Stavba zesilovače : JCM800 emu + TDA7294

Stavba a úpravy zesilovačů, reproboxů či komb
Odpovědět
Rocky_MK
Bandzone: www.bandzone.cz/danielandthemoravians
Kontaktovat uživatele:

Stavba zesilovače : JCM800 emu + TDA7294

Příspěvek od Rocky_MK »

Zdravím.
Chci použít tenhle obvod jako preamp do mého homemade zesilovače, sice už mám na něj plošňák hotový a stačí už jen koupit součástky a začít stavět, ale ještě se chci zeptat,jaká je jistota, že schema ( http://www.4shared.com/document/dMmZAYG ... Fet_-.html ) je funkční; nechci to postavit a zjistit, že to nejede,už jenom kvůli tomu,že mě potenciometry nevyjdou zrovna levně a tranzistory zřejmě také ne. Pokud se najde někdo, kdo to postavil a funguje to,budu moc rád, díky :)
Naposledy upravil(a) Rocky_MK dne 1.04.2011 18:43, celkem upraveno 1 x.
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Re: Stavba JCM800 emulatoru

Příspěvek od core88 »

Rocky_MK píše:Zdravím.
Chci použít tenhle obvod jako preamp do mého homemade zesilovače, sice už mám na něj plošňák hotový a stačí už jen koupit součástky a začít stavět, ale ještě se chci zeptat,jaká je jistota, že schema ( http://www.4shared.com/document/dMmZAYG ... Fet_-.html ) je funkční; nechci to postavit a zjistit, že to nejede,už jenom kvůli tomu,že mě potenciometry nevyjdou zrovna levně a tranzistory zřejmě také ne. Pokud se najde někdo, kdo to postavil a funguje to,budu moc rád, díky :)
funkční by to bejt mělo mam na to vyleptanej už i plošnák ale jestě sem se ktomu nedostal to postavit.
Dobří umělci kopírují ti nejlepší kradou. - Pablo Picasso
Obrázek
Rocky_MK
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rocky_MK »

Já jsem stavěl z podobných výkresů ještě MXR Dist III,Krank DM a nějaký Fuzz a jedou mi všechny. Akorát Vojta (vrablc.v) říká že ho má postavený a nefunguje,tak zjišťuju co se dá,abych ho nestavěl zbytečně :) Mám ho take vyleptaný,společně na jedné desce s DM a DS-1 ... jo už jsem se jednou ptal v jinem tématu,ale nedostalo se mi odpovědi; můžu to napájet 12V trafem ? V principu by to ničemu vadit nemělo,akorát nastavit pracovní body přesně do poloviny Ucc a ne na předepsaných 4,5V.
EDIT : Radil jsem se o tem i s učitelem, tranzistorům by to vadit nemělo. Budu tam dávat BF245, v případě, že se dostanu do GM ještě předtím než to budu stavět,tak bych tam dal údajně odolnější 2SK117.
vrablc.v
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vrablc.v »

Rocky_MK píše:Já jsem stavěl z podobných výkresů ještě MXR Dist III,Krank DM a nějaký Fuzz a jedou mi všechny. Akorát Vojta (vrablc.v) říká že ho má postavený a nefunguje,tak zjišťuju co se dá,abych ho nestavěl zbytečně :) Mám ho take vyleptaný,společně na jedné desce s DM a DS-1 ... jo už jsem se jednou ptal v jinem tématu,ale nedostalo se mi odpovědi; můžu to napájet 12V trafem ? V principu by to ničemu vadit nemělo,akorát nastavit pracovní body přesně do poloviny Ucc a ne na předepsaných 4,5V.
Jo, pořád mi nefunguje. Když máš trafo 12v (což já taky) stačí jednoduchý obvod se stabilizátorem 7909, a dva 100nF kondiky, a rázem máš 6
Já jsem to sice dělal z 15V usměrněných ale z usměrněncý 12 by to taky mělo jít :wink:
Každopádně hodně štěstí
Poslechněte si mou kapelu na http://annoyingdust.com
Rocky_MK
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rocky_MK »

Já už to usměrněné a pořešené mám :)
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

