Deformace nátisku při hře na více dech. nástrojů?

Žestě, flétny, harmoniky, klarinety, akordeony, ...
Odpovědět
Mrkev

Deformace nátisku při hře na více dech. nástrojů?

Příspěvek od Mrkev »

Dostal jsem se do dost prekérní situace... Doposud jsem hrál na klarinet i trumpetu a učitel v hudebce se nikdy nezmínil, že by to mohl být problém, i když jsem se ho na to sám několikrát ptal... Mě osobně taky nepřipadalo, že by mi to nějak vadilo, ale dneska jsem se dostal k jinému učiteli a ten mi řekl, že pokud chci hrát na trumpetu, mám pověsit klarinet na hřebík :!: Trumpeta je totiž přednější, na klarinet jsem samouk... Máte s tím někdo nějaké zkušenosti? Děkuji
Mr.Freeman

Re: Deformace nátisku při hře na více dech. nástrojů?

Příspěvek od Mr.Freeman »

blbost.... podle toho co píšeš, chce jen učitel aby ses více věnoval trumpetě než klarinetu... - je fakt ,že oba jsou řekl bych solové nástroje i když klarinet?... ,ale taky má dost techniky. Já ze své zkušenosti ti neporadim nehrál jsem na klarinet ani saxofon nebo něco podobného ,ale není problém ukázat na pár lidí co hrají třeba na trumpetu a saxofon nebo klarinet...
-* ale jak říkám blbost.
Sero venientibus ossa / pozdní hosti jedí kosti
Mrkev

Příspěvek od Mrkev »

Tak to mi spadl balvan ze srdce :mrgreen: Děkuji
Genesis
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Genesis »

Je to spíše opravdu ,,nesmysl,,.Chci říci, na trumpetu jsem v životě nehrál, ale můj případ- léta hraji na klarinet a poté jsem si přibral i saxofon.Nátisk je sice podobný, rozhodně ne však stejný.A podle profíků si rozhodně nátisk nerozhazuji- hraním na klarinet i saxofon. :!:
Hagstrom Isabella, Prudencio Saez Mod 2
A klarinet Selmer
Tenor sax Keilwerth
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Totální kravina. Hraje se na to naprosto odlišným způsobem a jediné, co může být problém, je nedostatek času na oba nástroje.
Mrkev

Příspěvek od Mrkev »

Tak jsem zjistil, že se mi nátisk na trumpetu hraním i na klarinet opravdu ničí. Na klarinet totiž používám jen spodní ret a na trubku oba, takže teď mi sklouzává nátrubek na spodní ret a nátisk je v hajzlu :( Dokud jsem totiž na klarinet hrál jen lehké věci v malém rozsahu na poměrně měkkém plátku, tak mi to připadalo fajn, že se mi potom i trubka dobře ozývala bez nějakého šíleného rozehrávání, ale když už jsem začal pískat na tvrdší plátky a ve skoro kompletním klarinetovém rozsahu, tak nastal problém. Jo holt si prostě člověk nedá říct, dokud se nespálí :!: Teďka mě akorát irituje, že jsem do klarinetu investoval peníze a hlavně kupu času, trpělivosti a úsilí a úplně na nic. Ještě jsem si tím zkomplikoval hraní na trubku a mrzí mě, že s tím klarinetem musím seknout :( Takže předávám jednu špatnou zkušenost dále a doufám, že se z ní ostatní poučí a nebudou příliš egoističtí jako já :oops:
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

To se mi nezdá. Nátrubek ti podle mě sklouzává na spodní ret proto, že zapomínáš povysunout čelist a nehlídáš si to. Prostě jen zapomínáš některé věci, které člověk často dělá automaticky, když hraje jen na trubku, a pokud to střídá s jiným nástrojem, který to má jinak, naučí se to vědomě tak, jak je to na druhém nástroji - a na trubku to dělá "normálně". Jenže vzhledem k tomu, že už zapomněl, jak to vlastně dělá, protože mu to přišlo samozřejmé, najednou neví, co je to "normálně". Hlídej si to a budeš v pohodě hrát na obojí.
JohnyWM

Příspěvek od JohnyWM »

