim si ze dobre poslouzi treba RM pickups (presny typy ti z hlavy nereknu ale myslim ze delaj snimace ktere jsou podobne SH4 od duncanu ktery zas je jako 498 od gibsonu), pokud ti nebude lito penez tak jistotu mas v podobe origo gibsonu (498 + 490). typy co jsem jmenoval povazuju za rockovou klasiku :)
ais

Příspěvek od ais »

přepsal jsem se 1979.. a je úplně taková ...

http://www.jolana.cz/wp-content/plugins ... mant&text=
Mastr

Příspěvek od Mastr »

Diamantku jsem pár roků měl, celou jsem ji přelakoval, předělal kobylu na tune o matic, vyměnil elektroniku, snímače za EMG a i ladící kolíky. Byla to dost dobrá kytárka. Před půl rokem jsem ji prodal za 6800 a majitel byl hodně spokojen. Kdybys chtěl s čímkoli ohledně upgradu poradit napiš mi SZ
Obrázek
Kytara: Homemade Bonewhite Exp EMG81/60, Macassar Ebony Flying V EMG81/85, Flying V Custom white EMG81/60, LP Custom black (kopie) EMG81/85, Apec: Blackstar S1 100, Blackstar HT, Marshall 4x12 A, Marshall 4x12 B, efekt: Dunlop 95Q, biyang chorus, Dunlop Carbon Copy delay,Behringer harmonist, TC. Polytune mini, http://bandzone.cz/blackshard Kdybyste někdo chtěli nějaký upgrade kytary týkající se frézování, vrtání nebo i úprav elektroniky napište sz.
sgaba

Příspěvek od sgaba »

Ohledně těch dřev: tak ze smrku je jen horní klenutá deska. Přičemž smrk z akustického hlediska není špatné dřevo, dělají se z něj třeba housle ne?
Jinak teda doporučuji přečíst si článek:
http://www.jolana.cz/jolana-diamant-rec ... us-122006/
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

ais píše:Snímače musím vyměnit, jsou v háji, jde z toho pazvuk :-( Jinak kytary mám 3 kousky, Epiphonu Wildkat, Squier Strat a Cort SFX akustiku. Takže nic s humbuckerama, který se na můj styl více než hodí.
Jinak mám ji rád , srdcovka je to i pro mě...
Pokud bys měl nutkání měit snímače, věděl bych kam se starými, totéž platí o jakémkoli jiném dílu :wink:
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

no verim ze nekde na zemekouli existuje dobre hrajici kus tohohle modelu, ale ja s temahle kytarama mam teda jen blby zkusenosti. co se tyce te recenze
Klasické zesilovače Mesa/Boogie už jsou na kytary mnohem vybíravější, a zvláště hi-gain kanál s kaskádovým zkreslením kytaře moc nesvědčil. Zvláště hi-gain kanál s kaskádovým zkreslením kytaře moc nesvědčil. V tomto případě se negativně projevila charakteristika snímačů.
tak treba s timhle nesouhlasim. vnimam to presne naopak, mesa (kor marky, ale i recto to dela) charakter kytary na zkresleni spis pozere nez aby si nejak zvlast vybirala :) VELKYM mnozstvi gainu to maze uz fakt hodne, pokud ta kytara neni uplny krumpl (navic s tema pekelnejma snimacema) tak se z toho vetsinou da vytahnout zvuk ktery se da poslouchat.

zrovna tahle recenze mi prijde jako takovy sentimentalni vzpominani na mlada leta s horovickym "les paulem". verim ze za sociku to bylo fakt neco, ale dneska vidim jejich misto spis ve sbirkach.
Jazzman
Rádce

Příspěvek od Jazzman »

Diamantku jsem měl před 20 lety. Pro chudého kluka byla slušná, ale při první možnosti koupit ( tenkrát ještě kvalitního, japonského ) Squiera, šla ihned pryč. Mít ji doma, tak se, naopak, snažím udržet ji v původním stavu, protože přestavba na dobře hrající nástroj je v poměru ceny a kvality nevýhodná a nemožná. Nový Les Paul Cort, za pár korun je daleko víc kytara.

Křivka v recenzi má pravdu, že Diamantky mají příběh. Tak ať příběh visí na zdi a muzikanti hrají na co nejlepší nástroje.