Rocky_MK píše:Já jsem stavěl z podobných výkresů ještě MXR Dist III,Krank DM a nějaký Fuzz a jedou mi všechny. Akorát Vojta (vrablc.v) říká že ho má postavený a nefunguje,tak zjišťuju co se dá,abych ho nestavěl zbytečně :) Mám ho take vyleptaný,společně na jedné desce s DM a DS-1 ... jo už jsem se jednou ptal v jinem tématu,ale nedostalo se mi odpovědi; můžu to napájet 12V trafem ? V principu by to ničemu vadit nemělo,akorát nastavit pracovní body přesně do poloviny Ucc a ne na předepsaných 4,5V.
EDIT : Radil jsem se o tem i s učitelem, tranzistorům by to vadit nemělo. Budu tam dávat BF245, v případě, že se dostanu do GM ještě předtím než to budu stavět,tak bych tam dal údajně odolnější 2SK117.
no vojta mi ted psal jestli by sem mu to nepostavil . no pustim se do toho a uvidíme jestli to bude hrát :D . uvidíme co šuplík dá :twisted:
Obrázek
Rocky_MK
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rocky_MK »

mazec :) :D tak se neflákej,ať nemusím dlouho špekulovat,esi to stavět,nebo se na to vysrat :D zatím dodělám tu DS-1...
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

tak už sem to dodělal a kraje to dobře .
náký foto http://core88.rajce.idnes.cz/JCM_800_emulace/
Obrázek
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

já to teď stavěl normálně podle schématu na lampáč, akorát místo jednotlivých triod jsem dal ty JFETy J201 a místo 100K anodových odporů jsem tam dal 100K trimry pro nastavení pracovních bodů těch tranzistorů a taky to hraje
St.Anley Tube Amps
stavba a úpravy elektronkových zesilovačů
FB profil - Poslední model - Krank Lead Rack - Video demo
Rocky_MK
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rocky_MK »

core88 píše:tak už sem to dodělal a kraje to dobře .
náký foto http://core88.rajce.idnes.cz/JCM_800_emulace/
Pěkné. Moc pěkné. :)
EDIT : Mohl bych poprosit o zvukovou ukázku ? Jde mi o to,aby se to nechovalo jak některé efekty,u kterých musí být nastavená aspoň malá úroveň zkreslení,aby to hrálo. Jinými slovy, zajímá mě, jestli po stažení gainu vyřadím zkreslení úplně a bude to čístý preamp s ekvalizací tónu.Taky mě zajímá, jak tento obvod zvládá menší, kulatější zkreslení ( jestli vůbec :D )
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

no když gain stahnu uplně tak to nehraje protože je v signálová cestě mezi Q1 a Q2 . ale dá se stoho dostat ni čistej zvuk . možná by nebylo na škodu dát před vstup ještě nějakej trimr na poštelování úrovně vstupního signálu ,když se dá gain na maximum a sepne se boost tak se to už docela hltí hlavně basy . ale dá se stoho dostat i slušnej zvuk . zejtra ho už budu posílat jestli na to nezapomenu tak zkusim něco nahrát .
Obrázek
Rocky_MK
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rocky_MK »

core88 píše:no když gain stahnu uplně tak to nehraje protože je v signálová cestě mezi Q1 a Q2 . ale dá se stoho dostat ni čistej zvuk . možná by nebylo na škodu dát před vstup ještě nějakej trimr na poštelování úrovně vstupního signálu ,když se dá gain na maximum a sepne se boost tak se to už docela hltí hlavně basy . ale dá se stoho dostat i slušnej zvuk . zejtra ho už budu posílat jestli na to nezapomenu tak zkusim něco nahrát .
Tak se ještě rozhodnu podle nahrávky. Ale ten čistý zvuk se teda z toho dá dostat ne ? Jde mi o to, že když tomu budu předřazovat krabičky, tak aby mi tohle už nekreslilo ...
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

tady je to video .
http://www.youtube.com/watch?v=ID4ykpH6-wU
čistej zvuk z toho dostaneš ale když budeš řezat do kytary tak i ten čistej zvuk to bude kreslit jestli to cheš jako preamp tak si na čístej kanál dej clean boost .
EDIT: vyndal sem kondík C1 aby to tolik nekreslilo .
Obrázek
Rocky_MK
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rocky_MK »

core88 píše:tady je to video .
čistej zvuk z toho dostaneš ale když budeš řezat do kytary tak i ten čistej zvuk to bude kreslit jestli to cheš jako preamp tak si na čístej kanál dej clean boost .
Díky moc,za ochotu i za nahrávku. Jdu do toho :) ( ale až dodělám DS-1 :D )
Ještě jedna věc, co jsi tam dal za tranzistory ?
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