Mrkev píše:Tak jsem zjistil, že se mi nátisk na trumpetu hraním i na klarinet opravdu ničí. Na klarinet totiž používám jen spodní ret a na trubku oba, takže teď mi sklouzává nátrubek na spodní ret a nátisk je v hajzlu :( Dokud jsem totiž na klarinet hrál jen lehké věci v malém rozsahu na poměrně měkkém plátku, tak mi to připadalo fajn, že se mi potom i trubka dobře ozývala bez nějakého šíleného rozehrávání, ale když už jsem začal pískat na tvrdší plátky a ve skoro kompletním klarinetovém rozsahu, tak nastal problém. Jo holt si prostě člověk nedá říct, dokud se nespálí :!: Teďka mě akorát irituje, že jsem do klarinetu investoval peníze a hlavně kupu času, trpělivosti a úsilí a úplně na nic. Ještě jsem si tím zkomplikoval hraní na trubku a mrzí mě, že s tím klarinetem musím seknout :( Takže předávám jednu špatnou zkušenost dále a doufám, že se z ní ostatní poučí a nebudou příliš egoističtí jako já :oops:
Kamarád co je teď na konzervě měl taky posunutý nátisk, jde o polohu čelisti a o zvyku, nevím jak dlouho nehrál (tuším 3 týdny ?!) a potom začal "budovat" nový nátisk. Problém klarinet/trubka nevidím, sám hraju na kláro a od kamaráda si semtam pujčím trubku na vyblbnutí a nemám problém...
vendabenda

Příspěvek od vendabenda »

Záleží na tom, jak moc dobře chceš na ty jednotlivé nástroje hrát. Jestli to chceš jen k muzice do hospody, nebo jak tady někdo výše napsal na "vyblbnutí", pak to nevadí. Jestli chceš hrát alespoň na jeden z těch nástrojů pořádně pak to samozřejmě vadí. A to hodně. Právě pro diametrální odlišnost nátisku u klarinetu a trumpety. Vše je tam jinak, tón se tvoří jinak, svaly jsou jinak postaveny..... Ani jeden nátisk pak nebudeš mít pořádnej.
Nářadí: Blessing ML 1S, V.B. Strad. 37ML, Yamaha 5335GS, kapesní trpt. Amati a Kawai,
křídlo Thomann, C trumpet KATO.
Nátrubky - V.B. 1C, Schilke 18.
Mrkev

Příspěvek od Mrkev »

S trubkou to myslím vážně, jelikož na ni docházím do hudebky. Na druhou stranu se ale nechystám nikam na konzervatoř. Rád bych to dopracoval na dobrého amátera, rozhodně je to lepší než špatný profesionál :wink: Na klarinet jsem samouk, baví mě to, občas si něco zahraju s jinými nástroji. Učím se podle učebnice od Stanislava Barka, zrovna jsem na začátku druhého dílu a a je to taková příprava na lepší hru, žádné blbnutí u táboráku nebo v hospodě. Zrovna jsem si dal ,,klarinetovou pauzu" a zdá se mi, že se mi ten trubkový nátisk zase zlepšuje, ale třeba si to jen vsugerovávám. Ostatně kdyby mi nikdo neřekl, že mi může hra na klarinet porušit trumpetový nátisk, ani ve snu by mě to nenapadlo.
Na druhou stranu, pro tu spoustu svalů v okolí úst to musí být zápřah.
Zkusím si myslet na to předsunování vrchní čelisti, snad to pomůže. Jinak děkuji za všechny rady a názory :)
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Vrchní čelist je část lebky, s tou nehneš, pokud si nepomůžeš rozjetým vlakem nebo podobným jemným nástrojem. Spodní čelist. Tebe neučili u trubky trochu předsadit čelist, abys měl víceméně symetrický nátisk? Vždyť se snad ani jinak hrát nedá...
Mrkev

Příspěvek od Mrkev »

Jejda :shock: Spletl jsem se, samozřejmě jsem myslel spodní čelist, nevím, na co jsem zase myslel, když jsem to psal :D V hudebce se mi o předsazení čelisti snad jednou letmo zmínili, ale když teďka řeším problém, že se nemůžu dostat dále na vyšší tóny a nátrubek mi sklouzává na spodní ret, tak se to nějak nebralo mezi výčet příčin tohoto problému. Už si na to zkouším u hraní myslet a je to lepší :) sice je to nezvyk, ale řekl bych, že jsi mi asi pomohl kápnout na hlavní problém :wink:
Odpovědět

Zpět na „Dechové nástroje“