překladač (akord <-> powerchord)
Pravidla fóra
překladač (akord <-> powerchord)
Zdravím! potřeboval bych zjistit jak se dá přeložit klasickej akord do nějakýho rockovýho riffu (třeba paroháč) a jestli to vůbec de... díky kubajz
Re: překladač
Jestli paroháčem myslíš powery, tak hraj power, který vychází od toho tónu, co normální akord. G od G atd.
Ale powery ti nevyjádřní pocit dur/moll ani další fintičky, je takovej bezpohlavní.
A různé riffy si můžeš vyzkoušet sám - vycházíš z nějakého tónu, a přidáváš si tam různé další, a slyšíš, co se ti líbí, co ne.
Ale powery ti nevyjádřní pocit dur/moll ani další fintičky, je takovej bezpohlavní.
A různé riffy si můžeš vyzkoušet sám - vycházíš z nějakého tónu, a přidáváš si tam různé další, a slyšíš, co se ti líbí, co ne.
:DDDDDD Si vytlemenec máš velkej hrtan víš kdo sem ale nepiš to sem :DDDDDD SI MRTĚ HUBENEJ JES JOGURTY
Tak hlavně nic takového neexistuje, aby se dal "převést" akord na riff. RIffy můžou být postaveny na mnoha různých principech, i když je třeba samozřejmě dobré vědět, v jaké tónině se pohybujeme. Kdyby byl nějaký takový převaděč, byly by riffy ještě fádnější záležitostí, než jsou, a nemusely by se obdivovat kapitální kousky. Na akordech můžu být samozřejmě postaveny, ale nelze je z nich přímočaře odvodit.
- SUK
- last.fm: last.fm/user/sukcz
- Bandzone: http://bandzone.cz/fan/sukovec
- Kontaktovat uživatele:
Kdyz budes mit cast songu zalozenou na "modifikacich" akordu (u me je oblibeny treba decko a ruzny sedmicky a podobny blbinky) tak powery z toho udelas hranim DDDDDDDDDDD a puvodni charakter z toho zmizi..... taborakovky ale zpowerovanim zahrajes 
Hodně budem někde...
Nejdřív jsem se téhle diskuzi musel trochu zasmát ... No, většinou se to dělá naopak, lidi se snaží dát u táboráku nějakou rockovou pecku, tak hrajou "plnohodnotný" akordy, protože ty power chordy i jiný očesaný akordy by na akustice zněly moc chudě, tvrdě, perkusivně. Podobně rocková kapela přearanžuje své pecky jako unplugged verze (to by pro tebe mohla být dobrá škola - poslechni si třeba rozdíl mezi orig. a unplugged verzí u Claptonovy Layly, nebo třeba unplugged živák Kiss). Ale akordy, které tam jsou, se prakticky nemění. Ani rocková pecka, a to i ten nejtvrdší metal, nemá akordickou linku ze samých (durových) power chordů, tj. prima-kvinta(-oktáva). Stačí trochu poslouchat. Ten daný akord se jen může částečně očesat, zahrát z něj jen 2-3 tóny, což se dělá hlavně kvůli zkreslení, se kterým, zvlášť při použití fuzzu či vytaveného high-gain zesilovače, můžou plné akordy znít moc chlupatě. Ale i tak se používají i v metalu (poslechni si třeba Hangar 18 od Megadeth). Samozřejmě, pokud se nějaká sekvence akordů nahradí nápaditým rifem, nemusí to být na škodu. Můžeš vycházet z rozkladů příslušných akordů. Co ale určitě musíš změnit, pokud chceš z nějaký lidovky či Nedvědovky udělat rockovou pecku, je frázovaní. A to i ve zpěvu. Někdy se musí i trochu pozměnit melodie, jinak to celé může znít jako parodie (pokud to není účel).
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Co je tohle za nesmysl? "Durový powerchord" je asi tak stejný oxymoron jako "mrtvé milenky cit"...Fořt píše:a to i ten nejtvrdší metal, nemá akordickou linku ze samých (durových) power chordů, tj. prima-kvinta(-oktáva). Stačí trochu poslouchat. Ten daný akord se jen může částečně očesat, zahrát z něj jen 2-3 tóny, což se dělá hlavně kvůli zkreslení, se kterým, zvlášť při použití fuzzu či vytaveného high-gain zesilovače, můžou plné akordy znít moc chlupatě.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
Sorry, to jsem se fakt nešťastně vyjádřil.
Chtěl jsem tím říct, že kdybych předělával nějakou kotlíkárnu do bigbeatu, tak u dur akordu bych si třeba vystačil s powerchordem, ale u moll bych tam nejspíš ten 3rd (nebo 7th) minor strčil.