Rocky_MK píše:
core88 píše:tady je to video .
Díky moc,za ochotu i za nahrávku. Jdu do toho :) ( ale až dodělám DS-1 :D )
Ještě jedna věc, co jsi tam dal za tranzistory ?
trandy sem tam dal j201 nebo tam mužeš dát MPF102 ten má si stejně packy nebo nějakej jinej jFET .
s toho zapjení sem vyhodil kondenzítor C1 aby se stoho dal dostat lepší čistej zvuk.
Obrázek
vrablc.v
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vrablc.v »

Tak už ho mám hotový (teda zčásti core88 :mrgreen: )
Můžu jen doporučit, perfektní
:wink:
Poslechněte si mou kapelu na http://annoyingdust.com
Rocky_MK
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rocky_MK »

Já tam dám pro mě sehnatelnější BF245 :)
Měl bych ještě dotaz týkající se chlazení celého zesilovače. IO z předřazených efektů vytáhnu na Al chladič 37x37x13 a IO z koncového stupně na Al chladič 200x40x40. Případně ještě na tranzistory v té jcm800 si udělám nějaký chladič v podobě vzájemně spojených objímek. Celý zesilovač bude umístěn v dřevěném šasi o rozměrech zhruba 350x250x200,kde po téměř celé zadní straně bude kovová mřížka. Bude to stačit, nebo bude nutné dát tam ještě ventilátor ? Já bych se tomu rád vyhnul, protože bych tam musel dávat další trafo a ještě dělat díru 80x80 atd ...
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

Rocky_MK píše: IO z předřazených efektů vytáhnu na Al chladič 37x37x13.
no jestli tim myslíš preamp tak tam dávat chladič nemusíš v podlahových krabičkách taky žádný chladiče nejsou :roll: :D . A na výkonovej zesilovač když ten velkej žebrovanej chladič tak to bude až až . to se uchladí v pohodě i bez chladiče .
Obrázek
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

Hele, já teda nevim, co stavíš a jak výkonný, ale tranzistory v preampu a většinou ani operáky v preampu žádný chlazení nepotřebujou.Chladit je třeba koncovej zesilovač (chladič s ohledem na výkon) a pak pokud do zdroje používáš stabilizátory a budeš odebírat nějakej větší proud, tak je třeba je chladit...
St.Anley Tube Amps
stavba a úpravy elektronkových zesilovačů
FB profil - Poslední model - Krank Lead Rack - Video demo
Rocky_MK
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rocky_MK »

core88 píše:
Rocky_MK píše: IO z předřazených efektů vytáhnu na Al chladič 37x37x13.
no jestli tim myslíš preamp tak tam dávat chladič nemusíš v podlahových krabičkách taky žádný chladiče nejsou :roll: :D . A na výkonovej zesilovač když ten velkej žebrovanej chladič tak to bude až až . to se uchladí v pohodě i bez chladiče .
Já vím, že tam žádné chladiče nejsou,ale tak jsou přece většinou v kovových krabičkách ne ? Já mám rád jistotu, radši předimenzovat než poddimenzovat, ne ? :) Jj ten větší žebrovaný pude na koncák, je cca 1,4krát větší než předepsaný chladič. Ale že se to uchladí samo v pohodě bez chladiče je naprostá blbost, už při zkoušení na osciliskopu to TDAčko pořádně topilo :)
Stanley06 píše:Hele, já teda nevim, co stavíš a jak výkonný, ale tranzistory v preampu a většinou ani operáky v preampu žádný chlazení nepotřebujou.Chladit je třeba koncovej zesilovač (chladič s ohledem na výkon) a pak pokud do zdroje používáš stabilizátory a budeš odebírat nějakej větší proud, tak je třeba je chladit...
Bude to kytarový zesák, kde před preampem ( jcm800 emu) budou natvrdo připájené efekty DS-1 a Krank DM,koncový zesilovač je katalogové zapojení TDA7294. Čili, buď půjde cesta přes jcm800 emu a koncák, nebo přes DS-1/Krank DM, jcm800 emu a koncák. Ve zdroji stabilizátory nemám; sekundár trafa (2x18V a zem ) jde na usměrňovač se čtyřmi tříampérovými diodami 1N5408, dvěma 100nF kondíky a dvěma 4,7mF kondíky.
Odpovědět

Zpět na „Aparatury“