Zvukovka pro domácí, live a demo recording do cca 5000
Pravidla fóra
Zvukovka pro domácí, live a demo recording do cca 5000
Ahoj,
řeším pořízení externí zvukové karty, kterou bych chtěl udělat hlavně demo nahrávky naší kapely, případně live nahrávky. Mám zatím jen zkušenost s nahráváním v Audacity přes integrovanou zvukovku, tak bych rád znal vaše názory.
Jedná se o nahrávání akustických nástrojů (jen baskytara je elektrická), takže bych to rád nahrával přes mikrofony kvůli lepšímu zvuku nástrojů + samozřejmě zpěvy.
Pročetl jsem starší příspěvky na toto téma, ale oproti jiným bych potřeboval tu zvukovku používat i při live hraní jako předzesilovač mikrofonu na kytaře/mandolíně.
Z toho co jsem si tak prošel a pročetl bych měl mít zhruba tyto požadavky:
Připojení USB (má cenu si připlácet za USB 2.0 místo 1.1?)
alespoň 2x mic/linka (možnost nahrávat alespoň 2 stopy naráz)
kvalitní převodníky
externí napájení (podle toho co jsem se dočetl tak s napájením přes USB bývají problémy)
MIDI nepotřebuji (aspoň mě zatím nenapadá na co bych je využil)
nahrávací SW (rád bych se naučil pracovat s Cubase, ale není to konečná podmínka pokud jsou jiné taky dobré)
cena do cca. 5000,-
Zatím jsem našel zhruba tento výběr:
Steinberg CI2 (líbí se mi hlavně kvůli SW a jeho podpory, ale mám dojem že nemá ext. napájení)
M-Audio fast track pro (ale pokud vím má jen USB 1.1)
E-MU Tracker Pre nebo E-MU 0404 (má více vstupů)
Lexington Omega (jen USB 1.1 a nevím jaké mají převodníky)
Co si o tomto výběru myslíte, v čem jsou dané zvukovky lepší či horší nebo za co má cenu si připlatit?
Díky za rady.
J.
řeším pořízení externí zvukové karty, kterou bych chtěl udělat hlavně demo nahrávky naší kapely, případně live nahrávky. Mám zatím jen zkušenost s nahráváním v Audacity přes integrovanou zvukovku, tak bych rád znal vaše názory.
Jedná se o nahrávání akustických nástrojů (jen baskytara je elektrická), takže bych to rád nahrával přes mikrofony kvůli lepšímu zvuku nástrojů + samozřejmě zpěvy.
Pročetl jsem starší příspěvky na toto téma, ale oproti jiným bych potřeboval tu zvukovku používat i při live hraní jako předzesilovač mikrofonu na kytaře/mandolíně.
Z toho co jsem si tak prošel a pročetl bych měl mít zhruba tyto požadavky:
Připojení USB (má cenu si připlácet za USB 2.0 místo 1.1?)
alespoň 2x mic/linka (možnost nahrávat alespoň 2 stopy naráz)
kvalitní převodníky
externí napájení (podle toho co jsem se dočetl tak s napájením přes USB bývají problémy)
MIDI nepotřebuji (aspoň mě zatím nenapadá na co bych je využil)
nahrávací SW (rád bych se naučil pracovat s Cubase, ale není to konečná podmínka pokud jsou jiné taky dobré)
cena do cca. 5000,-
Zatím jsem našel zhruba tento výběr:
Steinberg CI2 (líbí se mi hlavně kvůli SW a jeho podpory, ale mám dojem že nemá ext. napájení)
M-Audio fast track pro (ale pokud vím má jen USB 1.1)
E-MU Tracker Pre nebo E-MU 0404 (má více vstupů)
Lexington Omega (jen USB 1.1 a nevím jaké mají převodníky)
Co si o tomto výběru myslíte, v čem jsou dané zvukovky lepší či horší nebo za co má cenu si připlatit?
Díky za rady.
J.
Re: Zvukovka pro domácí, live a demo recording do cca 5000
Pripadam si tady uz trochu jako dealer Focusritu, ale pokud jeste mikrofony nemas, tak vrele doporucuju tento set:
http://www.audiotek.cz/s-45234-focusrit ... l-550551-r
USB1.1. a 2.0 neres, to je ciste zalezitosti toho, kolik kanalu a v jake kvalite zvukovka nahrava. U dvoukanalovych zvukovek vetsinou staci USB 1.1 a taky tam vetsinou byva.
Externi napajeni sice vyhodou je, ale nevazal bych se na to. Pokud to nechces k notebooku, tak s nejvetsi pravdepodobnosti nebudes mit problem, pokud preci jen bude, tak ho s nejvetsi pravdepodobnosti vyresi napajenej USB hub, kterej stoji podobne jako napajeci zdroj. A nezapomen, ze mas 14denni lhutu na vraceni, takze pokud ti to zkratka fungovat nebude, tak to muzes s klidem vratit.
