Levák hrající na pravorukou kytaru = problém?
Pravidla fóra
- FaLounX
- Kontaktovat uživatele:
Levák hrající na pravorukou kytaru = problém?
Ahoj chci se vás zeptat, na elektrickou kytaru hraju už tak přes rok. Ale jsem levák a učil sem se od samého začtku na pravou stranu. A slišel jsem na internetu že leváci kteří se učí na pravou budou mít do budoucna problémy vtym že nebudou zvládat vélké sola nebo něco moc ryhlého apod. Já tomu moc nevěřím ale přesto se chci ujistit. Díky za odpověd.
S pozdravem FalounX.
S pozdravem FalounX.
Naposledy upravil(a) Red Bull dne 17.02.2011 8:02, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Přejmenováno + přesunuto
Důvod: Přejmenováno + přesunuto
Ahoj hledáme basáka o kolo Kroměříže. Na přihlášku napište na ICQ: 570852760
Re: problém s kytarou.
jestli tomu nevěříš asi s tim problém nemáš takže to nějak nemusíš řešit
A navíc po roce hraní nevim jestli by byl dobrej nápad se to přeučovat i s ohledem na potíže s kupovánim kytary
Jakési babské řeči tvrdí, že šikovnější ruka (v tvym případě levá) má lepší rytmiku... Nic o čem bych měl důkazy, brácha je na tom stejně jako ty a nestěžuje si...a co se týká nezvládání rychlejch sól tak to je o tréninku. Já, kupříkladu, je nezvládám a to hraju tak jak mám, ale za jedno mi to momentálně nepřijde tak nezbytný se učit a za druhý jsem línej a v tom je jádro pudla
Jakési babské řeči tvrdí, že šikovnější ruka (v tvym případě levá) má lepší rytmiku... Nic o čem bych měl důkazy, brácha je na tom stejně jako ty a nestěžuje si...a co se týká nezvládání rychlejch sól tak to je o tréninku. Já, kupříkladu, je nezvládám a to hraju tak jak mám, ale za jedno mi to momentálně nepřijde tak nezbytný se učit a za druhý jsem línej a v tom je jádro pudla
Epiphone Firebird VII, Blade Delta Classic (Telecaster), Hughes and Kettner ATTAX 100, Wah-Volume Michalík a spousta kravinek k tomu!
- bazmekgrat
ten kto ti to povedal pekne trepe, vyborny priklad je steve morse ktory je lavak hrajuci na pravacku gitaru a je to famozny gitarista
PRS McCarty Brazilian Limited Edition PrivatestockGradeOnePieceMapleTop Brazilian Rosewood Neck :: Fender Stratocaster USA :: Bogner Uberschall TwinJet EL34 Mod :: 2x Mesa Recto 4x12
Re: Levák hrající na pravorukou kytaru = problém?
Problémy ?????
Blbost, jsem totální levák, prsty na levé ruce mám šikovnější, proto jí mám na hmatníku !!!
Všichni praváci hrajou vlatně obráceně, Nevím do jaké histori až sahá první určení starny podle které vše začalo, ale určitě to byl levák.
Blbost, jsem totální levák, prsty na levé ruce mám šikovnější, proto jí mám na hmatníku !!!
Všichni praváci hrajou vlatně obráceně, Nevím do jaké histori až sahá první určení starny podle které vše začalo, ale určitě to byl levák.
Jackson Soloist MIJ SL-3 / Caparison TAT Special FM
Rack Gear. Digitech : ValveFX , 2120, RP6, GSP1101 / Engl: E-840,E-530 Engl 112 Pro Stage.
Rack Gear. Digitech : ValveFX , 2120, RP6, GSP1101 / Engl: E-840,E-530 Engl 112 Pro Stage.
Další, kdo takhle hraje je Janick Gers a vzhledem k tomu, že při hraní stihne ještě kupu dalších opičáren, tak taky nevypadá, že by s tím měl nějaký problém.
Takže pokračuj, v budoucnu se ti to odmění větším výběrem potenciálních nástrojů
Takže pokračuj, v budoucnu se ti to odmění větším výběrem potenciálních nástrojů
:DDDDDD Si vytlemenec máš velkej hrtan víš kdo sem ale nepiš to sem :DDDDDD SI MRTĚ HUBENEJ JES JOGURTY
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
To nejsou babské řeči, souvisí to s dominancí pravé / levé hemisféry. Lateralita je vědecký fakt.loos píše: Jakési babské řeči tvrdí, že šikovnější ruka (v tvym případě levá) má lepší rytmiku... Nic o čem bych měl důkazy
Samozřejmě existují výjimky potvrzující pravidla, ale kdyby nebylo skutečností, že u praváka je pravá ruka rytmicky zdatnější, stěží by se za staletí ustálilo držení kytary (nejen) tak, jak je dnes běžné.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
To jo, ale proč nevyužít tu šikovnější ruku na hmatníku?
A co klavíristi? Proč nemají levé piáno? Že by leváci pianisti hráli lepší basové doprovody?
A co klavíristi? Proč nemají levé piáno? Že by leváci pianisti hráli lepší basové doprovody?
- Atkins
- Kontaktovat uživatele:
Je to možné.Že by leváci pianisti hráli lepší basové doprovody?
Nejlepší shredaři jsou levoruký shredaři...To jo, ale proč nevyužít tu šikovnější ruku na hmatníku?