Smrk je vhodný jen na rezonanční desky, na Les Paula naprosto nevhodný. Křivka v recenzi píše, že snímače nemají středy. Myslím, že především kytara neprodukuje frekvenčně vyvážený tón, tak snímače namají co snímat.
Hledám možnost hrát jazz v Praze. http://bandzone.cz/janbisek
Lachim

Příspěvek od Lachim »

Worovo smetiště :)
Budu sundavat singl ze svýho japonce a je tam origo snímač (cca 30 let mlád). S kama jsi? Za flašku nechám.
- PRS Custom MACHO, Strat MACHO, aku FURCH S25-SR Cut, Fender Thienline Elite, MusicMan Axis Pořízka, HOHNER Revelation RTX, Epi Wildkat, Tele MIK, Hohner Strat Prof., Sigma OM .....
- krabiček a efektů kýbl
- 3x Mmjuz aparáty, FR kombo Yamaha Stageplan 200 BTR
jastud

Příspěvek od jastud »

Mám diamantku doma, měnil jsem jen potenciometry a přepínač snímačů, stačilo ji trochu seřídit a hraje slušně. Snímače Spektrum bych nezatracoval, nejsou na nějakej metal, ale na bluesrock nebo lehčí hardrock jsou fajn. Osobně se mi docela dost líbí krkáč na beglajty. Kytara i snímače jsou určitě lepší než třeba nejlevnější Epiphony LP 100 ( na druhou stranu už taková Vintage V100 je lepší než Diamantka). Takže pokud ji máš za dva litry tak do ní ještě tisícovku vraž, nech si ji seřídit nebo si ji seřiď sám (hooodně moc dělá vzdálenost snímače struny) a budeš mít při troše štěstí docela hratelný nástroj - akorát od toho nemíš čekat zvuky jak z Gibsona...
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
a hrať se musi aji na levne nastroje.
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Lachim píše:Worovo smetiště :)
Budu sundavat singl ze svýho japonce a je tam origo snímač (cca 30 let mlád). S kama jsi? Za flašku nechám.
Co piješ? Sice jsem teď nezaměstnaný a musím akutně koupit novou kobylku na Žlutou, ale tohle by se mi zrovna docela hodilo. K nalezení jsem v Litoměřicích, Roudnici nad Labem a občas v Praze. Snadno se dostanu téměř všude na trati 072.
Cybermuff
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cybermuff »

woro90-1 píše:Co piješ? Sice jsem teď nezaměstnaný a musím akutně koupit novou kobylku na Žlutou, ale tohle by se mi zrovna docela hodilo. K nalezení jsem v Litoměřicích, Roudnici nad Labem a občas v Praze. Snadno se dostanu téměř všude na trati 072.
No jestli sbíráš nějaký vykopávky, tak ti můžu věnovat taky 4 singly z osmdesátých let... Tři jsou z Ibenezky, jeden z něčeho jinýho :-) Jsem sice z P9, ale velmi často jsem v Roztokách, tak ti kontraband můžu hodit na nádraží... To máš asi po trase... Kdybys měl zájem, řekni.
Obrázek
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Sbírám víceméně cokoli - slušnější snímače na ozkoušení na Žlutou, horší na domácí převíjení, Stagg na budicí cívku sustaineru. Prehistorické přepínače, špatně fungující kobylky... Mám připravenou spoustu projektů, do kterých se dá použít nepotřebný HW, třeba havajku, do které jsem se rozhodl neinvestovat ani korunu.
jakub.kubaaa
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jakub.kubaaa »

woro90-1 píše:třeba havajku, do které jsem se rozhodl neinvestovat ani korunu.
Až vymyslíš jak neinvestovat ani korunu do funkčních a neorezlých strun, tak se ozvi :D
"Nezáleží na co hrajete ani přes co hrajete, ale jak hrajete" R. Hladík
Obrázek
pavel2
Odborník

Příspěvek od pavel2 »

Spektrum jsou docela slušné snímače a většina se dala přepnout na paralel/serial.
Pro hardrock ap. se asi víc hodí sériové zapojení.

Jestli moc toužíš po výměně, tak "normální" snímače mají menší rozteč, takže do původních dírek jdou instalovat obtížně.

RM Pickup Ti ale udělá rozteč, jakou chceš.

Více zde: post31450.html?hilit=%20jolana%20diamant#p31450

Lidi, není to Gibson a nikdy nebude, takže od toho nečekejte stejnej zvuk.

Nicméně, když to nemusí být nutně zvuk Gibson, tak si diamantka určitě svoje místo v kapele najde a ostudu neudělá.

Jinak sběratelskou hodnotu má tak, jak je...
Naposledy upravil(a) pavel2 dne 21.01.2011 7:56, celkem upraveno 2 x.
Nemám strach z lopaty, mám strach ze srpu a kladiva
Odpovědět

Zpět na „Elektrické kytary“