Co se tyce ostatnich zvukovek - s zadnou neudelas chybu a kvalitativne to bude vsechno na velmi podobne urovni.
http://www.audiotek.cz/s-45234-focusrit ... l-550551-r
USB1.1. a 2.0 neres, to je ciste zalezitosti toho, kolik kanalu a v jake kvalite zvukovka nahrava. U dvoukanalovych zvukovek vetsinou staci USB 1.1 a taky tam vetsinou byva.
Externi napajeni sice vyhodou je, ale nevazal bych se na to. Pokud to nechces k notebooku, tak s nejvetsi pravdepodobnosti nebudes mit problem, pokud preci jen bude, tak ho s nejvetsi pravdepodobnosti vyresi napajenej USB hub, kterej stoji podobne jako napajeci zdroj. A nezapomen, ze mas 14denni lhutu na vraceni, takze pokud ti to zkratka fungovat nebude, tak to muzes s klidem vratit.
Co se tyce ostatnich zvukovek - s zadnou neudelas chybu a kvalitativne to bude vsechno na velmi podobne urovni.
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus
+1 za ten set, co odkazuje Wohma.
a z tech vybranych asi Omega. ta ma 4 vstupy, to by se mohlo hodit. a je k ni taky ta Cubase.
a z tech vybranych asi Omega. ta ma 4 vstupy, to by se mohlo hodit. a je k ni taky ta Cubase.
Mikrofony mám, používáme Shure SM58 a SM57 což si myslím že je ok.
Zvukovku budu používat i k notebooku a s napájeným USB hubem nemám zkušenosti, tak mě ani nenapdl. Potřebuji tu zvukovku používat i externě jako předzesilovač k mikrofonu na kytaru (to by měli snad umět všechny vybrané) - i proto požadavek na ext. napájení - ale jestli to chápu správně, tak by se měl na to dát použít i ten aktivní USB hub, je to tak?
A ještě jeden dotaz k převodníkům - je mi jasné že je rozdíl v kvalitě 16 a 24-bit (všechny karty ve výběru mají 24-bit), ale jak je to s tou vzorkovací frekvencí? Má cenu si připlácet za 96KHz resp. 192KHz oproti 48KHz? V čem je v praxi rozdíl?
Zvukovku budu používat i k notebooku a s napájeným USB hubem nemám zkušenosti, tak mě ani nenapdl. Potřebuji tu zvukovku používat i externě jako předzesilovač k mikrofonu na kytaru (to by měli snad umět všechny vybrané) - i proto požadavek na ext. napájení - ale jestli to chápu správně, tak by se měl na to dát použít i ten aktivní USB hub, je to tak?
A ještě jeden dotaz k převodníkům - je mi jasné že je rozdíl v kvalitě 16 a 24-bit (všechny karty ve výběru mají 24-bit), ale jak je to s tou vzorkovací frekvencí? Má cenu si připlácet za 96KHz resp. 192KHz oproti 48KHz? V čem je v praxi rozdíl?
kdyz mas jen dynamicky mikrofony, tak by problem s napajenim byt nemel (to se tykalo kondenzatorovych mikrofonu vetsinou).
jestli na napajeni/zapnuti bude stacit aktivni hub kdyztak vyzkousim vecer (Lexicon Alpha), ted si nedokazu vybavit, zda to jde nebo ne. stejne tak s tim externim napajenim, nikdy sem to takhle nezkousel.
ohledne 16/24 a 48/69/192 nebude jednoducha odpoved. rozdil tam je, ale myslim, ze v tomhle pripade naprosto nepodstatny. nedavno sme delali neco jako test (nahravka akusticke kytary na 48/96/192) a shodli jsme se predbezne, ze daleko dulezitejsi jsou jine veci, nez tohle....
jestli na napajeni/zapnuti bude stacit aktivni hub kdyztak vyzkousim vecer (Lexicon Alpha), ted si nedokazu vybavit, zda to jde nebo ne. stejne tak s tim externim napajenim, nikdy sem to takhle nezkousel.
ohledne 16/24 a 48/69/192 nebude jednoducha odpoved. rozdil tam je, ale myslim, ze v tomhle pripade naprosto nepodstatny. nedavno sme delali neco jako test (nahravka akusticke kytary na 48/96/192) a shodli jsme se predbezne, ze daleko dulezitejsi jsou jine veci, nez tohle....
+1Paris píše:ohledne 16/24 a 48/69/192 nebude jednoducha odpoved. rozdil tam je, ale myslim, ze v tomhle pripade naprosto nepodstatny. nedavno sme delali neco jako test (nahravka akusticke kytary na 48/96/192) a shodli jsme se predbezne, ze daleko dulezitejsi jsou jine veci, nez tohle....
