Emulace analog. syntezátorů na PC

Klavíry, keyboardy, digitální piana, syntezátory, ...
Odpovědět
Štěpán Mišurec

Emulace analog. syntezátorů na PC

Příspěvek od Štěpán Mišurec »

Zdravím.
Stáhl jsem si následující programy, které simulují skutečné syntezátory: MiniMogueVA http://www.vst4free.com/free_vst.php?id=405, Jupiter-8V Demo, Minimoog V Demo, CS-80V2 http://www.arturia.com/evolution/en/dow ... demos.html. Nainstaloval jsem to do počítače. Od známého jsem si půjčil midi klávesnici M-AUDIO AXIOM 25 http://www.m-audio.com/products/en_us/Axiom25.html. Chtěl jsem si zahrát, ale zjistil jsem, že když chci zahrát nějaké rychlejší postupy, je tam velké zpoždění, doslechl jsem se, že se tomu říká latence, ale vůbec tomu nerozumím. Podotýkám, že nemám externí zvukovou kartu, pouze integrovanou v základové desce. Potřeboval bych vědět, co bych musel udělat, respektive si pořídit, abych mohl bez jakýchkoliv omezení pracovat se softwarovým syntezátorem stejně pohodlně, jako se skutečným (hardwarovým, jako jsou třeba syntezátory Moog). Jsem ve směru tvorby hudby na PC pomocí syntezátorů laik, tak bych uvítal, kdyby mi někdo poradil třeba nějakou literaturu, nebo nějaké stránky, které se této problematice věnují.
Netušíte, co je levnější? Investovat do vybavení k počítači, abych z něho "udělal" syntezátor, nebo si koupit (třeba i digitální) syntezátor hardwarový?
Předem děkuji za jakoukoli pomoc, velice si budu vážit jakékoli odpovědi, které se mi dostane.
Naposledy upravil(a) Štěpán Mišurec dne 22.09.2011 13:40, celkem upraveno 2 x.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Emulace analog. syntezátorů na PC

Příspěvek od pavlii »

Štěpáne, latence bude existovat vždy. Dá se za určitých podmínek snížit na nějakou mez, ale obvykle ne níže než 4ms - a i taková spodní hranice platí de-facto jen pro hraní v reálném čase bez toho, aby počítač zpracovával další úlohy (již nahrané stopy apod.).

Bohužel se nedá říci, na jakém systému a s jakou zvukovou kartou podobných latencí lze dosáhnout; počítače jsou věci vrtkavé a není výjimka, že dvě naprosto shodné sestavy se chovají jinak. Víceméně se dá říci, že kvalitní interní/externí zvukovka je skoro základ a výkonnost celého HW okolo (CPU, paměť, základní deska atd.) je také nedílným spolupachatelem nízké latence.

Zase nechci strašit - vyzkoušej freeware ovladače ASIO4ALL a nastavit audio buffer na co nejnižší hodnotu, aniž by zvuk praskal. Je možné, že se dostaneš na hodnotu latence okolo 10ms, což by mohlo být postačující pro hru v reálném čase (i na integrované zvukovce).

Osobně bych spíše doporučil pokusit se na bazaru sehnat nějaký analog nebo virtuální analog. I kdybych měl ve studiu systém (míním tím PC) výkonově hodně na výši, stejně bych doporučil cestu HW než VSTi (pro hru v reálném čase). Neříkám tím ale, že to nejde :) jen je cesta sestavování funkčního celku poněkud trnitější, nákladnější a nevyzpytatelnější...

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
Štěpán Mišurec

Příspěvek od Štěpán Mišurec »

Mám ještě dotaz k programu minimoog V http://www.arturia.com/evolution/en/pro ... intro.html. Jak mám s tímto syntezátorem nahrát skladbu? Potřebuji k tomu nějaký specializovaný software, něco jako nějaký "recorder" :D ?
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Potřebuješ nějakého "VST hosta", čili třeba Cubase, Reaper apod.. Tam založíš virtuální nástroj (VSTi), vybereš Arturia MiniMoog a zavedeš ho jako výstup MIDI stopy. Do ní pak lze nahrát veškeré MIDI eventy (noty, kontrolery apod.) a následně Exportem Audia vytvoříš audio stopu.

Případně lze Arturia MiniMoog spustit jako standalone (samostatnou) aplikaci, ale pak by bylo zřejmě nutné použít něco jako VAC (Virtual Audio Cable) pro propojení s libovolnou aplikací umožňující zaznamenat audio (Audacity, Wavosaur - obé freeware). Nebude tak ale možné zaznamenat ty MIDI eventy, což se docela často hodí :wink:

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
Odpovědět

Zpět na „Klávesové nástroje a syntezátory“