- Atkins
- Kontaktovat uživatele:
- co to je, prosím?3rd (nebo 7th) minor
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
malá tercie (septima)
ses mi nakej chytrejFořt píše:Sorry, to jsem se fakt nešťastně vyjádřil.Chtěl jsem tím říct, že kdybych předělával nějakou kotlíkárnu do bigbeatu, tak u dur akordu bych si třeba vystačil s powerchordem, ale u moll bych tam nejspíš ten 3rd (nebo 7th) minor strčil.
Fořt píše:Sorry, to jsem se fakt nešťastně vyjádřil.Chtěl jsem tím říct, že kdybych předělával nějakou kotlíkárnu do bigbeatu, tak u dur akordu bych si třeba vystačil s powerchordem, ale u moll bych tam nejspíš ten 3rd (nebo 7th) minor strčil.
Nerozlišuje se mollový nebo durový power akord.. on to v podstatě ani není akord....
Doporučuji naučit se stavbu akordů protože z tvého příspěvku jde vidět že vtom máš zmatek
Re: překladač (akord <-> powerchord)
Anebo je to akord s vypuštěnou tercií, hehe. Teoreticky by si ho tam člověk měl psychologicky "doplňovat" podle tóniny, ale mám o tom pochybnosti, zejména mezi metalisty.
Co je více či méně pozoruhodné: všimněme si, že na druhém stupni se prakticky nikdy neuplatňuje doškálná zmenšená kvinta, nýbrž vždycky se tam mastí power akord jako každý jiný, tj. s čistou kvintou. Pokud bychom chtěli být důslední, museli bychom tvrdit, že většina metalových dílek není v čistém e moll, nýbrž v e moll s dórským zabarvením /či v moll s durovou subdominantou/.
Co je více či méně pozoruhodné: všimněme si, že na druhém stupni se prakticky nikdy neuplatňuje doškálná zmenšená kvinta, nýbrž vždycky se tam mastí power akord jako každý jiný, tj. s čistou kvintou. Pokud bychom chtěli být důslední, museli bychom tvrdit, že většina metalových dílek není v čistém e moll, nýbrž v e moll s dórským zabarvením /či v moll s durovou subdominantou/.
- jakub.kubaaa
- Kontaktovat uživatele:
A nemá někdo když už jsme u toho návrh na nějakou knihu kde by se daly objasnit ty stavby akordů a podobný věci? Zatím co jsem vzal do ruky tak to byly akorát okecávačky na téma držení akordů a kytary ... Ale nic konkrétnějšího co by se dalo použít ... ta stavba, transpozice kvůli kapodastru a podobně, to by se mi hodně hodiloUncle píše: Doporučuji naučit se stavbu akordů protože z tvého příspěvku jde vidět že vtom máš zmatek
na netu něco málo je
http://www.cojeco.cz/index.php?id_desc= ... itle=akord
http://referaty-seminarky.cz/akord/
A něco má i Henych ve své kytarové škole ve formě videa.
http://www.cojeco.cz/index.php?id_desc= ... itle=akord
http://referaty-seminarky.cz/akord/
A něco má i Henych ve své kytarové škole ve formě videa.
:DDDDDD Si vytlemenec máš velkej hrtan víš kdo sem ale nepiš to sem :DDDDDD SI MRTĚ HUBENEJ JES JOGURTY
- Nero
- Rádce
Když sestává jen z dvou tónů a maximálně jejich oktáv? To už pak přece není akord, ten potřebuje tři tóny, ne?lei píše:Anebo je to akord s vypuštěnou tercií, hehe.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
Vážně, nazývá se to neúplnými akordy. Záleží ovšem na hudebním okolí. Za určitých okolností může plnit funkci akordu i jediný tón s tím, že ty další jsou "myšlené", evokují se podle logiky funkční harmonie a sluchově na základě příslušných tónů, které někde poblíž zazněly. Hudební psychologie a funkční harmonie jsou mocné čarodějky, he.
- Nero
- Rádce
Občas si domýšlím i celé akordy bez toho, aby zazněl jediný tón
Chápu tvou myšlenku a souhlasím, ale je to trochu nad rámec toho, co řešíme... 
PetrPeter 1975 - 2008
ahoj chtěl bych se zeptat jak mám z akordů udělat power akordy?? vím že sou nějáký tabulky a tam to je že třeba akord H se hraje na struny E,A,D 7,9,9 ale jak poznám že ho nemám hrát třeba struny A,D,G jako 2,4,4 nebo je to uplně jedno na jaký struny to hraju?? doufám že mi rozumíte co tím myslím
Vem si základní tón toho akordu (1), přidej k němu kvintu (3) (připadně i oktávu(4)).

- SUK
- last.fm: last.fm/user/sukcz
- Bandzone: http://bandzone.cz/fan/sukovec
- Kontaktovat uživatele:
cecek: jestli E|799---|e nebo E|-244--|e je naprosto jedno - jsou to naprosto stejny tony ve stejny oktave (za predpokladu std E ladeni). V tomhle pripade jediny, co muzes resit je barva zvuku, ktera je pro oba pripady uplne jina...
Hodně budem někde...