Co se tyce mikrofonu - Shury jsou fajn, ale na nahravani (zvlast u akustickych nastroju) bych radsi volil kondenzatorovy mikrofony. Stejne tak na hlas. Ale je to na vas.
Moc ale nechapu tento pozadavek:
"Potřebuji tu zvukovku používat i externě jako předzesilovač k mikrofonu na kytaru"
Proc? Resp. na co? Ty si budes sam ve zkusebne nebo na koncerte zvucit kytaru?
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus
zvučíme se sami (resp. já sám) a při živém hraní máme problém se snímáním dobra a akustické kytary - z mikrofonu je nízká úrověn na vstupu do mixu - proto použití zvukovky jako předzesilovače. Pravda ale je, že na to používáme dynamické mikrofony Shure a konderzátorvé by tento problém asi taky vyřešili.Wohma píše: Moc ale nechapu tento pozadavek:
"Potřebuji tu zvukovku používat i externě jako předzesilovač k mikrofonu na kytaru"
Proc? Resp. na co? Ty si budes sam ve zkusebne nebo na koncerte zvucit kytaru?
co to mas za mix?
jen obyč powermix od Beringera (dneska bych vybíral jinak, ale holt už ho máme)
tak čím více o tom přemýšlím tak tím více se mi líbí ten set http://www.audiotek.cz/s-45234-focusrit ... l-550551-r
Přece jenom je to docela výhodné dostat vpodstatě zadarmo dva slušné kondezátorové mikrofony (které by se mi stejně hodili). Navíc mám dojem z toho co jsem se tu tak obecně dočetl, že by tahle zvukovka měla mít i relativně nejlepší předzesilovače a dobré převodníky.
Jen u toho je jiný SW. Máte s ním někdo zkušenosti? Jak je náročné s ním pracovat nebo v čem je dobrý nebo naco naopak nevhodný?
Případně kdybych sehnal jinde Cubase tak by ta zvukovka s tím měla taky fungovat, nebo ne?
Přece jenom je to docela výhodné dostat vpodstatě zadarmo dva slušné kondezátorové mikrofony (které by se mi stejně hodili). Navíc mám dojem z toho co jsem se tu tak obecně dočetl, že by tahle zvukovka měla mít i relativně nejlepší předzesilovače a dobré převodníky.
Jen u toho je jiný SW. Máte s ním někdo zkušenosti? Jak je náročné s ním pracovat nebo v čem je dobrý nebo naco naopak nevhodný?
Případně kdybych sehnal jinde Cubase tak by ta zvukovka s tím měla taky fungovat, nebo ne?
s abletonem zkusenosti nemam (resp nainstaloval sem verzi, co byla ke karte, klikal do toho pul hodky a pak to nadobro zavrel). jiny software s tim fungovat bude, jestli nebudes mit cubase, zkus reaper ... to je dobra alternativa (muzes zkusit hned, na zkouseni je zdarma).
Pokud uz Cubase mas a vyhovuje ti, tak jiny software neres. Tahle zvukovka s Cubase bude fungovat bez problemu. Ableton se vetsinou pouziva spis na elektronickou hudbu, ale dneska tyhle programy (aspon na amaterske urovni) zvladnou bez problemu vse.
EDIT: Ohledne Reaperu se pridavam, sam ho pouzivam.
EDIT: Ohledne Reaperu se pridavam, sam ho pouzivam.
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus
- DJmanasek
- Rádce
- Bandzone: bandzone.cz/fan/djmanasek
- Kontaktovat uživatele:
Já jsem hrdým majitelem M-Audio Fast Track Pro, a nemůžu si stěžovat, odezva při MIDI Live hraní se pohybuje okolo 4ms, kvalitní převodníky, dokonce ikdyž to připojím přes USB k noťasu, tak není problém... takže, za mě doporučuju M-Audio 
Basses: Mayones Be Exotic 5, Fodera Imperial Elite 5 Fretless by MV
Effects: BOSS GT-10B, ELECTRO-HARMONICS Switchblade channel (na zkoušku)
Amplification: Markbass MoMark (Amp Frame 800, T1M, EQ42S, MVVL), Custom made 1x15 + Tweeter box, Behringer BX600, M-Audio Fast Track Pro
Cables & Other: Monster Bass, Monster Jazz, Planet Waves, D'Addario Nickelwounds .40

Effects: BOSS GT-10B, ELECTRO-HARMONICS Switchblade channel (na zkoušku)
Amplification: Markbass MoMark (Amp Frame 800, T1M, EQ42S, MVVL), Custom made 1x15 + Tweeter box, Behringer BX600, M-Audio Fast Track Pro
Cables & Other: Monster Bass, Monster Jazz, Planet Waves, D'Addario Nickelwounds .40