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
- FaLounX
- Kontaktovat uživatele:
já když sem levák a hraju na pravou stranu tak se bojím že nebudu zvládat nějaké vštší sola a budu mít problém s trsátkováním ale kdybich to hodně trénoval možná bych to dal.
- Nero
- Rádce
Tak můžeme tui debatovat o tom, co vlastně znamená slovo "šikovnější" v tomto kontextu.kmensik píše:To jo, ale proč nevyužít tu šikovnější ruku na hmatníku?
Byť jsme v sekci kytar, tak se vsadím, že k tomuhle by mohli dost říct bubeníci. Tam se ta pravo/levorukost řeší docela dost a asi ne jen tak.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
Tak samozdřejmě, jako levák jsem podle učebnicového příkladu vzal hmatník pravou, ale asi po měsíci jsem to vzdal, a levou to zmákl během týdne, zůstal jsem u toho. Vybrnkávání na klasickou španělku mi šlo pravou dobře, a levá na hmatníku se s ní lépe synchronizovala. Myslím že by měl každej začátečník vyzkoušet jak mu to vyhovuje, a tím směrem se dát. Dobře vím z vlastní zkušenosti jak mě ve škole nutili psát pravou - neůspěšně, tak jsem musel psát inkoust. perem proti hrotu, protože propisky byly zakázaný. Znám dva lidi v téhle zemi, kteří zahrají co na levo to na pravo, jeden z nich dokonce i s otočenýma strunama s tenkou nahoře. to jsou totální magoři kerým je to prostě jedno.
Nedalo se podle něj hrát, vždy když jsem se na něj díval nerozpoznal jsem co hraje za akord 
Jackson Soloist MIJ SL-3 / Caparison TAT Special FM
dík za menší osvětu...Nero píše:To nejsou babské řeči, souvisí to s dominancí pravé / levé hemisféry. Lateralita je vědecký fakt.loos píše: Jakési babské řeči tvrdí, že šikovnější ruka (v tvym případě levá) má lepší rytmiku... Nic o čem bych měl důkazy
Samozřejmě existují výjimky potvrzující pravidla, ale kdyby nebylo skutečností, že u praváka je pravá ruka rytmicky zdatnější, stěží by se za staletí ustálilo držení kytary (nejen) tak, jak je dnes běžné.
Epiphone Firebird VII, Blade Delta Classic (Telecaster), Hughes and Kettner ATTAX 100, Wah-Volume Michalík a spousta kravinek k tomu!
Jsem od malička násilím přeučený levák na praváka, jak se to za komunistů běžně dělalo. Myslím, že je to jedna z příčin, proč jsem se tak ryhle naučil na kytaru i perkuse a proč mi nikdy nevadily tlusté struny. Pravá ruka mě ale trochu zlobí, např. nemůžu hrát současně na kytaru i basu a trvá mi tak 3 měsíce, než to přehodím, proto už na baskytaru, ani kontrabas nehraji. Myslím, že nic nezkazíš. Přesně, jak tu bylo napsáno, klávesové nástroje vyžadují rytmický doprovod levou rukou, na konga se hraje většina dvojúderů levou, je to věc cviku.
Hledám možnost hrát jazz v Praze. http://bandzone.cz/janbisek
- FaLounX
- Kontaktovat uživatele:
Jak čtu a dívám se nato myslím že je to fakt o tréningu, přeučovat se na levou by mě zabralo hodně času a musel bych hrát vše od začátku. Určitě zůstanu tak jak teď hraju (levák na pravou)
Já slyšel, že tohle násilný "přeučování", resp. jakýkoliv konání činnosti opačnou rukou, než je pro člověka přirozený (např. levák píšící pravou rukou) může vést k nečemu jako nervovým problémům (např. bolest hlavy). Ale nevím, jak moc je to v populaci častý, možná je to jen takovej hoax, šířící se mezi lidma.
- Nero
- Rádce
Není to hoax, přeučování není na psychiku dobré. Bylo o tom napsáno mnoho studií, ne nadarmo se od toho v civilizovaném světě upustilo.
PetrPeter 1975 - 2008
Myslím že nejlepší je kdyz se levak uči na levvorukou kytaru a pravak na pravorukou. Ale jak už kdosi zminil : Problem je ve vyberu kytary do budoucna. Mám epiphone sg v levorukem proveddeni a casem si chci koupit nejakou kytaru kterou budu mit cely zivot ( gibson ) a ty se v levorukem provedení bohuzel nedelají a dost mě to štve :-/ je to v podstate diskriminace
pri nejhorsím se daji prehodit struny jak J Hendrix
Levacky Gibsony se delaji, kdyz clovek nenajde u nas tak staci vyjet za hranice a je to (uz samotnej thomann, treba)...Faja píše:Myslím že nejlepší je kdyz se levak uči na levvorukou kytaru a pravak na pravorukou. Ale jak už kdosi zminil : Problem je ve vyberu kytary do budoucna. Mám epiphone sg v levorukem proveddeni a casem si chci koupit nejakou kytaru kterou budu mit cely zivot ( gibson ) a ty se v levorukem provedení bohuzel nedelají a dost mě to štve :-/ je to v podstate diskriminace![]()
pri nejhorsím se daji prehodit struny jak J Hendrix
Hele jsem levák, hraju na pravorukou kytaru a nikdy jsem neměl problém. Učil jsem se v hudebce, kde jsem se asi zapomněl zmínit že jsem levák, nebo to tam neřešili a nestěžuju si. Spíš jsem za to rád, protože teď si mužu bez problemů půjčit od kámoše kytaru a zahrát si na ni co bych jinak nemohl